Saunaremontin voi rahoittaa remonttilainalla
Takaisin blogiin

Saunaremontti ideasta toteutukseen – asiantuntijan vinkit

Saunaremontti loihtii saunalle uuden ilmeen. Ennen remonttia täytyy kuitenkin päättää, kuka remontin tekee, mitä materiaaleja käytät ja mikä on saunaremontin hinta. Jututimme asiantuntijaa aiheen tiimoilta.

Saunassa usein arkiset murheet unohtuvat. Jotta saunominen voi tarjota mukavan levähdyksen arjen keskellä, omannäköiseen saunaan kannattaa panostaa.

Vanhat kiuaskivet eivät tuo välttämättä parhaita löylyjä, ja kuluneet lauteet voivat viedä ison osan saunomisen nautinnosta. 

Jos aika on ajanut saunastasi ohi, saunaremontti saattaa olla paikallaan. Remonttilaina voi helpottaa remonttikulujen maksamista.

Kannattaako saunaremontti tehdä itse vai tilata ammattilainen avuksi?

Saunaremonttia suunniteltaessa herää yleensä kysymys, kuka remontin toteuttaa. Rohkenisiko tekemään itse vai teettäisikö remontin ammattilaisella?

– Jos sirkkeli ja naulain pysyy kädessä, saunaremontti onnistuu keneltä tahansa, toteaa jyväskyläläisen Sun Saunan asiantuntija Juha-Pekka Huusko.

Huusko on työskennellyt saunojen parissa jo yli 20 vuoden ajan, joten hänellä on kokemusta erilaisista saunaremonteista. Huuskon mukaan etenkin panelointi onnistuu myös monelta tee se itse -remontoijalta. Saunan lauteet on helppo kiinnittää omatoimisesti, sillä ne tulevat verstaalta valmiina oikeissa mitoissa.

Harva kuitenkaan toteuttaa lattian laatoitustyötä itse, sillä vesieristeen saa tehdä vain henkilö, jolla on siihen tarvittava sertifikaatti. Mikään muu ei ole luvanvaraista.

Jos kuitenkin koet, että saunaremontti kannattaa luovuttaa ammattilaisen tehtäväksi, päätös voi olla järkevä.

– Kun ammattilainen tekee, saunaremontti tulee nopeasti valmiiksi. Myös työn jälki on usein vähän parempaa.

Mikä on saunaremontin hinta?

Juha-Pekka Huuskon mukaan saunaremontin hintahaitari asettuu noin 3 000–9 000 euron välille. Hintaan vaikuttavat ensisijaisesti työn osuus, materiaali- ja kiuasvalinnat, lauteiden muoto sekä saunan koko.

– Esimerkiksi suora laude saunan peräseinälle on edullinen. Jos asiakas kuitenkin haluaa L- tai U-mallisen saunan, johon on vieläpä upotettu kiuas, hintakin luonnollisesti nousee. 

Lisäksi saunan koko vaikuttaa hintaan. Mitä suurempi sauna on, sitä enemmän materiaaleja, kuten paneelia kuluu. Sama pätee lauteisiin.

– Kyllähän isoonkin saunaan voi tehdä yksinkertaisen, suoran lauteen peräseinälle, mutta on se aika hassun näköinen, jos sauna on muutoin kovin suuri.

Saunaremontin hinta-arvio 

TyöKustannus
Työn osuusn. 2 000 euroa
Panelointi500-1500 euroa
Kiuas350-1500 euroa
Valosarjat, eli katto- ja laudekuitu500 euroa kappale
Lauteet2000 euroa riippuen mallista

Monet remontoijat hakevat remonttilainaa kattamaan saunaremontin kuluja. Remonttilainaa voi löytää edullisestikin pienellä korolla, jos muistat kilpailuttaa lainan ensin. Myös monet saunayritykset tarjoavat remonttirahoitusta omilla nettisivuillaan.

Millä tavoilla saunaremontissa voi säästää?

Saunaremontissa – kuten kaikessa muussakin remontoinnissa – voit saada säästöä aikaan kohtuullisen pienin keinoin.

Voit esimerkiksi kerätä talkooporukan ja purkaa saunan itse. Huuskon mukaan myös panelointi onnistuu, jos työkalut pysyvät käsissä. Sama pätee valmiiden lauteiden asennukseen. 

– Kun tämän kaiken tekee itse, siinä säästää helposti pari tonnia, Huusko toteaa.

Myös materiaalivalinnoilla voit saada säästöä aikaan. Kun valitset edullisemman kiukaan ja paneelin, voit säästää sauna-asiantuntijan mukaan jopa 5 000 euroa koko saunaremontin hinnassa.

Esimerkiksi jättiläistuija on 800–900 euroa arvokkaampaa kuin lämpöleppä. Kuusipaneeli puolestaan on noin puolet lepän hinnasta.

Kiuasvalinnoillakin säästöä voi syntyä helposti useita satasia. Peltinen “postilaatikkokiuas”, jossa on pieni määrä kiviä, maksaa vain 350 euroa. Ruostumattomasta teräksestä tehdyn design-kiukaan hinta voi sen sijaan kohota 1 500 euroon. Useilla kiuasvalmistajilla on nykyään myös etäohjattavia kiukaita. 

– Etäohjattavissa kiukaissa täytyy olla ovitunnistimet. Tällöin kiuas tunnistaa, että saunan ovi on kiinni. Muuten kiuas painaa täysillä saavuttaakseen halutun lämpötilan, jolloin koko talo saattaa palaa, Huusko varoittaa.

Kuinka usein saunaremontti on hyvä tehdä?

Saunaremontti on ajankohtainen noin viidentoista vuoden välein. Siinä ajassa laudelaudat ovat usein ehtineet jo halkeilla ja seinäpaneelit rapistua. 

– Lauteet ovat käyttöturvallisia vielä 15 vuoden jälkeenkin, mutta pinnat eivät ole enää niin nätin näköisiä, jolloin ne menevät usein vaihtoon. Samalla kun paneelit vaihdetaan, aina kannattaa vaihtaa myös höyrysulku paneelien alle, sillä se ei ole enää 15 vuoden jälkeen pitävä.

Myös kiuaskivien vaihto mietityttää monia saunojia. Milloin on aika päivittää ne uusiin?

– Kiuasvalmistajat suosittelevat, että kivet vaihdettaisiin parin vuoden välein, tai ainakin ladottaisiin ne uudestaan. Samalla otetaan haljenneet kiuaskivet pois. 

Koska kivet menettävät hieman massaansa ajan saatossa, kivi ei varaa enää lämpöä samoin kuin ennen. Siksi Huusko suosittelee, että kaikki kiuaskivet vaihdettaisiin uusiin noin 5 vuoden välein – riippuen siitä, kuinka usein saunot.

Keraamiset kivet sen sijaan ovat ikuisia, eikä niitä tarvitse vaihtaa, vaikka kivet olisivat kovallakin käytöllä. Tästä syystä esimerkiksi uimahalleissa suositaan keraamisia kiviä.

Kuinka kauan saunaremontti kestää?  

Saunaremontti voi kuulostaa suurelta urakalta, mutta onko se sitä?

– Sauna on valmis noin kuukauden kuluttua. Varsinaisen saunaremontin tekemiseen kannattaa varata viikko. Lauteilla ja lasiseinillä on noin kolmen viikon toimitusaika, sillä ne valmistetaan verstaalla mittojen mukaan. 

Niin sanottuja elementtisaunoja saa vain uutena rakennettaviin kerrostaloihin. Tehtaalla peltirunkoon rakennettu sauna nostetaan nosturilla paikoilleen ovineen kaikkineen. 

– Remonttikohteissa sauna tehdään puolestaan perinteisesti irtopaneeleista. Lauteet kuitenkin valmistetaan tehtaalla määrämittoihin ja tuodaan valmiina kotiin.

Jos haluat nopeuttaa saunaremontin valmistumista, Huuskolla on antaa siihen hyvä neuvo:

– Lauteiden mitan voi ottaa koolauksesta jo ennen panelointia. Paneeli on aina 15 millimetriä, eikä se siitä muutu. Monet remontoijat paneloivat ensin saunan ja ottavat mitan vasta sen jälkeen. Tämän vuoksi he joutuvat odottamaan lauteita muutaman viikon.

Lämpökäsitelty puu on nyt saunaremontoijien suosiossa

Huuskon mukaan lämpökäsitelty puu on tänä päivänä hyvin suosittu materiaali. Erityisesti lämpökäsitelty haapa ja leppä menevät kuin kuumille kiville. Lisäksi remontoijat suosivat lämpökäsiteltyä magnoliaa, mäntyä ja Radiata-mäntyä.

Muutama vuosikymmen sitten lähes kaikki lauteet tehtiin apassista, jota kuljetettiin Afrikasta Suomeen. Kyseessä on Huuskon mukaan pehmeä ja hyvä laudepuu, mutta puun huokoisuus imee kaiken itseensä. 

– Lisäksi apassia on olemassa montaa eri lajiketta, jolloin vähän mitä sattuu tuotiin apassina Suomeen. Osassa oli myös epämiellyttävä haju. 

Apassi jäi hiljalleen pois laudemateriaaleista, ja sen syrjäyttäjä oli tervaleppä. Sittemmin tervalepän syrjäytti lämpökäsitelty puu. 

Lämpökäsittely tekee puusta muotonsa pitävän, lahonkestävän ja myrkyttömän. Valmistusprosessissa käytetään hyväksi vain vesihöyryä ja lämpöä. Lämpökäsittelyn ansiosta kosteuden eläminen on vain 10 prosenttia siitä, mitä se olisi käsittelemättömänä. Tämä tarkoittaa Huuskon mukaan sitä, että saunassa on mahdollista käyttää leveämpiä materiaaleja ilman pelkoa niiden vääntymisestä.

– Esimerkiksi 120 mm kuusipaneeli saattaa mennä puolikin senttiä kippuralle keskeltä, mutta kun puu lämpökäsitellään, se pysyy suorana. 

Paneeleitakin käytetään leveämpinä, mutta kapeammalla terävällä STS-pontilla. Ne ovat syrjäyttäneet aiemmin suositun, pyöreäreunaisen STP-ponttisen paneelin. Vielä viisi vuotta sitten saunat tehtiin pääosin 90 millimetrin paneelilla, kun nykyään suurin osa tehdään 120 mm.

Huusko kehuu, että STS-ponttinen paneeli näyttää hyvältä etenkin, jos siihen asennetaan valo. Terävä varjo ja pehmeä epäsuora valaistus luovat tunnelmaa saunojalle.

– Aina joku haluaa kuitenkin myös sen sormipaneelin saunaansa, Huusko toteaa.

Saunan puulajit tutuiksi

Jättiläistuija: Kestävä, melko pehmeä ja arvostettu saunamateriaali, jonka tuoksu miellyttää monia saunojia. Puun väri vaihtelee tummasta vaaleaan, ja pinta on eläväinen.

Tervaleppä: Tervaleppä on Suomen käytetyin laudemateriaali. Puun väriskaala vaihtelee punertavasta punaruskeaan. Se on vaalea materiaali, jonka pinnassa on kevyt syykuvio.

Lämpökäsitelty haapa: Erittäin tykätty saunamateriaali. Puussa on eläväinen pinta. Lämpökäsittely muuttaa puun värin on ruskeaksi, jota käsittely parafiiniöljyllä syventää entisestään.

Lämpökäsitelty tervaleppä: Väriltään lämpökäsitelty tervaleppä on kauniin ruskea. Sen pinta ei ole yhtä eläväinen kuin haavassa, mutta pieniä sävyeroja on kuitenkin havaittavissa.

Lämpökäsitelty magnolia: Lämpökäsitelty magnolia saa ihastusta osakseen. Sen pinnassa on eläväinen syykuvio. Puun väri vaihtelee tummanruskeasta vaaleanruskeaan.

Haapa: Haapa on Suomessa perinteinen saunamateriaali. Se on vaalea ja tasasävyinen puu. Haapaa käytetään lähinnä paneeleina, sillä vaaleutensa vuoksi se ei sovellu kovin hyvin laudemateriaaliksi.

Lämpökäsitelty mänty: Jos etsit kestävää laudetta, lämpökäsitelty mänty on vastaus toiveisiisi. Sitä hyödynnetäänkin usein uimahalleissa ja taloyhtiöissä, joissa saunojen toivotaan kestävän kovaa kulutusta.

Sisustuksellisissa saunatrendeissä näkyvät nyt tummat sävyt

Suomalaisissa kodeissa, mökeissä ja julkisissa tiloissa on arviolta noin 3,2 miljoonaa saunaa. Mukaan mahtuu niin uniikkeja yksilöitä kuin perinteisempiäkin saunoja. 

Tällä hetkellä saunatrendinä ovat tummat saunat ja leveät lauteet. Tummuutta haetaan niin lattia- kuin puumateriaaleihinkin. Mutta mitkä värit saunojia eniten miellyttävät?

– Lattialaatoissa noin 70 prosenttia on harmaata laattaa. Myös hiekan sävyjä käytetään jonkin verran.

Tumman lattian suosiota selittää osaltaan myös se, että remontoijat haluavat saunaansa materiaalin, jossa lika ei näy. Vaalea laatta valkoisella saumalla tuo lian esille toisin kuin tumma laatta.

Toisinaan remontoijat haaveilevat myös hyvin vaaleasta saunasta. Vaaleus sopii etenkin skandinaaviseen sisustustyyliin. Huuskon mukaan vaaleissa saunoissa käytetään seinämateriaalina haapaa, jonka pinta käsitellään vaaleaksi sävytetyllä paneelinsuoja-aineella. UV-suojan ansiosta pinta myös pysyy vaaleana pitkään. 

Laudemateriaaliksi Huusko ei kuitenkaan haapaa suosittele. Hyvin vaaleita saunoja näkeekin hänen mukaansa sisustuslehdissä enemmän kuin arkikäytössä.

– Jos haluaa välttämättä laittaa lauteeseen vaalean haavan, silloin täytyy hyväksyä, että käytön jälki näkyy. Ei tarvitse kuin kerran kävellä terassilta saunaan, niin lauteeseen jää jäljet näkyviin.

Onko sauna-asiantuntijan oma sauna viimeisimpien trendien mukainen?

– Saunan seinät ja lauteet ovat lämpöhaapaa. Jos nyt tekisin saunaremonttia, käyttäisin varmaankin lämpömagnoliaa. Se on dimensioltaan leveämpää kuin haapa. Siinä on myös hyvin elävä syykuvio ja värivaihteluita enemmän kuin haavassa. Tykkään magnolian elävyydestä.

Vaikka Huusko aiemmin mainitsi, että haapa ei ole sopiva laudemateriaali, on olemassa kuitenkin paikka, johon haapa sopii täydellisesti.

– Jos rakennan joskus savusaunan, niin haapalauteethan sinne tietenkin tulee. Ne menevät mustaksi tai harmaaksi muutaman käyttökerran jälkeen, mutta haavasta savusaunan lauteet kuuluu tehdä.

Mistä halvin remonttilaina? Kilpailuta lainat Sortterilla

Harvalla meistä on pistää taskusta tiskiin saunaremonttiin tarvittavia summia. Asunnon tai talon kuntoa ja arvoa ylläpitävä remontti onkin aivan validi syy hakea ja saada lainaa. Monet saunayritykset tarjoavat remonttirahoitusta kotisivuillaan.

Saunaremontin hinta vaihtelee noin 3 000–9 000 euron välillä. Jos sinulla ei ole tarvittavaa rahoitusta saunaremontille, voit pohtia, olisiko remonttilainasta apua.

Kun kilpailutat remonttilainan palvelussamme, sinun on mahdollista löytää laina, jonka korkokulut ja muut maksut sopivat omalle lompakollesi parhaiten. 

Sortter järjestää lainatarjoukset aina todellisen vuosikoron mukaan edullisimmasta kalleimpaan. Todellinen vuosikorko kertoo sinulle kaikki luottosi kustannukset, jolloin voit varmistua siitä, että sinulle tarjottu lainatarjous on todella edullinen.

Kilpailuta remonttilaina jo tänään ja laita hihat heilumaan.

Artikkelia päivitetty 26.1.2024.

Lue lisää

Takaisin blogiin