Laskurahoitus helpottaa yritysten laskutusta
Takaisin blogiin

Laskurahoitus helpottaa yritysten laskutusta

Sortter lanseeraa yrityslainojen puolelle uuden factoring-laskurahoituspalvelun. Laskurahoituksen tarkoituksena on helpottaa yritysten laskutusprosessia.

Yritykset kohtaavat toiminnassaan välillä hetkiä, jolloin ulkopuolinen rahoitus tulee tarpeeseen. Lisärahoitus voidaan kohdistaa esimerkiksi suunniteltujen investointien, kuten laitehankintojen, henkilöstön palkkaamisen tai yrityskaupan mahdollistamiseen, väliaikaisen kassavajeen paikkaamiseen tai muiden yritystoimintaan liittyvien haaveiden toteuttamiseen.

Yrityslainaa on mahdollista hakea tilanteesta riippuen pitkä- ja lyhytaikaiseen tarpeeseen yrityksen tarpeisiin sopivalle lainasummalle ja -ajalle. Yrityslaina kannattaa aina kilpailuttaa, jotta lainan saa edullisemmalla korolla ja rahoituskustannukset jäävät pienemmiksi. 

Sortterin yrityksille suunnatut palvelut laajenevat yrityslainoista myös laskurahoituspalveluun, joka tarjoaa yrityksille entistä paremmat mahdollisuudet toimintansa rahoittamiseen myyntisaatavien avulla.

Mitä factoring eli laskurahoitus tarkoittaa?

Laskurahoitus eli factoring tarkoittaa, että yritys saa rahoitusta niin kutsuttuja myyntisaatavia eli erääntymättömiä myyntilaskuja vastaan. Käytännössä yritys siis lähettää asiakkaalle laskun, josta se saa rahat laskurahoitusta tarjoavalta taholta heti omalle tililleen. Yrityksellä voi olla käytössään joko jatkuva factoring-rahoitus tai laskurahoitus riippuen siitä, mikä palvelumalli sopii yritykselle parhaiten.

Laskurahoituksessa laskut toimivat vakuutena rahoitukselle. Yritys saa heti noin 80 % osuuden laskun summasta ja loput sen jälkeen, kun asiakas on maksanut laskunsa. Pankki tai rahoitusyhtiö huolehtii kokonaisuuden hallinnoinnista eli rekisteröi maksut ja lähettää tarvittaessa myös maksumuistutukset. Tämä säästää aikaa ja helpottaa yrityksen osuutta laskuista huolehtimisessa.

Mikäli laskut myy pankille tai rahoitusyhtiö, maksun saa heti. Tässäkin tapauksessa pankki tai rahoitusyhtiö huolehtii kaikesta hallinnoinnista. Siinä missä laskurahoituksessa luottotappioriski jää yleensä yritykselle, laskujen myymisessä riskistä vastaa pankki tai rahoitusyhtiö.

Näin laskurahoitus toimii:

1. Otat laskurahoituspalvelun käyttöösi.

2. Heti kun lähetät asiakkaallesi laskun, saat 80 % laskun summasta laskurahoituspalvelun tarjoavalta yritykseltä tilillesi.

3. Kun asiakkaasi maksaa laskun, saat loput 20 % summasta.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank NorwegianNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow PankkiLea bankInstabankSweepBankFixuraKomplett bankmyLenderBondoraCredigoHalinoSvea

Millaiselle yritykselle laskurahoitus sopii?

Laskurahoituspalvelut soveltuvat kaikenkokoisille yrityksille riippumatta siitä, mikä toimiala on kyseessä. Laskuja rahoitetaan kuitenkin eniten sellaisilla toimialoilla, joilla maksuajat ovat pitkiä ja laskutettavat summat ovat normaalia suurempia.

Yksittäisen laskun myyminen voi puolestaan olla toimiva ratkaisu sellaiselle yritykselle, jonka tuotteiden tai palveluiden kysyntä jostain syystä yllättäen laskee tilapäisesti. Laskuja on mahdollista myydä joko yksittäin tai useampi kerrallaan.

Osa rahoitusyhtiöistä tarjoaa pankkien tapaan laajempaa factoring-rahoitusta, jonka avulla yrityksesi on mahdollista ulkoistaa koko laskutusprosessi ja saada rahoitusyhtiöltä luottoa erääntymättömiä laskuja vastaan.

Yrityksen tarpeista riippuen laskurahoituksella on monenlaisia etuja:

  • Maksuvalmius paranee, sillä kassavirtaa on helpompi ennustaa.
  • Palvelun laatu paranee, koska asiakkaille voidaan myöntää pidempiä maksuaikoja.
  • Yrityksen rahojen sijoittaminen tai investointi on nopeampaa, koska omat pääomat eivät ole kiinni saatavissa.
  • Factoring-rahoituksen ansiosta hallinnolliset työt vähenevät.
  • Laskurahoitus on yleensä edullisempi vaihtoehto esimerkiksi rahoitusyhtiöiden tarjoamiin yritysrahoituksiin verrattuna.

Mikä on laskurahoituksen hinta?

Laskurahoituksen hinta on yleensä 2–10 % laskun loppusummasta. Jatkuvissa factoring-rahoitussopimuksissa kulut voivat olla pienemmät, mikäli laskun maksuaika on lyhyt ja riski siten pienempi.

Hintaan saattavat maksuajan lisäksi vaikuttaa esimerkiksi seuraavat asiat:

  • luottotappioriskistä vastaava taho (yritys vai rahoitusyhtiö)
  • laskutettavan yrityksen luottoluokitustaso
  • rahoitettavien laskujen määrä
  • laskutettavan summan suuruus.

Hae lainaa yrityksesi tarpeisiin

Useat investoinnit vaativat pääomaa, joka voi olla joko yrittäjän omaa, sijoittajilta saatua tai lainattua rahaa. Yrityksen kasvu ei aina vaadi lainan ottamista, mutta laina voi olla hyvä vaihtoehto erilaisiin rahoitustarpeisiin. 

Yrityslainaa haetaan esimerkiksi:

  • hankintojen tekemiseen
  • työntekijöiden palkkaukseen
  • markkinointiin
  • varaston täyttöön
  • aiemman velan uudelleenrahoitukseen
  • tilojen laajentamiseen tai uusimiseen
  • käyttöpääomaksi.

Kaikki suomalaiset, kaupparekisterissä olevat luottokelpoiset yritykset voivat hakea lainaa. Yritykselle lainaa hakevan henkilön tulee olla yrityksen nimenkirjoitusoikeutettu. 

Yhtiömuodot, jotka voivat hakea yrityslainaa:

  • osakeyhtiö
  • asunto-osakeyhtiö
  • osuuskunta
  • kommandiittiyhtiö
  • avoin yhtiö
  • toiminimen omaava yksityinen elinkeinonharjoittaja.

Sortterin kautta voit hakea vakuudetonta yrityslainaa jopa 250 000 euroon saakka 1–36 kuukauden maksuajalla. Voit valita maksuajan joustavasti yrityksesi tilanteen mukaan. Osa lainanmyöntäjistä tarjoaa yrityslainoille myös maksuvapaita kuukausia, joista ilmoitetaan lainatarjouksessa. Yrityslainan voi myös usein maksaa takaisin ennenaikaisesti ilman erillistä veloitusta. 

Yli 250 000 euron lainasummat vaativat usein vakuutta. Vakuutena voi käyttää esimerkiksi kiinteistöä, toimitilaa, arvo-osuuksia tai yrityskiinnitystä.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Yrityslainan korkoon vaikuttaa kolme tekijää

Yrityslainan korkoon eli lainan hintaan vaikuttavat yleisesti ottaen kolme asiaa:

  1. Yrityksen taloudellinen tilanne
  2. Yrityksen historia raha-asioiden kanssa
  3. Yrityksen rahoitustarve

Mitä vakaampi yrityksen taloudellinen tilanne on, sitä pienempi korko on mahdollista saada. Kun kassavirta on vakaa ja liiketoimintaa voidaan ennustaa helposti, yrityslaina voidaan myöntää pienemmällä korolla, koska takaisinmaksukykyyn ei liity merkittäviä epävarmuuksia.

Menneisyyden raha-asioiden hoidolla on vaikutusta myös nykyisyyteen. Jos suoritetut laskut, verot ja muut yritystoimintaan liittyvät maksut on hoidettu ajallaan, yrityslaina myönnetään todennäköisemmin ja pienemmällä korolla. 

Mitä suurempi haettava lainasumma on, sitä matalammaksi korko voidaan laskea. Myös maksuajalla voi olla vaikutusta korkoon – lyhytaikaisen lainan korkoprosentti voi olla pitkäaikaista lainaa korkeammalla tasolla.

Laskurahoitus ja yrityslaina kannattaa vertailla

Laskurahoitus kannattaa kilpailuttaa samaan tapaan kuin muutkin lainat. Kilpailuttamisen ansiosta yrityksesi voi saada mittavia rahallisia säästöjä ja vain kilpailuttamisen kautta varmistut siitä, ettet maksa laskurahoituksesta turhia kuluja. Laskurahoitusten vertailu onnistuu Sortterin lainavertailupalvelun kautta. Muuta laskut rahaksi täyttämällä nopea hakemus ja odota rahoitusyhtiöiden tarjouksia.

Myös yrityslainan kilpailuttaminen kannattaa, sillä halvin korko ei takaa yritysluotoista kaikkein edullisinta vaihtoehtoja. Sortterin lainavertailupalvelun avulla saat yhdellä hakemuksella useita yrityslainatarjouksia jopa saman työpäivän aikana ja säästät siten aikaa ja vaivaa. Maksuttoman hakemuksen täyttäminen kestää vain pari minuuttia.

Yrityslainan hakeminen on selkeä prosessi:

  1. Täytä hakemus.
  2. Vertaile tarjoukset.
  3. Nosta rahat tilille.

Hakemusta tehdessä kannattaa viimeisimmät kirjanpitoajot sekä tilinpäätöstiedot etsiä jo ennakkoon, sillä useimmat lainanmyöntäjät tarvitsevat niiden sisältämää tietoa luottopäätöksen tekemiseen. Pelkkä hakemuksen lähettäminen ei itsessään sido rahoituksen nostamiseen.

Näet kaikki yrityslainaan liittyvät kustannukset saamistasi lainatarjouksista. Mitä alhaisemmat korkokustannukset ja käsittelymaksut ovat, sitä edullisempi laina on. Vertailua tehdessä kannattaa huomioida myös lainaehdot ja tutustua niihin huolella ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Sortterin toiminta on vastuullista, läpinäkyvää ja edullista. Kilpailuta yrityslainasi tai myy laskusi palvelussamme jo tänään ja varmistu siitä, ettet maksa turhasta.

Takaisin blogiin