Luotto on kahdenvälinen taloudellinen sopimus 

Yksinkertaistettuna luototus on rahoitustoimintaa, jossa yksi osapuoli myöntää varoja toiselle osapuolelle tietyin, ennalta sovituin takaisinmaksuehdoin. Olipa kyseessä suuri tai pieni luotto, kannattaa se kilpailuttaa Sortterin avulla säästääkseen luottokustannuksissa.

Valitse lainasumma

20 000 €

Valitse laina-aika

4 vuotta
475 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 20 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 475 €, takaisinmaksettava summa 22 786 € sekä todellinen vuosikorko on 6,74 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Yksinkertaistettuna luototus on rahoitustoimintaa, jossa yksi osapuoli myöntää varoja toiselle osapuolelle tietyin, ennalta sovituin takaisinmaksuehdoin. Olipa kyseessä suuri tai pieni luotto, kannattaa se kilpailuttaa Sortterin avulla säästääkseen luottokustannuksissa.

Päivitetty:

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja:

Sortter
Laatuvarmistettu

Mikä on luotto?

Yksinkertaistettuna luototus on rahoitustoimintaa, jossa yksi osapuoli myöntää varoja toiselle osapuolelle tietyin, ennalta sovituin takaisinmaksuehdoin. Myöntävä taho on esimerkiksi pankki tai rahoituslaitos ja luotonsaajana voi olla yksityinen henkilö, yritys, yhteisö tai muu organisaatio. 

Luotto on eräänlainen yleistermi, jolla viitataan edellä mainitun kaltaiseen kahdenväliseen taloudelliseen sopimukseen. Se eroaa laina-termistä sikäli, että laina on yksi luoton muoto. Jossain yhteyksissä näitä termejä voidaan käyttää vaihdellen tai toistensa synonyymeina, ja käytännöt vaihtelevat maasta ja jopa rahoituslaitoksesta riippuen. 

Yleinen tapa hahmottaa luoton ja lainan ero:

Luotto

 • Yleistermi tarkoittamaan taloudellista sopimusta, jossa toinen osapuoli myöntää rahoitusta toiselle tietyn summan verran.
 • Kattaa erilaisia rahoitustuotteita – kuten luottokortit ja joustoluotot – joiden puitteissa luotonsaaja voi nostaa rahaa sovitun limiitin verran.

Laina

 • Yksi luoton muoto, jolla viitataan tietyn summan saamiseen luotonantajalta tiettyjen ehtojen mukaisesti.
 • Lainan yhteydessä sovitaan yleensä kiinteä lainasumma, takaisinmaksuaika ja korko, ja laina maksetaan takaisin säännöllisinä erinä sovitussa aikataulussa.
 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 449 arvosteluun.
powered by

Kuka voi saada luottoa?

Käytännössä luotto myönnetään yleensä vakuudettomana lainana, jota saadakseen hakijan tulee täyttää tietyt ehdot. Ensimmäinen ehto on täysi-ikäisyys. Tämän lisäksi luotonhakijalla tulee olla säännöllisiä palkka- tai muita tuloja.

Mikäli luotonhakijalla on kontollaan maksuhäiriömerkintöjä, ei luottoa ole mahdollista saada. Työttömän henkilön voi olla hankalaa saada lainaa, mutta mikäli hakijalle maksetaan työttömyyskorvausta tai hänellä on tuloja osa-aikatyöstä, se ei ole täysin mahdotonta. Tosin tässä tapauksessa luotonantaja saattaa asettaa lainalle isomman koron tai edellyttää vakuuksia. 

Täysi-ikäiselle opiskelijalle voidaan myöntää lainaa esimerkiksi opintojen rahoittamiseen, mikäli tämä saa opintotukea tai tekee osa-aikatöitä opiskelun ohessa. Vaihtoehtoisesti opiskelijan vanhemmat voivat ilmoittautua henkilötakaajiksi lainalle. Seniori-ikäkään ei ole automaattisesti este luoton saamiselle, sillä eläke katsotaan säännölliseksi tuloksi.

Pankki tai rahoituslaitos tarkastelee jokaisen luotonhakijan tilannetta erikseen. Jokaisesta hakijasta tehdään elämän- ja taloustilanteen perusteella riskikartoitus, joka vaikuttaa luottopäätökseen. Mikäli luottopäätös on ylipäätään myönteinen, henkilökohtainen riskikartoitus määrittää luotolle koron, kulut ja luottoehdot.

Löydä paras luottotarjous – 5 vinkkiä

 1. Täytä luotto- tai lainahakemus ilmaiseksi Sortterin palvelussa – voit kerralla saada jopa toistakymmentä lainatarjousta, jotka olemme valmiiksi järjestäneet edullisimmasta alkaen. 
 2. Täytä hakemus huolellisesti ja rehellisesti – mitä selkeämmän käsityksen luotonantaja saa tilanteestasi, sitä todennäköisemmin sinulle voidaan tarjota luottoa maltillisella korolla.
 3. Varaudu toimittamaan pyydetyt dokumentit lainanmyöntäjälle – tyypillisesti pyydetään tulotodistusta ja verotuspäätöstä.
 4. Mikäli mahdollista, hae luottoa tai lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa – näin tuplaat mahdollisuutesi löytää paras luotto.  


Riskikartoitukseen perustuva luoton hinnoittelu vaihtelee luotontarjoajasta riippuen. Siksi luottoa harkitsevan, menoistaan tarkan kuluttajan kannattaa vertailla eri tahojen luottotarjouksia keskenään ennen lainasopimuksen solmimista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä luotosta

 • Luotto on yleistermi kahdenväliselle taloudelliselle sopimukselle, jossa toinen lainaa rahaa tietyin takaisinmaksuehdoin toiselle osapuolelle. Luotto myönnetään vakuudettomana tai vakuudellisena. 

  Luototustuotteita ovat esimerkiksi kulutusluotto, asuntolaina, pikalaina, luottokortti ja osamaksusopimus. Osa tuotteista toimii luottolimiittiperiaatteella.

  Laina on luoton alainen termi eli kaikki lainat ovat luototustuotteita. Laina myönnetään yleensä kertasummana ja maksetaan takaisin sovituissa erissä ja aikataulussa.

 • Luottoa voivat hakea kuka tahansa täysi-ikäinen, jolla on vakituisia palkka- tai muita tuloja. Maksuhäiriömerkinnät ovat sen sijaan este luotonmyöntämiselle.

 • Luottoa myöntävät pankit ja rahalaitokset. Luottoa haetaan nykyään lähes aina netistä. Kun luotot vertailee lainavertailu Sortterin sivuilla, on yhdellä hakemuksella mahdollista tavoittaa jopa parikymmentä luotonmyöntäjää. Luottohakemuksella hoituu siis samalla luottojen kilpailuttaminen, sillä Sortter vertailee tarjoukset ja listaa ne valmiiksi edullisimmasta alkaen. Kilpailuttamisella voidaan saavuttaa merkittävät säästöt luottokuluissa.

 • Luottoa voivat hakea täysi-ikäiset yksityishenkilöt, mutta myös yritykset ja muut organisaatiot. Yksityishenkilö voi hakea luottoa myös yhdessä toisen hakijan, kuten puolison kanssa. Rinnakaishakeminen tuplaa mahdollisuudet löytää edullinen laina, sillä kaksi hakijaa tarkoittaa pienempää riskiä luotonmyöntäjälle.

Erilaisia luottoja erilaisiin tarpeisiin

Pankkien ja rahalaitosten tarjoomasta löytyy luototustuotteita moneen lähtöön. Esimerkkinä voidaan mainita kulutusluotto, joustoluotto ja joustolimiitti. Toisaalta myös vaikka asunto- tai autolaina, luottokortti ja osamaksusopimuskin mahtuvat luotto-yleiskäsitteen alle.

1. Kulutusluotto

Kulutusluotto myönnetään yksityishenkilölle vakuudettomana kertalainana, ja sovittu summa siirretään kokonaisuudessaan luotonsaajan ilmoittamalle tilille. Kulutusluottoa voidaan käyttää esimerkiksi isompien ja/tai pidempään suunniteltujen hankintojen, kuten remontin tai auton ostamisen, rahoittamiseen. Myös kodinkoneet ja muut kalusteet ovat tyypillisiä kulutusluoton käyttökohteita. 

 • Lainasumma 1 000–60 000 euroa ilman vakuuksia.
 • Laina-aika 1–20 vuotta.
 • Korko alkaen 4 %
 • Todellinen vuosikorko (joka huomioi kaikki lainasta aiheutuvat kulut) alkaen 4,25 %.

2. Joustoluotto

Joustoluotto tarkoittaa käytännössä luottotiliä, jolta voi tarpeen tullen nostaa rahaa sovitun luottorajan puitteissa. Joustoluottotilin ”käyttöliittymä” perustuu siis käytännössä samaan toimintaperiaatteeseen kuin luottokortin. Tällaisen tilin turvin voi tehdä esimerkiksi pienempiä hankintoja, tai joustoluottotili voi toimia myös talouden puskurina yllättävien tilanteiden varalle.

Joustoluottoa markkinoidaan myös esimerkiksi nimikkeillä joustolaina ja joustolimiitti. Kaikilla viitataan kuitenkin samanlaiseen joustavaan lainaan, jossa varoja voi ottaa käyttöön luottorajan mukaan. 

 • Lainasumma 1 000–60 000 euroa ilman vakuuksia
 • Laina-aika 1–20 vuotta
 • Korko 4–20 %
 • Luottoa vapautuu uudelleen nostettavaksi lyhennyksien myötä
 • Joustolainan voi jättää kokonaan käyttämättä silloin kuin ulkopuoliselle rahoitukselle ei ole käyttöä

3. Pikalaina

Pikalaina on periaatteessa sama tuote kuin kulutusluotto. Nimi viittaa netissä tapahtuvan lainanhakuprosessin nopeuteen ja helppouteen, sekä tyypillisesti vaatimattomiin lainasummiin.

Moderniin pikalainan aiempaa tarkemmat säädökset koskevat niin lainanantajia kuin -hakijoitakin. Järkevästi mitoitettu ja kilpailutettu pikalaina on oiva vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun rahoitustarve on äkillistä ja lyhytaikaista ja tiedetään, että laina kyetään maksamaan nopeasti pois. 

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Luottoa netistä – kilpailuta helposti yhdellä hakemuksella

Lainan tai luoton hakeminen on tänä päivänä helppoa. Siinä missä entisaikoina lainasta neuvoteltiin ajan kanssa pankkikonttorissa, rahoituksen hakeminen tapahtuu nykyään pääsääntöisesti netissä. Parhaimmillaan lainatarjous – tai kielteinen lainapäätös – kilahtaa sähköpostiin parin tunnin sisällä siitä, kun sähköinen hakemus on täytetty.

Verkkopankkien ja rahalaitosten sivuilta löytyy yleensä suora linkki luottohakemukseen. Lomakkeeseen täytetään:

 • omat henkilötiedot
 • lainasumma
 • laina-aika 

Esille kannattaa myös valmiiksi ottaa todistus tuloista, sillä osa rahalaitoksista edellyttää kopiota jo ennen lainatarjouksen toimittamista. 

Vaikka luoton hakeminen on nopeaa ja vaivatonta, ei sitä koskaan tulisi tehdä hätiköiden. Vastuullinen kuluttaja tarkastelee talouttaan kriittisesti ennen luoton hakemista voidakseen varmistua takaisinmaksukyvystään ja siitä, etteivät lyhennyserät aja taloutta turhan tiukille. 

Lainakulujen budjetoinnissa auttavat esimerkiksi netin lainalaskurit. Ne osoittavat selkeästi lainasumman ja -ajan perusteella, minkälaisia kuluja lainasta aiheutuu ja minkä suuruisista kuukausilyhennyksistä lainanottajan tulisi suoriutua.

Näin luottojen kilpailuttaminen toimii:

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Kilpailuta luotot ja minimoi luottokustannukset

Luottomarkkinoiden vapautumisen myötä kilpailu on lisääntynyt, luotontarjoajia on pilvin pimein eikä luottoa tarvitse hakea vain tai ollenkaan omasta ”kotipankista”. Luotontarjoajat kilpailevat asiakkaista muun muassa tarjoamalla luottoa matalalla korolla.

Fiksu ja vastuullinen luotonhakija kilpailuttaa luoton. Kun eri tahoilta tulleita lainatarjouksia vertailee keskenään, huomaa, että korot voivat vaihdella merkittävästikin luotontarjoajasta riippuen.  

Sitä paitsi matalaksi ilmoitettu korko ei välttämättä kerro koko totuutta luottokuluista. Nimelliskorko on kuin luoton hintalappu, eli sitä maksat pankille tai rahoituslaitokselle korvauksena siitä, että he lainaavat varojaan käyttöösi. Tämän lisäksi luotolle voi kertyä muitakin kuluja.

Esimerkkejä mahdollisista luottokuluista:

 • Avaus- ja käsittelymaksut
 • Kuukausimaksu
 • Tilinhoitomaksu
 • Laskutuspalkkio

Todellinen vuosikorko on termi, johon luottotarjouksissa tulee kiinnittää huomiota. Se nimittäin kattaa kaikki luotosta aiheutuvat kulut, ja sen tulisi olla tarjouksissa selkeästi esillä. 

Esimerkki luottokulujen vaikutuksesta luoton hintaan: 

15 000 euron lainatarjouksessa ilmoitettu korko 5 vuoden takaisinmaksuajalla 8,5%. Kun otetaan huomioon kaikki luotosta aiheutuvat tilinhoitokulut, todelliseksi vuosikoroksi muodostuu 9,59%. Tällöin takaisinmaksettavaa kertyy yhteensä 18 765 euroa koko laina-ajalta. 

Luottokululuissa ei siis välttämättä ole kyse pennosista, ja juuri siksi luottojen vertailu on järkevää. Esimerkiksi lainavertailupalvelu Sortterin asiakkaat säästävät keskimäärin 1682 euroa luottokustannuksissa kilpailuttaessaan luotot kauttamme. Kilpailuttamisen myötä saavutettu säästö on laskettu vertailemalla edullisimpia ja kalleimpia luottotarjouksia keskenään.

Kilpailuta luotto ilmaiseksi Sortterin avulla

On selvää, että luottojen vertailu ja kilpailuttaminen vaatii kärsivällisyyttä ja vie jonkin verran aikaa. Kotimainen Sortter on lainavertailua tarjoava yritys, joka näkee tämän vaivan puolestasi. 

Emme siis itse myönnä luottoa tai lainaa, vaan toimimme linkkinä luotonhakijan ja luottoa tarjoavien pankkien sekä rahalaitosten välillä ja autamme sinua löytämään mahdollisimman edullisen luoton vertailustamme.

Sortterin lainavertailupalvelu säästää aikaa ja rahaa. Usean lainatarjouksen haalimiseen sijaan voit täyttää sivuillamme yhden ainoan hakemuksen. Tähän kuluu aikaa joitakin minuutteja. 

Yhtä hakemusta vastaan sinun on mahdollista saada jopa toistakymmentä lainatarjousta yhteistyökumppaneiltamme. Sopivan tarjouksen valittuasi luottosopimus voidaan allekirjoittaa ja rahat siirtää tilillesi jopa saman päivän aikana.

Järjestämme lainatarjoukset valmiiksi edullisimmasta alkaen. Korot ja muut luottokulut olemme merkinneet jokaiseen tarjoukseen selkeästi, sillä me Sortterilla haluamme kannustaa suomalaisia ennen kaikkea hoitamaan talouttaan vastuullisesti.

Kilpailutettuja luottoja:

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Muista kilpailuttaa myös vanhat luotot

Tiesitkö, että myös olemassa olevan luoton tai lainan voi uudelleenkilpailuttaa? Tämä on hyvä ottaa huomioon, kun tilanteet pankkimaailmassa ja omassa elämässä vaihtelevat.

Korkojen ollessa alhaalla kannattaa tarkistaa, olisiko mahdollista saavuttaa säästöjä kilpailuttamalla luotot uudestaan. Toisaalta henkilökohtaisessa elämäntilanteessa saattaa ilmetä muutoksia, joiden tähden lainaehtoja olisi hyvää saada muokattua joustavammiksi.

Voit uudelleenkilpailuttaa esimerkiksi seuraavat lainat: 

 • autolaina
 • kulutusluotto
 • remonttilaina 
 • opintolaina
 • asuntolaina.

Valitse uusista lainatarjouksista se, joka vastaa parhaiten nykyisiin tavoitteisiisi ja tarpeisiisi. Jos sinulla on useampi erillinen laina, esimerkiksi kulutusluotto, sinun kannattaa harkita lainojen yhdistämistä yhden uuden, kilpailutetun lainasopimuksen alaisuuteen. Voit säästää huomattavia summia lainanhoitokustannuksissa.

Yksi hakemus, lukuisia luottotarjouksia!

Näin hyödyt luoton kilpailutuksesta

Kun kilpailutat luoton Sortterin avulla, voit säästää paitsi aikaa, myös selvää rahaa. Sinun ei itse tarvitse arpoa, mistä kannattaa ja uskaltaa pyytää luottotarjouksia – Sortterin yhteistyökumppaneina on vain luotettavia pankkeja ja rahalaitoksia. 

Sortterin lainavertailun hyödyt tiivistettynä:

 • Luoton hakeminen ja kilpailuttaminen on ilmaista
 • Tavoitat useita pankkeja ja rahoituslaitoksia yhdellä hakemuksella
 • Lainatarjoukset on valmiiksi järjestetty edullisimmasta alkaen ja kulut ovat niissä selkeästi esillä
 • Voit hakea kulutusluottoa ilman vakuuksia tai takaajia
 • Luoton hakeminen ja kilpailuttaminen tapahtuu IT-turvallisessa ympäristössä ja luotonmyöntäjät ovat asemansa vakiinnuttaneita, luotettavia tahoja
 • Laina maksetaan jopa heti samana päivänä

Entä liittyykö luoton hakemiseen ja kilpailuttamiseen jotakin miinuspuolia? Järkevä taloudenpito ja säästäminen on tietenkin aina loppupeleissä halvempaa kuin lainaaminen. Kannattaa myös muistaa, että vakuudeton laina – kuten kulutusluotto – on usein hieman vakuudellista lainaa kalliimpi. 

Mikäli kuitenkin harkitset ulkopuolista rahoitusta, luotto on viisasta kilpailuttaa Sortterin avulla. Palvelussamme voit kilpailuttaa lainat ilman, että sinun tarvitsee vaihtaa tiliasiointiasi toiseen pankkiin. Valitsemasi laina siirretään ilmoittamallesi pankkitilille ja voit pitää nykyiset pankkipalvelusi ennallaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä luotosta

 • Luoton kilpailuttaminen Sortterin kautta säästää aikaa ja rahaa. Yhdellä hakemuksella on mahdollista saada tarjous jopa 20 luotontarjoajalta ja parhaassa tapauksessa lainarahat voi saada tililleen saman päivän aikana.

  Sortterin asiakkaat säästävät kilpailuttamalla keskimäärin 1642 euroa luottokuluissa koko laina-ajalta.

 • Sortterin lainavertailupalvelun yhteistyökumppaneina, eli luotontarjoajina, on vain luotettavia ja turvallisia tahoja. Läpinäkyvä ja reilu kilpailutus osoittaa erot luotontarjoajien hinnoissa ja ehdoissa. Vertailemme luotot aina todellisen vuosikoron mukaaneli kaikki kulut huomioiden. Kaikki luotosta aiheutuvat kulut on selkeästi merkitty lainatarjouksiin. 

 • Eläke ja opintotuki lasketaan säännöllisiksi tuloiksi, eli periaatteessa eläkeikä tai opiskelija-status eivät ole esteitä luotonmyöntämiselle. Osa-aikatyö tai vanhempien takaus parantavat opiskelijan mahdollisuuksia saada luottoa.

  Työttömän voi olla hankala saada luottoa, mutta mahdotonta se ei ole. Säännöllinen työttömyyskorvaus lasketaan tuloksi.

 • Ainoa tapa löytää omaan talous- ja elämäntilanteeseen sopiva luotto on useamman luottotarjouksen vertaileminen. Näin ilmenevät erot eri luotontarjoajien koroissa ja muissa luottokuluissa. 

  Sortter kilpailuttaa luotot ilmaiseksi, ja yhdellä hakemuksella on mahdollista saada toistakymmentä tarjousta, joista voi valita edullisimman tai /ja ehdoiltaan sopivimman.

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja

Mia Keurulainen

Mia on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja ja sisällöntuottaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan suomen kieli ja sivuaineena sosiologia. Mialla on yli kymmenen vuoden kokemus tekstien suunnittelusta muun muassa mainostoimistojen, teollisuuden, yksityisten oppilaitosten, pankkialan ja kolmannen sektorin tarpeisiin.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.