Autokaupat edessä? Muista nämä asiat, kun ostat käytetyn auton yksityiseltä

Suomessa tehdään vuosittain noin 150 000 käytetyn auton kauppaa yksityishenkilöltä toiselle. Näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä turvaat selustasi ja vältät kalliit yllätykset.

Valitse lainasumma

15 000 €

Valitse laina-aika

5 vuotta
295 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 15 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 295 €, takaisinmaksettava summa 17 700 € sekä todellinen vuosikorko on 6,92 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 15 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 295 €, takaisinmaksettava summa 17 700 € sekä todellinen vuosikorko on 6,92 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Suomessa tehdään vuosittain noin 150 000 käytetyn auton kauppaa yksityishenkilöltä toiselle. Näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä turvaat selustasi ja vältät kalliit yllätykset.

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Laatuvarmistettu

Käytettyjen autojen kauppa on Suomessa vilkasta. Maassamme tehdään vuosittain noin 500 000 käytetyn auton kauppaa, joista suurin osa tehdään auto- tai merkkiliikkeissä. Neljäsosa käytettyjen autojen kaupoista suoritetaan kahden yksityishenkilön välillä. 

Yksityishenkilöiden välisessä autokaupassa sovelletaan kuluttajansuojalain sijaan kauppalakia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ostajan velvollisuudet ovat selvästi laajemmat kuin kuluttajakaupassa. Esimerkiksi mahdollisen vian ilmaantuessa on ostajan kyettävä osoittamaan sen olleen autossa jo ostohetkellä. 

Käytetty auto kannattaa siis aina tutkia tarkkaan ristiriitatilanteiden ehkäisemiseksi. 

1. Selvitä auton perustiedot

Auton käyttöhistoriaa voi tarkastella Liikenne- ja viestintäviraston eli Traficomin Julkiset ajoneuvotiedot -palvelusta. Traficomin rekisteriin kerätään tietoa muun muassa auton edellisistä omistajista ja huoltohistoriasta. 

Selvitä seuraavat auton perustiedot Traficomin kautta: 

 • Omistajan tiedot. 
 • Onko auton katsastustilanne ja -historia kunnossa? Tarkkaile hylkypäätöksiä. 
 • Onko autoa kolarikorjattu tai onko se ollut vakuutusyhtiön omistuksessa?
 • Onko ajoneuvoverot maksettu? Maksamattomat verot voivat siirtyä sinulle kaupan yhteydessä.

Auton omistaja- ja historiatiedot ovat Traficomin palvelussa maksullisia. Vero- ja katsastustietoja sekä teknisiä tietoja voi sen sijaan tarkastella maksutta rekisteritunnuksella tai valmistenumerolla.

2. Tarkista auton kunto koeajolla

Auton koeajo on luonnollisesti autokauppojen tärkein hetki. Koeajolle kannattaakin varata reilusti aikaa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa pyytää koeajoon myös kaveri mukaan – varsinkin siinä tapauksessa, jos itselläsi ei ole teknistä osaamista autojen osalta. 

Ihannetilanteessa auto koeajetaan kylmänä, sillä auton ollessa lämpimänä jotkin auton viat eivät tule välttämättä ilmi. Järjestä tapaaminen koeajoa varten alueella, jossa on hyvä valo helpottaaksesi mahdollisten naarmujen, lommojen ja maalivaurioiden havaitsemista.

Itse koeajo kannattaa mahdollisuuksien mukaan suorittaa vaihtelevassa maastossa ja teillä, joilla voi ajaa eri nopeuksia. 

Huomioi koeajossa myös seuraavat asiat: 

 • Ota oma henkilötodistus koeajoon mukaan ja pyydä myös myyjältä sekä henkilötodistus että auton huoltokirja. Tarkista huoltokirjasta auton huoltotiheys sekä huoltojen ajankohdat. 
 • Sulje radio koeajon ajaksi ja kiinnitä huomiota moottorin ääniin.
 • Laita vaihdelaatikko, kytkin ja jarrut testiin tekemällä äkkijarrutuksia ja kiihdytyksiä turvallisella alueella.
 • Kokeile alustan ja vetonivelien toimivuutta ajamalla ympyrää molempiin suuntiin kääntämällä rattia ääriasentoihin. Toista toimenpide myös peruuttamalla. Ylimääräisiä ääniä ja kolinaa ei saa kuulua.

Puolueeton kuntotarkastus on yksi keino selvittää auton kunto. Tällöin ostettava auto tarkastetaan huolellisesti, minkä jälkeen saat tarkastuspöytäkirjan, josta ilmenevät auton kunto, mahdolliset viat sekä tulevat korjaustarpeet. 

Toinen vaihtoehto on katsastaa auto ennen ostamista. Katsastuslakimuutoksen myötä auto on mahdollista katsasta milloin tahansa, esimerkiksi myynnin yhteydessä.

3. Tarkista tiedot ennen kaupan viimeistelyä

Ennen kaupantekoa kannattaa olla tarkkana papereiden kanssa. Varmista, että saat auton myyjältä voimassa olevan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan tai varmenteen. 

Tarkista aina ajoneuvon rekisteritiedot sekä myyjän henkilöllisyys: 

 • Varmista rekisteritiedoista, että myyjä on rekisteröinyt auton omiin nimiinsä ennen kaupantekoa.
 • Ostajana voit aina vaatia, että myyjä rekisteröi auton omiin nimiinsä ennen kauppoja.
 • Jos ostat auton muulta henkilöltä kuin rekisteriin merkityltä omistajalta, voit joutua maksamaan ajoneuvoveroja ja muita kuluja ajalta, jolloin et omistanut autoa.

Varmista, että auto on liikennekäytössä. Vaikka rekisterikilvet olisivat autossa kiinni, voi ajoneuvo silti olla poistettu liikennekäytöstä, jolloin et saa ajaa auto kotiin kauppojen jälkeen. Seurauksena liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon käytöstä on aina vähintään 1000 euron lisävero.

4. Kauppojen tekeminen  – luovutustodistus ja kauppakirja kuntoon

Kaupan varmistuttua on aika tehdä autolle omistajanvaihdos. Nykyisin omistajanvaihdoksen tekemiseen on olemassa kolme tapaa: 

 1. Myyjä tekee ostajalle luovutusilmoituksen. Ostaja voi puolestaan tehdä omistajanvaihdoksen Traficomin asiointipalvelussa tai rekisteröintitoimipaikalla, kun rekisteriin on tullut ilmoitus hänelle tehdystä omistajanvaihdoksesta. 
 2. Myyjä luo varmenteen ja luovuttaa sen ostajalle. Varmenteen avulla ostaja voi tehdä omistajanvaihdoksen Traficomin asiointipalvelussa tai rekisteröintitoimipaikalla. Kertakäyttöinen varmenne on voimassa 14 päivää, minkä jälkeen myyjän omistajuus autoon raukeaa, vaikka et olisi rekisteröinyt ajoneuvoa nimiisi.
 3. Myyjä luovuttaa ostajalle rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan. Ostaja voi tehdä omistajanvaihdoksen ilmoitusosan avulla rekisteröintitoimipaikalla. 

Luovutustodistus tai varmenne toimii niin auton ostajalle kuin myyjälle todisteena, että kaupasta on sovittu. Myyjän kannalta omistajanvaihdoksen tekemisestä on hyötyä etenkin silloin, jos auton uusi omistaja jättää auton rekisteröimättä. Tällöin myyjä on vapautettu esimerkiksi maksamattomista veroista ja sakoista. 

Kauppakirja kannattaa tehdä kahtena kappaleena. Kauppakirjaan tulisi aina mainita, mitä kauppa koskee sekä merkitä auton hinta. Lisäksi kauppakirjaan tulisi listata mahdolliset osamaksujärjestelyt sekä mahdolliset vaihtotavarat. Ostajan kannattaa myös varmistaa myyjän oikeus auton myyntiin eli pyytää henkilötodistus ja rekisteriote.

Auton ostajan on otettava liikennekäytössä olevalle autolle liikennevakuutus seitsemän päivän kuluessa kaupanteosta. Vakuutusyhtiöiden sähköisissä palveluissa voi rekisteröidä ajoneuvon omiin nimiin ja ottaa liikennevakuutuksen yhdellä kertaa.

Auton rahoittaminen – kilpailuta lainat

Auton hankkiminen pelkillä säästöillä on usein mahdotonta. Monet käyttävät auton rahoittamisen autolainaa eli vakuudetonta kulutusluottoa, jolla voit ostaa auton myös käytettynä joko autoliikkeestä tai yksityiseltä henkilöltä. 

Muiden lainatuotteiden tavoin myös autolainat kannattaa aina kilpailuttaa. Kilpailuttamisessa apunasi on Sortter, jonka maksuttomassa palvelussa voit kilpailuttaa autolainat 60 000 euroon asti. 

Sortterin palvelussa lainojen vertailu on helppoa. Kaikki saamasi lainatarjoukset esitetään edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan, jolloin voit helposti valita omiin tarpeisiisi sopivan lainan

Näin kilpailuttaminen tapahtuu:

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Oletko kilpailuttamassa muita ajoneuvolainoja?

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.