Osamaksu esittelyssä – mitä osamaksuista tulee tietää?

Selvitä ennen osamaksusopimuksen tekemistä, kuinka paljon edullisemmin voisit saada saman rahan käyttöösi lainan muodossa.

Lainalaskuri

Valitse lainasumma

4 000 €

Valitse laina-aika

5 vuotta
84 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 4 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 84 €, takaisinmaksettava summa 5 052 € sekä todellinen vuosikorko on 10,03 %.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 4 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 84 €, takaisinmaksettava summa 5 052 € sekä todellinen vuosikorko on 10,03 %.

Selvitä ennen osamaksusopimuksen tekemistä, kuinka paljon edullisemmin voisit saada saman rahan käyttöösi lainan muodossa.

Osamaksu edullisella korolla

Moni kuluttajan tekemistä ostoksista tehdään nykyään Suomessa osamaksusopimuksella. Liian usein osamaksu otetaan kuitenkin kaupan tarjoamalta rahoitusyhtiöltä vertailematta muita saatavilla olevia vaihtoehtoja. 

Tuotteita tai palveluita osamaksulla

 • lomamatka tai lentolippu osamaksulla
 • auto osamaksulla
 • tietokone osamaksulla
 • huonekalut osamaksulla
 • järjestelmäkamera osamaksulla
 • päältäajettava ruohonleikkuri osamaksulla
 • ilmalämpöpumppu osamaksulla
 • ajokortti osamaksulla
 • sohva tai jokin muu huonekalu osamaksulla
 • mönkijä osamaksulla
 • maastopyörä tai sähköpyörä osamaksulla
 • hammaslääkäri osamaksulla
 • eläinlääkäri osamaksulla

Näitä tuotteita ostaessa on houkuttelevaa tehdä hankinta suoraan myyjäliikkeen tarjoamalla osamaksusopimuksella tai luottokortilla. Valveutunut ostaja huomaa kuitenkin usein maksavansa näissä tapauksissa paitsi suuria korkokuluja myös kalliita kuukausimaksuja. Kalliin osamaksusopimuksen sijaan edullisemmaksi saattaa tulla kulutusluotto.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 296 arvosteluun.
powered by

Osamaksuja tarjoavat yritykset tutuiksi

Osamaksuja tarjoavia yrityksiä on monia. Lisäksi useat verkkokaupat tarjoavat mahdollisuutta osamaksuun. Tavallisesti verkkokauppa tarjoaa vain yhden yrityksen osamaksua rahtoitusvaihtoehdoksi, jolloin kuluttajan on haastavaa vertailla osamaksun kuluja.

Erilaisia osamaksuja

 • Klarna osamaksu
 • Power osamaksu
 • Gigantti osamaksu
 • Verkkokauppa.com osamaksu

Klarna osamaksu on sinulle ehkä kaikkein tunnetuin, sillä moni suomalainen verkkokauppa tarjoaa sen vaihtoehdoksi. Klarnan osamaksun avulla voit maksaa laskusi osissa tai saada kulutonta maksuaikaa.

Gigantissa osamaksuna on Klarnan lisäksi myös Ecster-osamaksu. Powerissa puolestaan osamaksun tarjoaa entinen Collector Bank ja nykyinen Walley. Powerin asiakas voi tarkistaa osamaksun jäljellä olevaa summaa voi tarkastella walley.fi-palvelussa.

Verkkokauppa.comin osamaksu on nimeltään Apuraha tai maksuluotto. Verkkokauppa.com tarjoaa Apurahaa joko käyttöluottona tai laskuna. Maksuluoton tarjoaa puolestaan Salus Group.

Osamaksuja tarjoavat yritykset vertailussa

Klarna kiinteä erämaksuAfterPay osamaksuAvarda tililuottoOP Osta laskullaWalley (ent. Collector)Jousto osamaksu
Esimerkkiluotto1 000 €1 000 €1 000 €1 000 €1 000 €1 000 €
Esimerkkiluoton maksuaika12 kk12 kk12 kk12 kk12 kk12 kk
Kuukausierä91,00 €95,30 €95,54 €95,56 €95,59 €96,49 €
Vuosikorko14,99 %19,50 %19,90 %19,95 %19,90 %19,90 %
Luoton avausmaksu8,99 €0,00 €0,00 €0,00 €0,00 €0,00 €
Tilinhoitopalkkio/kk0,00 €2,90 €2,95 €2,95 €3,00 €3,90 €
Luotolle laskettu todellinen vuosikorko17,89 %28,74 %29,36 %29,41 %29,49 %31,85 %
Luottokustannukset92,00 €143,60 €146,48 €146,72 €147,08 €157,88 €

Tiedot on kerätty luotonantajien sivuilta syyskuussa 2021. Luotonmyöntäjien käytännöt luottokustannusten ilmoittamisesta poikkeavat toisistaan. Todellisen vuosikoron laskentaan on sisällytetty luottoihin liittyvät palkkiot, maksut sekä korot yhdenvertaisesti, eivätkä ne välttämättä vastaa täysin luotonmyöntäjien omissa laskelmissaan ilmoittamia tietoja. Laskelmat on tehty luottomarginaalien perusteella, eikä mahdollista euribor-koron tai korottoman maksuajan vaikutusta ole huomioitu. Todellisen vuosikoron sekä luottokustannusten laskennassa on noudatettu EU-komission ohjeistusta.

Kilpailuta rahoituksesi ja säästä luottokuluissa

Säästä satoja euroja kilpailuttamalla osamaksusi edulliseksi lainaksi

Osamaksu on lainaa, vaikka se olisikin myyty osamaksun tai kuukausisopimuksen nimellä. Lainan taas voit aina kilpailuttaa saadaksesi rahallista säästöä.

Esimerkiksi polkupyörää hankkiva voi ostaa tuotteen käyttäen:

 • luottokorttia
 • kaupan omaa osamaksusopimusta
 • kilpailutettua lainaa
 • oman pankin lainaa

Suuremmissa hankinnoissa ja pidemmällä maksuajalla laina- tai maksusopimuksista kertyvien kulujen erot kasvavat pieniä ostoksia suuremmiksi. Siksi lainojen vertailu ja yhdistäminen tuottaa usein selkeää säästöä.

Näin kilpailuttaminen toimii

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Edullisin osamaksusopimus

Mikä sitten on edullisin osamaksusopimus? Tähän ei luonnollisesti ole yhtä oikeaa vastausta, vaan jokainen ostos ja maksuaika tulee kilpailuttaa tapauskohtaisesti. Lisäksi on hyvä huomioida mahdollinen tarve joustolle laina-aikana.

Luottokortti tarjoaa useimmiten suurinta joustoa maksuaikoihin, toisaalta kilpailutettu joustoluotto voi olla huomattavasti halvempi kokonaiskustannuksiltaan.

Mielekkäintä ei olekaan laittaa kaikkia munia samaan koriin, sillä usein järkevin kokonaisratkaisu voi olla esimerkiksi kulutusluotto hankintojen tekoon ja luottokortti tuomaan joustoa omaan talouteen yllättäviä menoja varten.

Milloin kannattaa käyttää liikkeen tarjoamaa osamaksusopimusta?

Liikkeen omaa sopimusta voi olla järkevä käyttää, jos sinulla on selkeästi tarve vain yhdelle ostokselle tai se on kaikilla tarjolla olevista rahoitusvaihtoehdoista edullisin. Käytännössä tämä on kuitenkin melko harvinainen tilanne, joka toteutuu useimmiten vain liikkeiden omien kampanjoiden tai lyhyiden sopimusten kohdalla.

Kaikissa tapauksissa kuitenkin tiedät halvimman vaihtoehdon vain vertaamalla rahoitusvaihtoehdot etukäteen.

Kilpailutuksessa mukana

Pop PankkiResurs BankAktiaBank NorwegianNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow PankkiLea bankInstabankFerratumFixuraKomplett bankmyLenderBondoraCredigoHalinoSvea

Älä tee sopimusten vertailusta liian vaikeaa

Vaikka useat luotonmyöntäjät voivat pyrkiä tekemään kokonaiskustannusten selvittämisen hankalaksi, on suomalaisen Sortterin luottojen vertailupalvelun avulla helppo saada tarkka kokonaiskuva lainan kustannuksista.

Näin valitset edullisen sopimuksen

 1. Selvitä ostoksesi kokonaissumma.
 2. Täytä lainahakemus Sortterin vertailupalvelussa.
 3. Vertaile saamiasi tarjouksia ja valitse vertailun edullisin.
 4. Allekirjoita sopimus pankin kanssa verkkopankkitunnuksilla.
 5. Pankki maksaa rahat tilillesi usein jopa samana päivänä.
 6. Osta haluamasi tuote.

Näin toimimalla et tule hankkineeksi epähuomiossa liian kallista osamaksusopimusta, ja saat haluamasi tuotteen tai palvelun mahdollisimman edullisesti. Sortter vertailee osamaksusopimukset aina todellisen vuosikoron mukaan, jolloin vertailu on kaikin puolin läpinäkyvää.

Puhelin tai tietokone osamaksulla

Olet varmasti törmännyt kuukausimaksullisiin palveluihin, joissa voit vaihtaa puhelimesi tai tietokoneesi uuteen tiettyä kuukausimaksua vastaan esimerkiksi kahden vuoden välein. Tässä piilee usein suuri säästön paikka. 

Nykyään on mahdollista ostaa uusi puhelin maksamalla kuukausimaksua, jolloin puhelimen voi vaihtaa tasaisin väliajoin uuteen malliin. Saman paketin saat kuitenkin usein edullisemmin kilpailuttamalla itsellesi sopivan kokoisen lainan esimerkiksi kahden vuoden maksuajalla.

Saat tällöin muun muassa seuraavia etuja verrattuna kuukausimaksulliseen palveluun:

 • edullisempi kuukausihinta
 • saat laitteen heti omaksesi
 • laitetta ei tarvitse palauttaa sopimusajan jälkeen, vaan voit esimerkiksi myydä sen eteenpäin
 • joustavammat sopimusehdot

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Joskus lainasopimus maksaa itsensä takaisin

Asutko omakotitalossa ja maksat suoran sähkölämmityksen kuluja etenkin kylminä kuukausina jopa satoja euroja kuussa? 

Hankkimalla lämmityskuluissa säästävän ilmalämpö- tai maalämpöpumpun kilpailutetulla rahoituksella, voit parhaassa tapauksessa säästää lämmityskuluissa enemmän kuin hankinnan kuukausieräksi oli alun perin ajateltu. 

Näin ollen sinulle voi järkevän kilpailutuksen ansiosta jäädä kuukausittain jopa enemmän rahaa käteen uuden laitteen asennuksesta lähtien. Tämä on vain yksi esimerkki, jossa fiksu rahankäyttäjä voi hyötyä osamaksusopimuksen kilpailuttamisesta tehdessään luontoa ja rahaa säästävän hankinnan.

Mistä osamaksusopimuksen hinta koostuu?

Osamaksusopimuksen hinta koostuu paitsi tuotteen hinnasta myös sopimukseen liittyvistä muista kuluista.

Näistä kuluista yleisimmin tunnettu on lainan korko. Korko taas on joko kiinteä tai koostuu marginaalista ja viitekorosta. Yleisimmin viitekorkona käytetään 12 kuukauden euriboria. Marginaalit vaihtelevat luotonmyöntäjästä ja toisinaan myös asiakkaasta riippuen. Euriborkorko on kaikille sama.

Koron lisäksi luotoissa on usein muitakin kuluja, kuten kuukausimaksu js tilinhoitomaksu. Lisäksi osa osamaksuja myöntävistä yrityksistä saattaa periä laskutuslisää tai muita maksuja.

Luoton kokonaishinta

 1. korko
 2. kuukausimaksu
 3. tilinhoitopalkkio
 4. vuosimaksu

Pieni korko, mutta suuri tilinhoitopalkkio voi siis tulla kalliimmaksi pienemmässä lainassa kuin isompi korko ja pienempi tilinhoitopalkkio. Tästäkin syystä Sortter kilpailuttaa lainat yksilöllisesti todellisen vuosikoron mukaan, jotta saisit aina edullisen lainan palvelumme avulla.

Osamaksujen hinnoissa on eroja

Osamaksujen ehdoissa sekä hinnoissa on eroja eri yritysten välillä. Osissa maksettavasta verkkokauppaostoksesta on joutunut pulittamaan lähes poikkeuksetta kuluttajansuojalain salliman maksimikoron, joka on tällä hetkellä 20 %.

Osamaksu voi olla kallis vaihtoehto etenkin silloin, jos olet ostamassa suurempaa hankintaa. Tällaisia hankintoja ovat mm. uusi kodinkone, huonekalu, remonttitarvikkeet tai lomamatka.

Suuremmissa hankinnoissa kulutusluotto eli vakuudeton laina voi olla kustannuksiltaan edullisempi vaihtoehto, sillä kulutusluoton korko vaihtelee 4–20 prosentin välillä.

Kulutusluoton hakeminen ja kilpailuttaminen onnistuu helposti täyttämällä lainahakemus, esimerkiksi Sortterin ilmaisen vertailupalvelun kautta. Voit saada yhdellä hakemuksella jopa kymmeniä lainatarjouksia, joista valita itsellesi sopiva rahoitusvaihtoehtto. Rahat maksetaan usein myös tilille samana päivänä.

Kokemuksia Sortterista

 • profile image
  marjatta liikanen
  15.3.2023 klo 17.23.37

  Oli helppo täyttää hakemus. Vastauksen sain pian. Olen tyytyväinen toimintaan

 • profile image
  Jasu Ermez
  10.3.2023 klo 12.32.11

  Kiitos tuhannesti onneksi olette tuesta aina vaikea tilanteista ihmiselle ❤️

 • profile image
  Markku Niinivaara
  6.3.2023 klo 11.57.52

  Palvelu toimii hyvin

 • profile image
  Kimi16 motorbiker
  28.2.2023 klo 8.27.00

  Erittäin nopeaa palvelua ja laadukasta: KIITOS!!!!!

 • profile image
  Timo Heinä
  19.2.2023 klo 19.40.43

  Kaikki toimi hyvin ja nopeasti

Ehkä sittenkin pienlaina osamaksun sijaan?

Kauppojen tarjoamien osamaksusopimusten sijaan edulliseksi kilpailutetun pienlainan käyttäminen voi monessa tilanteessa olla edullisempaa ja järkevämpää. Jokainen hankinta on kuitenkin erilainen, jolloin lainan, osamaksun tai käteisellä maksaminen kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Kilpailuta hankintasi aina ennen ostopäätöstä, jotta et maksa turhasta.

Hankintojen maksaminen osissa on usein järkevää ja hyvä tapa tehdä haluamiasi ostoksia, eikä rasita liikaa kuluttajan taloutta kerralla.

Kotimainen rahoitusalan ja pankkipalvelujen vertailualusta Sortter on kumppanisi, kun etsit edullisempia tapoja tehdä unelmiesi hankintoja.

Löysitkö sivustolta vastauksen kysymykseesi?

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.