Säästäminen auttaa keräämään pesämunaa suuriin hankintoihin
Useimpia meistä on jo lapsena kehotettu laittamaan rahaa säästöön, ja rahan säästäminen onkin yksi talouden hallinnan kulmakivistä. Säästäminen on myös teorian tasolla helppoa, kun tavoitteena on vain laittaa rahaa sivuun sen kuuluisan pahan päivän varalle. Muilta osin tyyli on vapaa.
Vaikka säästämistä voi tehdä hyvin vapaasti omien mahdollisuuksien ja tulotason mukaan, on kuitenkin olemassa joitain nyrkkisääntöjä, joiden avulla säästämistä voi helpottaa:
- Jokaisen kuukauden nettotuloista kannattaa yrittää laittaa säästöön 5 prosenttia. Tällöin esimerkiksi 2 000 euron nettotuloista säästöön kertyisi 100 euroa kuukaudessa.
- Konkreettinen säästötavoite, kuten oman asunnon tai auton hankinta, voi tehdä säästämiseen sitoutumisesta helpompaa.
Mikäli omat tulot ovat riittävät ja säännölliset, kannattaa tarkastella omaa budjettia. Mikäli omaan budjettiin erittelee mahdollisimman tarkasti eri menot, voi hyvin löytääkin kohteen, josta voisi säästää. Säästetyn rahan määrää ei kannata koskaan vähätellä. Säästäminen on maraton, ei pikamatka, ja pienetkin summat ovat jo suuri voitto pitkällä aikavälillä.
Ota nämä huomioon säästösuunnitelmassasi:
- Vältä turhia ostoksia ja harkitse ostosten tarpeellisuutta.
- Ostosten ajoittaminen: esimerkiksi talvivarusteet voi saadakin halvemmalla kesäaikaan.
- Etsi tarjouksia ja alekoodeja.
- Vertaile hintoja.
- Suosi ilmaisia harrastuksia ja aktiviteetteja.
- Karsi käyttämättä jäävät palvelut, kuten kuntosalijäsenyydet ja suoratoistopalvelut.
Puskuri auttaa, jos budjetti pettää
Kaikille ihmisille tulee silloin tällöin vastaan yllättäviä kuluja, joita ei voi ennakoida. Esimerkiksi auton tai kodinkoneen hajoaminen tulee käytännössä aina yllättäen. Siksi tilille on syytä pyrkiä säästämään puskurirahaa, jolla pystyy kattamaan yllättävät kulut ilman, että epäonni vaikuttaa merkittävästi jokapäiväiseen taloudenpitoon.
Monesti sanotaan, että sopiva puskuri on noin kolmen kuukauden nettopalkkaa vastaava summa. Tältä osin suomalaisten nykytilanne on kaksijakoinen. Nimittäin OP:n tekemän kyselyn mukaan 27 prosentilla suomalaisista on säästössä jopa viiden kuukauden nettopalkka. Samaan aikaan suunnilleen yhtä monella suomalaisella ei ole säästöjä lainkaan.
Hyvin pienituloiselle puskurin kerryttäminen voikin olla mahdotonta, mutta myös hyvätuloisella voi olla sen kanssa ongelmia, mikäli menot ovat niin suuret, ettei tuloista jää mitään käteen.
Oli oma taloudellinen tilanne mikä hyvänsä, on hyvä muistaa, että vaikka tilille ei pystyisikään kerryttämään kolmen kuukauden nettopalkan verran rahaa, on pienikin taloudellinen puskuri parempi kuin ei mitään.