Laskurahoitus on nopea ratkaisu kassavirtahaasteisiin
Takaisin blogiin
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Tero

Kirjoittaja:

Tero Putkonen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Laskurahoitus on nopea ratkaisu kassavirtahaasteisiin

Laskurahoitus eli factoring on rahoitusmuoto, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuuden myydä rahoitusyhtiölle myyntisaamisiaan, eli erääntymättömiä myyntilaskuja. Tämä rahoitusmuoto mahdollistaa myyntisaatavien siirtämisen yrityksen käyttöön nopeasti.

Yrityksillä saattaa tulla tilanteita, jolloin kassavirta on hidasta ja myyntisaatavien eräpäivät ovat pitkiä. Tällaisissa tilanteissa saattaa tulla kiireellinen tarve likvidille – heti käytössä olevalle rahalle. Laskurahoituksella yritys saa laskuttamastaan työstä korvauksen tililleen nopeasti ja helposti.

Laskurahoituksessa yrityksen laskut siirretään laskurahoitusyhtiölle, joka maksaa yritykselle tietyn osan laskun summasta heti. Se myös hoitaa laskujen loppuasiakkaille lähettämisen ja perinnän. Laskurahoitusyhtiö kantaa sopimuksesta riippuen myös riskin luottotappioista.

Factoring on erityisen hyvä rahoitusvaihtoehto etenkin yrityksille, joiden maksuajat ovat pitkiä ja laskutettavat summat suuria. Se parantaa välittömästi yrityksen maksukykyä ja helpottaa kassavirran ennustettavuutta.

Factoring on erityisen hyvä rahoitusvaihtoehto etenkin yrityksille, joiden maksuajat ovat pitkiä ja laskutettavat summat suuria. Se parantaa välittömästi yrityksen maksukykyä ja helpottaa kassavirran ennustettavuutta.

Mikä on laskurahoitus?

Laskurahoitus eli factoring toimii niin, että yritys myy myyntisaamisiaan rahoitusyhtiölle. Rahoitusyhtiö maksaa yritykselle osan myyntisaamisista etukäteen ja laskuttaa myyntisaamiset loppuasiakkailta. Etukäteen maksettava summa on yleensä noin 80 prosenttia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yritys saa varat käyttöönsä ennen kuin asiakas on maksanut laskun, mikä tekee laskurahoituksesta hyödyllisen välineen kassavirran hallintaan. Nopea myyntisaatavien saaminen parantaa maksuvalmiutta ja sallii yrityksen sijoittaa pääomansa tai tehdä investointeja nopeammin.

Factoring mahdollistaa asiakkaille pidempien maksuaikojen myöntämisen, mikä voi parantaa asiakastyytyväisyyttä. Laskurahoitus sopimukset ovat joustavia ja voit valita ratkaisun, joka sopii sinulle parhaiten: 

 1. voit myydä yksittäisiä laskuja
 2. voit rahoittaa vain tietylle yritysasiakkaalle lähtevät laskut 
 3. voit tehdä jatkuvan sopimuksen ja ulkoistaa koko laskutusprosessin rahoitusyhtiölle.

Laskurahoituksessa on kaksi yleistä muotoa: jatkuva laskurahoitus (factoring) ja laskujen myynti. Jatkuva laskurahoitus toimii siten, että laskut toimivat rahoituksen vakuutena, ja saat noin 80 % laskun summasta etukäteen. Loput maksetaan, kun lasku on maksettu.

Laskujen myyminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että myyt laskut rahoitusyhtiölle ja saat maksun välittömästi. Tässä tapauksessa pankki tai rahoitusyhtiö ottaa vastuulleen kaiken hallinnoinnin, hoitaa maksujen kirjaamisen ja lähettää tarvittaessa muistutukset maksuista.

Laskurahoitus sopii käytännössä kaikenkokoisille yrityksille ja eri toimialoille. Se on erityisen hyödyllistä yrityksille, joiden:

 • maksuajat ovat pitkiä
 • laskutettavat summat ovat suuria
 • toimialaan liittyy sesonkivaihteluita 
 • asiakkaille halutaan tarjota pidempiä maksuaikoja.
 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 408 arvosteluun.
powered by

Laskurahoitusta kannattaa harkita monesta näkökulmasta 

Vaikka factoring voi olla erittäin hyödyllinen monille yrityksille, on tärkeää harkita, onko se oikea vaihtoehto omalle yrityksellesi. Ennen kuin päätät hyödyntää laskurahoitusta, sinun tulisi harkita huolellisesti yrityksesi taloudellista tilannetta, asiakassuhteita ja pitkän aikavälin tavoitteita.

Laskurahoitukseen kohdistuvat epäilykset saattavat liittyä seuraaviin asioihin:

 • kustannukset
 • asiakassuhteet
 • luottamus ja maine
 • monimutkaiset sopimukset

Yksi suurimmista epäilyksistä laskurahoitukseen liittyen ovat sen kustannukset. Rahoitusyhtiön perimä noin 2–10 prosentin maksu laskun loppusummasta saattaa joillakin toimialoilla pienentää liian paljon katetta ja heikentää liiketoiminnan kannattavuutta. 

Rahoituksen tarpeen ilmentyessä laskurahoitus on silti kustannuksiltaan kilpailukykyinen rahoitusmuoto.

Kun käytät laskurahoitusta, yrityksesi asiakkaat saattavat olla tietoisia siitä, että heidän laskunsa on siirretty kolmannelle osapuolelle. Tämä saattaa vaikuttaa asiakassuhteisiin erityisesti, jos rahoitusyhtiö käyttää aggressiivista perintästrategiaa. Muun muassa tämän takia luotettavan rahoitusyhtiön kilpailuttaminen on tärkeää.

Jotkut yritykset saattavat olla huolissaan siitä, että laskurahoitus vaikuttaa maineeseen negatiivisesti: asiakkaat ja liikekumppanit saattavat nähdä laskurahoituksen merkkinä taloudellisista ongelmista tai epävakaudesta. Factoring on kuitenkin rahoitusmuoto siinä missä muutkin, joten tällaisen huolen ilmaantuiessa tulisi suhtautua kriittisesti myös muihin rahoitusvaihtoehtoihin.

Laskurahoitussopimukset voivat olla monimutkaisia, ja niihin saattaa liittyä piilokustannuksia ja -ehtoja. On tärkeää lukea sopimus huolellisesti ja ymmärtää kaikki sen yksityiskohdat ennen allekirjoittamista. Voit kuitenkin välttää piilokustannukset kilpailuttamalla laskurahoitukset Sortterin palvelussa, joka avaa sopimukset selkeään ja helposti ymmärrettävään muotoon. 

Laskurahoitus voi olla äärimmäisen hyvä rahoitusvaihtoehto, mutta se ei välttämättä sovi kaikille yrityksille. On tärkeää harkita huolellisesti sen hyötyjä ja riskejä ennen kuin teet päätöksen. 

Löydä yrityksellesi sopivin tarjous – kilpailuta laskurahoitus

Laskurahoitussopimuksissa on eroja ja jokaisella yrityksellä on omat rahoitustarpeensa. Jotta voit löytää tarpeisiisi parhaiten sopivan ja edullisimman ratkaisun, kannattaa laskurahoituspalvelut kilpailuttaa

Sortter on lainavertailupalvelu, joka tarjoaa helpon ja ilmaisen tavan kilpailuttaa laskurahoituspalvelut. Voit täyttää hakemuksen Sortterin sivuilla ja Sortter kilpailuttaa tarjoukset useiden luotettavien yritysrahoittajien kesken. Tämä säästää aikaa ja vaivaa ja auttaa sinua löytämään parhaan mahdollisen tarjouksen.

Näin vertailet laskurahoituksen Sortterin avulla:

 1. Päätä ensin, kuinka paljon laskuja haluat rahoittaa laskurahoituksella. 
 2. Täytä laskurahoitushakemus ja ilmoita haluttu rahoitussumma. Summa on alustava ja sitä voi muokata myöhemmin
 3. Sinulle tarjotaan erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Vertaile vaihtoehdot ja valitse tarjous, joka sopii parhaiten tarpeisiisi.

Laskurahoituksen hinta vaihtelee yleensä 2–10 prosentin välillä laskun loppusummasta. Kun vertailet tarjouksia, kannattaa ottaa huomioon seuraavat hintaan vaikuttavat tekijät:

 • Kantaako yritys vai rahoitusyhtiö luottotappioriskin?
 • Mikä on yrityksesi luottoluokitustaso?
 • Kuinka pitkä maksuaika laskulla on?
 • Kuinka monta laskua olet rahoittamassa?
 • Minkä suuruista summaa olet laskuttamassa?

Kun olet arvioinut näitä tekijöitä, voit tehdä perustellun päätöksen laskurahoitusvaihtoehdosta, joka vastaa parhaiten yrityksesi tarpeita ja taloudellista tilannetta.

Yksi hakemus, lukuisia tarjouksia!

Kilpailuta laskurahoitus luotettavasti ja helposti Sortterin avulla

Sortter on suomalainen kilpailutuspalvelu, joka helpottaa ja tehostaa laskurahoituksen kilpailuttamista. Sortterilla kilpailuttaminen on:

 • helppoa
 • nopeaa 
 • luotettavaa
 • maksutonta.

Laskurahoitus on kätevää kilpailuttaa Sortterin palvelussa, koska sinun ei tarvitse täyttää lukuisia erillisiä hakemuksia eri paikkoihin. Voit saada yhdellä hakemuksella useita tarjouksia eri laskurahoitusyhtiöiltä. 

Sortterin laskurahoituskumppaneina toimivat ainoastaan luotettavina pidetyt yritykset. Me tarkkailemme ja valvomme aktiivisesti yhteistyökumppaneitamme varmistaaksemme, että saat parasta mahdollista palvelua ja reilut ehdot.

Haluamme varmistaa, että ymmärrät täysin mitä kuhunkin tarjoukseen sisältyy, jotta voit tehdä perustellun päätöksen laskurahoituksesta: avaamme eri tarjoukset selkeään muotoon varmistaen, että kaikki sopimukseen liittyvät tiedot on helppo huomata ja ymmärtää. Tämä varmistaa, että sinun ei tarvitse huolehtia piilokustannuksista tai epäselvistä ehdoista.

Kirjoittaja Tero

Kirjoittaja

Tero Putkonen

Tero on liiketalouden tradenomiksi valmistunut sisällöntuottaja, jolle kohderyhmää palvelevan sisällön kirjoittaminen on lähellä sydäntä. Kipinä kirjoittamiseen syttyi koulun penkillä, josta matka on jatkunut sisällöntuottajana työelämän puolelle. Tero on kirjoittanut blogi- ja verkkosivusisältöjä kolmen vuoden ajan ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2023 lähtien.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin