Mistä kesän 2021 hintapiikki sitten aiheutui?
Myös Suomessa pörssisähkön spot-hinta asetetaan pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä, joka hallinnoi sähköpörssiä Baltiassa, Pohjoismaissa, Benelux-maissa sekä Itävallassa, Saksassa ja Yhdistyneissä kuningaskunnissa.
Toisin sanoen Nord Pool on laaja eurooppalainen sähkömarkkina, josta maat voivat ostaa ja myydä sähköä yli rajojen. Kansainvälisen luonteensa myötä myös sähkön lopulliseen hinnanmuodostukseen vaikuttavat lukuisat eri muuttujat, kuten sääolosuhteet sekä poliittiset ja taloudelliset päätökset pörssin markkina-alueella.
Listasimme viisi tekijää, jotka vaikuttivat pörssisähkön hintakehitykseen vuoden 2021 aikana.
1. Kuiva alkuvuosi vaikutti vesivoiman tuotantoon
Ennätyssateisen edellisvuoden jälkeen vuosi 2021 alkoi vähäsateisena, minkä vuoksi vesivarastot ehtyivät niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassa. Erityisen paljon vesivoimaa tuotetaan Norjassa, missä altaiden pinnat olivat alhaalla kuivan kevään ja kesän seurauksena.
Myös Suomessa vesivoiman tuotantokustannukset kasvoivat, mikä luonnollisesti osaltaan vaikutti myös sähkön hintaan.
2. Tuuleton kesä tyrehdytti tuulivoimaa
Merkittävä osa Pohjoismaiden sähköstä tuotetaan vesivoiman lisäksi tuulivoimalla, jonka osuus sähköntuotannossa myös kasvaa jatkuvasti.
Kesä 2021 jäi tosin historiaan erityisen niukkatuulisena, joten olosuhteet eivät olleet optimaaliset tuulivoimalle. Tuulisähköä olikin markkinoilla vain rajoitetusti.
3. Helteet nostivat sähkönkulutusta
Kesä-heinäkuun helteet yhdistettynä viilentävien sähkölaitteiden yleistymiseen käänsivät Suomen sähkönkulutuksen ja siten myös sähkön hinnan nousuun nimenomaan hellepäivinä.
Suomen sähkövarmuudesta huolehtivan kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan yli 20 asteen lämpötiloissa sähkönkulutus nousee noin 50 megawattia jokaista seuraavaa astetta kohden. Yli 30 asteen helle tarkoittaa jopa 300-500 megawatin nousua koko valtakunnan tasolla.
4. Fossiilisten polttoaineiden kallistuminen
Vaikka fossiilisten polttoaineiden osuus Pohjoismaiden sähköntuotannossa on hyvin vähäinen, vaikuttaa fossiilisten polttoaineiden kallistuminen sähkön hintaan myös Suomessa.
Esimerkiksi Baltiassa ja Keski-Euroopassa sähköä tuotetaan runsaasti fossiilisilla polttoaineilla, kuten maakaasulla ja kivihiilellä, joiden hinta on ollut kasvussa kasvihuonepäästöjen vähentämiseen tähtäävien päästöoikeuksien yhä kallistuessa.
Yhteisten sähkömarkkinoiden myötä osa hinnannoususta heijastui myös Suomeen ja muihin Pohjoismaihin saakka.
5. Ydinvoimaloiden huoltokatkot
Suomen neljä ydinvoimalaa, eli Olkiluoto 1 ja 2 sekä Loviisa 1 ja 2 tuottavat 2700 megawatin teholla sähköä tasaisesti ympäri vuoden vuosittaisia huoltokatkoja lukuun ottamatta.
Huollot ajoitetaan yleensä ajanjaksolle huhti-syyskuu, jotta laitokset ovat valmiina seuraavan talvikauden kasvavaa kysyntää varten. Myös kesällä 2021 huoltopäivien puuttunut tuotanto katettiin kalliimmilla tuotantomuodoilla, mikä luonnollisesti heijastui sähkön hintaan.
Sähkön hintaan on osittain vaikuttanut myös koronaepidemian jälkeinen taloudellinen nousukausi, joka on nostanut sekä raaka-aineiden että polttoaineiden hintoja.