1. Aloita valitsemalla sinulle sopivin budjetointityökalu
Budjetoinnin aloittaminen voi tuntua haastavalta, mutta pääset hyvin alkuun valitsemalla sinulle parhaiten sopivan työkalun budjetin tekemiseen. Toiset haluavat laatia budjetin perinteisesti kynää ja paperia hyödyntäen, kun taas toiset kokevat sähköisen työkalun, kuten taulukkolaskentaohjelman, parhaaksi ratkaisuksi sen nopean päivitettävyyden ansiosta.
Mitä pidemmälle tulevaisuuteen budjettia rakentaa, sitä todennäköisempää tarve päivityksille on. Digitaaliselle alustalle laadittua budjettia on helppo ylläpitää ja se kulkee kätevästi mukana, jos tiedostoon tai sovellukseen pääsee käsiksi myös puhelimella.
Olipa ratkaisusi mikä tahansa, budjetin runko kannattaa suunnitella vastaamaan omia tarpeita. Runkoon kannattaa erotella esimerkiksi kiinteät ja muuttuvat kustannukset sekä jättää rivejä yllättäville menoille. Jos budjetin pohjatyön tekeminen tuntuu haastavalta, voit ottaa avuksesi Sortterin Budjetti-excelin.
2. Kirjaa budjettiin kaikki tulosi
Aloita budjetin laatiminen listaamalla kaikki taloutesi kuukausittaiset tulot. Tuloiksi lasketaan kaikki palkasta erilaisiin tukiin ja etuuksiin.
Erilaisia tulonlähteitä voivat olla esimerkiksi:
- palkkatulot
- eläke
- asumistuki
- opintotuki
- lapsilisä
- elatusmaksut
- työttömyyspäiväraha
- omaishoidon tuki
- muut tuet ja etuudet
- vuokratulot
- osingot.
Käytä budjetissa nettotuloja eli vähennä tuloista verot. Palkkatulojen osalta kannattaa myös suosia keskiarvoa etenkin silloin, jos palkkasi vaihtelee kuukausittain esimerkiksi keikkatyön vuoksi.
3. Kirjaa budjettiin kaikki menosi
Menojen kirjaaminen budjettiin vaatii realistisuutta ja rehellisyyttä, eikä niitä kannata arvioida liiaksi alakanttiin. Voit eritellä menot kuukausittain tai kausittain maksettaviin kiinteisiin kustannuksiin sekä muuttuviin kustannuksiin, joiden summat voivat vaihdella kuukausittain.
Esimerkkejä säännöllisesti kuukausittain tai kausittain maksettavista kiinteistä menoista:
- vuokra tai vastike
- sähkö-, lämmitys-, vesi- ja jätemaksut
- vakuutukset
- netti- ja puhelinliittymät
- lainat, luotot ja osamaksut
- liikkumisen kustannukset (auto, julkinen liikenne yms.)
- harrastukset
- päivähoitomaksut
- suoratoistopalvelut
- elatusmaksut.
Arkeen sisältyy usein myös muita menoja, joihin rahaa menee kuukausittain erilaisia summia. Tällaisia pakollisia menoja ovat esimerkiksi:
- ruokaostokset
- päivittäistavarat
- lääkkeet.
Kokonaiskustannuksia kerryttävät monet muutkin kulut, joihin rahaa ei kuitenkaan käytetä säännöllisesti ja joiden suuruus vaihtelee. Tällaisia satunnaisia hankintoja tai kuluja ovat esimerkiksi:
- terveydenhoito ja hyvinvointi (esim. lääkäri- ja optikkokäynnit, hieronta ja fysioterapia)
- kodinkoneet ja elektroniikka
- vaatteet ja jalkineet
- huonekalut ja sisustustavarat
- harrastus- ja kuntoilutarvikkeet
- kauneudenhoito (esim. kampaamo- ja kosmetologikäynnit)
- juhlat
- vapaa-ajan menot (esim. ravintola- ja elokuvakäynnit)
- lomamatkat.
Muista ottaa huomioon myös säästäminen laatiessasi budjettia: jos otat tavoitteeksesi säästää tietyn summan joka kuukausi, kirjaa se menoihin, sillä säästetty raha ei ole käytössäsi.