Mitä taloustaitoja peruskoulussa pitäisi oppia?
Yleisessä keskustelussa on tullut ilmi puutteita käytännön taloustaidoissa ja -tiedoissa. Siksi näihin asioihin olisi hyvä paneutua jo peruskoulussa.
Taidot liittyvät alla lueteltuihin teemoihin
- Työ ja tulot
- Verot
- Budjetointi
- Asuminen
- Säästäminen
- Sijoittaminen
- Lainan hakeminen (esim. kulutusluotto tai asuntolaina)
- Kestävä kuluttaminen
Oman talouden pyörittämisessä parhaiten auttaa käytännönläheiset opit. Näiden lisäksi myös taloustiedon peruskäsitteiden, kuten bruttokansantuotteen, inflaation, taantuman tai laman ymmärtäminen on talouden kokonaiskuvan hahmottamisen kannalta tärkeää.
Työ ja tulot – brutto- ja nettopalkan erot
Talouden pitäminen tasapainossa vaatii tuloja. Tuloja saat esimerkiksi työsuhteessa palkan muodossa. Voit myös hankkia tuloja yrittäjänä. Sijoittaminen voi olla myös yksi vaihtoehto vaurastua ja valtion tarjoama tuki, kuten opintotuki, voi olla jossain vaiheessa elämää pääsääntöinen tulonlähde.
Palkkaan liittyen on tärkeää ymmärtää brutto- ja nettopalkan erot, sekä palkasta pidätettävien muiden kulujen, kuten eläkemaksujen merkitys. Myös veroprosentin laskeminen on hyödyllinen taloustaito.
Tiedätkö, mikä on verovähennys?
Verojen maksaminen on tärkeää, sillä verot ovat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Verovaroin mahdollistetaan julkisen sektorin tarjoamia palveluita, kuten terveydenhuolto tai koulutus.
Veroja maksetaan muun muassa tuloista, kiinteistöistä, ajoneuvoista ja perinnöstä. Verojen maksamisen lisäksi voit saada verovähennyksiä. Verovähennyksiä tehdään kahdella tapaa, joko suoraan veroista tai tuloista ennen veron laskemista. Palkansaajana voit esimerkiksi vähentää verotuksessa tulonhankkimismenoja eli ammattiisi liittyviä kuluja. Verovähennykset ilmoitetaan veroilmoituksella.
Veroasiat voivat joskus aiheuttaa päänvaivaa, ja parhaiten apua veroasioihin liittyen saat verotoimistosta.
Budjetointi auttaa suunnittelemaan omaa taloutta
Budjetointi tarkoittaa menojen ja tulojen seurantaa sekä suunnittelua. Oman budjetin laatiminen ja talouden suunnittelu on järkevää, koska silloin tiedät tarkasti, paljonko rahaa sinulla on käytössäsi ja paljonko rahaa keskimäärin kuluu. Budjetissa kannattaa olla joustovaraa, sillä liian tiukka budjetti ei kestä arjen yllättäviä kuluja.
Voit lukea lisää budjetin laatimisesta blogistamme.
Asumisen kulut
Asumisen liittyy erilaisia kuluja riippuen asutko vuokra-, asumisoikeus- vai omistusasunnossa. Kuluja ovat esimerkiksi sähkö ja vesi sekä vuokra, vastike tai lainanlyhennys. Myös kotivakuutus kannattaa hankkia asumismuodosta riippumatta.
Vuokralla asuessa vuokranantaja vastaa asunnon korjaamisesta ja esimerkiksi asuntoon kuuluvien kodinkoneiden rikkoutumisesta. Vuokranantajalla on myös oikeus nostaa vuokraa säännöllisesti.
Omassa asunnossa asuessa ylimääräisiä kuluja syntyy esimerkiksi korjaus- ja remontointikuluista, kiinteistöverosta ja jätemaksuista, joista asunnon omistaja vastaa itse.
Säästäminen kannattaa erityisesti määräaikaiselle talletustilille
Säästäminen on yksi tapa varautua arjen yllättäviin menoihin tai kerätä rahaa suurempia hankintoja varten.
Säästää voit monella tapaa, yksinkertaisimmillaan voit siirtää rahaa käyttötililtä säästötilille, talletustilille tai määräaikaiselle säästötilille. Pankki maksaa korkoa riippuen tilin ehdoista noin 0–2 %. Siksi on hyvä ottaa selvää etukäteen, mikä on talletuskoron suuruus. Esimerkiksi SweepBank tarjoaa talletustilin jopa 1 % korolla.
Ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin säästää taloudellinen puskuri, jonka on tarkoitus turvata taloutesi arjen yllättävien kulujen varalta. Sopiva summa taloudelliseksi puskuriksi on noin 2–3 kuukauden menoja vastaava summa.
Sijoittaminen – rahastoista osakkeisiin
Sijoittaminen on yksi tapa kasvattaa varallisuutta ja alkuun pääset myös pienillä summilla. Jos säästöjen haluaa kasvavan ajan myötä, kannattaa ne sijoittaa. Sijoittaminen on helpointa aloittaa sijoittamalla rahastoihin, mutta myös osakesijoittaminen on vaihtoehto.
Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa perehtyä sijoittamisen perusasioihin, kuten ajalliseen hajauttamiseen ja korkoa korolle -ilmiöön.
Lue lisää sijoittamisesta ja sijoittamisen aloittamisesta.
Lainan hakeminen – kiinnitä huomiota lainaehtoihin
Laina on hyvä apu esimerkiksi isompien hankintojen rahoittamiseen. Lainan ottamista kannattaa aina harkita, sillä ilmaista lainaa ei ole olemassa. Lainattavan summan lisäksi maksat lainasta myös muita kuluja, kuten korkoa ja tilinhoitomaksuja, jotka nostavat lainan kokonaiskustannuksia.
Laina kannattaa myös aina kilpailuttaa. Voit myös aina maksaa lainan pois sovittua takaisinmaksuaikaa nopeammin.
Pikavippien ottaminen ei puolestaan yleensä kannata. Pikavipit ovat kalliita lainoja, joissa on korkea korko ja lyhyt takaisinmaksuaika.
Asuntolainan hakeminen ja ASP-tili
Oman asunnon ostaminen tapahtuu usein ottamalla lainaa. Hyvä tapa kerryttää varallisuutta omaa asuntoa varten on hankkia ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili, jonka voi avata jo 15 vuotiaana. ASP- järjestelmän ansiosta lainan korko on usein edullisempi ja lainaehdot normaalia asuntolainaa paremmat. Lue lisää ASP-säästämisen eduista.
Asuntolainaa voit hakea lainanvertailupalveluja käyttämällä tai tekemällä lainahakemuksen suoraan pankille tai rahoituslaitokselle.
Kestävä kuluttaminen auttaa harkitsemaan ostopäätöstä
Hankintoja ei kannata tehdä hetken mielijohteesta. Ostoksilla halu ja tarve saattavat usein sekoittua, mutta kestävä kuluttaja tekee harkittuja ja tarpeellisia hankintoja.
Ostoksia kannattaa tarkastella myös vastuullisuuden näkökulmasta. Eettisesti tuotettujen ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuluttavien tuotteiden ja palveluiden suosiminen on järkevää.