Korotus ASP-lainaan
Takaisin blogiin
# Asuntolaina

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

ASP-lainaan korotus vuonna 2021 – Hyvä uutinen nuorille ensiasunnon ostajille

ASP-laina on ollut tärkeä valtion tukema kannustin suomalaisten ensiasunnon ostoon jo lähes 40 vuoden ajan. Asuntojen hinnat ovat kuitenkin viime vuosina nousseet voimakkaasti erityisesti kasvukeskuksissa, jolloin ASP-lainan maksimimäärä on jäänyt yleisessä hintatasossa jälkeen. ASP-lainaan on kuitenkin tulossa korotus jo huhtikuussa 2021.

ASP-laina kannustaa nuoria omistusasumiseen

ASP on Suomen valtion 1980-luvun alussa kehittämä järjestelmä, joka tukee nuoria ensimmäisen oman asunnon ostamisessa. ASP-tili on tarkoitettu 15–39-vuotiaille, jotka eivät ole aiemmin omistaneet asuntoa.

ASP-lainalla on monia etuja, joista alla on lueteltu muutamia.

  • Alhainen säästösumma. Asuntosäästäjä saa asuntolainan jo siinä vaiheessa, kun hän on säästänyt ASP-tilille 10 prosenttia ostettavan asunnon hinnasta. Tavallisesti asunnon ostaja tarvitsee 10–20 prosenttia käsirahaa asuntolainan saamiseen.
  • Korot. Veroton peruskorko ja houkutteleva lisäkorko tekevät ASP-säästämisestä selvästi tuottavampaa tavalliseen tilisäästämiseen verrattuna.
  • Hyvät lainaehdot. Pankit suhtautuvat myönteisesti lainan hakijoihin, jotka tienaavat säännöllisesti. Lisäksi pitkäjänteinen säästäminen on pankin silmissä positiivinen asia.
  • Ilmainen valtiontakaus. Valtio myöntää ASP-säästäjälle automaattisesti ilmaisen valtiontakauksen asuntolainaan, kun taas tavallisen asuntolainan kohdalla joudutaan usein käyttämään vakuuksia tai etsimään lainalle takaaja.  
  • Lainan korkotuki. Kun asuntolainan ottaa ASP-säästöillä, lainalle saa valtiolta ilmaisen korkotuen kymmenen vuoden ajaksi. Eli jos korot kipuavat yli 3,8 prosentin, valtio kustantaa 70 prosenttia ylimenevästä osuudesta.

ASP-laina on jäänyt yleisestä hintatasosta

Pankit ovat myöntäneet ASP-lainaa Helsingissä aikaisemmin maksimissaan 180 000 euroa, pääkaupunkiseudulla 145 000 euroa ja muualla Suomessa 115 000 euroa. ASP-lainojen enimmäismäärät vaihtelevat sen mukaan, missäpäin Suomea asunto sijaitsee. Viimeisin korotus ASP-lainaan tehtiin vuonna 2014.

ASP-lainan maksimimäärä ei välttämättä enää riitä asunnon ostamiseen esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tilastokeskuksen mukaan yksiö maksaa Helsingissä jo keskimäärin 207 500 euroa ja kaksio yli 246 000 euroa. Suosituimmilla alueilla hinnat voivat olla vielä huomattavasti korkeampia.

Monet asunnon ostajat joutuvatkin hakemaan loppusummalle lisälainaa tai tavallista asuntolainaa. Lisälainassa ehdot ovat monesti huonommat kuin ASP-lainassa ja niihin vaaditaan usein lisävakuuksia.

ASP-lainan korotus tulee voimaan huhtikuussa 2021

ASP-lainan enimmäismääriä nostetaan valtakunnallisesti ja muutokset tulevat voimaan 15.4.2021.

Helsingissä korotus tarkoittaa enimmäismäärän nostoa 215 000 euroon nykyisen 180 000 euron sijasta. Muualla pääkaupunkiseudulla enimmäismäärä nostetaan 160 000 euroon nykyisestä 145 000 eurosta.

Tampereella ja Turussa ASP-lainaa hakevien enimmäismäärä on jatkossa 140 000 euroa 115 000 euron sijaan. Muualla Suomessa ASP-lainan enimmäismäärä nousee 120 000 euroon 115 000 eurosta.

ASP-lainojen enimmäismäärien tarkistamista on ehdotettu tehtäväksi esimerkiksi kahden vuoden välein. Tällöin laina pysyisi asuntomarkkinoiden kanssa linjassa ja toimisi kuten alun perin on tarkoitettu. Toimiva järjestelmä tarkoittaa lainan maksimimäärien korotusten lisäksi myös korkotukitason nostamista nykyisestä 3,8 prosentista, jolloin se hyödyttäisi enemmän asuntolainan ottajaa.

Alunperin enimmäismäärien ehdotettiin olevan Helsingissä 240 000 €, muualla pääkaupunkiseudulla 200 000 €. ASP-lainan korotus on kuitenkin hyvä uutinen ensiasunnon ostajille.

ASP-lainan korotus tukee nuorten omistusasumista asuntomarkkinoilla

Vuokrien suuruus suhteessa nuoren muuhun elintasoon on johtanut siihen, että ensiasunto ostetaan yhä myöhemmällä iällä palkkatulojen tasaannuttua.

Ensiasunnon ostajien keski-ikä onkin noussut tasaisesti vuosien saatossa, ja ensiasunnon ostajien lukumäärä laskee jatkuvasti. Lisäksi ensiasunnon ostajat joutuvat kilpailemaan asuntomarkkinoilla myös asuntosijoittajien kanssa.

Vielä reilu vuosi sitten puolet uusista asunnoista meni myyntiin ja toinen puoli päätyi vuokra-asunnoiksi. Enää vain noin joka kolmas vastikään rakennettu asunto tulee myyntiin ja kaksi kolmannesta päätyy suoraan asuntosijoittajille vuokrakäyttöön.

ASP-laina on ensiasunnon ostajalle hyvä, riskejä vähentävä ja luotettava keino ostaa ensiasunto. ASP-lainojen korotus on myönteinen muutos niin nykyiselle asuntosäästäjälle kuin uudellekin omistusasunnosta haaveilevalle, sillä nuoren ei välttämättä tarvitse ottaa lisälainoja ASP-lainan lisäksi.

Kilpailuta nykyinen asuntolaina Sortterin avulla

Tiesitkö, että asuntolaina kannattaa välillä kilpailuttaa? Olemassa olevan asuntolainan kilpailuttaminen on järkevää silloin, kun lainan nostamisesta on kulunut jo pidempi aika tai tulotaso on muuttunut.

Kilpailuttamisen avulla voit helposti pienentää lainakustannuksiasi jopa tuhansia euroja. Jos olet nostanut asuntolainan yhteishakijan kanssa, kannattaa asuntolaina kilpailuttaa yhdessä toisen henkilön kanssa.

Asuntolainojen joukkokilpailuttaminen on helppoa ja maksutonta Sortterin verkkopalvelussa. Kilpailutamme useita pankkeja samalla kertaa, joten voit etsiä sinulle edullisempaa asuntolainaa nettisivujemme kautta luottavaisin mielin.

Kilpailutus ei sido sinua mihinkään, joten voit vaikka vain tarkistaa nykyisen asuntolainasi korkotason. Joukkokilpailutuksessa on mukana kaikki Suomen suurimmat pankit.

Kilpailuta lainat Sortterin verkkopalvelussa – voit pienentää asuntolainasi kokonaiskustannuksia ja löytää talouteesi sopivan lainan!

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Lue lisää

Takaisin blogiin