Keittiöremontti edessä? Ekologinen keittiö on vastuullisen remontoijan valinta

Kestävät valinnat ohjaavat yhä useampaa kuluttajaa, ja myös keittiöremontti on mahdollista toteuttaa luontoa kunnioittaen. Mitä materiaaleja ekologiseen keittiöön kannattaa valita? Entä mikä on keittiöremontin hinta?

Ekologisuus on trendi, joka on tullut jäädäkseen – myös remontoinnissa ja sisustamisessa. Luonto heijastuu myös kodin värimaailmaan: yhä useamman kodin sisustus on sekoitus maanläheisiä sävyjä.

Mikä olisikaan sen helpompi paikka toteuttaa ekologisia arvoja kuin oma koti? Kotona erityisesti keittiö nousee keskiöön. Miten keittiöstä saisi ekologisemman, millaisia valintoja remontissa on hyvä huomioida ja mikä on keittiöremontin hinta?

Ekologisen keittiöremontin rahoitus on mahdollista kilpailuttaa Sortterin lainavertailupalvelussa. Hae remonttilainaa jopa 60 000 euroon asti.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Mitä ekologinen keittiö tarkoittaa?

Ekologisessa keittiössä koko keittiöremontti on toteutettu luontoa kunnioittaen. Keittiössä painottuvat kestävät valinnat aina materiaaleista viimeistelyyn. 

Vastuullinen remontoija käy tarkkaan läpi, mistä tuotteen materiaalit tulevat, missä maassa tuote on valmistettu ja mitä kemikaaleja se sisältää.

 • Ekologisessa keittiössä materiaalit voivat olla kierrätettyjä eli ne on valmistettu hyödyntäen kiertotaloutta. 
 • Vastuullinen sisustaja suosii keittiössään luonnonmukaisia materiaaleja, joiden elinkaari on pitkä. Tällaisia materiaaleja ovat esimerkiksi puu ja kivi.
 • Kaikkein ekologisinta on hankkia keittiön kalusteet, kuten keittiötaso ja keittiökaapit second hand -markkinoilta, jolloin niiden hiilijalanjälki on käytännössä nolla. 
 • Vastuulliset tuotteet syntyvät lähituotantona, jolloin kuljetuksen hiilijalanjälki on pienempi.
 • Energiatehokkuudesta on puhuttu jo pitkään. Ekologisessa kodissa keittiön kodinkoneet ovatkin mahdollisimman energiatehokkaita. 
 • Pintamateriaalit sisältävät vain vähän kemikaaleja.

Pankit ja rahoituslaitokset

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Valitse ekologiset materiaalit keittiöremonttiin

Keittiöremontti alkaa aina hyvästä suunnittelusta. Voit hyödyntää keittiöfirmojen maksutonta keittiösuunnittelua unelmakeittiön hahmottelussa.

Eri liikkeiden keittiösuunnittelijat osaavat kertoa sinulle, mikä materiaali on ekologinen. Sinun on kuitenkin tärkeää olla myös itse tietoinen erilaisista materiaaleista, jotta et tee tietämättäsi virhevalintaa.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Korkki on ekologista, mutta kuljetus nostaa hiilijalanjälkeä

Korkki on erinomainen materiaali keittiön lattiaksi. Se kestää hyvin iskuja, on lämmin jalan alla eikä mene pilalle vesiroiskeista. Nykyisin korkkia käytetään paljon myös huonekaluissa. 

Korkki on luonnostaan ympäristöystävällinen: sitä kuoritaan korkkitammen puunkuoresta ja se uusiutuu nopeasti, noin kymmenessä vuodessa. Korkkia ei kuitenkaan saa Suomesta, joten sen kuljetus nostaa tuotteen hiilijalanjälkeä.

Kivimateriaalit ovat luonnontuotteita

Kivimateriaaleista suosittuja ovat graniitti, kalkkikivi ja marmori. Kivi on erittäin kestävä ja helppohoitoinen materiaali. Suomalainen graniitti on luonnontuote, jonka työstämiseen ei tarvita lainkaan kemikaaleja. Lisäksi ylijäämä kivimateriaali on mahdollista kierrättää vaikka teiden rakentamisessa hyödynnettävänä murskeena.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että osa luonnonkivistä on huokoisia, jolloin ne saattavat helposti imaista itseensä tahroja. Keittiön lattiaan voikin soveltua paremmin vaikka keraaminen laatta.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Puun hiilijalanjälki on pieni

Yhä useampi kuluttaja kaipaa aidon puun lämmintä tuntua ja tuoksua. Suomalaisen puun hiilijalanjälki on myös pienempi, sillä sitä on saatavilla aivan läheltä omista metsistämme.

Puinen keittiötaso vaatii huoltoa, mutta samalla puun yksi parhaista puolista onkin sen muovautuvuus: jos kaipaat uutta sävyä, voit hioa ja käsitellä keittiötason uudelleen. Kun puun elinkaari on lopussa, se on mahdollista kierrättää tai hyödyntää polttamalla energiantuotannossa.

Jos valitset puuta keittiöösi, sinun kannattaa selvittää, onko puu FSC-sertifioitua. Suomalainen puu täyttää vaatimukset pääosin erittäin hyvin, mutta paikoitellen on myös parannettavaa. 

Sinulla on kuluttajana mahdollisuus vaikuttaa ja vaatia, että metsätaloudessa noudatetaan korkeampia metsien suojeluarvoja, jolloin esimerkiksi hakkuut toteutuvat niin, että metsän suojeluarvot ovat turvattu. Tämä kaikki näkyy ajan saatossa keittiöremontoijalle entistä ekologisempana keittiönä.

Kierrätetyt kalusteet – ekologisin vaihtoehto

Yksi varteenotettava vaihtoehto keittiöremontissa ovat kierrätetyt kalusteet. Toisen roska on toisen aarre, ja samalla myös maapallo kiittää. Kierrätetyistä kalusteista ei käytännössä synny päästöjä, joten ne ovat kaikkein ekologisin vaihtoehto.

Tuskastuttaako käytettyjen keittiökalusteiden etsiminen? On totta, että kalusteita voi olla haastavaa löytää second hand -kaupoilta, mutta sinun kannattaa olla avoimin mielin ja nähdä tilanne mahdollisuutena käyttää luovuutta. 

Monien vanhojen keittiökalusteiden ulkonäköä on mahdollista päivittää esimerkiksi myrkyttömillä maaleilla, uusilla vetimillä tai hiomalla puiset keittiötasot ja pintakäsittelemällä ne uudelleen. 

Tiedustele esimerkiksi pintakäsittelyalan oppilaitoksista tai automaalaamoista, voivatko ne ruiskumaalata käytettyjen keittiökaappien ovet haluamillasi myrkyttömillä maaleilla.

Biokomposiitti on ekologinen innovaatio

Tänä päivänä uudet ekologiset innovaatiot näkyvät myös keittiön remontoinnissa. Esimerkiksi Puustellin patentoima biokomposiitti on kestävä valinta ja se voi korvata esimerkiksi lastulevyiset ovimallit. 

Biokomposiitin lujite on valmistettu luonnonkuiduista, kuten sahajauhosta, pellavasta, hampusta, turpeesta tai selluloosasta ja runkomateriaali kierrätetyistä muovipolymeereistä. 

Kaluste on kevyt, sillä siinä on käytetty 25–30 prosenttia vähemmän materiaalia kuin normaalisti. Hiilijalanjälki on 35–45 prosenttia pienempi kuin tavanomaisissa keittiöissä. Biokomposiitti sisältää myös reilusti vähemmän formaldehydipäästöjä kuin muut kalusteet.

Kemikaaliton keittiöremontti ja myrkyttömät maalit

Usein ekologisuus ja kemikaalittomuus kulkevat käsi kädessä. Kemikaaleja on kuitenkin joka puolella. Vaikka emme voi välttyä altistumasta kemikaaleille, voimme tehdä myös keittiöremontissa oman osamme, jotta kemikaalialtistus olisi selvästi pienempi.

Yksi merkittävä kemikaalipäästöjen lähde kotona ovat uutena ostetut huonekalut sekä sisustus- ja rakennusmateriaalit. Seinämaalit, erilaiset liimat ja muut remontoinnissa tarpeelliset ainekset tuottavat kemikaalipäästöjä sisäilmaan ja kulkeutuvat siten ihmisen hengityksen tai ihon kautta kehoon. Myös paljon puhutut, luonnolle haitalliset mikromuovit ovat seinämaaleissa yleisiä.

Sinun on kuitenkin mahdollista valita myös muoviton ja myrkytön maali. Muoviton maali ei tee seinäpinnalle muovikalvoa ja rakenteet saavat hengittää. Näin ollen myöskään kosteus ei kerry rakenteisiin niin helposti, jolloin homeen muodostuminen vähenee.

Kalkkimaali on trendikäs ja ekologinen valinta ja valmistettu täysin luonnonmukaisesti. Kalkkimaali on lähes hajuton ja erittäin helppokäyttöinen. Se levittyy helposti ja jättää jälkeensä kauniin himmeän pinnan. Maalin kestävyys on parempi, kun käsittelet pinnan kalkkivahalla maalaamisen jälkeen. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että ostamasi kalkkimaali on aito ja myrkytön.

Sortterilla voit kilpailuttaa remonttilainasi

Ekologisen keittiöremontin hinta

Tärkeimpänä pohdittaessa keittiöremontin hintaa on kysymys, mitä kaikkea aiot uudistaa?

Jos uudistat keittiön lattiasta kattoon, hinta on korkeampi. Jos sen sijaan toteutat koko remontin suosimalla täysin kierrätyksestä hankittuja keittiökalusteita, hinta voi olla hyvinkin edullinen.

Keittiöremontin hinnassa saa säästöä, jos ostat edes osan, kuten vetimet, keittiötasot ja avonaiset seinähyllyt käytettynä. Muista myös, että nykyisten keittiökaappiesi rungot voivat edelleen olla hyvässä kunnossa, jolloin sinun tarvitsee uusia vain ovet.

Aiotko muuttaa keittiön toiminnallisuuksia? Niillä on myös vaikutusta keittiöremontin hintaan. Jos siirrät vesipistettä, muutos vaatii suurempaa remonttia. Myös erilaiset sähkötyöt vaativat usein laajempaa remonttia.

Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että keittiöremontin hinta on noin 3 000–20 000 euroa. Pitkäikäisyys ja laatu ovat kuitenkin monelle vastuullisuuden ystävälle tärkeimmät kriteerit, jolloin moni ekologisesta keittiöstä haaveileva haluaakin maksaa siitä hieman enemmän. 

Muista, että voit myös hakea remonttilainaa unelmiesi keittiötä varten. Äläkä unohda kotitalousvähennystä. Vähennys on mahdollista saada, mikäli hyödynnät ulkopuolista remonttiapua.

Materiaalien vaikutus hintaan

Keittiöremontissa laatu maksaa enemmän. Puu on kalliimpi kuin edullisemmat lastulevyistä tai melamiinista valmistetut ovimallit. Keittiötasoissakin massiivipuu maksaa enemmän kuin laminaatista valmistetut tasot. Markkinoilla on myös edullisempia puisia tasoja, mutta ne eivät aina ole suomalaisia, jolloin kuljetuksessa voi syntyä merkittäviä päästöjä.

Luonnonkivetkin ovat kalliimpia, mutta ne ovat erittäin pitkäikäisiä; moni talo on rakennettu kiviperustuksen päälle ja seisoo ylpeästi paikoillaan vielä sadankin vuoden päästä. Laadukkaat materiaalit kestävät hyvin aikaa, “sukupolvelta toiselle”, joten niihin kannattaa panostaa. 

Keittiöremontin hinta voi tippua paljonkin, mikäli päätät remontoida keittiösi hyödyntäen biokomposiitti-materiaaleja ovissa ja keittiötasoissa. Se on edullinen, mutta myös erittäin kestävä materiaali niin kosteuden kuin iskujenkin osalta.

Ekologiset valinnat voivat lopulta jopa laskea keittiöremontin hintaa, sillä kalusteet kestävät vuosia käytössä siinä missä halvemmat materiaalit täytyy uusia säännöllisin väliajoin.

Ekologinen keittiöremontti - usein kysytyt kysymykset

 • Ekologisessa keittiössä materiaalivalinnat, kodinkoneet ja pintamateriaalit on valittu luontoa kunnioittaen alusta loppuun saakka.

 • Ekologinen remontoija valitsee keittiöönsä pitkäikäisiä luonnonmateriaaleja, kuten kiveä ja puuta. Luonnonmateriaaleja, kuten kiveä ja puuta. Nämä materiaalit ovat pitkäikäisiä, ja esimerkiksi puista keittiötasoa on mahdollista muokata vuodesta toiseen hiomalla ja pintakäsittelemällä.

  Myös kierrätysmateriaaleista valmistetut materiaalit ovat ekologinen valinta. Kalusteet voivat myös kokonaan second hand -markkinoilta hankittuja. Ekologisen keittiön kodinkoneet ovat mahdollisimman energiatehokkaita.

 • Keittiöremontin hinta voi vaihdella noin 3 000 eurosta 20 000 euroon. Hyvälaatuiset ekologiset materiaalit, kodinkoneet ja pintamateriaalit tekevät keittiöremontista hintavamman, mutta pitkäikäisyys ja laatu maksavat kuitenkin itsensä takaisin ajan kanssa. Siinä missä halpa keittiö kaipaa jo uusimista joidenkin vuosien kuluttua, kestävimmissä ratkaisuissa on pidempi käyttöikä.

 • Keittiöremontin hinnassa on mahdollista säästää paljonkin. Jos et tee suuria muutostöitä, voi remontti olla edullinenkin. Ekologisista materiaaleista biokomposiitti on edullinen, samoin käytettynä ostetut keittiökalusteet. Kotitalousvähennys tuo myös helpotusta keittiöremontin hintaan.

  Osta käytettynä niin paljon kuin voit. Esimerkiksi vetimet, puinen keittiötaso tai keittiön irtosaareke saattavat löytyä käytettynä, jos koluat ahkerasti second hand -kauppoja ja nettikirppiksiä.

 • Myrkyttömät maalit, ekologiset tapetit, kirpputoreilta ja nettikirppiksiltä ostetut sisustusmateriaalit, kuten verhot ja kankaat. Myös luonnonkuidut, kuten pellava ja luomupuuvilla ovat hyviä valintoja sisustuskankaiksi. Lattialaattoja ja seinälaattoja saa hiilineutraaleina, ja korkkilattia on luonnostaan ympäristöystävällinen valinta.

 • Keittiö on paikka, jossa vietämme paljon aikaa ja jonka täytyy kestää mekaanista kulutusta. Kun keittiöremontti on toteutettu ekologisesti, materiaalivalinnat ovat laadukkaita ja pitkäikäisiä. Laatu maksaa itsensä takaisin ajan saatossa.