Lainaa asumisoikeusasuntoon

Oletko pohtinut asumisoikeusasuntoon muuttamista? Asumisoikeusmaksun maksaminen onnistuu myös lainalla.

Lainalaskuri

Valitse lainasumma

20 000 €

Valitse laina-aika

4 vuotta
475 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Oletko pohtinut asumisoikeusasuntoon muuttamista? Asumisoikeusmaksun maksaminen onnistuu myös lainalla.

Mitä asumisoikeusasuminen tarkoittaa?

Omistusasunnossa tai vuokralla asuminen ovat yleisiä asumismuotoja, mutta asumisoikeusasuminen ja sen hankintaan liittyvät käytännöt ovat jääneet monelle tuntemattomammaksi. 

Viime vuosina yli 30 vuotta vanhan asumisoikeusjärjestelmän suosio on kuitenkin kasvanut. Suosio perustuu muun muassa siihen, että asumisoikeusasuntoon pääsee kiinni pienelläkin pääomalla ja kuukausittaiset asumiskustannukset ovat usein vuokra-asumista edullisemmat.

Asumisoikeusmaksun maksettua sinulla on oikeus asua tietyssä asunnossa, jonka rakennuttajayhtiö omistaa. Asumisoikeusmaksu on noin 15 prosenttia asunnon arvosta ja sen rahoittamiseksi voit hankkia lainan.

Erityisen asumisoikeusasumisesta tekee myös se, että saat asumisoikeusmaksun takaisin asunnosta pois muuttaessaan takaisin. Asumisoikeusmaksun lisäksi maksat asumisesta kuukausittaista käyttövastiketta.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 530 arvosteluun.
powered by

Asumisoikeusasunto, vuokra- vai omistusasunto

Moni pitää asumisoikeusasumista loistavana, omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet yhdistävänä asumismuotona. Asumisoikeusasunnon hankkiminen onkin sopiva vaihtoehto monelle vuokra- tai omistusasuntoon muuttamisen sijaan. 

Asumisoikeusasunnon hyviä puolia omistusasuntoon verrattuna 

 • Et tarvitse isoa lainaa
 • Sopimuksen purkaminen on helppoa
 • Asunnon myynnistä ei tarvitse huolehtia itse
 • Et kanna riskiä mahdollisesta asunnon arvon alenemisesta

Asumisoikeusasumisen hyviä puolia vuokra-asumiseen verrattuna

 • Saat asua asunnossa niin kauan, kuin haluat
 • Saat remontoida asuntoa haluamallasi tavalla
 • Et maksa kallista vuokraa vuokranantajalle. Kuukausittainen käyttövastike on alhaisempi kuin alueen keskimääräinen vuokrataso

Asumisoikeusasunnossa asumista voikin kuvailla riskittömäksi, turvalliseksi ja joustavaksi asumismuodoksi.

Kannattaa muistaa, että vaikka ihastuisit asumisoikeusasuntoosi ja haluaisit ostaa sen omaksesi, ei se valitettavasti ole mahdollista. Onni kuitenkin on, että voit asua asunnossa niin kauan kuin on tarpeen.

Toisin kuin vuokralla asuessa, saat tehdä remonttia ja muutostöitä asumisoikeusasuntoon. Muutostöihin tulee aina kuitenkin pyytää lupa etukäteen. Huomionarvoista on myös se, että asunnosta pois muuttaessasi sinun on mahdollista saada korvaus tekemistäsi kohennuksista.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Miten saan hankittua asumisoikeusasunnon? 

Käytännössä asuntoihin jonotetaan järjestysnumerolla. Hakijatilanne muuttuu koko ajan ja vapautuvien asuntojen määrää on mahdotonta ennustaa.

Asumisoikeusasunnossa asuvat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä ja asuntojen vaihtuvuus on pientä samalla, kun asuntoja hakevien määrä kasvaa. Koska kysyntää on paikoitellen enemmän kuin tarjontaa, voi sopivan asumisoikeusasunnon löytäminen ja sen saaminen viedä aikaa.

Asumisoikeusasunnon hakeminen on prosessi, joka alkaa järjestysnumeron, eli ikään kuin jonotusnumeron hankkimisella. Asumisoikeusasuntoja välittävät useat eri toimijat ja sama järjestysnumero käy kaikkiin asuntoja välittäviin yrityksiin. 

Etsitkö edullista lainaa asumisoikeusasuntoon?

Näin hankit asumisoikeusasunnon

 1. Ensimmäisenä haet asumisoikeuden järjestysnumeron. Numeron saat sen kunnan tai kaupungin asuntotoimistosta, josta haluat hakea asumisoikeusasuntoa.
 2. Etsi asumisoikeusasuntoja haluamiltasi alueilta syöttämällä esimerkiksi hakukoneeseen haluttu alue ja sana “asumisoikeusasunto”. 
 3. Kun löydät itsellesi sopivalta vaikuttavan asumisoikeusasunnon, voit hakea sitä. Voit hakea sekä vapaita, että varattuja asuntoja. Jos asunto on vapaa ja sitä hakevat myös muut hakijat, saa asumisoikeuden se, jolla on pienin järjestysnumero.

Järjestysnumeron hankkiminen on tärkeää, eikä asumisoikeusasunnon hakeminen onnistu ilman sitä. Muista, että järjestysnumero käy vain siihen kuntaan tai kaupunkiin, jonka asuntotoimistosta olet järjestysnumeron saanut. Hae siis tarvittaessa järjestysnumero niiden kaikkien kuntien ja kaupunkien asuntotoimistoista, joihin olet halukas muuttamaan.

Saamasi järjestysnumero ei vanhene ennen kuin numero on käytetty. Numeron hakeminen on maksutonta, eikä se sido hakijaa mihinkään – voit siis hankkia järjestysnumeron vaikka asumisoikeusasunnon etsiminen ei juuri tällä hetkellä olisi ajankohtaista.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että asumisoikeusasuntojen asukasvalintaan on tulossa muutoksia syyskuussa 2023. Niinpä nykyisellä systeemillä haetut järjestysnumerot ovat voimassa vuoden 2023 loppuun saakka.

Kenelle asumisoikeusasuminen sopii?

Asumisoikeusasunnossa asuminen on sopiva valinta monelle, mistä kertoo muun muassa se, että asuntojen vapautumista saa odotella paikoitellen kauankin. Asuntoja on myös tarjolla monipuolisesti erilaisiin tarpeisiin, pienistä kerrostaloyksiöistä suuremmankin perheen kodiksi.

Koska asumisoikeusasunnossa asuminen on usein vuokra-asumista edullisempaa eikä asunnon hankkimiseksi tarvita suurta lainaa tai säästöjä, on asokodissa asuminen monelle realistinen vaihtoehto. Pääkaupunkiseudun omistusasuntojen hinnat ovat karanneet monen työssäkäyvänkin ulottumattomiin etenkin, jos tilaa tarvitaan suuremman perheen tarpeisiin.

Ihan kaikki eivät kuitenkaan voi asumisoikeusasuntoa hakea, sillä asumisoikeusasunnon hakemiseen liittyy tiettyjä rajoituksia. Asuntoa hakevan henkilön täytyy olla täysi-ikäinen, eikä hakijalla saa olla samalla alueella omistusasuntoa taikka riittäviä varoja omistusasunnon hankkimiseen.

 Ehdot eivät kuitenkaan koske niitä, jotka vaihtavat asumisoikeusasunnosta toiseen tai henkilöitä, jotka ovat yli 55-vuotiaita. 

Näin kilpailutat lainan asumisoikeusasuntoon

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Mitä asumisoikeusasunnossa asuminen maksaa?

Yleisesti asumisoikeusasunnossa asumisen kulut ovat kohtuulliset ja suurin yksittäinen menoerä on asumisoikeusmaksun maksaminen. Kuukausittaiset kustannukset muodostuvat käyttövastikkeesta sekä muista asumisen kuluista, kuten sähköstä ja vedestä.

Asumisoikeusasuntoon muuttavalta peritään myös vakuus, joka on yleisimmin yhden tai kahden kuukauden käyttövastikkeen suuruinen.

Asumisoikeusasuntoon muuttaessa sinun tulee siis varautua seuraaviin kuluihin:

 • asumisoikeusmaksu
 • vakuus
 • käyttövastike
 • asuntokohtaiset maksut, kuten vesi, sähkö, autopaikka
 • lainan takaisinmaksuun liittyvät kulut 

Kun muutat pois asumisoikeusasunnosta, saat maksamasi asumisoikeusmaksun takaisin. Takaisinmaksettava asumisoikeusmaksu määräytyy alkuperäisen asumisoikeusmaksun sekä rakennuskustannusindeksin muutoksen perusteella. Usein saat siis maksamaasi asumisoikeusmaksua korkeamman summan takaisin muuttaessasi pois asunnosta. 

Asumisoikeusasumiseen, vuokra-asumiseen sekä omistusasumiseen liittyvien kulujen vertailu

Olemme koonneet alle taulukon, joka havainnollistaa asumisen kuluja eri asumismuotojen kesken.

Vertailussa käytetyt asunnot ovat noin 45 neliöisiä kerrostalokaksiota Helsingin Vuosaaressa. Kaikki asunnot ovat hyväkuntoisia ja ne on rakennettu 90-luvun loppupuolella. Asunnot ovat parvekkeellisia ja niissä on sauna.

Eri asumismuotojen kustannukset

AsumismuotoHintaKuukausittaiset kulutSäästettävä summa
Asumisoikeusasunto15709,82 (asumisoikeusmaksu)663,14 (käyttövastike)yhteensä 17 036,10 € (asumisoikeusmaksu 15709,82€ ja vakuus 1326,28 €)
Omistusasunto195000 € (myyntihinta)265,5 € (yhtiövastike)19500 € (min. 10 % myyntihinnasta)
Vuokra-asuntox930 € (vuokra)1700 € (vakuus)

Lisäksi kuukausittaisiin kuluihin tulee lisätä jokaisessa asunnossa asuessa myös vesi- sekä sähkömaksut. Asumisoikeusasunnossa sekä omistusasunnossa asuessa kuukausittaisiin kuluihin lisätään myös mahdollinen lainanlyhennys. Voit saada asumistukea myös asumisoikeusasunnon käyttövastikkeen maksamiseen. 

Lainan hakeminen asumisoikeusasuntoon

Kuten kerrottu, jotta asumisoikeusasuntoon pääsee muuttamaan, tulee ensimmäiseksi maksaa asumisoikeusmaksu. Asumisoikeusmaksu on noin 15 prosenttia asumisoikeusasunnon alkuperäisestä hinnasta. Käytännössä esimerkiksi Helsingin alueella asumisoikeusmaksu on asunnosta riippuen 8 000 eurosta aina 70 000 euroon saakka. 

Jos sinulla ei ole riittävästi säästöjä asumisoikeusmaksuun, voit ottaa lainaa maksua varten – aivan kuten ottaisit lainaa myös asunnon ostamiseen. Laina-asiat kannattaakin laittaa kuntoon jo hyvissä ajoin. 

Koska asumisoikeusmaksua varten otettavat lainat ovat yleisesti pienempiä kuin oman kodin ostoon tarvittavat lainat, on asumisoikeusasuminen hyvä vaihtoehto myös niille, jotka eivät ole vielä ehtineet kerryttää riittävästi varoja oman asunnon käsirahaa varten.

Vakuudetonta vai vakuudellista lainaa

Asumisoikeusmaksun rahoittaaksesi voit hakea vakuudetonta lainaa tai vakuudellista lainaa.

Vakuudeton laina on usein helppo ja nopea tapa rahoittaa asumisoikeusmaksu, sillä summa on usein sen verran pieni, että lainan saa kätevästi netistä ilman vakuuksia. Vakuudetonta lainaa varten sinun ei tarvitse kiinnittää omaisuutta lainan vakuudeksi. Vakuudetonta lainaa on helppo hakea esimerkiksi Sortterin lainanvertailupalvelusta lainahakemus täyttämällä. 

Vakuudellisen lainan hakeminen asumisoikeusmaksua varten on myös mahdollista. Vakuudellista lainaa haettaessa asumisoikeussopimus kelpaa usein lainan vakuudeksi. Toisinaan tarvitset lainan vakuudeksi myös muita vakuuksia, sillä asumisoikeussopimus itsessään ei aina riitä. 

Pankit ja rahoituslaitokset

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 • Asumisoikeusasuminen on yksi asumisen muoto, jossa asukas saa asua asumisoikeusasunnossa maksettuaan ensin asumisoikeusmaksun ja maksamalla tämän jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta.

 • Asumisoikeusmaksu riippuu asunnon arvosta. Yleensä maksu on 15 prosenttia asunnon alkuperäisestä hinnasta. Maksu palautetaan, kun muutat pois asunnosta.

 • Pääset hakemaan asumisoikeusasuntoa sen jälkeen, kun olet hakenut järjestysnumeron sen kunnan tai kaupungin asuntotoimistosta, josta haluat asumisoikeusasuntoa hakea.

  Tämän jälkeen voit tutustua eri asumisoikeuskohteisiin ja jättää hakemuksen haluamaasi asuntoon. Asunnot jaetaan järjestysnumeroiden perusteella, joten asunnon saa se hakija, jonka järjestysnumero on pienin.

 • Asumisoikeusasunnossa asuminen on turvallinen valinta, joka yhdistää vuokra-asumisen ja omistusasunnossa asumisen parhaita puolia. Pääset muuttamaan asumisoikeusasuntoon pienenkin pääoman tai lainan turvin ja saat asua asunnossa niin kauan, kuin haluat. Myös kuukausittain maksettava käyttövastike on kohtuullinen.

 • Asumisoikeusasunnon hakeminen edellyttää täysi-ikäisyyttä. Tämän lisäksi asunnon hakemiseen liittyy myös varallisuutta koskevia rajoituksia:

  1. Hakijalla ei saa olla riittäviä varoja omistusasunnon hankkimiseen
  2. Hakijalla ei saa olla omistusasuntoa alueella, josta hän on hakemassa asumisoikeusasuntoa

  Rajoitukset eivät kuitenkaan koske yli 55-vuotiaita tai henkilöitä, jotka vaihtavat asumisoikeusasunnosta toiseen.

 • Asumisoikeusasuntoon voit hakea lainaa pankista tai rahoituslaitoksesta. Laina voi olla vakuudeton laina, vakuudellinen laina tai asuntolaina. Kuten kaikki lainat, myös asumisoikeusmaksua varten otettava laina kannattaa kilpailuttaa joko itsenäisesti pankeista ja rahoituslaitoksista tarjouksia kysymällä tai lainanvertailupalveluita hyödyntämällä.

Kilpailuta laina myös asumisoikeusasuntoon

Kuten kaikki muutkin lainat, kannattaa laina myös asumisoikeusmaksua varten aina kilpailuttaa. Lainan kilpailuttaminen ei maksa mitään eikä lainan kilpailuttaminen vielä velvoita ottamaan lainaa.

Lainan kilpailuttaminen onnistuu joko itsenäisesti hakemalla lainatarjouksia suoraan pankeilta ja rahoituslaitoksilta tai käyttämällä lainanvertailupalvelua, kuten Sortteria. 

Lainanvertailupalveluiden etu on, että voit saada yhden lainahakemuksen täyttämällä useita lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Lainatarjouksien vertailu onnistuu helposti todellisen vuosikoron perusteella ja voit valita tarjouksista itsellesi edullisimman tai muuten itsellesi parhaiten sopivan lainatarjouksen. 

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.