Lainalaskuri auttaa arjen talouspäätöksissä
Takaisin blogiin

Lainalaskurilla voit tarkistaa sinulle sopivan kuukausierän

Lainalaskurin avulla voit arvioida, miten lainan korko ja muut kulut vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin haluamallasi laina-ajalla.

Lainalaskuria apuna käyttäen voit suunnitella minkälainen laina tulotasoosi parhaiten sopii tai laskea eri vaihtoehtoja olemassa olevan lainan takaisinmaksuun. Myös kuukausierän määrittely ja lainan kokonaiskustannusten euromääräinen selvittäminen onnistuvat laskurin avulla helposti. 

Sortterin lainalaskurin lisäksi lainalaskureita löydät useiden eri pankkien ja rahoituslaitosten, kuten Nordean ja Osuuspankin verkkosivuilta. Lainalaskureissa on jonkin verran eroja, mutta kaikkiin laskureihin tulee määrittää vähintään lainasumma ja laina-aika.

Kun selvität lainan kustannuksia Sortterin lainalaskurilla, valitse laskuriin lisäksi:

 • korko
 • lainan perustamiskustannukset
 • tilinhoitomaksut

Tällöin voit saada selville muun muassa kuukausierän suuruuden, maksuerien määrän, lainan todellisen vuosikoron, kulujen suuruuden ja lainasta kokonaisuudessaan maksettavat kustannukset.

Näin hyödynnät lainalaskuria sopivan kuukausierän määrittelyssä

Laina-aika vaikuttaa lainan kuukausierään ja lainan kustannuksiin. Muuttamalla laina-aikaa löydät sinulle parhaiten sopivan kuukausierän. 

Pidempi laina-aika tarkoittaa matalampaa kuukausierää, mutta samalla lainan kustannukset nousevat. Päinvastoin: lyhyt laina-aika tarkoittaa sitä, että kuukausilyhennys on suurempi, mutta ripeän takaisinmaksun ansiosta lainasta maksettavat kustannukset jäävät maltillisemmaksi.

Alla oleva taulukko havainnollistaa laina-ajan vaikutusta lainan kokonaiskustannuksiin. 

Esimerkissä on käytetty seuraavia lukuja:

 • lainasumma: 5 000 euroa
 • korko: 10 %
 • tilinhoitomaksu: 4 €/kk
 • lainan perustamiskustannus: 25 euroa
Laina-aikaKuukausierän suuruusTodellinen vuosikorkoLainasta maksettavat kulut ja korot Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä
1 vuosi443,58 €13,43 %348 €5 348 €
2 vuotta234,72 €12,94 %658 €5 658 €
3 vuotta165,34 €12,73 %977 €5 977 €

Kuten taulukosta voit huomata, laina-aika vaikuttaa lainasta maksettaviin kokonaiskustannuksiin. Lainan kuukausilyhennyksessä on eroa 278,24 euroa yhden ja kolmen vuoden laina-ajoilla.  Kolmen vuoden aikana maksaisit kuitenkin näillä lainaehdoilla korkoa ja kuluja yhteensä 977 euroa – eli 629 euroa enemmän kuin yhden vuoden laina-ajalla.  

Laina-aika on usein järkevää pitää mahdollisimman lyhyenä. Pieni kuukausierä voi kuitenkin sopia omaan talouteen paremmin. Yleisenä ohjeistuksena on, etteivät lainanlyhennykset saisi viedä yli 30–40 % nettotuloistasi, eli verojen ja muiden maksujen jälkeen käteen jäävästä tulosta.

Lainalaskuri auttaa kulujen selvittämisessä 

Lainalaskurit näyttävät kaikki lainan kulut selkeästi. Sortterin lainalaskurin avulla selvität lainan todellisen vuosikoron, korkokustannukset ja tilinhoitomaksut. Näet myös lainakustannusten yhteismäärän helposti laskurin avulla. 

Alla oleva taulukko havainnollistaa lainoihin liittyviä kuluja.

Esimerkissä on käytetty seuraavia lukuja:

 • lainasumma: 5 000 euroa 
 • korko: 10 %
 • tilinhoitomaksu: 4 €/kk
 • lainan perustamiskustannukset: 25 euroa
Laina-aikaMaksuerien määräKorkokustannuksetTilinhoitomaksutKorkokustannusten ja tilinhoitomaksujen yhteismäärä
1 vuosi12275 €73 €348 €
2 vuotta24537 €121 €658 €
3 vuotta36808 €169 €977 €

Lainan korkokustannusten osuus muodostuu pankin marginaalista ja viitekorosta. Koron voidaan ajatella olevan luotonmyöntäjän perimä korvaus ajalta, jolloin lainattu raha on käytössäsi. Myös kuukausittainen tilinhoitomaksu, jonka suuruus riippuu luotonmyöntäjästä, vaikuttaa lainan kustannuksiin.

Ylimääräinen lyhennys pienentää lainan kustannuksia

Jos taloudellinen tilanteesi paranee ja sinun on mahdollista maksaa laina nopeammin pois, kannattaa sitä harkita. Nopeampi lainan takaisinmaksu on lakisääteinen oikeus, joten lainan voi aina maksaa pois alkuperäistä lyhennyssuunnitelmaa nopeammin.

Ylimääräisten lyhennysten vaikutuksen lainan kuukausierään ja lainan kokonaiskustannuksiin saat laskurilla selville, kun asetat lainalaskuriin nykyisen lainasi tiedot. Laskurin avulla voit muuttaa laina-aikaa, jolloin näet, miten nopeampi takaisinmaksu vaikuttaa kuukausierään ja lainan kustannuksiin.

Alla oleva taulukko havainnollistaa, miten nopeammin lyhennetty laina vaikuttaa lainan kustannuksiin. 

Esimerkissä on käytetty seuraavia lukuja:

 • lainasumma: 3 000 €
 • korko: 8 %
 • tilinhoitomaksu: 4 €/kk
Laina-aikaKuukausieräKorkokustannusten ja tilinhoitomaksujen yhteismäärä
3 vuotta98,01 €553 €
1 vuosi264,97 €205 €

Jos maksat lainan pois kolmen vuoden sijaan yhdessä vuodessa, säästöä lainakustannuksissa syntyy 348 euroa.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että pankit saattavat periä ylimääräisiä kuluja, jos laina maksetaan etuajassa tai nopeammin pois. Lainan takaisinmaksusta kannattaa keskustella suoraan lainanantajan kanssa.

Yleisesti ottaen lainan maksaminen nopeammalla aikataululla on kannattavaa, sillä näin lainan kokonaiskustannukset pysyvät pienempänä.

Lainalaskuri auttaa selvittämään lainasi kulut 

Lainan kuluja on hyvä tarkastella säännöllisesti. Ennen kuin ryhdyt kilpailuttamaan lainaasi, voit selvittää lainalaskurin avulla mahdollisia kuluja hakemallesi lainasummalle.

Selvität nykyisen lainasi kustannukset  lainalaskurin avulla, kun asetat siihen jäljellä olevan lainamäärän, laina-ajan ja muut tarvittavat tiedot, jotka löydät lainan ehdoista. Lainalaskurin laskurin avulla saatat huomata, että nykyinen lainasi on kuluiltaan ja koroiltaan kallis. 

Etenkään pitkien laina-aikojen kohdalla ei ole epätavallista, että uusi laina voi tulla vanhaa edullisemmaksi. Tämä johtuu siitä, että lainan korkotasoon vaikuttaa henkilökohtaisen talouden lisäksi myös esimerkiksi valtion rahapolitiikka ja inflaatio. Siksi olemassa olevat lainat on hyvä säännöllisesti kilpailuttaa, jotta et maksa lainastasi liikaa ajankohtaiseen korkotasoon nähden.

Kilpailuta nykyinen lainasi Sortterin palvelussa

Jos huomaat, että voisit saada nykyistä halvemman lainan, kannattaa sinun kilpailuttaa lainasi. 

Voit kilpailuttaa lainan ilmaiseksi Sortterin nykyisten lainojen kilpailutuspalvelussa. Palvelun kautta voit saada henkilökohtaisia lainatarjouksia useilta lainanantajilta. Lainatarjoukset esitetään sinulle selkeästi hintajärjestyksessä kaikki lainan kulut eriteltynä jolloin vertailu on helppoa.

Näin kilpailutat nykyisen lainasi Sortterin vertailupalvelussa

 1. Täytä lainahakemus. Aseta lainasummaksi nykyisen lainasi avoin saldo ja toivomasi laina-aika.
 2. Vertaa lainatarjouksia, joita voit saada useilta eri lainanantajilta. Kiinnitä erityisesti huomiota korkotasoon ja lainan kustannuksiin.
 3. Valitse lainatarjous, joka on nykyistä lainaasi edullisempi.
 4. Allekirjoita lainasopimus lainanantajan kanssa.
 5. Laina maksetaan tilillesi mahdollisimman pian, parhaimmillaan saat rahan tilille heti.
 6. Maksa vanha lainasi pois uudella lainalla ja hyödynnä syntyvä säästö haluamallasi tavalla.

Tarkista lainalaskurilla olemassa olevan lainasi kustannukset ja kilpailuta vanha lainasi palvelussamme jo tänään.

Lue lisää

Takaisin blogiin