NIS2-direktiivi – mikä ja miksi?
Takaisin blogiin
# Ajankohtaista

Päivitetty:

profile picture

Kirjoittaja:

Reetta Sinelampi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

NIS2-direktiivi – mikä ja miksi?

EU:n uusi NIS2-direktiivi on merkittävä askel kyberturvallisuuden parantamiseksi Euroopassa. Direktiivin tavoitteena on vahvistaa kriittisten toimialojen ja keskeisten palveluiden kykyä kestää kyberuhkia ja -häiriöitä.

NIS2-direktiivi astui voimaan lokakuussa 2024 ja toi mukanaan tiukempia vaatimuksia sekä laajensi soveltamisalaansa koskemaan nyt entistä suurempaa joukkoa organisaatioita.

Mitä NIS2-direktiivi tarkoittaa käytännössä, mitkä ovat sen keskeiset vaatimukset ja miten organisaatiot voivat valmistautua sen noudattamiseen?

  • usp item
    Kilpailuta laina 70 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 614 arvosteluun.
powered by

NIS2-direktiivin keskeiset vaatimukset

NIS2-direktiivi (Network and Information Security Directive) asettaa tiukat vaatimukset verkko- ja tietoturvallisuuden hallinnalle. Direktiivin tavoitteena on saavuttaa korkeatasoinen turvallisuus EU:n alueella ja parantaa suojaa kyberuhkia vastaan. Keskeisimmät vaatimukset ja velvoitteet voidaan jakaa useisiin osa-alueisiin:

Hallinnollinen tietoturvallisuus

Organisaatioiden on kehitettävä kattava tietoturvallisuuden hallintamalli, joka huomioi sekä organisaation että yhteiskunnan näkökulmasta kriittiset toiminnot. Tämä edellyttää säännöllistä riskienhallintaprosessia, joka toimii tietoturvatyön perustana.

Raportointivelvoitteet ja häiriönsietokyky

NIS2-direktiivi edellyttää organisaatioilta raportointia mahdollisista tietoturvapoikkeamista kansallisille viranomaisille. Tämä parantaa kykyä reagoida kyberuhkiin ja vähentää niiden vaikutuksia.

Tekninen ja operatiivinen turvallisuus

Organisaatioiden on toteutettava laaja valikoima teknisiä ja operatiivisia turvallisuustoimenpiteitä, jotka perustuvat säännölliseen seurantaan ja tarkastuksiin.

Kansainvälisten standardien noudattaminen

NIS2-direktiivi edellyttää, että organisaatiot noudattavat kansainvälisiä tietoturvastandardeja ja parhaita käytäntöjä, kuten ISO 27001. Tämä auttaa varmistamaan, että tietoturva on kattavaa ja johdonmukaista.

KPMG:n asiantuntijat korostavat, että NIS2-direktiivin mukaan jäsenvaltioiden on velvoitettava keskeiset palveluntarjoajat sekä tietyt digitaalisten palvelujen tarjoajat kattavaan verkko- ja tietoturvallisuusriskienhallintaan ja raportoimaan palvelujaan vaarantavista turvallisuuspoikkeamista kansallisille viranomaisille​. Tämä korostaa direktiivin laajaa soveltamisalaa ja sen merkitystä kriittisten palvelujen turvallisuuden parantamisessa.

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainapäätöksiä!

Ketä NIS2-direktiivi koskee?

NIS2-direktiivi vaikuttaa laajasti eri toimialoihin ja erityisesti niihin, jotka tarjoavat kriittisiä ja olennaisia palveluja yhteiskunnalle. Direktiivin tavoitteena on varmistaa korkea kyberturvallisuuden taso kaikkialla Euroopan unionissa ja se kohdistuu sekä julkisiin että yksityisiin toimijoihin, joiden toiminnan häiriöt voivat vakavasti vaikuttaa yhteiskunnan turvallisuuteen, talouteen tai toimivuuteen.

Kriittiset sektorit ja toimialat

NIS2-direktiivi kattaa useita kriittisiä sektoreita, kuten:

  • Energia: Sähkö- ja kaasuinfrastruktuurit, öljynjalostamot ja vastaavat kriittiset toimijat.
  • Liikenne: Ilmailu, rautatiet, vesiliikenne ja tieliikenne.
  • Pankkitoiminta ja finanssimarkkinoiden infrastruktuuri: Pankit, pörssit ja maksujärjestelmät.
  • Juoma- ja jätevesi: Vesihuollon ja jätevedenkäsittelyn toimijat.
  • Tieto- ja viestintätekniikan palvelut: Internet-palveluntarjoajat, pilvipalvelut ja muut digitaalisen infrastruktuurin tarjoajat.
  • Terveys: Sairaalat, terveydenhuollon laitokset ja lääkintälaitevalmistajat.
  • Avaruus: Satelliittipalvelut ja muut avaruusinfrastruktuuriin liittyvät toimijat.
  • Julkishallinto: Valtion ja kuntien kriittiset toiminnot ja palvelut.

Lisäksi direktiivi koskee useita muita sektoreita, kuten posti- ja kuriiripalveluja, jätehuoltoa, kemikaalisektoria, elintarvikealaa, valmistavaa teollisuutta, digitaalisten palvelujen tarjoajia ja tutkimustoimintaa.

Vaikutukset organisaatioihin

NIS2-direktiivi koskee erityisesti organisaatioita, joissa on yli 250 työntekijää tai joiden vuosiliikevaihto ylittää tietyn rajan. Tällaiset organisaatiot ovat velvollisia ottamaan käyttöön ja ylläpitämään kattavia tietoturvajärjestelmiä ja -prosesseja. Näihin toimenpiteisiin kuuluu muun muassa riskienhallinta, poikkeamien raportointi ja teknisten sekä hallinnollisten suojausten toteuttaminen.

NIS2-direktiivin tavoitteena on kyberturvallisuuden yhteisen tason varmistaminen kaikkialla Euroopan unionissa. Uuden kyberturvallisuusdirektiivin tavoitteena on vahvistaa sekä EU:n yhteistä että jäsenvaltioiden kansallista kyberturvallisuuden tasoa tiettyjen kriittisten sektoreiden osalta.
- Kyberturvallisuuskeskus

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankFerratum logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Miten organisaatio voi valmistautua NIS2-direktiiviin?

NIS2-direktiivin voimaantulo edellyttää organisaatioilta huolellista valmistautumista varmistaakseen vaatimustenmukaisuuden ja kyberturvallisuuden tason. Valmistautuminen voidaan jakaa useisiin keskeisiin toimenpiteisiin, jotka auttavat organisaatioita täyttämään direktiivin asettamat vaatimukset.

1. Riskienhallinnan vahvistaminen

Ensimmäinen askel on kehittää kattava riskienhallintastrategia, joka kattaa kaikki organisaation toiminnot. Tämä sisältää riskien tunnistamisen, arvioinnin ja priorisoinnin sekä sopivien hallintatoimenpiteiden käyttöönoton. Organisaatioiden tulisi säännöllisesti päivittää riskienhallintaprosessejaan ja varmistaa, että ne vastaavat muuttuvaa uhkaympäristöä.

2. Tekniset ja hallinnolliset toimenpiteet

NIS2-direktiivi edellyttää sekä teknisten että hallinnollisten tietoturvatoimenpiteiden toteuttamista. Organisaation on siis varmistettava, että kaikki kriittiset järjestelmät ja fyysiset tilat ovat suojattuja.  Lisäksi on kehitettävä tehokkaat prosessit tietoturvapoikkeamien havaitsemiseen ja käsittelyyn. Näillä varmistetaan se, että organisaation liiketoiminta jatkuu myös mahdollisten kyberhäiriöiden aikana.

3. Koulutus ja tietoisuuden lisääminen

Organisaatioiden on investoitava henkilöstön koulutukseen ja tietoisuuden lisäämiseen. Tämä tarkoittaa säännöllisiä koulutuksia tietoturvakäytännöistä, uhkien tunnistamisesta ja oikeista toimintatavoista poikkeamatilanteissa. Organisaation on järkevää nimittää kyberturvallisuusjohtaja, jonka tehtävänä on vastata NIS2-direktiivin noudattamisen koordinoinnista ja toteutuksesta.

4. Yhteistyö ja tiedonvaihto

Organisaatioiden tulisi tehdä tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Tämä auttaa jakamaan parhaita käytäntöjä ja saamaan ajantasaista tietoa kyberturvallisuustilanteesta. Kyberturvallisuuskeskus tuottaa useita erilaisia tilannekuvatuotteita organisaatioiden käyttöön. Tilannekuvatuotteet antavat käyttäjilleen ajantasaista tietoa kyberturvallisuuteen vaikuttavista tapahtumista ja ilmiöistä.​

5. Standardien ja suositusten noudattaminen

NIS2-direktiivin vaatimukset perustuvat usein kansainvälisiin standardeihin, kuten ISO 27001. Organisaatioiden tulisi noudattaa näitä standardeja varmistaakseen, että niiden tietoturvakäytännöt ovat johdonmukaisia ja kattavia.

6. Seuranta ja jatkuva parantaminen

Kyberturvallisuus ei ole kertaluonteinen projekti, vaan jatkuva prosessi. Organisaatioiden on seurattava ja arvioitava tietoturvatoimiaan jatkuvasti ja tehtävä tarvittavia parannuksia. Tämä voi sisältää säännöllisiä auditointeja, penetraatiotestejä ja harjoituksia.

7. Tuki ja neuvonta

Viranomaiset, kuten Kyberturvallisuuskeskus, tarjoavat tukea ja neuvontaa NIS2-direktiivin noudattamisessa. Heidän suosituksensa ja työkalunsa auttavat organisaatioita arvioimaan ja kehittämään tietoturvakyvykkyyksiään.

Valmistautuminen NIS2-direktiiviin vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka kattaa tekniset, hallinnolliset ja organisatoriset toimenpiteet. Näin organisaatiot voivat varmistaa tietoturvansa ja täyttää uuden direktiivin vaatimukset tehokkaasti.

author image

Kirjoittaja

Reetta Sinelampi

Sortterin kehityksestä ja liiketoiminnasta vastaava Chief Business Development Officer Reetta Sinelampi on liiketoiminnan moniosaaja. Reetta on kokenut liiketoiminnan johtaja, visionääri ja vaikuttaja.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin