Suomessa lainojen kilpailuttaminen on vielä suhteellisen uusi ilmiö. Olemme tottuneet kilpailuttamaan ainoastaan asuntolainat – ja nekin vain uutta asuntolainaa nostaessa. Olemassa olevia asuntolainoja ja muita lainoja kilpailutetaan selvästi vähemmässä määrin.
Näin tilanteemme eroaa Ruotsista, jossa jo valtaosa lainoista kilpailutetaan ennen niiden ottamista.
Pohjimmiltaan lainojen kilpailutus ei eroa lainkaan esimerkiksi lentojen tai elektroniikan vertailusta, joka alkaa Suomessakin olla jo arkipäivää. Lentojen, hotellien ja elektroniikan kilpailuttamista ovat helpottaneet erilaiset vertailusivustot, joista näkee helposti eri palveluntarjoajien hinnat ja muut ehdot.
Miten vertaan lainoja luotettavasti keskenään?
Suomessa kuluttajansuoja on vahva ja myös lainaa hakiessa vahvasti asiakkaan puolella. Laki määrittelee tarkasti, mitkä seikat lainanantajan tulee ilmoittaa ennen luotto- tai lainasopimuksen tekemistä. Näitä seikkoja ovat:
- Luoton määrä tai luottoraja
- Luoton korko ja muut luottokustannukset
- Luottosopimuksen kesto
- Luoton ja luottokustannuksien yhteismäärä sekä maksuerien määrä
- Luoton todellinen vuosikorko
Koska lainoissa saattaa olla hyvinkin erilaisia kuluja, ei pelkkä koron tai todellisen vuosikoron vertailu välttämättä kerro vielä siitä, mikä lainatarjouksista on sinulle edullisin.
Lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttaa suuresti myös valittu maksuaika, joka saattaa nostaa luotosta takaisin maksettavaa summaa merkittävästikin.
Turvallisin tapa vertailla lainoja on laskea, mikä on takaisin maksettava summa euroina. Tämä kertoo todelliset lainan kustannukset ja tällöin oman talouden maksukykyä on helpompi arvioida.
Miksi eri pankkien ja rahoituslaitosten lainatarjoukset eroavat keskenään?
Jokainen lainanantaja arvioi lainanhakijoita hiukan eri tavalla, jonka vuoksi saamasi lainatarjoukset voivat vaihdella keskenään suurestikin.
Pankit ja rahoituslaitokset käyttävät usein niin kutsuttua pisteytys- tai scoring-järjestelmää, jonka mukaan maksukykyäsi arvioidaan ja sitä kautta se vaikuttaa lainarahan hintaan ja enimmäismäärään. Myös lainanantajien luottopolitiikat voivat vaihdella: yksi lainanantaja voi myöntää lainaa jo 18-vuotiaille, kun toinen saattaa tarjota lainaa vasta 20-vuotiaille asiakkaille.
Tyypillisesti lainanantajat muodostavat lainatarjouksensa käymällä läpi mm. hakijan tulot, kuukausittaiset menot, työtilanteen, sivilisäädyn, muun perhetilanteen, omaisuuden, sekä muut velat tai vastuut.
Lainanantajan kannalta turvallisinta onkin myöntää lainaa sellaiselle henkilölle, jonka maksukyvyn he arvioivat hyväksi. Tämä kannattaa pitää aina mielessä lainahakemusta täyttäessä – pieneltäkin tuntuva virheellinen tieto lainahakemuksessa saattaa näkyä korkeampana lainan hintana.
Näiden lisäksi lainanantajat hankkivat yleensä hakijasta tietoja myös ulkoisista tietolähteistä, kuten Suomen Asiakastiedolta tai muilta luottotietoja tarjoavilta yhtiöiltä.
Miten löydän parhaan lainatarjouksen?
Sortter on suomalainen lainojen ja rahoituksen kilpailuttamiseen erikoistunut yritys. Me autamme asiakkaitamme löytämään parhaat lainatarjoukset, sekä näytämme reilusti lainaan liittyvät korot ja muut maksut selkeästi euroina.
Toimimme yhteistyössä eri pankkien kanssa ja kilpailutamme lainat aina kaikkien yhteistyökumppaniemme välillä. Näin sinä pääset valitsemaan sopivimman lainatarjouksen täyttämällä vain yhden hakemuksen Sortterin palvelussa. Helppoa, eikö totta?