Kuka maksaa asuntolainan, jos vain puoliso omistaa asunnon?
Aina yhteen muutettaessa ei kuitenkaan hankita uutta yhteistä kotia, vaan parisuhteen toinen osapuoli voi muuttaa kumppaninsa asuntoon. Mikäli kyseessä on vuokra-asunto tai vaikkapa velaton asumisoikeusasunto, on kulunjako melko helppoa. Joskus parisuhteen toinen osapuoli voi kuitenkin muuttaa myös puolisonsa omistamaan asuntoon, jolloin kulunjakoa on syytä pohtia tarkemmin.
On tietysti selvää, että missä tahansa tilanteessa asumisen kulunjako on aina sovittavissa asukkaiden kesken täysin vapaasti. Toisen henkilön omistusasuntoon muutettaessa asuntolaina ja sen kustannukset ovat kuitenkin kuluja, joista on erityisen tärkeä sopia erikseen. Omistusasunto, josta lyhentää asuntolainaa, on nimittäin hyvin eri asia kuin vuokra-asunto.
Vuokran maksaminen ei kasvata asukkaiden henkilökohtaista omaisuutta, joten vuokra-asunnossa asuvat pariskunnat voivat esimerkiksi huoletta sopia, että molemmat maksavat vuokrasta puolet. Asuntolainan lyhentäminen puolestaan kasvattaa velallisen henkilökohtaista varallisuutta, mikä voi tehdä kulunjaosta monimutkaisempaa.
Mikäli pariskunta omistaa asunnon yhdessä, he molemmat luonnollisesti kartuttavat omaa varallisuuttaan lyhentäessään lainaa. Tilanne ei kuitenkaan ole sama silloin, kun asukkaista vain toinen on asunnon omistaja. Tällöin asunnon omistajan kumppanin ei yleensä kannata osallistua asuntolainan kustannuksiin lainkaan, sillä muutoin hän vain kasvattaa kumppaninsa omaisuutta hyötymättä siitä itse mitenkään.
Miten asumiskulut kannattaa jakaa?
Kun pariskunnasta vain toisella on nimensä asunnon omistuskirjassa, on useimmiten järkevintä sopia kulunjaosta siten, että toinen osapuoli ei turhaan osallistu kumppaninsa varallisuuden kasvattamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että asunnon omistaja vastaa itsenäisesti omistajan kuluista, kuten asuntolainan lyhennyksistä ja koroista sekä kiinteistöverosta. Loput elinkustannukset voidaan sopia jaettavaksi tasan.
Edeltävän kaltainen jako on usein oikeudenmukainen siksi, että mahdollisessa erotilanteessa asunto jää sen omistajalle. Toisin sanoen, vaikka parisuhteen toinen osapuoli osallistuu kumppaninsa lainakustannusten maksamiseen, ei hänelle itselleen välttämättä jää erossa mitään.
Suurin ongelma toisen henkilön nimissä olevan lainan maksamisessa on siis se, että siitä ei hyödy itse mitenkään, mikä konkretisoituu juuri mahdollisen eron koittaessa. Mikäli vain toisen omistamassa asunnossa asuva pariskunta kuitenkin päättää molempien osallistuvan myös lainakuluihin, on siitä järkevintä tehdä kirjallinen sopimus. Sillä tavalla on mahdollista sopia, että asunnon omistaja esimerkiksi hyvittää mahdollisessa eritilanteessa osan summasta takaisin.