Hinnoittelumuutos on ennakointia tulevaan?
Velkaantuminen, hyväksyttävä korkotaso ja kulutusluottoihin liittyvä sääntely on ollut tapetilla jo vuosia. Kuvaavaa onkin, että viimeisen kahden vuoden aikana luottoihin liittyvää sääntelyä on muutettu pysyvästi tai väliaikaisesti kolme kertaa.
Nyt syyskuun päättyessä väliaikainen kuluttajaluottojen hinta- ja markkinointisääntely päättyy, mutta uutta lakia valmistellaan jo oikeusministeriön asettamassa työryhmässä. Ryhmän tehtäviin kuuluu mm. tutkia mahdollisuudet nykyistä alhaisemmalle korkokatolle. Voimassa oleva väliaikainen sääntely on sallinut osamaksupalvelujen korkeimmaksi korkotasoksi 20 %, kun rahaluotoissa vastaava korkokatto on ollut 10 %. (Huom! Uusi 15 prosentin korkokatto astuu voimaan 1.10.2023. Uusi korkokatto koskee sekä rahaluottoja että hyödykesidonnaisia luottoja, kuten luottokortteja ja verkkokauppojen osamaksupalveluita.
Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Sofia Aspelund kertoi YLE:n haastattelussa, että samojen sääntöjen soveltaminen kaikkiin toimijoihin olisi luotonantajien yhdenvertaisen kohtelun kannalta myönteinen asia. Yhtäläinen ja luottotyypistä riippumaton lainsäädäntö tekisi kieltämättä luottomarkkinoista helpommin ymmärrettävän ja läpinäkyvämmän.
Klarnan tuotemuutos osunee oivallisesti yhteen tulevan lainsäädännön kanssa. Mikäpä olisi parempi veto, kuin käyttää mahdolliset lain sanelemat hinnoittelumuutokset eduksi markkinoiden valtaamisessa ja jättää kilpailijat jälkeen kalliimpine hintoineen.
Luotollisten maksutapojen vertailu 12 kuukauden maksuajalle