Pandemia-ajan jälkeen on löydettävä uusi normaali
Vaikuttavia tekijöitä asuntomarkkinatilanteen taustalla on paljon ja korona-ajan asuntokauppojen lyhyet myyntiajat, korkeat hinnat ja ennätykselliset myyntiluvut ovat vielä kovin tuoreessa muistissa korostamassa eroa nykyiseen entisestään, vaikka nimenomaan pandemia-aika oli asuntomarkkinoiden näkökulmasta hyvinkin poikkeuksellinen ja erityisen vilkas ajanjakso.
Tällä hetkellä markkinoihin eniten vaikuttava tekijä luonnollisesti on korkotason nousu, joka kuluttajalle näkyy kuukausierän nousuna. Nollakorkoihin ei liene paluuta välttämättä koskaan, mutta maltillisempien korkojen aika on jo käsillä.
Suomalaiset ovat perinteisesti suosineet vaihtuvakorkoisia asuntolainoja, eikä niitä ole kovinkaan ahkerasti suojattu. Siksi korkojen nousu yli neljään prosenttiin onkin nostanut monen asuntolainamenoja jopa sadoilla euroilla kuukaudessa.
Kesäkuusta marraskuuhun 2023 euribor 12 kk huiteli yli 4 %:n lukemissa, mutta joulukuusta 2023 alkaen ja edelleen nyt kesällä 2024 se on pysytellyt 3,6–3,7 %:n lukemissa.
12 kuukauden euriborin suurin hyöty on sen ennakoitavuudessa: lainan korko on tiedossa aina vuodeksi kerrallaan, ja näin oman talouden suunnittelu on selkeää. Vaikka korkojen nousu onkin lisännyt kiinnostusta lyhyempiinkin korkoihin, on 12 kuukauden euribor siis edelleen monin tavoin järkivalinta.
Euribor 12 kk myös reagoi korkojen muutoksiin lyhyempiä korkoja hitaammin, eli korkojen lähtiessä nousuun pian koron tarkistuksen jälkeen 12 kuukauden euribor suojaa korkeammalta korolta pidemmän aikaa. Toki taas koron laskiessa hyöty matalasta korosta tulee vasta viiveellä.