Osamaksu on vaivaton, mutta tulee usein kulutusluottoa kalliimmaksi 

Osamaksu on jatkuvasti yleistynyt maksutapa hankintojen toteuttamiseen. Ennen osamaksusopimuksen tekemistä on tärkeä tiedostaa osamaksun kustannukset sekä verrata niitä muiden rahoitusmuotojen kustannuksiin. 

Lainalaskuri

Valitse lainasumma

4 000 €

Valitse laina-aika

5 vuotta
84 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 4 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 84 €, takaisinmaksettava summa 5 052 € sekä todellinen vuosikorko on 10,03 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 4 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 84 €, takaisinmaksettava summa 5 052 € sekä todellinen vuosikorko on 10,03 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Osamaksu on jatkuvasti yleistynyt maksutapa hankintojen toteuttamiseen. Ennen osamaksusopimuksen tekemistä on tärkeä tiedostaa osamaksun kustannukset sekä verrata niitä muiden rahoitusmuotojen kustannuksiin. 

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Laatuvarmistettu

Osamaksulla voit pilkkoa ostoksen useampaan erään

Osamaksu on maksutapa, jossa tuotteen tai palvelun maksu jaetaan useampaan erään. Saat tuotteen käyttöösi heti, mutta kertamaksun sijaan maksat hankinnan osissa ennalta sovittujen erien mukaisesti. Osamaksusopimuksen lainamäärä vaihtelee hankinnan arvon mukaan ja sen maksuaika voi olla muutamasta kuukaudesta jopa useampaan vuoteen.

Osamaksua hyödynnetään etenkin suurempien ostosten jakamiseen tuleville kuukausille. Sen tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi autot, veneet, elektroniikka tai muut arvokkaammat ostokset. Osamaksu on kuitenkin yleinen rahoitusmuoto myös arkisiin hankintoihin ja sitä tarjotaan niin verkkokauppojen kuin kivijalkamyymälöiden maksutapana, aina muutaman kymmenen euron ostoksista lähtien.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 530 arvosteluun.
powered by

Osamaksu on nopea, mutta usein kallis maksutapa

Osamaksu on nopea ratkaisu hetkelliseen ulkopuoliseen rahoitustarpeeseen. Osamaksu sopii hyvin henkilöille, jotka haluavat nopean tavan jakaa tuotteen hankintahinnan useampaan erään ja näin jaksottaa maksamisen pidemmälle aikavälille. 

Osamaksun haasteet liittyvät sen korkeisiin kuluihin, joita voi olla välillä vaikea hahmottaa. Osamaksusopimuksissa on myös eroavaisuuksia, joiden kanssa on oltava tarkkana – ostaessasi esimerkiksi auton osamaksulla sen omistajuus säilyy pääsääntöisesti osamaksun myöntäneellä taholla niin kauan, kunnes olet maksanut kaikki suunnitelman mukaiset maksuerät. Pienemmissä ostoksissa, kuten elektroniikka- tai vaatehankinnoissa tuotteen omistajuus puolestaan siirtyy sinulle heti.

Vaikka osamaksu on nopea ja verrattain helppo tapa pilkkoa kuluja pienempiin osiin, siihen sisältyy usein kustannuksia, joiden suuruutta voi olla vaikea hahmottaa. Osamaksurahoitus tulee minkä tahansa muun ulkopuolisen rahoitusmuodon tapaan valita järkevin perustein ja aitoon tarpeeseen pohjautuen. Lisäksi on syytä varmistua siitä, että saat hoidettua maksuerät sopimuksen mukaisesti.

Mikäli osamaksun takaisinmaksussa on ongelmia, on osamaksun myöntäneellä taholla oikeus vaatia tuote takaisin, mikäli se on edelleen rahoitusyhtiön omistuksessa. Tilanne on tyypillisesti tällainen, mikäli ostettu tuote on esimerkiksi liikennekäyttöön rekisteröity auto tai vene. 

Koron lisäksi luotoissa on usein muitakin kuluja, kuten kuukausimaksu ja tilinhoitomaksu. Lisäksi osa osamaksuja myöntävistä yrityksistä saattaa periä laskutuslisää tai muita maksuja.

Osamaksusopimuksen kustannusten määräytyminen

Mikäli osamaksua harkitsee maksutavaksi, on syytä ymmärtää sen hinnan muodostuminen. 

Osamaksusopimuksen hintaan vaikuttavat:
 1. rahoituksen määrä
 2. korko
 3. maksuaika eli maksuerien määrä
 4. avausmaksu
 5. tilinhoitopalkkio.

Osamaksusopimus on kuluttajaluotto, jonka vuoksi sille on sen vuoksi määritelty maksimikorko, joka on 15 % lisättynä kulloinkin voimassa olevalla viitekorolla. Nimellis- ja viitekorko eivät kuitenkaan yhdessä saa ylittää 20 prosenttia. Eri lainatuotteita vertaillessa kannattaa kuitenkin kiinnittää ensisijaisesti huomio todelliseen vuosikorkoon. Todellinen vuosikorko huomioi koron lisäksi myös muut luottokustannukset.

Koska osamaksusopimukset ovat varsin yleinen tapa rahoittaa etenkin suurempia hankintoja, saatetaan siihen tarttua hyvinkin herkästi – onhan se verrattain nopea keino ostoksen toteuttamiseen tilanteessa, jossa omia säästöjä ei ole tai niitä ei halua käyttää.

 • Osamaksua saatetaan markkinoida myös korottomana maksutapana, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei siihen sisältyisi muita kuluja. 
 • Osamaksun kustannukset on aina kirjattu luottosopimukseen, joka kannattaa käydä tarkasti läpi.

Osamaksun ohella on usein järkevää harkita myös muita rahoitusvaihtoehtoja, sillä esimerkiksi pankin tai rahoitusyhtiön tarjoama kulutusluotto voi olla osamaksua edullisempi ratkaisu.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Usein kysyttyä osamaksusta

 • Osamaksu tarkoittaa ostoksen hankintahinnan jakamista useampaan maksuerään.

 • Osamaksu toimii käytännössä niin, että saat ostamasi tuotteen tai palvelun käyttöösi heti ja sen maksaminen tapahtuu vähitellen, yleensä kuukausittaisissa erissä. Osamaksusopimus voi sisältää käsirahan, jolloin osa kauppahinnasta maksetaan ostotapahtuman yhteydessä. Vaihtoehtoisesti osamaksusopimus voi kattaa koko hankintahinnan, jolloin käsirahaa ei makseta.

 • Osamaksun ja kulutusluoton hintaeroon vaikuttaa suuresti hankintakohde: jos osamaksulla ostaa esimerkiksi vaatteita tai television, on sen korko usein lain sallimassa maksimikorossa tai lähellä sitä. Tällöin kulutusluotto on usein osamaksua edullisempi vaihtoehto. Jos osamaksulla taas ostetaan auto tai vene, nimellinen korko voi olla alhaisempi kuin kulutusluotossa, mutta muut luottokustannukset, kuten avaus- ja hallinnointipalkkiot ovat usein kulutusluottoa suurempia. Jotta löydät kokonaisuutena mahdollisimman edullisen tavan pilkkoa ostoksesi osiin, kannattaa lainat kilpailuttaa usean pankin ja rahoitusyhtiön välillä.

Laina tulee usein osamaksua edullisemmaksi

Tilanteessa, jossa osamaksusopimusta harkitsee jo ennen ostoksen toteuttamista, kannattaa myös muut rahoitusvaihtoehdot käydä läpi. Kauppojen tarjoamien osamaksurahoitusten sijaan esimerkiksi kilpailutetun lainan käyttäminen on monessa tilanteessa edullisempaa ja joustavampaa. 

Liikkeen omaa osamaksusopimusta voi olla järkevä käyttää, jos se on kaikista tarjolla olevista rahoitusvaihtoehdoista edullisin. Vaikka lainan ottaminen voi kuulostaa työläältä rahoitusmuodolta osamaksuun verrattuna, on sen hakeminen todellisuudessa nopeaa. Kun kilpailutat lainat Sortterilla, täytät yhden sähköisen hakemuksen, jonka jälkeen saat luottopäätöksen kymmeniltä luotonantajilta.

Laina on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, jos:
 • haluat jakaa ostoksesi maksun pidemmälle aikavälille
 • olet hoitanut raha-asiasi hyvin, jolloin voit saada lainan huomattavasti kaupan tarjoamaa osamaksusopimusta edullisemmin

Voit saada paremmat luottoehdot yhdistämällä osamaksut

Osamaksun yleistyminen maksutapana on voinut johtaa siihen, että osamaksusopimuksia on kertynyt maksettavaksi useampia. Tällöin jokainen osamaksurahoitus kerryttää kustannuksia, jotka voivat kuormittaa omaa taloutta merkittävästi. Osamaksusopimukset on kuitenkin mahdollista yhdistää yhdistelylainaksi siinä missä kulutusluotot ja luottokorttivelatkin.

Yhdistelylaina on mahdollista saada yksittäisiä maksusopimuksia edullisemmilla ehdoilla. Kilpailuttamalla yhdistelylainat Sortterilla, voit tarkistaa helposti onko sinun mahdollista pienentää velanhoitomenoja lainat yhdistämällä. Lainojen yhdistämisen myötä vanhat osamaksusopimukset, kulutusluotot tai luottokorttivelat maksetaan pois ja voimaan jää vain yhdistelylainan sopimus. 

Näin kilpailutat lainan

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Tutustu tarkemmin tyypillisiin osamaksulla tehtäviin ostoksiin

Auto osamaksulla

Auto osamaksulla

Auto hankitaan usein osamaksulla tai autolainalla. Arvokkaiden hankintojen kohdalla pienetkin erot koroissa ja kuluissa muodostuvat merkittäviksi. 
Ajokortti osamaksulla

Ajokortti osamaksulla

Ajokortti on edelleen vaatimus monessa työssä, mutta myös merkittävä yksittäinen kustannus. Ajokortin rahoittaminen osamaksulla tai lainalla tuo joustoa ajouran alkutaipaleella.
Polkupyörä osamaksulla

Polkupyörä osamaksulla

Moni pyöräliike tarjoaa asiakkailleen osamaksua. Osamaksusopimus kannattaa kilpailuttaa, sillä näin voit välttyä ylimääräisiltä korko- tai käsittelykustannuksilta.
Ajettava ruohonleikkuri osamaksulla

Ajettava ruohonleikkuri osamaksulla

Päältäajettava ruohonleikkuri tuo mukavuutta ja ajansäästöä kesääsi ilman suurta kuluerää. 
Ilmalämpöpumppu osamaksulla

Ilmalämpöpumppu osamaksulla

Ilmalämpöpumppu voi laskea asunnon lämmityskustannuksia merkittävästi. Tämä kodin lämmityksestä ja viilennyksestä huolehtiva mukavuuslaite on usein taloudellisesti järkevä hankinta, kun sen hankkii järkevillä rahoitusehdoilla.
Tietokone osamaksulla

Tietokone osamaksulla

Tietokoneen ja  muun elektroniikan hankintoja rahoitetaan usein osamaksulla - joko kaupan tarjoamalla osamaksuratkaisulla tai luottokortilla. Mikäli maksettavanasi on useita pienempiä osamaksusopimuksia, kannattaa ne kilpailuttaa ja yhdistää. Näin voit saada rahallista säästöä sekä talouteesi paremmin sopivat maksuerät.

Vertaile lainat osamaksusopimusten rinnalla – Sortter kilpailuttaa lainat helposti ja nopeasti puolestasi

Ennen maksutavan päättämistä on hyvä kilpailuttaa eri luottomuodot. Kulutusluotto on usein osamaksua edullisempi ratkaisu, mutta varmuuden asiaan saa vain kilpailuttamalla lainat.

Rahoitusvaihtoehtojen punnitseminen voi tuntua työläältä, sillä vaihtoehtoja sekä niitä tarjoavia tahoja on lukuisia. Sortter tekee lainojen vertailemisesta helppoa, selkeää ja vaivatonta. Avullamme vertaat lainat läpinäkyvästi ja voit valita tarpeisiisi sopivan rahoituksen, joka on kilpailutettu kymmenien pankkien välillä.

Kilpailuta lainat Sortterilla:

 • maksuttomasti yhdellä hakemuksella
 • 1 000–60 000 euron lainasummalla
 • 1–20 vuoden takaisinmaksuajalla.

Näin toimimalla et tule hankkineeksi epähuomiossa liian kallista osamaksusopimusta, ja saat ostamallesi tuotteelle tai palvelulle mahdollisimman edullisen rahoituksen. Sortter vertailee osamaksusopimukset aina todellisen vuosikoron mukaan, jolloin vertailu on kaikin puolin läpinäkyvää.

Näin pilkot ostoksesi osiin edullisin luottoehdoin:

 1. Selvitä ostoksesi kokonaissumma.
 2. Täytä lainahakemus Sortterin vertailupalvelussa.
 3. Vertaile saamiasi tarjouksia ja valitse niistä edullisin.
 4. Allekirjoita sopimus pankin kanssa verkkopankkitunnuksilla.
 5. Pankki maksaa rahat tilillesi usein jopa samana päivänä.

Kilpailutuksessa mukana

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo
Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.