Osamaksu esittelyssä – mitä osamaksuista tulee tietää?

Selvitä ennen osamaksusopimuksen tekemistä, kuinka paljon edullisemmin voisit saada saman rahan käyttöösi lainan muodossa.

Lainalaskuri – vertaile lainan kuukausieriä

Valitse lainasumma

4 000 €

Valitse laina-aika

5 vuotta
84 €
Arvioitu kuukausierä
tiedot
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä
Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %, kuitenkin korkeintaan 10 % 30.9.2021 asti, jonka jälkeen lainasopimuksen mukainen. Esimerkki: Kun lainasumma on 4 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 84 €, takaisinmaksettava summa 5 052 € sekä todellinen vuosikorko on 10,03 %.

Osamaksu edullisella korolla

Suuri osa kuluttajan tekemistä ostoksista tehdään nykyään Suomessa osamaksusopimuksella. Liian usein osamaksu otetaan kaupan tarjoamalta rahoitusyhtiöltä vertailematta muita saatavilla olevia vaihtoehtoja. 

Yleisiä osamaksulla ostettavia tuotteita ovat esimerkiksi: 

Näitä tuotteita ostaessa on houkuttelevaa tehdä hankinta suoraan myyjäliikkeen tarjoamalla osamaksusopimuksella tai luottokortilla. Valveutunut ostaja huomaa kuitenkin usein maksavansa näissä tapauksissa paitsi suuria korkokuluja myös kalliita kuukausimaksuja.

Säästä satoja euroja kilpailuttamalla osamaksusi edulliseksi lainaksi

Osamaksu on lainaa, vaikka se olisikin myyty osamaksun tai kuukausisopimuksen nimellä. Lainan taas voit aina kilpailuttaa saadaksesi rahallista säästöä.

Esimerkiksi polkupyörää hankkiva voi ostaa tuotteen osamaksulla käyttäen:

Suuremmissa hankinnoissa ja pidemmällä maksuajalla laina- tai maksusopimuksista kertyvien kulujen erot kasvavat pieniä ostoksia suuremmiksi. Siksi lainojen vertailu ja yhdistäminen tuottaa usein selkeää säästöä.

Edullisin osamaksusopimus

Mikä sitten on edullisin osamaksusopimus? Tähän ei luonnollisesti ole yhtä oikeaa vastausta, vaan jokainen ostos ja maksuaika tulee kilpailuttaa tapauskohtaisesti. Lisäksi on hyvä huomioida mahdollinen tarve joustolle laina-aikana.

Luottokortti tarjoaa useimmiten suurinta joustoa maksuaikoihin, toisaalta kilpailutettu joustoluotto voi olla huomattavasti halvempi kokonaiskustannuksiltaan.

Mielekkäintä ei olekaan laittaa kaikkia munia samaan koriin, sillä usein järkevin kokonaisratkaisu voi olla esimerkiksi kulutusluotto hankintojen tekoon ja luottokortti tuomaan joustoa omaan talouteen yllättäviä menoja varten.

Milloin kannattaa käyttää liikkeen omaa osamaksusopimusta?

Liikkeen omaa sopimusta voi olla järkevä käyttää, jos sinulla on selkeästi tarve vain yhdelle ostokselle tai se on kaikilla tarjolla olevista rahoitusvaihtoehdoista edullisin. Käytännössä tämä on kuitenkin melko harvinainen tilanne, joka toteutuu useimmiten vain liikkeiden omien kampanjoiden tai lyhyiden sopimusten kohdalla.

Kaikissa tapauksissa kuitenkin tiedät halvimman vaihtoehdon vain vertaamalla rahoitusvaihtoehdot etukäteen.

Älä tee sopimusten vertailusta liian vaikeaa

Vaikka useat luotonmyöntäjät voivat pyrkiä tekemään kokonaiskustannusten selvittämisen hankalaksi, on suomalaisen Sortterin luottojen vertailupalvelun avulla helppo saada tarkka kokonaiskuva lainan kustannuksista. Tässä siis askeleet edullisen osamaksusopimuksen valintaan:

 1. Selvitä ostoksesi kokonaissumma.
 2. Jos kaupassa on osamaksutarjous, laske lainasopimuksen hinta todellisen vuosikoron avulla.
 3. Tee lainavertailu osoitteessa sortter.fi.
 4. Valitse edullisin vaihtoehto saamiesi laina- tai osamaksutarjouksen joukosta.
 5. Jos edullisin vaihtoehto on kulutusluotto, nosta rahat tilillesi.
 6. Osta haluamasi tuote.

Näin toimimalla et tule hankkineeksi epähuomiossa liian kallista osamaksusopimusta, ja saat haluamasi tuotteen tai palvelun mahdollisimman edullisesti.

Puhelin tai tietokone kuukausimaksulla

Olet varmasti törmännyt kuukausimaksullisiin palveluihin, joissa voit vaihtaa puhelimesi tai tietokoneesi uuteen tiettyä kuukausimaksua vastaan esimerkiksi kahden vuoden välein. Tässä piilee usein suuri säästön paikka. 

Nykyään on mahdollista ostaa uusi puhelin maksamalla kuukausimaksua, jolloin puhelimen voi vaihtaa tasaisin väliajoin uuteen malliin. Saman paketin saat kuitenkin usein edullisemmin kilpailuttamalla itsellesi sopivan kokoisen lainan esimerkiksi kahden vuoden maksuajalla. Saat tällöin muun muassa seuraavia etuja verrattuna kuukausimaksulliseen palveluun:

 • Edullisempi kuukausihinta.
 • Saat laitteen heti omaksesi.
 • Laitetta ei tarvitse palauttaa sopimusajan jälkeen, vaan voit esimerkiksi myydä sen eteenpäin.
 • Joustavammat sopimusehdot.

Joskus lainasopimus maksaa itse itsensä takaisin

Asutko omakotitalossa ja maksat suoran sähkölämmityksen kuluja etenkin kylminä kuukausina jopa satoja euroja kuussa? 

Hankkimalla lämmityskuluissa säästävän ilmalämpö- tai maalämpöpumpun kilpailutetulla rahoituksella, voit parhaassa tapauksessa säästää lämmityskuluissa enemmän kuin hankinnan kuukausieräksi oli alun perin ajateltu. 

Näin ollen sinulle voi järkevän kilpailutuksen ansiosta jäädä kuukausittain jopa enemmän rahaa käteen uuden laitteen asennuksesta lähtien. Tämä on vain yksi esimerkki, jossa fiksu rahankäyttäjä voi hyötyä osamaksusopimuksen kilpailuttamisesta tehdessään luontoa ja rahaa säästävän hankinnan.

Hyvinvointia kuukausimaksulla?

Kuinka moni maksaa kuntosalin jäsenmaksua, vaikka salilla ei tule vierailtua kuin muutaman kerran kuussa? Tai kuinka usein kuukauden aikana heilahtaa muutama kymppi heräteostoksiin?

Mitä jos käyttäisit kuntosaliin tai heräostoksiin käyttämäsi kuukausittaisen summan ostamalla itsellesi jonkin isomman hankinnan? Sähköpolkupyörä tai muu kuntoilulaite saattaa tuoda sinulle enemmän iloa ja sisältöä elämääsi samalla kun kuukausittainen kulu jää hyvin pieneksi kilpailutetun lainan ansiosta. Myöhemmin voit myydä ostoksesi saaden osan maksamastasi summasta takaisin. Tällainen etukäteen suunniteltu hankinta on huomattavasti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä kuin muutamien kymppien heräteostokset kuukausittain.

Voit myös käyttää edulliseksi kilpailutettua lainaa vaikkapa hymysi kirkastamiseen hammaslääkärin hammasimplanteilla. Tai oletko haaveillut huippuluokan personal trainerin palkkaamisesta muutamaksi kuukaudeksi?

Me Sortterilla olemme apunasi elämänlaatusi parantamisessa etsimällä sinulle edullisimmat maksuvaihtoehdot haluamiisi palveluihin.

Mistä osamaksusopimuksen hinta koostuu?

Osamaksusopimuksen hinta koostuu paitsi tuotteen hinnasta myös sopimukseen liittyvistä muista kuluista.

Näistä kuluista yleisimmin tunnettu on lainan korko. Korko taas on joko kiinteä tai koostuu marginaalista ja viitekorosta. Yleisimmin viitekorkona käytetään 12 kuukauden euriboria.

Marginaalit vaihtelevat luotonmyöntäjästä ja toisinaan myös asiakkaasta riippuen. Euriborkorko on kaikille sama.

Korko on siis marginaali + viitekorko. 

Esimerkiksi marginaali 3 % + viitekorko 0,2 % =  3,2 %

Koron lisäksi luotoissa on usein muitakin kuluja, kuten:

 1. kuukausimaksu
 2. tilinhoitopalkkio
 3. vuosimaksu

Näistä koostuu luoton kokonaishinta. 

Pieni korko, mutta suuri tilinhoitopalkkio voi siis tulla kalliimmaksi pienemmässä lainassa kuin isompi korko ja pienempi tilinhoitopalkkio. Tästäkin syystä Sortter kilpailuttaa lainat yksilöllisesti todellisen vuosikoron mukaan, jotta saisit aina edullisen lainan palvelumme avulla.

Kauppojen tarjoamien osamaksusopimusten sijaan edulliseksi kilpailutetun pienlainan käyttäminen voi monessa tilanteessa olla edullisempaa ja järkevämpää. Jokainen hankinta on kuitenkin erilainen, jolloin lainan, osamaksun tai käteisellä maksaminen kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Kilpailuta hankintasi aina ennen ostopäätöstä, jotta et maksa turhasta.

Hankintojen maksaminen osissa on usein järkevää ja hyvä tapa tehdä haluamiasi ostoksia, eikä rasita liikaa kuluttajan taloutta kerralla.

Kotimainen rahoitusalan ja pankkipalvelujen vertailualusta Sortter on kumppanisi, kun etsit edullisempia tapoja tehdä unelmiesi hankintoja –  ja aina parhaan koron takuulla!

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAvidaBigbankNordaxKaarnaTFBankBalanziaFellow FinanceBRAbankInstabankFixuraKomplett BankmyLenderLaina.fi - KertalainaLainaamoRisicum - KertalainaCredigoCredit24Halino

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.