Kilpailuta remontin rahoitus Sortterilla
Remontin rahoitus tulee varmistaa viimeistään ennen sopimuksen tekemistä. Edullisimmaksi remontin rahoittaminen tulee, mikäli voit maksaa kaikki kustannukset tilillä ylimääräisenä makaavalla rahalla. Jos remontti puolestaan vaatii ulkopuolista rahaa, muista kilpailuttaa remonttilaina Sortterilla. Mahdollisuuksien mukaan rahoitus kannattaa hakea yhdessä avio- tai avopuolison kanssa, jolloin pankit voivat tarjota remonttilainan edullisemmilla ehdoilla.
Luottokortti on hyvä maksuväline pienempiin remontin aikaisiin hankintoihin, kun luotto maksetaan pois korottoman maksuajan puitteissa. Mikäli remontin aikana syntyvää luottokorttivelkaa ei ole mahdollista maksaa kokonaan pois korottoman jakson puitteissa, kannattaa nämä pienemmätkin hankinnat sisällyttää remonttilainaan.
Tee kirjallinen sopimus
Kun rahoitus on kunnossa ja sopiva urakoitsija on löytynyt, voit tehdä remontista sopimuksen. Sopimukseen tulee kirjata vähintään seuraavat kohdat:
- Työn sisältö
- Työn hinta, laskutusperusteet ja maksuaikataulu
- Minkä laatuisia ja hintaisia materiaaleja käytetään
- Mahdolliset tilaajan vastuulle kuuluvat työvaiheet ja näiden aikataulu
- Remontin alkamis- ja valmistumispäivä
- Työn viivästyksestä aiheutuvat seuraukset
Remontin hinnoitteluperusteena käytetään yleisimmin tunti- tai urakkahintaa.
Tuntilaskutusta käytettäessä ilmoitetun hinnan tulee sisältää kaikki lisät ja verot. Urakan perustuessa tuntilaskutukseen, tulisi sopimukseen kirjata arvio työn kestosta.
Urakkahinta on remontille sovittu kiinteä hinta. Remontin tekijän ei tarvitse antaa urakasta alennusta, vaikka työhön menisi arvioitua vähemmän aikaa. Vastaavasti sovittua urakkahintaa ei saa ylittää, vaikka remonttiin olisi kulunut arvioitua enemmän työtunteja.
Riippumatta siitä, mikä hinnoitteluperuste remontille sovitaan, ei remontista koskaan tulisi maksaa etukäteen. Tilaajalle on järkevintä maksaa remontti vasta sen jälkeen, kun työ on tehty hyväksytysti.
Valmistumispäivän sekä viivästyksestä aiheutuvien seurausten kirjaaminen sopimukseen on tärkeää paitsi ongelmatilanteiden varalle myös siksi, että tämä kannustaa urakoitsijan pysymään sovitussa aikataulussa.
Viivästyksen vuoksi maksettavien korvausten määrä kannattaa sopia niin, että se kannustaa urakoitsijaa tekemään työn sovitusti. Korvaus voi olla esimerkiksi prosenttiosuus työn hinnasta tai euromääräinen korvaus kultakin alkavalta viikolta.
Hyödynnä kotitalousvähennys
Voit vähentää työn osuuden 1 600 euroon saakka (vuonna 2025) kotitalousvähennyksinä, kun Verottajan määrittämät ehdot täyttyvät. Kotitalousvähennyksessä on 150 euron omavastuu ja vähennyksen voi käyttää, kun remontti tehdään omassa, vanhempien tai isovanhempien kodissa.
Kotia ei tarvitse omistaa vaan riittää, että se on omassa käytössä. Myös vapaa-ajan asunnolla tehtävä remontti kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.
Kotitalousvähennystä ei voi hakea tarvikkeista, kalusteista tai muista remonttiin käytetyistä materiaaleista. Voit lukea kotitalousvähennyksestä lisää Verottajan sivuilta.