Hääjuhla on onnistunut silloin, kun juhlat etenevät aikataulussaan ja sekä hääpari että juhlaväki nauttivat olostaan. Aikataulun onnistuminen vaatii paljon työtä ja suunnittelua, mutta ei ole kuitenkaan mahdoton tehtävä. Jos kuitenkin haluaa päästä mahdollisimman helpolla, kannattaa koko palvelu ostaa hääsuunnittelijalta. Esimerkiksi häälainalla voi rahoittaa hääsuunnittelijan, jolloin häiden järjestely ei aiheuta stressiä. Jos kuitenkin päättää suunnitella ja toteuttaa häät kokonaan itse, alla on listattuna asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon häiden järjestämisessä. Artikkelin lopussa on häiden järjestämisen muistilista, jonka voi tulostaa omaan käyttöön helpottamaan suunnittelua.
Hääjuhla – näin onnistut hääjuhlan järjestämisessä
Hääpäivänä jännitys tiivistyy. Sitä pakostakin miettii, että tulikohan nyt kaikki asiat tehtyä ja mietittyä loppuun asti. Hyvällä suunnittelulla pääsee pitkälle. Kannattaa delegoida mahdollisimman paljon asioita esimerkiksi kaasoille, bestmaneille ja muille luottohenkilöille. Näin tehtävää ei jää liikaa hääpäivälle ja kaikki saavat nauttia ansaitusta juhlahumusta.
Kaipaatko lisärahoitusta hääjuhliin?
Kirkkovihkiminen – tee varaus jo vuotta ennen
Vihkipaikka määrittää juhlan kulkua ja asettaa raamit juhlan suunnittelulle. Jos haluaa tulla vihityksi kirkossa, kirkko kannattaa varata hyvissä ajoin jo vuotta ennen. Suosituimmat vihkimisajat heinä-elokuussa menevät nopeasti, joten pitää olla ajoissa liikenteessä. Vihkiminen onnistuu myös muussa kuin kotiseurakunnan kirkossa. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että seurakunta tarjoaa aikoja ensin kotiseurakunnan jäsenille, joten parhaat ajat saattavat mennä nopeasti.
Vihkiminen muualla kuin kirkossa
Aika moni pari on luopunut perinteisestä kirkkovihkimisestä. Monet parit vihitään avioliittoon juhlapaikassa tai jossain muussa parille merkityksellisessä paikassa. Siviilivihkimisellä on etunsa.
Jos vihkiminen tapahtuu juhlapaikalla, juhlaväen ei tarvitse siirtyä mihinkään ja näin hääpari säästää kuljetuskustannuksissa samalla, kun säästyy aikaa. Siviilivihkiminen tuo melkeinpä rajattomat mahdollisuudet valita vihkipaikka, kunhan muistaa varmistaa, että vihkijä suostuu erikoisjärjestelyihin. Siviilivihkiminen voidaan myös suorittaa maistraatissa vain lähipiirin ollessa läsnä ja siirtyä sen jälkeen varsinaiseen juhlapaikkaan.
Avioliiton esteiden tutkinta
Vihkimistä varten parin tulee pyytää avioliiton esteiden tutkinta. Tutkinnan voi pyytää omasta seurakunnasta, evankelis-luterilaisen kirkon sähköisen asiointipalvelun kautta tai maistraatista. Tutkinnalla selvitetään mm. alaikäisyys, sukulaisuus ja ettei toinen puolisoista ole avioliitossa. Samalla ilmoitetaan sukunimen vaihdoksesta, jos sukunimi vaihtuu. Kun pari saa tutkijalta selvityksen esteiden tutkinnasta, tulee se toimittaa vihkipapille vihkikeskustelun yhteydessä. Pappi allekirjoittaa todistuksen ja toimittaa sen seurakunnalle, josta tiedot siirtyvät kirkon jäsentietorekisteriin ja väestötietorekisteriin. Maistraatista pyydetyn tutkinnan todistuksen voi noutaa maistraatista tai se voidaan toimittaa suoraan kotiin. Jos vihkiminen tapahtuu maistraatissa, todistus voidaan säilyttää siellä vihkimiseen saakka.
Avioliiton esteiden tutkinta tulee pyytää vähintään seitsemän vuorokautta ennen aiottua vihkimistä. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, kannattaa varata huomattavasti pidempi aika tutkintaan, koska selvityksessä saattaa kestää parikin viikkoa. Todistus on voimassa neljä kuukautta, jonka aikana vihkiminen pitää tapahtua.
Päivää ennen vihkimistä – muista nämä
Hääjuhlaa edeltävä päivä on usein työntäyteinen. Paras lopputulos saavutetaan järjestelmällisellä tekemisellä. Hääparin kannattaa delegoida asioita mahdollisimman paljon luottohenkilöilleen. Apuna kannattaa käyttää muistilistoja ja to do -listoja, alla yksinkertainen muistilista:
- pöydät ja tuolit
- kyltit ja opasteet
- hääpaikan koristelut
- sound check
- hääauto
- ohjelman läpikäynti
- uni
Juhlapaikka kannattaa järjestellä hääpäivää edeltävänä iltana. Pöydät laitetaan haluttuun muodostelmaan ja tuolit asetellaan paikoilleen. Pöydät koristellaan ja lautaset ja lasit voidaan laittaa jo pöytään. Toisaalta pitopalvelun kanssa voi myös sopia, että he hoitavat astioiden asettelun. Jos istumapaikat on merkitty, pitää tehdä kartta istumajärjestyksestä, jotta juhlaväki löytää paikoilleen vaivattomasti. Juhlapaikan kyltit ja opasteet laitetaan näkyville paikoille, esiintyjien tilat tarkistetaan sekä tehdään mahdollinen sound check. Hääauto kannattaa koristella myös edeltävänä päivänä, jos se on mahdollista. Hääjuhlan ohjelma käydään vielä läpi seremoniamestarin, kaasojen, bestmanien ja pitopalvelun kanssa, jotta hääjuhlan kulku on kaikille selvä. Kun juhlapaikka on kunnossa kannattaa lähteä lepäämään ja valmistautumaan seuraavaa päivää varten.
Hääjuhlan kulku
Juhlapäivän aamuna perhoset lentelevät niin hääparin kuin muidenkin osallistujien vatsoissa. Vihkipari alkaa valmistautumaan hääjuhlaan, mutta vielä on muutama asia hoidettavana. Kukkien nouto jää useimmiten hääjuhlan aamuun hoidettavaksi. Sopikaa hyvissä ajoin, kuka hakee kukat ja vie ne oikeille paikoille juhlatilaan sekä toimittaa morsiamen kimpun ja sulhasen sekä muiden kukkavieheet. Samalla kun vie kukkia juhlapaikalle, kannattaa tarkistaa, että paikat ovat järjestyksessä.
Valmistautuminen hääjuhlaan – kaasot ja bestmanit avuksi
Morsiamen hääpäivä alkaa yleensä meikillä ja kampauksella. Meikkiin, kampaukseen ja pukeutumiseen on hyvä varata riittävästi aikaa, koska yllätyksiä saattaa tulla. Morsiamen hääpuvun pitsi voi esimerkiksi yllättäen ratketa tai sulhasen puvusta irrota nappi. Tämän takia valmistautumiseen kannattaa varata mielummin reilusti kuin liian vähän aikaa. On myös hyvä, jos paikalla on joku, kellä on mahdollisuus hoitaa juoksevia viime hetken asioita, kuten lähteä metsästämään ompelutarvikkeita tai uutta nappia.
Kun hääpari on valmis, aika usein he siirtyvät häävalokuvaukseen ennen vihkimistä. Valokuvauksen jälkeen kannattaa syödä, ettei nälkä ja heikotus pääse yllättämään kesken juhlan. Lopulta on aika siirtyä itse vihkipaikalle kaasojen ja bestmanien kanssa. Viimeistään tässä vaiheessa morsiamen ja sulhasen tulisi unohtaa käytännön järjestelyt ja nauttia hääjuhlan tuomasta jännityksestä ja ilosta.
Vihkipaikassa hääväki ohjataan oikeille paikoille istumaan. Bestmanit ja kaasot kannattaa valjastaa opastamaan häävieraita. Yleensä morsiamen suku ja ystävät istuvat juhlapaikan vasemmalla puolella ja sulhasen suku ja ystävät oikealla puolella juhlapaikan takaosasta katsottuna. Vihkitilaisuutta varten voidaan tehdä käsiohjelma, josta selviää vihkimisen kulku, mahdolliset virret ja laulut sanoineen. Vihkimisen jälkeen hääpari saatetaan ulos kirkosta kunniakujaa pitkin, hurraa-huudoin, ruusun terälehdin tai saippuakuplin. Tästä alkaa hääpäivän juhla!
Hääruokailu, juhlaohjelma ja häätanssi
Juhlapaikalla vieraat onnittelevat hääparia ja yleensä myös parin vanhempia. Onnittelujen jälkeen hääväki siirtyy istumaan ja juhlan seremoniamestari kertoo käytännön järjestelyistä kuten vessojen sijainneista, puheiden pitämisestä sekä hääjuhlan yleisestä kulusta. Alkumaljojen jälkeen alkaa yleensä ruokailu. Ruokailuun kannattaa varata riittävästi aikaa varsinkin, jos joukossa on paljon iäkkäitä ihmisiä ja lapsia. Seremoniamestari ohjaa vieraat noutamaan ruokaa sopivassa järjestyksessä, ellei juhlissa ole pöytiintarjoilua. Ruokajuomat kannattaa sijoittaa suoraan pöytiin tai pyytää pitopalvelua hoitamaan ruokajuomien tarjoilu pöytiin, jos se on mahdollista. Näin vältetään juhlapaikan ruuhkautuminen, kun osa ihmisistä hakee ruokaa ja osa juomia.
Juhlapuheet on perinteisesti aloitettu ruokailun loppupuolella. Puheet aloittaa yleensä morsiamen isä. Mikäänhän ei ole kuitenkaan kiveen hakattua, joten puheita voidaan ripotella ohjelman sekaan sinne tänne sellaiseen järjestykseen, mikä sopii hääohjelmaan. Ruokailun päätyttyä on hyvä pitää pieni jaloittelutauko ennen hääkakun leikkaamista ja kahvitarjoilua.
Kahvittelujen lomassa voidaan jatkaa puheiden pitämistä. Kannattaa varata aikaa myös yllätyspuheenvuoroille, jos halukkaita löytyy. Kahvin ja puheiden jälkeen alkaa usein rennompi ohjelma häätansseineen ja esiintyjineen. Luvassa voi olla myös muuta ohjelmaa, kuten esimerkiksi vieraita osallistava tietovisa hääparista tai perinteinen kenkäleikki, jossa hääpari istuu selät vastakkain molempien kengät kädessä ja nostaa sen kengän ylös, kummasta pariskunnan osapuolesta on kyse "kumpi" aiheisissa kysymyksissä.
Kun on häätanssin aika, vieraat kerääntyvät tanssilattian ympärille seuraamaan hääparin ensimmäistä tanssia. Häätanssin aloittaa hääpari, jonka jälkeen hääparin vanhemmat liittyvät mukaan ja tanssilattia on kaikille avoin.
Hääetiketti seuraa suunnittelusta toteutukseen
Mitään kirjoitettua virallista hääetikettiä ei ole olemassa. On kuitenkin tiettyjä kirjoittamattomia sääntöjä, joita hyvien tapojen mukaan noudatetaan. Etiketin noudattaminen alkaa jo hääkutsuista ja niihin vastaamisesta. Kutsuissa tulee olla maininta mihin päivämäärään mennessä vastausta odotetaan. Kutsuihin on hyvä liittää mukaan hääinfo, mistä käy ilmi muun muassa majoitusmahdollisuudet, kartta ajo-ohjeineen sekä häälahjatoiveet. Kutsu koskee vain niitä henkilöitä, jotka on mainittu kutsussa. Jos kutsussa ei ole esimerkiksi mainintaa perheestä, silloin lapset on syytä jättää kotiin. Kutsusta käy ilmi myös juhlien pukukoodi, joka määrittää pukeutumisen häihin.
Juhla-asut häissä
Valkoinen väri on perinteisesti morsiamen väri. Muiden kuin morsiamen ei toivota pukeutuvan valkoiseen lainkaan, mutta nykyään tästä perinteestä on päästy irti melkeinpä kokonaan. Musta värikään ei ole kovin toivottava, koska se liitetään suruun. Jos haluaa pukeutua mustaan, tulisi asua koristaa jollain toisella värillä, joka sopii hääjuhlan luonteeseen. Tumma puku sopii miehelle tilaisuuteen kuin tilaisuuteen, mutta kesähelteillä vaalea puku on myös hyväksyttävä. T-paidat ja farkut eivät kuuluu juhlapukeutumiseen, ei edes lapsilla. Sulhasella on monia vaihtoehtoja pukeutua. Saketti, frakki ja bounjour-puku ovat yleisimpiä vaihtoehtoja, mutta järkisyistä sulhanen voi pukeutua myös hyvin istuvaan pukuun, jolla on myöhemminkin käyttöä. Hääkutsuun voi laittaa pukeutumiskoodin esim. cocktail tai asu vapaa, mikä helpottaa vieraiden pukeutumisvalintoja.
Istumajärjestys ja juhlien loppuminen
Kirkossa tai vihkipaikalla morsiamen suku ja ystävät istuvat oikealla puolella ja sulhasen vieraat vasemmalla. Juhlapaikalla parin vanhemmat ja lähisuku sijoitetaan istumaan mahdollisimman lähelle hääparia, joskus jopa samaan pöytään. Jokainen pari kuitenkin tekee omat valintansa istumajärjestyksen suhteen, jotta siitä saadaan toimiva.
Perinteen mukaan hääpari poistuu ensimmäisenä juhlapaikalta. Sen jälkeen muutkin vieraat voivat lähteä omaan tahtiinsa. Tämäkin perinne on aikansa elänyt, koska yleensä hääpari haluaa juhlia koko illan suvun ja ystävien kanssa. Vieraille hyvä hetki on lähteä esimerkiksi hääkahvien ja häätanssin jälkeen. Ennen lähtöä on syytä käydä vielä kerran onnittelemassa hääparia ja kiittää järjestelyistä.
Muistilista häitä varten
Häiden järjestäminen voi olla pitkä ja työntäyteinen prosessi. Mitä isommat häät päättää pitää, sitä enemmän suunnittelua ja rahaa tarvitaan. Ota siis käyttöön Sortterin kätevä muistilista hääjuhlan järjestämiseen!
Lataa muistilista tästä »
Omista unelmahäistä ei kannata tinkiä. Sortter auttaa toteuttamaan unelmiesi päivän. Voit kilpailuttaa lainatarjoukset kätevästi ja luotettavasti Sortterilla. Täyttämällä lainahakemuksen sivuillamme saat haettua helposti lainatarjoukset kerralla usealta lainanantajalta maksutta. Järjestämme lainatarjoukset helposti ymmärrettävään muotoon edullisuuden mukaan, mutta voit itse valita tarjouksista sopivimman. Häälainan avulla voit järjestää juuri sellaisen hääjuhlan, josta olet aina unelmoinut. Lainojen kilpailuttaminen kannattaa aina ja voitkin säästää sen avulla huomattavia summia lainakustannuksissa. Siirry vertailemaan häälainoja tästä.
Artikkelia päivitetty 21.11.2024.
Vertaile lainoja
Autamme sinua löytämään parhaat lainatarjoukset.