Yrittäjä: tiedätkö, kuinka paljon yrityslainaa kannattaa ottaa?
Takaisin blogiin
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja:

Teija Välinoro

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Yrittäjä: tiedätkö, kuinka paljon yrityslainaa kannattaa ottaa?

Yrityslaina on nopea ulkopuolisen rahoituksen keino erilaisiin investointeihin. Kun laina on suhteutettu oikein tarpeeseen ja yrityksen taloudelliseen tilanteeseen nähden, pienenevät lainan ottamisen riskit. Lue vinkit, kuinka määrität lainasumman oikein ja mitä laina mahdollistaa.

Vakuudeton yrityslaina tarkoittaa sitä, ettei lainan takuuksi ole asetettu fyysistä omaisuutta kuten kiinteistöjä tai arvopapereita. Monet pankit ja rahoituslaitokset myöntävät ilman reaalivakuuksia jopa 250 000 euron lainan. 

Yrityslaina mahdollistaa yrityksen kasvuun tai toiminnan kehittämiseen liittyvät investoinnit  ulkopuolisten sijoittajien tai oman pääoman käyttämisen sijaan. Se on nopea keino hankkia tarvittava rahoitus, sillä hakemiseen riittää lomakkeen täyttö netissä. Lainaa voi hakea yritysmuodosta ja yrityksen koosta riippumatta suomalaiset kaupparekisterissä olevat yritykset, kunhan luottokelpoisuus on kunnossa. 

Hakemisen vaivattomuus ei kuitenkaan poista yrityksen vastuullisuutta hakea lainaa vain todelliseen tarpeeseen ja huomioiden yrityksen kassan maksukyky. Sopivan yrityslainan määrän määrittelee yrityksen liikevaihto ja tähän voit hyödyntää valmista kaavaa.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella
  • usp item
    100 % ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 408 arvosteluun.
powered by

Näin arvioit yrityslainan suuruuden

Sopiva lainamäärä on sellainen, joka ei rasita kassaa liikaa, ja lainan hyöty on suurempi kuin siitä aiheutuvat kustannukset. Sopivan kokoisessa lainassa kuukausierä pysyy kohtuullisena kuukausittaiseen liikevaihtoon nähden. 

Lyhennyserän kokoon vaikuttaa lainasumman lisäksi laina-aika ja lainan korko. Laina-aika kannattaakin mitoittaa niin, ettei kuukausierä kasva liian suureksi. Liian pitkä laina-aika kasvattaa kuitenkin kustannuksia, joten laina-ajan optimointi kannattaa. Yrityslainoissa maksuaika vaihtelee kuukaudesta kolmeen vuoteen.

Sopivaan lainasummaan vaikuttavat myös

  • lainan käyttökohde
  • yrityksen tulojen ennustettavuus
  • yrityksen tulevaisuuden näkymät.

Yleisesti ottaen sopiva yrityslainan määrä on 1,5 kertaa yrityksen kuukausittainen liikevaihto. Tässä muutamia esimerkkejä yrityslainan määristä ja käyttökohteista eri aloilla:  

Kuljetusalan yritys, joka suunnittelee ajokaluston päivitystä vastatakseen paremmin kasvaneisiin kuljetus- ja energiatehokkuuden vaatimuksiin. Keskimäärin yrityksen kuukausittainen liikevaihto on 155 000 euroa. Sopiva yrityslaina olisi tällöin noin 232 000 euroa. 

Teollisuuskoneiden osia valmistava yritys, jolla alkava iso projekti vaatii alkuinvestointeja materiaaleihin ja työkustannuksiin. Liikevaihto on kuukaudessa 70 000 euroa kuukaudessa. Tällöin yrityslainaa voisi hakea noin 103 000 euroa.  

Kauneusalan yritys, joka suunnittelee toimitilojen ilmeen ja kalusteiden uudistusta vastatakseen paremmin asiakkaiden tarpeisiin ja laajentaakseen toimintaansa. Yrityksen liikevaihto on kuukaudessa suurinpiirtein 21 000 euroa, joten yrityslaina voisi olla noin 31 000 euroa. 

Konsultointia tarjoava yritys, jossa on tarve panostaa markkinointiin ja myyntiin. Liikevaihto yrityksessä on noin 10 000 euroa kuussa, joten haettavan lainan suuruus olisi 15 000 euroa.

Kuten esimerkit kertovat, yrityslainaa voi hakea hyvin erilaisiin tarpeisiin, ja vaihteleville summille. Kun tiedät, mihin tarkoitukseen ja minkä kokoisen summan yrityksesi tarvitsee, alkaa prosessin oleellisin vaihe, nimittäin lainan hakeminen. 

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Yrityslaina sopii monenlaisille yrityksille

Yritystoiminnan aikana vastaan voi tulla hyvin erilaisia rahoitustarpeita ja laina on niihin ketterä rahoitusmuoto. Yrityslainaa voi hakea sekä pieni että isompi yritys toimialasta riippumatta. Laina voi olla ajankohtaista liiketoiminnan elinkaaren monissa eri vaiheissa toiminnan vakiinnuttamisesta sen kasvattamiseen. Yrityslainaa voi hakea vasta aloittanut tai jo pitkään toiminut yritys. 

Tärkein ehto lainan saamiselle on yrityksen luottokelpoisuus, mikä tarkoittaa taloudellisen tilanteen ja hyvin hoidettujen raha-asioiden lisäksi sitä, että yrityksen vastuuhenkilöiden taustat ovat kunnossa.

Yrityksen muoto ei vaikuta yrityslainan hakemiseen, vaan sitä voi hakea

  • osakeyhtiö
  • osuuskunta
  • kommandiittiyhtiö
  • avoin yhtiö
  • asunto-osakeyhtiö
  • toiminimiyrittäjä.

Saamasi lainatarjoukset perustuvat tekemääsi hakemukseen, joten varmista, että antamasi tiedot ovat oikein. Liitä mukaan tarvittavat dokumentit, kuten tilinpäätös ja kirjanpito. Luotonmyöntäjät arvioivat antamiesi tietojen perusteella yrityksesi maksuvalmiuden sekä määrittävät lainan koron. 

Koska yrityslainalla on merkittäviä vaikutuksia yrityksesi toimintaan, sitä ei kannata hakea hutiloiden. Päätös on turvallinen tehdä, kun sinulla on riittävä kokonaiskuva siitä, millaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Osa vastuullista yrityksen johtamista ja taloudenpitoa on kilpailuttaa yrityslaina ennen sen ottamista. 

Yrityslainaa voi hakea sekä pieni että isompi yritys toimialasta riippumatta. Laina voi olla ajankohtaista liiketoiminnan elinkaaren monissa eri vaiheissa toiminnan vakiinnuttamisesta sen kasvattamiseen. Yrityslainaa voi hakea vasta aloittanut tai jo pitkään toiminut yritys. 

Varmista yrityksellesi sopivin laina vertailusta

Eri lainanmyöntäjien vertailu ja lainan kilpailuttaminen tuo merkittäviä hyötyjä lainanhakuprosessiin. 

Kilpailuttaminen

  • antaa selkeän kuvan vaihtoehdoista
  • tuo turvaa päätöksentekoon
  • mahdollistaa säästöt
  • ei sido lainan ottamiseen.

Eri lainanmyöntäjien vertailu voi mahdollistaa isotkin säästöt yrityksen lainan koroissa ja kuluissa. Tänä päivänä vertailu on kaiken lisäksi helppoa ja ennen kaikkea nopeaa, kun voit hyödyntää vertailupalvelua. Tällöin palvelu pyytää lainatarjoukset hakemuksesi perusteella eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta, eikä sinun tarvitse itse etsiä sopivia luotonmyöntäjiä. Voit saada tarvitsemasi lainan jopa yhdessä päivässä.

Vertailupalvelu ei tee puolestasi päätöstä sopivasta lainasta, vaan auttaa sinua hahmottamaan, millaisen yrityslainan yrityksesi voi saada edullisimmillaan tai kalleimmillaan. Vertailun tekeminen ei sido ottamaan lainaa, joten kilpailuttamisen voit tehdä turvallisin mielin ja tehdä päätöksen vasta tarjoukset nähtyäsi.

Yrityslainatarjouksissa huomioi lainan todellinen vuosikorko, joka kertoo lainan kokonaiskustannukset korkoineen ja muine kuluineen. Tarkista huolellisesti myös lainan muut ehdot, sillä niissä voi olla eroja luotonmyöntäjästä riippuen esimerkiksi lainanlyhennyksen joustavuudessa.

Sortter on lainavertailupalvelu, joka auttaa sinua yrityslainan kilpailuttamisessa. Kilpailutamme puolestasi jopa kymmenet eri luotonmyöntäjät. Palvelumme perustuu asiakaslähtöisyyteen ja varmistamme että voit löytää yrityksellesi sopivimman lainan, ilman että siitä aiheutuu sinulle lisäkustannuksia.

Sortter on 

  • reilu
  • kotimainen
  • luotettava
  • turvallinen
  • maksuton.

Kun yrityslaina tulee ajankohtaiseksi, tee päätökset vastuullisesti. Sortterin vertailu on tukena päätöksenteossa, sillä teemme lainojen vertailusta läpinäkyvää ja vaivatonta. Palvelun avulla varmistat, ettei lainasi sisällä yllättäviä piilokuluja, ja saat selkeän kuvan vaihtoehdoista ja lainojen kokonaiskustannuksista.

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja

Teija Välinoro

Teija on valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja opiskelee parhaillaan työn ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Kirjoittaminen on ollut Teijalle aina luontevaa niin vapaa-ajalla kuin työssäkin. Erilaisten tekstien suunnittelu ja tuottaminen ovat kuuluneet hänen työnkuvaansa reilun kuuden vuoden ajan. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä Teija on tehnyt vuodesta 2023 alkaen.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin