Kuinka lainan korot ovat muuttuneet?

Miten lainan korot ovat muuttuneet korkokaton jälkeen?

Väliaikainen korkokatto oli voimassa alkuvuodesta 2021 aina syyskuun loppuun asti. Miltä eri pankkien lainan korot vaikuttavat muutama kuukausi korkokaton jälkeen? Voitko saada lainaa enää edullisesti?

Moni kuluttaja etsii lainaa pienellä korolla. Mitä pienempi lainan korko on, sitä pienemmät ovat myös lainan kustannukset, ja päinvastoin.

Koronapandemian jyllätessä eduskunta asetti korkokaton hillitäkseen kuluttajien ylivelkaantumista. Korkokaton aikana lainan korko ei saanut ylittää 10 prosenttia. 

Väliaikainen 10 % korkokatto kuitenkin päättyi syyskuussa 2021. Selvitimme, onko korkokaton päättyminen näkynyt eri pankkien koroissa loka–marraskuun 2021 aikana.

Mitä korkokaton päättyminen tarkoittaa lainan koron kannalta?

Korkokaton aikana saatoit saada lainaa alle 10 prosentin korolla. Nyt kun korkokatto on päättynyt, luotonmyöntäjät voivat myöntää luottoa taas kalliimmalla hinnalla, esimerkiksi 19,99 prosentin korolla. Kulutusluottojen korko voi kuitenkin olla enimmillään 20 prosenttia. 1.10.2023 tulee kuitenkin voimaan lakimuutos, jonka myötä korkokatto tulee olemaan 15 %, johon luotonmyöntäjä voi lisätä kulloinkin voimassa olevan viitekoron. Yhdessä luoton korko ja viitekorko eivät kuitenkaan saa ylittää 20 prosenttia.

Jos hait uutta kulutusluottoa korkokaton aikana, suosittelimme muutama kuukausi sitten tarkistamaan, nousiko lainan korko korkeammaksi, kun korkokatto päättyi. Jos korko nousi, lainat kannatti kilpailuttaa heti korkokaton jälkeen. 

Kilpailuttaminen ei ole myöhäistä koskaan. Lainojen kilpailutuksen myötä saatat saada kulutusluottoa jopa 4–5 prosentin korolla.

Ovatko lainat nyt kalliimpia, kun korkokatto päättyi?

Korkokaton aikana moni kuluttaja saattoi tuudittautua edullisempiin lainoihin. Mutta miltä tilanne näyttää nyt, nousivatko lainan korot?

Sortter kerää eri pankkien ja rahoituslaitosten luottojen korot joka kuukausi omaan taulukkoonsa. Näin kuluttajien on helppo seurata, miten pankkien korkotaso vaihtelee kuukaudesta toiseen.

Huomioi, että esimerkiksi Sortterin kulutusluottojen korot syyskuun 2021 taulukossa osa luotonmyöntäjistä on ilmoittanut suurimmaksi korokseen jopa 19,99 prosenttia. Miten se on mahdollista, sillä väliaikainen korkokattohan rajasi luottojen korot maksimissaan 10 prosenttiin? 

Käytännössä 19,99 prosentin korko on sopimuskorko. Kun väliaikainen korkokatto päättyi, lainan sopimuskorko astui voimaan. Korkokaton aikana korkosi oli enimmillään 10 prosenttia, mutta korkokaton päättymisen jälkeen maksat kalliimpaa lainaa.

Tutkaillaan seuraavaksi, miten ja mitkä pankit ovat reagoineet korkokaton loppumiseen parin viime kuukauden aikana.

Lainojen korot lokakuussa 2021

Lokakuussa kulutusluottojen korot eri pankeissa säilyivät pääosin samalla tasolla kuin korkokaton aikana. Joitakin poikkeuksia oli kuitenkin nähtävissä.

Pohjoismainen, alunperin norjalainen pankki Bank Norwegian laski pienimmän ilmoitetun luoton korkoa syyskuussa 5,99 prosentista 4,99 prosenttiin. Vastaavasti sen suurimman ilmoitetun lainan korko nousi syyskuun 9,99 prosentista 14,99 prosenttiin.

Suurimman harppauksen koroissa teki suomalainen luotonmyöntäjä, Credigo. Syyskuussa Credigon suurin ilmoitettu lainan korko oli vielä 9,80 prosenttia, kun se lokakuussa nousi 19,80 prosenttiin.

Lainojen korot marraskuussa 2021

Väliaikaisen korkokaton päättymisestä on vierähtänyt tovi, ja marraskuussa kulutusluottojen korot ovat reagoineet muuttuneisiin markkinoihin. Osalla lainan korot ovat kuitenkin pysyneet samana.

Kotimainen Aktia nosti suurinta ilmoitettua korkoa 1,50 prosenttiyksikköä. Suomalaisella Ferratumilla nousua oli 4 prosenttiyksikköä ja ruotsalaisella Avidalla 9,50 prosenttiyksikköä.

Laskuakin lainan koroissa näkyy, sillä norjalainen Komplett Bank pudotti suurinta korkoaan 6,91 prosenttia. Pankki laski korkoa 19,90 prosentista 12,99 prosenttiin.

Myös pienemmissä lainan koroissa on nähtävissä nousua. Komplett Bank nosti korkoa 4,90 prosentista 7,49 prosenttiin ja Ferratum 7,45 prosentista 9,50 prosenttiin. Credigolla pienin korko kipusi 8,90 prosentista 11,80 prosenttiin.

Edullisinta kulutusluottoa marraskuussa 2021 myöntävät Nordea, Santander, S-Pankki ja Aktia. Myös muiden, kuten Bank Norwegianin ja Nordax Bankin korot ovat maltilliset, vajaan 5 prosentin pintaan. Monet näistä pankeista ovat Sortterin yhteistyökumppaneita, joten kilpailuttamalla lainat palvelussamme saatat saada heiltä edullisen lainatarjouksen.

Lue myös, mikä on hyvä lainan korko.

Miten lainan korko määräytyy?

Vaikka pankin tai rahoituslaitoksen pienin ilmoitettu korko on esimerkiksi 4,50 prosenttia, se ei tarkoita, että saisit välttämättä luottoa sillä hinnalla. Lainan korko on aina henkilökohtainen.

Miten henkilökohtainen lainan korko sitten muodostuu? Jos päätät hakea lainaa, pankki tutkii taloustilanteesi. Lisäksi luotonmyöntäjät sukeltavat menneeseesi tarkastellakseen maksuhistoriaasi. Tutkimatta ei myöskään jää, millainen työtausta sinulla on, ovatko tulosi säännölliset ja asutko esimerkiksi omistusasunnossa.

Ensisijaisesti pankit haluavat kuitenkin tietää, paljonko sinulla jää menojen jälkeen rahaa käyttöösi. Tulojen ja menojen suhdetta kutsutaan maksuvaraksi. Mitä tasapainoisemmin hoidat talouttasi, sitä varmemmin saat lainaa pienemmällä korolla. 

Myös luoton lyhennystavalla on vaikutusta lainan korkoon. Lyhennystapoja ovat annuiteettilaina, tasaerälaina, tasalyhennyslaina ja kiinteä korko. Näistä kaikki muut ovat vaihtuvakorkoisia lainoja lukuunottamatta kiinteää korkoa, joka pysyy samana. Vaihtuva korko sisältää viitekoron ja marginaalin. 

Viitekorko on useimmiten Euroopan keskuspankin säätämä euribor tai pankin oma Prime-korko. Jos Euroopan korkotaso muuttuu, sillä voi olla vaikutusta myös sinun lainasi korkoon – joko laskevasti tai nostavasti. Marginaali puolestaan on pankin sinulle myöntämä korko. Mitä pienemmän marginaalin saat luotollesi, sitä enemmän pankki luottaa maksukykyysi. 

Lisäksi takaisinmaksuaika vaikuttaa lainan korkoon. Jos säädät laina-ajan pitkäksi, korkokulut nousevat, vaikka kuukausittainen lyhennyssumma olisikin pieni. Siksi laina-aika kannattaa säätää niin lyhyeksi kuin taloutesi sallii, jotta voit nauttia pienemmistä lainan korkokuluista lainasi ajan.

Muun muassa nämä asiat vaikuttavat lainan korkoon:

 • tulojen ja menojen suhde
 • talous- ja maksuhistoria
 • työtilanne
 • nykyinen yleinen korkotaso
 • luottotiedot
 • paikkansapitävät tiedot lainahakemuksessa
 • muut velat ja vastuut
 • laina-ajan pituus
 • aiemmat maksuviiveet laskuissa ja lainoissa
 • lainan lyhennystapa

Miten lainan korko vaikuttaa lainakustannuksiin?

Jotta hahmotat paremmin lainan koron vaikutusta lainasi hintaan, käydään asiaa läpi esimerkkien kautta. Esimerkeissä on kaksi eri kokoista lainaa: 5 000 euron laina ja 10 000 laina.

Lainaa 5 000 euroa

Kuvitellaan, että tarvitset lainaa 5 000 euroa suurempaa menoerää varten. Kyseessä voi olla esimerkiksi auton hankinta tai äkillinen keittiöremontin tarve.

Mikä on lainasi hinta, kun luoton korko on 8 prosenttia, 12 prosenttia tai 19 prosenttia? 

Laina 5 000 euroa, laina-aika 2 vuotta, perustamiskulu 25 euroa, tilinhoitokulu 4 euroa / kk

KorkoLainakustannusKorkokulu
8 %5 548 €548 €
12 %5 770 €770 €
19 %6 170 €1 170 €

Kuten laskelmasta käy ilmi, maksat lainasta jopa 1 170 euroa ylimääräistä, kun luotossasi on suuri, 19 prosentin korko. Näin ero pienimmän ja suurimman koron välillä on 622 euroa. 

Lainaa 10 000 euroa

Pienempien kulutusluottojen kohdalla ero ei ole niin hälyttävä. Ero on huomattavasti suurempi, jos haet lainaa isomman summan. Käydään asiaa läpi toisen esimerkin avulla. 

Kuvitellaan nyt, että tarvitset lainaa 10 000 euroa taloremonttia varten.

Laina 10 000 euroa, laina-aika 4 vuotta, perustamiskulu 25 euroa, tilinhoitokulu 4 euroa / kk

KorkoLainakustannusKorkokulu
8 %11 935 €1 935 €
12 %12 857 €2 857 €
19 %14 569 €4 569 €

Jos lainan korko olisi 19 prosenttia, maksaisit korkokuluja peräti 4 569 euroa. Näin ollen maksaisit 2 634 euroa enemmän lainan korkoa kuin silloin, jos korko olisi vain 8 prosenttia.

Kilpailutus tuo ilmi erot lainan koroissa – kilpailuta lainat Sortterin palvelussa

Korkokaton päättyminen ei ole merkittävästi nostanut luottojen kustannuksia. Siitä huolimatta kalliitakin luottoja on markkinoilla. Miten voit löytää luoton, jossa korkokulut ovat maltillisesti? Vastaus on: kilpailuttamalla lainat. 

Kilpailuttamisen vaiva on pieni, mutta sen tuoma hyöty on suuri. Kilpailuttamisen avulla voit löytää luoton, jossa lainan korko on huomattavasti edullisempi kuin vertailun kallein lainatuote.

Lainojen vertailussa todellinen vuosikorko on luotettava mittari, sillä se sisältää kaikki lainan kustannukset. Sortter näyttää sinulle ensimmäisenä sen tarjouksen, jossa todellinen vuosikorko on kaikkein matalin. 

Vinkit lainan kilpailuttamiseen

 1. Laske, paljonko tarvitset lainaa. Jos esimerkiksi remontti vie tarkalleen kymppitonnin, hae lainaa 10 000 euroa.
 2. Täytä lainahakemus Sortterin palvelussa. Huolellisesti täytetty hakemus parantaa lainan saannin mahdollisuuksia.
 3. Lähetettyäsi hakemuksen saat lainatarjoukset jopa kymmeniltä pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä.
 4. Tutustu lainatarjouksiin. Vertaile erityisesti niiden korkokuluja ja ehtoja.
 5. Jos kulujen hahmottaminen on hankalaa, voit käyttää apuna Sortterin lainalaskuria. Syötä saamiesi lainatarjousten tiedot laskuriin ja tutkaile kustannuksia.
 6. Tuntuiko jokin lainatarjous sopivalta? Valitse halutessasi miellyttävä tarjous.
 7. Lainasopimuksen allekirjoittaminen onnistuu helposti pankkitunnuksilla.
 8. Saat lainan lähes heti tilillesi ja viimeistään kahden vuorokauden sisällä.

Kilpailuta lainat – voit säästää lainan koroissa ja kuluissa.

Lue lisää