Tee testamentti ainakin näissä tilanteissa
Suomessa perintö jaetaan yleensä joko testamentin tai lain määräysten perusteella. Mikäli vainajalla ei ole testamenttia, noudatetaan lakia. Jos ensin kuolleella puolisolla on lapsia, lain mukaan lapset perivät kaiken omaisuuden. Jos kuolleella puolisolla ei ole lapsia, perii leski kaiken. Testamentti astuu kuvioon tilanteissa, jolloin näistä tavoista halutaan poiketa.
Testamentti on juridinen asiakirja, jonka voi tehdä, jos haluaa poiketa perintölaista. Yleisiä syitä testamentin laatimiseen on esimerkiksi:
- Avopuoliso: Avopuolisolla ei ole automaattisesti oikeutta omaisuuteesi.
- Monimutkainen perhetilanne: Testamentti voi selkeyttää tilannetta, jos perheeseen kuuluu esimerkiksi lapsia eri avioliitoista.
- Lahjoitukset hyväntekeväisyyteen: Testamentilla voit tukea järjestöjä ja muita hyväntekeväisyyskohteita.
- Omaisuuden kohdentaminen tarkasti: Yksityiskohtainen testamentti auttaa jakamaan omaisuuden tarkalleen haluamallasi tavalla.
Testamentin voi tehdä kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö. Testamentti on määrämuotoinen oikeustoimi ja se on laadittava huolellisesti. Testamentti laaditaan aina kirjallisesti ja se on allekirjoitettava kahden esteettömän, vähintään 15-vuotiaan todistajan läsnä ollessa.
Testamentin tekeminen antaa sinulle mahdollisuuden vaikuttaa omaisuutesi jakamiseen ja varmistaa, että toiveesi omaisuudenjaosta toteutuvat. Testamentin olemassaoloa ei ole pakko paljastaa kenellekään, mutta siitä on suositeltavaa kertoa lähisukulaisille ja testamentin saajille. Tällä tavoin varmistetaan, että tahtosi toteutuu kuolemasi jälkeen.
Testamenttia on laillista säilyttää kotona, mutta parhaiten testamentti on turvassa pankin tallelokerossa. Läheisille kannattaa kertoa, missä testamenttia säilytetään, jotta he voivat ottaa sen huomioon tilanteen tullen. Tiedon jakaminen etukäteen vähentää mahdollisia epäselvyyksiä perinnönjakoon liittyen.
Testamenttiin voi sisällyttää myös muita kuin omaisuuden jakamista koskevia määräyksiä. Siihen voi kirjoittaa ajatuksia ja määrätä esimerkiksi sen, että teksti luetaan ääneen perunkirjoituksessa tai saatetaan julki muulla tavoin.