Sortter lainavertailu 3 vuotta
Takaisin blogiin

Sortterin lainavertailun perustamisesta 3 vuotta

Kotimainen lainavertailu Sortter täytti 3 vuotta joulukuussa 2021. Sortterin tavoitteena on tarjota reilua ja läpinäkyvää lainavertailua ja edistää vastuullista luotonantoa.

Sortter on kotimainen vuonna 2018 perustettu pankkipalvelujen ja rahoitusalan vertailualusta. Sortterin toiminnan ytimessä on tarjota kuluttajille reilua ja läpinäkyvää lainavertailua.

Palvelussa kuluttajat voivat kilpailuttaa vakuudetonta kulutusluottoa 1 000–60 000 euron välillä. Lisäksi yrityslainaa on mahdollista kilpailuttaa ilman vakuuksia 250 000 euroon saakka.

Lainavertailun lisäksi Sortter on ollut perustamisesta lähtien näkyvästi esillä yhteiskunnallisessa talouskeskustelussa, ja tuonut rahoitusalaan liittyviä ilmiöitä esille mediassa ja alan lainsäädäntöön liittyvissä keskusteluissa. Sortter tekee myös säännöllisesti erilaisia vertailuja ja tutkimuksia itse, sekä ulkopuolisten kumppanien kanssa.

Sortterin lainavertailu on maksuton kuluttajille. Palvelussa kuluttaja vertaa lainoja aina todellisen vuosikoron mukaan, jolloin kaikki luoton kustannukset käyvät ilmi.

Mitä lainavertailupalvelu Sortter tekee?

Lainavertailupalvelu Sortter kilpailuttaa ja vertailee eri pankkien ja rahoituslaitosten lainoja kuluttajien ja yritysten puolesta. Kuluttajat voivat hakea kulutusluottoa esimerkiksi remontointia, autoa tai lainojen yhdistämistä varten. Yritykset hakevat palvelun kautta lainaa mm. yritystoiminnan laajentamiseen ja suurempiin investointeihin. 

Sortter on yksi kattavimmista suomalaisista lainavertailun tarjoajista. Yritys tekee yhteistyötä luotettavien luotonmyöntäjien, kuten POP Pankin, Aktian ja Resurs Bankin kanssa. Palvelussa on yli 20 suomalaista, pohjoismaista ja eurooppalaista luotonmyöntäjää, joilta kuluttajat voivat saada lainatarjouksen.

Lainavertailun tavoitteena on, että kuluttaja löytää edullisen lainan. Sortterin tilastojen mukaan kuluttaja-asiakkaat säästävät tyypillisesti 1 038 euroa, kun he kilpailuttavat luotot Sortterin palvelussa. Säästö syntyy, kun asiakkaiden saamaa edullisinta ja kalleinta lainatarjousta vertailtiin keskenään keväällä 2021. Vertaillut lainasummat olivat 8 000–10 000 euron välillä.

Luottojen korkotaso vaihtelee noin 4–10 prosentin välillä. Koron suuruus määräytyy yleensä lainanhakijan omien tietojen pohjalta. Jos kuluttajan oma taloustilanne on vakaa, lainaa saa usein edullisemmalla korolla.

Palvelun kautta on myös mahdollista hakea yrityslainaa ilman reaalivakuuksia 250 000 euroon asti. Yrityslainan kilpailuttamiseen osallistuvat osittain samat, ja osittain eri luotonmyöntäjät kuin kuluttajalainojen. Yrityslainoja myöntävät muun muassa Fellow Pankki, Svea ja Kasvurahoitus.

Lisäksi Sortterin palvelutarjontaan kuuluvat luottokortti-, mobiilitili-, sijoitussovellus-, säästötili-, kryptovaluutta- ja puhelinliittymävertailut. 

Miten Sortterin lainavertailu toimii?

Sortterin palvelussa kuluttajat voivat kilpailuttaa kulutusluottoja ilman vakuuksia 1 000–60 000 euroa. Luotonhakijan tulee olla vähintään 20-vuotias, hänellä täytyy olla säännölliset palkka- tai eläketulot, eikä maksuhäiriömerkintöjä saa olla.

Sortter kilpailuttaa kulutusluottoja, mutta ei itse myönnä lainaa. Lainoja myöntävät Sortterin kanssa yhteistyötä tekevät pankit ja rahoituslaitokset. Käytännössä Sortter etsii kuluttajalle lainatarjoukset niiltä luotonmyöntäjiltä, joiden luotot vastaavat kuluttajan toivomaa lainasummaa sekä laina-aikaa ja etsii näistä lainanhakijalle kokonaiskustannuksiltaan edullisimman. 

Sortterin palvelussa lainanhakija voi saada yhdellä hakemuksella kymmeniä tarjouksia eri luotonmyöntäjiltä. Sortter kokee tärkeäksi, että lainanhakija saa aidosti edullisia lainatarjouksia, joiden vertailu perustuu aina todelliseen vuosikorkoon. Käytännössä tämä näkyy siinä, että tarjoukset esitetään kuluttajalle aina edullisimmasta kalleimpaan vuotuisen koron mukaan järjestettynä, kun hän vertaa lainoja palvelussa.

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainan kustannukset ja helpottaa lainojen hintavertailua. Myös EU:n direktiivi ja kuluttajansuojalaki edellyttävät, että kuluttajat saavat todellisen vuosikoron selkeästi nähtäville. 

Lisäksi Sortter pyrkii edistämään läpinäkyvyyttä muilla keinoilla. Sortterin palvelussa esimerkiksi kaikki lainaa koskevat tiedot ovat aina vaivattomasti löydettävissä. Myös lainaehdot esitetään aina selkeästi, jotta kuluttaja voi löytää edullisen lainan helpommin. Tarjousten yhteydessä Sortter kertoo myös, mitkä pankit eivät sillä kertaa tehneet luottotarjousta kuluttajalle.

Näin kuluttaja vertaa lainoja palvelussa

 1. Luotonhakija lähettää lainahakemuksen Sortterin palveluun.
 2. Sortter välittää lainahakemuksen eri pankeille ja rahoituslaitoksille.
 3. Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen lainanhakijalle. Tarjoukset on esitelty todellisen vuosikoron mukaisessa edullisuusjärjestyksessä.
 4. Lainanhakija tutustuu tarjouksiin ja valitsee niistä halutessaan sopivimman. Tarjoukset ovat voimassa kahdesta viikosta kuukauteen luotonmyöntäjästä riippuen.
 5. Hakija allekirjoittaa lainasopimuksen verkkopankkitunnuksilla.
 6. Lainanantaja maksaa lainan asiakkaan tilille usein jo saman päivän aikan lainan hakemisesta.

Sortterin tavoitteena reilu ja läpinäkyvä lainavertailu

Sortter ottaa aktiivisesti osaa talouskeskusteluun yhteiskunnassa. Säännölliset vertailut ja kyselyt muun muassa Taloustutkimuksen kanssa ovat osoitus vaikuttamistyöstä. 

Tutkimuksia on teetetty ensi kerran jo Sortterin toiminnan ensimetreillä joulukuussa 2018. Viimeisimmät kokonaisvaltaiset Taloustutkimuksen kanssa tehdyt selvitykset ovat keväältä 2020 ja 2021. Tutkimuksilla on selvitetty esimerkiksi kuluttajien halukkuutta kilpailuttaa ja verrata lainoja, tyytyväisyyttä eri pankkien palveluihin sekä sijoittamisintoa.

Myös erilaiset kannanotot ovat tärkeä osa Sortterin vaikuttamistyötä. Edellinen julkinen kannanotto keväällä 2021 koski korkosääntelyä ja väliaikaista korkokattoa. Sortterin tilastot osoittivat, että korkokatto heikensi erityisesti vuokra-asujien sekä pienempituloisten kuluttajien lainansaantia. Lisäksi selvitys osoitti, että osa luotonmyöntäjistä lopetti toimintansa kannattamattomana.

Sortter haluaa omalta osaltaan edistää vastuullista luotonantoa. Reilu ja läpinäkyvä luoton myöntäminen on sekä kuluttajan että rahalaitoksen etu. Kun luotonhakija saa omalle maksukyvylleen sopivan luottotarjouksen ja kykenee maksamaan luoton sovitusti takaisin, molemmat osapuolet hyötyvät.

Sortterin reilun lainavertailun periaatteet

 • Lainatarjous on aina henkilökohtainen.
 • Palvelu suosittelee kuluttajalle aina edullisinta lainaa.
 • Sortter näyttää lainatarjouksissa kaikki yksityiskohdat selkeästi.
 • Sortter kertoo avoimesti, keitä sen yhteistyökumppanit ovat.
 • Palvelu huolehtii, että asiakkaan tiedot pysyvät turvassa.
 • Lainavertailupalvelu kunnioittaa kuluttajan toivetta kieltää markkinointiviestit halutessaan, eikä Sortter myönnä kumppaneilleen lupaa käyttää luottopäätöksen tekemisen yhteydessä saamiaan tietoja markkinointitarkoituksiin.

Sortter on pyrkinyt edistämään tasapuolista luottojen myöntämistä ehdottamalla konkreettisia ratkaisuja lainavertailupalvelujen sääntelyyn. Toiminnallaan Sortter kannustaa muitakin vertailupalveluita läpinäkyvyyteen ja peräänkuuluttaa alalle yhtenäistä sääntelyä ja valvontaa.

Sortter on nostanut lausunnoissaan esille muun muassa seuraavat konkreettiset ehdotuksen lainavertailun läpinäkyvyyden parantamiseksi:

 1. Lainavertailupalvelujen tulee pyytää lainatarjous kaikilta palvelussaan mukana olevilta luotonmyöntäjiltä.
 2. Lainanhakijan täytyy saada luottotarjoukset yhtenäisenä koontina, jolloin hän voi verrata lainoja helpommin keskenään.
 3. Lainanhakijan on tiedettävä, miksi lainavertailu suosittelee hänelle tiettyä luottosopimusta.

Sortterin lainavertailu on tullut kuluttajille tutuksi myös median kautta

Sortter on ollut viimeisen kolmen vuoden aikana näkyvillä mediassa aina lehdistöstä radioon ja televisioon. Kolmen vuoden aikana Sortter on mainittu mediassa yli 140 kertaa, esimerkiksi Helsingin Sanomissa, Kauppalehdessä, Ilkka-Pohjalaisessa ja MTV Uutisissa.

Syksyllä 2021 lainavertailu teki ohjelmistoyhteistyötä suureen suosioon nousseen MTV3- ja Ava-kanavilta tutun Ensitreffit alttarilla -ohjelman kanssa. Sortterin mainos esitettiin jokaisen jakson yhteydessä ennen alkutekstejä ja mainoskatkoja.

Lisäksi Sortter oli Miss Suomi 2021 All Stars -kilpailun pääyhteistyökumppani. Kilpailun jälkeen yhteistyö vuoden 2021 Miss Suomeksi valitun Essi Unkurin kanssa on jatkunut TV-mainosten muodossa. Tuoreessa televisiomainoksessa Unkuri esiintyy yhdessä Sortterin kuvitteellisen mainoskasvon Ahti Ekholmin kanssa.

Tutustu Sortterin lainavertailuun ja vertaa lainoja maksutta palvelussa jo tänään.

Ajankohtaista

Takaisin blogiin