Auton ratti

Myydyimmät sähköautot Suomessa vuonna 2022

Sähköautojen kauppa on kasvanut vauhdilla viimeisen parin vuoden aikana. Vuoden 2022 myydyimpien sähköautojen listalla Volkswagen nousi Teslan ohi Suomen eniten ensirekisteröidyksi sähköautomerkiksi.

Suomen autokanta sähköistyy vauhdilla. Autoalan Tiedotuskeskuksen julkaisemien tilastojen mukaan tammi–joulukuussa 2021 Suomessa ensirekisteröitiin 176 389 ajoneuvoa, joista 10,3 prosenttia oli täyssähköautoja. Kappalemääräisesti myynti kasvoi lähes 139 % vuoteen 2020 verrattuna. 

Myös hybridiautojen suosio on jatkanut kasvuaan: vuonna 2021 ladattavien hybridiautojen osuus kaikista ensirekisteröinneistä oli 20,45 %, ja kasvua edellisvuoteen oli 52,21 %. 

Liikenteen käyttövoimamurros ilmenee myös alueellisten erojen tasaantumisena ladattavien autojen ensirekisteröinneissä. Viimeisen parin vuoden aikana sähköautojen myynti on kasvanut voimakkaasti suurten kaupunkiseutujen ulkopuolella, erityisesti Etelä-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Satakunnan ja Lapin maakunnissa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 470 arvosteluun.
powered by

Mistä sähköautojen suosio johtuu? 

Sähköautojen markkinaosuuden kasvua selittävät lukuisat tekijät. Suosiota ovat vauhdittaneet muun muassa sähköautoiluun siirtymisen taloudelliset kannustimet sekä sähköautoilun edullisuus polttomoottoriautoiluun verrattuna. Kulunut vuosi 2022 on myös osoittanut, miten maailmantilanne vaikuttaa suuresti erilaisten menoerien, kuten sähkön ja polttoaineen hintoihin. Viimeaikainen polttoaineen hinnannousu onkin entisestään kiihdyttänyt sähköautojen kysyntää. 

Syyt sähköautojen suosion taustalla: 

1. Täyssähköautojen autoveron poistuminen 

Autokannan sähköistämisen edistämiseksi uusien täyssähköautojen ja vetyautojen autovero poistettiin käytöstä 1.10.2021 alkaen. Hallituksen ilmastopakettiin sisältynyt autoverovapautus laskee täyssähköautojen hintoja keskimäärin 1500 euroa, minkä lisäksi ostajan on mahdollista hakea valtion myöntämää sähköauton hankintatukea. 

Täyssähköisten työsuhdeautojen verotusarvoja myös kevennettiin vuosille 2021–2025. Lisäksi sähköauton lataaminen työpaikoilla ja julkisissa latauspisteissä muuttui verovapaaksi edellä mainitun ajanjakson ajaksi. 

2. Sähköauto tulee usein edullisemmaksi pitkällä tähtäimellä

Viime vuonna toteutetun Car Cost Index -selvityksen mukaan Suomi on Euroopan viidenneksi edullisin maa sähköautoilun osalta. Selvityksessä ilmeni, että pieniä henkilöautoja lukuun ottamatta sähköautot tulevat polttomoottoriautoja edullisemmiksi elinkaarikustannustensa osalta. 

Vastaavia tuloksia antaa myös Suomen ilmastopaneelin ylläpitämä autolaskuri, jonka mukaan sähköauto on pitkällä aikavälillä huomattavasti edullisempi käyttää kuin polttomoottoriauto. Vähäpäästöisyytensä ansiosta sähköauto on järkevämpi valinta myös ympäristön kannalta. 

3. Sähköautojen latausverkosto on laajentunut viime vuosina

Kattava julkinen latausverkosto on elinehto sähköautoilun yleistymiselle. Tänä päivänä latauspisteitä löytyy varsin kattavasti ympäri maan myös suurten kaupunkiseutujen ulkopuolella. Julkiseen latausverkostoon kuuluu tuhansia latausasemia ja niiden määrä kasvaa jatkuvasti. 

Sähköautojen yleistyminen ilmenee myös taloyhtiöiden kiinnostuksena investoida sähköautojen latausjärjestelmiin. Latausinfran rakentamiseen voi hakea tukea ARAlta, joka myöntää avustusta sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen muun muassa taloyhtiöille. 

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Suomen suosituimmat sähköautot

Suomen sähköautomarkkinoilla tapahtui vallanvaihdos viime vuonna, kun maamme suosituimmaksi sähköautoksi nousi saksalaisen Volkswagenin malli ID.4, jota myytiin yhteensä 1428 kappaletta. 

Toiseksi ensirekisteröidyin sähköautomalli oli Teslan suosittu Model 3, joka oli viime vuonna myydyin automalli koko Euroopassa. Suomessa sitä myytiin yhteensä 1082 kappaletta. Erityisesti Teslan niin kutsuttu "ihmeakku" on herättänyt jonkin verran keskustelua ja kritiikkiäkin toimivuutensa ja todellisten säästöjensä osalta, mutta silti Tesla on säilyttänyt paikkansa suosituimpien sähköautojen kärjessä.

Kymmenen suosituimman listalta löytyi myös muun muassa Skodan täyssähköinen katumaasturi Enyaq sekä Nissan Leaf. 

Suosituimmat mallit täyssähköautoissa vuonna 2021:

 1. Volkswagen ID.4 (1428 kpl) 
 2. Tesla Model 3 (1082 kpl)
 3.  Skoda Enyaq (784 kpl)
 4.  Volkswagen ID.3 (746 kpl)
 5.  Nissan Leaf (569 kpl)
 6. Hyundai Kona (501 kpl)
 7. Tesla Model Y (434 kpl)
 8. Seat Mii Electric (412 kpl)
 9.  Kia Niro (397 kpl)
 10. Ford Mustang Mach-E (381 kpl)

Sähköautojen hinnat vuonna 2022 

Tiesitkö, että uuden täyssähköauton keskimääräinen hankintahinta on noin 20 000 euroa keskimääräistä polttomoottoriautoa kalliimpi? On siis ymmärrettävää, mikäli kukkaron nyörit eivät veny, vaikka sähköautot olisivatkin luonnon kannalta parempi ratkaisu. Täyssähköautojen keskimääräinen hankintahinta on noin 55 000 euroa, mutta halvimmillaan uuden sähköauton voi saada noin 20 000 eurolla.

Edullisimpien uusien sähköautojen listalta löytyvät esimerkiksi: 

 • Volkswagen e-Up
 • Fiat 500e 
 • Nissan Leaf 

Monet Suomen suosituimmista sähköautomalleista menevät 40 000–60 000 euron hintahaarukkaan. Esimerkiksi vuoden 2021 suosituimpien sähköautomallien, Volkswagen ID.4:n ja Tesla Model 3:n, hinnat alkavat noin 50 000 eurosta. 

Yli 60 000 euron hintaluokka tarjoaa vaihtoehtoja esimerkiksi Volvon XC40 P8:sta Mercedes-Benzin täyssähköiseen EQC-katumaasturiin.

Milloin sähköautojen hinnat laskevat? 

Keväällä 2022 sähköautojen hintaan on kohdistunut voimakasta nousupainetta. Autoalaa piinaavan komponenttipulan lisäksi ongelmia aiheuttaa sähköautojen akkuihin tarvittavan nikkelin kallistuminen Ukrainan sodan seurauksena. Kasvaneiden akkumateriaalikustannusten myötä autojen kuluttajahintojen odotetaan nousevan lähitulevaisuudessa. 

Tulevaisuutta ja erityisesti maailmantilannetta voi olla hankalaa ennustaa varmaksi. Pitkällä aikavälillä sähköautojen hinnat saattavat kuitenkin laskea muun muassa massatuotannon ja akkujen kehittymisen myötä. 

Uusi vai käytetty sähköauto? 

Automarkkinat ovat voimakkaassa murroksessa. Polttoaineen kallistumisen myötä uusien sähköautojen kysyntä on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun, mutta komponenttipulan vuoksi uusien autojen toimitusajat ovat venähtäneet jopa kuukausien mittaisiksi.  

Myös käytetyistä sähkö- ja hybridiautoista on pulaa: suurin osa Suomen käytetyistä autoista tuodaan Saksasta ja Ruotsista, joissa myös sähköautojen hinnat ovat lähteneet nousuun.  

Yleisenä nyrkkisääntönä on voitu pitää sitä, että käytetyn auton etuna on nimenomaan edullisempi hinta uuteen verrattuna. Vallitsevan tilanteen seurauksena käytetty sähköauto voi kuitenkin tällä hetkellä maksaa jopa enemmän kuin uusi. Arvioiden mukaan uusien autojen toimitusajat nopeutuvat kuitenkin viimeistään ensi vuonna, jolloin autoalan komponenttipulan odotetaan helpottavan. 

Vertaile autolainat Sortterin palvelussa 

Unelmien sähköauton rahoittaminen saattaa vaatia lainarahaa omien säästöjen lisäksi. Ei olekaan lainkaan tavatonta hyödyntää ulkopuolista rahoitusta suurempiin investointeihin, kuten auton hankintaan. Moni suomalainen valitsee autoliikkeen tarjoaman rahoitussopimuksen, vaikka muut tarjolla olevat rahoitustavat saattaisivat tulla lopulta huomattavasti edullisemmaksi. 

Eri rahoitusvaihtoehdot kannattaakin aina kilpailuttaa ennen kuin pistää nimensä tarjottuun rahoitussopimukseen. Voit kilpailuttaa autolainat kotimaisen Sortterin aina ilmaisessa lainavertailupalvelussa, joka etsii sinulle edullisen autolainan kymmenien pankkien ja rahoituslaitosten valikoimista.

Millaiset ovat lainaehdot? 

 • Voit hakea lainaa 60 000 euroon saakka
 • Korko alkaen 4 %. 
 • Laina-aika 1-15 vuotta
 • Lainan takaisinmaksu sovituissa kuukausierissä

Kun kilpailutat autolainat Sortterin kautta, sinun ei tarvitse huolehtia autorahoituksen viimeisestä suuresta maksuerästä eli jäännöserästä, joka yleensä sisältyy autoliikkeiden tarjoamiin autorahoituksiin. 

Autolainaa voi hakea yksin tai rinnakkaishakijan kanssa. Autolaina sopii niin uuden kuin käytetyn auton hankkimiseen. 

Lainojen kilpailuttaminen Sortterilla on helppoa

Lainojen kilpailuttaminen vie sinulta aikaa vain muutaman minuutin. Täytät vain yhden lainahakemuksen Sortterin verkkopalvelussa, minkä jälkeen saat nopeasti laintarjoukset jopa kymmeniltä eri luotonmyöntäjiltä. 

Helpottaaksemme edullisen lainan löytämistä järjestämme kaikki saamasi lainatarjoukset edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainaan sisältyvät kulut, kuten nimelliskoron, palvelumaksut, kuukausimaksut sekä tilinhoitokustannukset. Asiakkaidemme etu on meille aidosti tärkeintä, joten haluamme, että löydät edullisen vaihtoehdon lainavertailustamme.

Sähköautoilun suosio kasvaa vauhdilla. Kilpailuta ajoneuvolainat Sortterilla ja löydä edullinen autolaina unelmiesi sähköauton hankkimiseen!

Artikkelia päivitetty 16.11.2022.