Lainaa perintöveron maksamiseen

Perintövero on mahdollista maksaa pois vakuudettoman lainan avulla. Kun perintö vihdoin maksetaan tilillesi, voit maksaa lainan heti kokonaan pois. Lainaa 1 000–60 000 euroa.

Valitse lainasumma

10 500 €

Valitse laina-aika

5 vuotta
210 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 10 500 €, korko 6,5 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 210 €, takaisinmaksettava summa 12 627 € sekä todellinen vuosikorko on 7,77 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 10 500 €, korko 6,5 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 210 €, takaisinmaksettava summa 12 627 € sekä todellinen vuosikorko on 7,77 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Perintövero on mahdollista maksaa pois vakuudettoman lainan avulla. Kun perintö vihdoin maksetaan tilillesi, voit maksaa lainan heti kokonaan pois. Lainaa 1 000–60 000 euroa.

Lainaa perintöveron maksamiseen

Saitko perinnön ja samalla myös tuntuvan perintöveron maksettavaksesi? Mitä suurempi perintö on kyseessä, sitä suurempi on myös perintövero. Perintöveron maksaminen on kuitenkin mahdollista maksaa vakuudettomalla lainalla pois.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 530 arvosteluun.
powered by

Mikä on perintövero?

Perintövero on summa, jonka läheiset tai muut sukulaiset maksavat, kun edesmenneeltä omaiselta jää perintöä tai hän on testamentannut omaisuutta. Perintöveron määrä muotoutuu sukulaissuhteen ja perinnön arvon mukaan.

Jos kuulut ensimmäiseen perintöveroluokkaan, maksat vähemmän perintöveroa.

Kuulut ensimmäiseen perintöveroluokkaan, jos:

 • olet edesmenneen aviopuoliso tai elit hänen kanssaan rekisteröidyssä parisuhteessa
 • olet edesmenneen äiti, isä, isovanhempi tai isoisovanhempi
 • olet edesmenneen lapsi, lapsenlapsi tai lapsenlapsenlapsi
 • sinulla on edesmenneen kanssa lapsi yhteisessä huollossa
 • olette olleet aiemmin naimisissa 
 • olet kihlattu, ja saat perintökaaren mukaista avustusta edesmenneen varoista (tämä on harvinainen tilanne)
 • olet edesmenneen aviopuolison lapsi, lapsenlapsi tai lapsenlapsenlapsi.

Jos olet edesmenneen aviopuoliso, sinun ei tarvitse maksaa veroa lainkaan, mikäli peritty omaisuus on alle 110 000 euroa. Jos olet edesmenneen lapsi ja iältäsi alle 18-vuotias, olet myös vapautettu perintöveron maksamisesta, jos peritty omaisuus on alle 60 000 euroa.

Toiseen perintöveroluokkaan kuuluvat maksavat enemmän veroa kuin ensimmäisen luokan perilliset. Kuulut tähän ryhmään, jos:

 • olet edesmenneen avopuoliso tai kihlattu
 • olet edesmenneen sisarus tai sisaruksen jälkeläinen
 • olet muu sukulainen
 • olet edesmenneen läheinen ystävä
 • olet muu vieras.

Avopuoliso tai kihlattu voi kuulua ensimmäiseen luokkaan, jos testamentti näin määrää.

Milloin perintövero maksetaan?

Jos lähiomaisesi tai sukulaisesi menehtyy, perunkirjoitus täytyy lain mukaan järjestää kolmen kuukauden kuluessa.

Perunkirjoituksesta laaditaan perukirja, joka toimitetaan verottajalle. Verottaja tekee päätöksen henkilökohtaisen perintöverosi suuruudesta. Päätöstä saa yleensä odotella noin muutamasta kuukaudesta vuoteen.

Perintövero maksetaan perinteisesti kahdessa erässä. Jos perintövero on alle 500 euroa, se maksetaan yhdessä erässä. 

Ensimmäinen erä maksetaan yleensä noin kolmen kuukauden kuluessa Verohallinnon päätöksen saapumisesta. Toinen erä maksetaan noin kaksi kuukautta sen jälkeen, kun olet maksanut ensimmäisen erän. 

Jos maksusi viivästyy, joudut maksamaan viivekorkoa, joka on 7 %. Verohallinto muistuttaa maksusta kolme kertaa, jonka jälkeen maksu menee ulosottoon.

Kuinka suuri perintövero on?

Henkilökohtainen perintöveron määrä lasketaan progressiivisen verotuksen mukaan. Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa sitä, että jos perit arvoltaan suuren omaisuuden, maksat myös enemmän perintöveroa.

Perinnöksi lasketaan kaikki omaisuus, joka on esimerkiksi:

 • rahat
 • osakkeet
 • asunto-osuudet
 • vapaa-ajan asunto
 • metsä
 • muut maat

Jos siis perit vaikka 30 000 euroa rahaa, kesämökin ja pienen palstan metsää, peritty omaisuus lasketaan yhteen, jolloin henkilökohtaisen perintöverosi määrä selviää. 

Yksi näppärä tapa selvittää perintöveron suuruutta on esimerkiksi Verohallinnon perintöverolaskurin avulla. Jos perintösi määrä on jo selvillä, voit laskea etukäteen, paljonko maksat siitä myöhemmin veroa. Laskurissa voit myös valita, oletko aviopuoliso tai alaikäinen lapsi, jolloin laskuri laskee perintöveron sinulle vähennyksen mukaisesti.

Esimerkki

Esimerkiksi 50 000 euron arvoisesta perinnöstä täytyy maksaa 2 500 euroa veroja, mikäli perijä ei ole oikeutettu vähennyksiin. Toisen, enemmän verotettavan perillisryhmän perilliset maksavat samasta summasta 6 400 euroa perintöveroa.

Perintöverolaskuri auttaa laskemaan perintöveron

Oheisesta taulukosta voit tarkistaa 1. ja 2. veroluokan veroprosentit. Ajankohtaiset tiedot löydät verohallinnon sivuilta.

1. veroluokka

Perinnön arvoVero alarajan kohdallaVeroprosentti yli menevästä osasta
20 000–40 000 100 7
40 000–60 000 1 500 10
60 000–200 000 3 500 13
200 000–1 000 000 21 700 16
1 000 000– 149 700 19


2. veroluokka

Perinnön arvoVero alarajan kohdallaVeroprosentti yli menevästä osasta
20 000–40 000 100 19
40 000–60 000 3 900 25
60 000–200 000 8 900 29
200 000–1 000 000 49 500 31
1 000 000 297 500 33

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Mistä rahaa perintöveron maksamiseen?

Monella suomalaisella ei ole perintöveron suuruista summaa omalla tilillään, joten ainoa keino selvitä maksuista on ottaa lainaa. Lainaa ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä heti perinnön maksamisen jälkeen lainan voi maksaa kokonaisuudessaan takaisin. Näin lainan kokonaisukustannukset jäävät pieneksi, mutta saat taloudellista mielenrauhaa.

Ei ole myöskään taloudellisesti järkevää maksaa perintöveroa kaikilla omilla säästöillään, sillä se laittaa kuluttajan talouden liian tiukalle. Jokaisella on hyvä olla pieni purskuri pahan päivän varalle. Jos on omaa varallisuutta sekä säästöjä, on edullinen laina helpompi saada.

Kilpailuta perintöveron rahoitus seuraavasti

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Perintöveron maksaminen – milloin lainan ottaminen kannattaa?

Olet ehkä kuullut kauhutarinoita, joissa perintövero on aiheuttanut talouden suistumisen raiteiltaan. Tarinoissa voi olla vinha perä, mutta harvemmin talous kääntyy kokonaan päälaelleen pelkän perintöveron takia. On kuitenkin yleistä, että perintöveron maksamiseen haetaan lainaa.

Moni perinnön saaneista myy myös perimäänsä omaisuutta selvitäkseen maksuista. Tällöin voit tarvittaessa hakea lykkäystä perintöveron maksuun. Kannattaa kuitenkin varautua, että omaisuuden myyminen saattaa olla pidempi prosessi kuin olit ajatellut, ja vero täytyy maksaa ajoissa.

Huomioi myös, että jos myyt esimerkiksi kesämökin kalliimmalla hinnalla kuin se on verotuksessa arvostettu, joudut maksamaan perintöveron lisäksi luovutusvoittoveroa. Luovutusvoittovero saattaa olla suurikin summa, josta on hyvä olla tietoinen myyntiä suunniteltaessa.

Perintöveron maksaminen ennen perinnön saamista

Joissain tapauksissa perintövero saattaa tulla maksettavaksi ennen kuin olet edes saanut perintöä itsellesi. Tämmöinen tilanne voi tulla eteen esimerkiksi silloin, kun menehtynyt on eläessään testamentannut omaisuutensa jollekin muulle kuin ensisijaisille perillisille. Näissä tilanteissa lainan hakeminen saattaa olla ainoa vaihtoehto.

Perillinen ei myöskään saa myydä perimäänsä taloa, mikäli edesmenneen puoliso jää yhteiseen taloon asumaan. Leskellä on lain mukaan hallintaoikeus taloon, ja hän saa asua siinä elämänsä loppuun saakka. Lesken ei myöskään tarvitse maksaa perintöveroa, vaan se koituu omistusoikeudellisen perijän maksettavaksi. Testamentilla on kuitenkin mahdollista päättää, että jälkeläinen saa myös hallintaoikeuden perimäänsä taloon, jolloin hän voi myydä sen.

Jos et voi syystä tai toisesta maksaa veroa perinnöstä, lainan hakeminen pankista tai rahoituslaitokselta on hyvä vaihtoehto. Tällöin kyseessä on yleensä kulutusluotto.

Sortterin kautta kulutusluoton voi kilpailuttaa 60 000 euroon saakka. Kun maksat perintöveron ajoissa lainalla, et joudu maksamaan viivekorkoa, tai pahimmassa tapauksessa päädy ulosottoon. Kun saat perinnön itsellesi, voit halutessasi maksaa lainan takaisin saamallasi summalla.

Kilpailuta perintöveron rahoitus ja valitse edullisin laina vertailusta

Milloin saan perinnön? Milloin lainan voi maksaa takaisin?

Saat perinnön perunkirjoituksen jälkeen, kun perukirja ja jakokirja on tehty. Kuolinpesän jakamiseksi ei siis tarvitse odotella perintöverotuspäätöstä tai lupaa verottajalta. 

Se, milloin saat perinnön, riippuu siitä, kuinka kauan perunkirjoituksen aloittamiseen ja tekemiseen menee aikaa. Toisinaan perukirjan valmistumiseen voi viivähtää pitkiäkin aikoja. Laki määrää, että perunkirjoitus täytyy aloittaa kolmen kuukauden kuluessa vainajan poismenosta.

Kun kaikki lainmukaiset, viralliset seikat on hoidettu kuntoon, kuolinpesän omaisuus voi siirtyä perillisille. Kuolinpesän osakkaiden velvollisuutena on huolehtia, että pesän varat on jaettu ja kuolinpesä lakkautettu.

Jos olet ottanut vakuudettoman lainan maksaaksesi perintöveron, voit maksaa heti koko lainaosuuden pois, kun olet saanut perinnön itsellesi.

Kuinka välttää perintövero?

Perintöveron maksamista on vaikea välttää. Vapautus on mahdollista saada kokonaan tai osittain joissain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa. 

Voit hakea vapautusta perintöverosta, jos maksukykysi on olennaisesti heikentynyt vaikkapa sairauden, työttömyyden, elatusvelvollisuuden tai muun erityisen syyn vuoksi. Erityinen syy voi olla myös se, että veron periminen olisi kohtuutonta. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että vapautusta ei välttämättä myönnetä.

Voit joka tapauksessa hakea lykkäystä, jos et voi elämäntilanteesi vuoksi maksaa perintöveroa. Lykkäystä voi pyytää myös, jos aikeenasi on maksaa perintövero saamastasi perinnöstä.

Monet suunnittelevat jo eläessään, miten perintöveroa olisi mahdollista keventää lähiomaisille, ja he päätyvät laatimaan testamentin. Kun testamentin suunnittelee ja laatii huolella hyvissä ajoin, perintöveron suurimmat yllätykset on mahdollista välttää. 

Perintöveron voi jakaa testamentilla usean saajan kesken, jolloin verotus ei ole niin suuri yhden ihmisen kohdalla. Perittävä voi myös tehdä jo elinaikanaan pieniä lahjoituksia tai jakaa perintöä ennakkoon. Jos esimerkiksi kolmen vuoden välein lahjoittaa vaikkapa 5 000 euroa, summasta ei peritä lainkaan veroja. 

Perintöveron välttäminen kokonaan on mahdollista myös silloin, jos kieltäytyy perinnöstä, mutta se edellyttää, että luopuminen on tehty oikealla tavalla. Veroa ei myöskään makseta, jos perintö on testamentattu yleishyödylliselle järjestölle hyväntekeväisyyteen.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Mikä on ennakkoperintö?

Ennakkoperintö on lahja tai etuus, jonka perittävä lahjoittaa eläessään perillisille. Jos saat lahjaksi ennakkoperintöä vaikkapa äidiltäsi, sinun täytyy maksaa lahjaveroa

Samoin kuin perintöveron määrä, myös lahjaveron suuruus määräytyy lahjan arvon ja veroluokan mukaan. Lahjaveroa ei tarvitse maksaa alle 5 000 euron summasta, jos lahjan saa kolmen vuoden välein. Tätä tiheämmästä tahdista lahjavero täytyy maksaa, jos vuosien aikana saatu lahjoitusten yhteissumma ylittää 5 000 euroa.

Ennakkoperintönä saatu lahja otetaan huomioon, kun on perinnönjaon aika. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että saat perinnönjaossa pienemmän osuuden perinnöstä kuin ne perilliset, jotka eivät ole saaneet ennakkoperintöä. Vastaavasti sinun osuutesi perinnöstä on suurempi, jos et ole saanut sitä ennakkoon, mutta muut perilliset ovat saaneet.

Kaikissa tapauksissa lahjaa ei määritellä ennakkoperinnöksi.

Tämmöisiä tilanteita ovat:

 • kun kaikki rintaperilliset saavat samansuuruiset lahjat 
 • olet ainoa rintaperillinen ja saat lahjan
 • lahjanantaja ilmoittaa, että lahja ei ole ennakkoperintöä

Lainaa perintöveron maksuun – yhdistä samalla myös muut luotot

Jos päädyt hakemaan lainaa selvitäksesi perintöveron maksamisesta, voit samalla kertaa maksaa myös muut luotot pois. Tämä onnistuu, jos haet yhdistelylainaa perintöveron ja vanhojen velkojen yhteissumman verran.

Lainojen yhdistämisen ideana on maksaa vanhat lainat, luottokorttivelat tai osamaksut pois, jolloin maksat jatkossa vain yhtä lainaa useiden luottojen sijasta. Lainan takaisinmaksu on tällöin helppoa ja selkeää, ja pysyt hyvin kärryillä eri maksujen hoitamisessa.

Yhdistelylainan laina-aika on mahdollista sopia joustavaksi ja omaan elämäntilanteeseesi sopivaksi. Laina-aika voi olla esimerkiksi 1–15 vuotta. Mitä pidempi lainan takaisinmaksuaika on, sitä pienempi on luoton kuukausierä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lainan kokonaissumma kasvaa jonkin verran, jos laina-aika pitenee.

Asiakkaidemme kuukausittaiset lainanhoitokulut ovat keskimäärin 277 euroa pienemmät, kun he ovat yhdistäneet vanhat lainansa yhdeksi lainaksi. 

Lainojen yhdistäminen onkin ennen kaikkea järkevää taloudenhoitoa, koska yksi laina tarkoittaa vain yhden lainan korkoja ja kuluja. Jos siis haet lainaa perintöveroa varten, sinun kannattaa tarkistaa, että onko kannattavaa yhdistää myös muut vanhat maksut yhdeksi uudeksi lainaksi.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Kilpailuta laina perintöveroa varten Sortterin palvelussa

Perintöveron ei tarvitse aiheuttaa harmaita hiuksia. Voit huoletta kilpailuttaa ja vertailla kulutusluotot perintöveroa varten palvelussamme. Kilpailuttaminen on palvelussamme ilmaista

Olemme kotimainen lainatuotteiden vertaamiseen ja kilpailuttamiseen erikoistunut yhtiö. Kaikki palvelussamme mukana olevat pankit ja rahoituslaitokset ovat luotettavia luotonmyöntäjiä.

Muista, että pieni korko ei välttämättä takaa halpaa lainaa. Pieni nimelliskorko kertoo vain osan lainakustannuksista eikä ota huomioon esimerkiksi palvelu-, tilinhoito-, kuukausi- tai avausmaksuja. maksut saattavat näyttää pieneltä kuukausitasolla, mutta vuositasolla kustannukset voivat suureksi. Siksi vertailemme lainatarjouksia aina todellisen vuosikoron mukaan – näin eri lainatarjousten vertailu on helppoa ja suoraviivaista.

Lainahakemuksen täyttämisen jälkeen hakemuksesi lähetetään jopa kymmenille pankeille, jotka tekevät sinulle henkilökohtaisen lainatarjouksen. Saat lainatarjoukset järjesteltyinä todellisen vuosikoron mukaan edullisimmasta kalleimpaan.

Sinun on mahdollista hakea kulutusluottoa tarvitsemallesi perintöveron lainasummalle ja toivomallesi laina-ajalle. Luottotarjousten kilpailuttaminen ja vertailu onnistuu muutamassa minuutissa, ja saat rahat tilillesi heti – jopa samana päivänä.

Usein kysyttyä perintöverosta

 • Joissain tapauksissa perintövero saattaa tulla maksettavaksi ennen kuin olet edes saanut perintöä itsellesi. Tämmöinen tilanne voi tulla eteen esimerkiksi silloin, kun menehtynyt on eläessään testamentannut omaisuutensa jollekin muulle kuin ensisijaisille perillisille. Näissä tilanteissa lainan hakeminen saattaa olla ainoa vaihtoehto, jotta perintöveron saa maksettua.

  Aina ei ole taloudellisesti viisasta myöskään käyttää kaikkia säästöjä perintöveron maksamiseen. Tämä voi laittaa oman talouden liian tiukalle.

 • Saat lainan tilillesi heti – jopa samana päivänä siitä, kun olet täyttänyt lainahakemuksen. Lainahakemus kannattaa täyttää huolellisesti, jotta saat parhaimman mahdollisen lainatarjouksen.

 • Kyllä. Lainaa voi maksaa takaisin ennenaikaisesti. Mahdollisuus ennenaikaiseen takaisinmaksuun on määritetty laissa, eikä siitä tarvitse olla erikseen mainintaa luottoehdoissa. Voit myös lyhentää lainaa suuremmissa maksuerissä, jolloin sen euromääräiset kulut jäävät pienemmiksi.

 • Kyllä. Osa yhteistyöpankeistamme myöntää maksu- tai lyhennysvapaita kuukausia. Näet tiedon mahdollisuudesta maksuvapaisiin kuukausiin lainatarjouksen yhteydessä.

 • Kyllä. Voit hakea kulutusluottoa yhdessä puolison kanssa. Pankit voivat myöntää kulutusluoton edullisemmalla korolla, kun jätät hakemuksen yhdessä rinnakkaishakijan kanssa.

 • Kyllä. Voit hakea lainaa, sillä sinulla on säännölliset eläketulot.

 • Kyllä, voit hakea lainaa ilman vakuuksia tai takaajia. Vakuudeton kulutusluotto löytyy Sortterin avulla nopeasti ja voit valita edullisimman lainan maksuttomasta vertailusta helposti.

 • Sortterin on yksi Suomen kattavimmista lainavertailupalvelu. Sortterin avulla vertaat kattavasti kymmenien pankkien ja luotonmyöntäjien lainatarjoukset.

  Vertailussamme edullisimman lainan valitseminen on helppoa ja nopeaa. Teemme vertailun aina todellisen vuosikorkon mukaan, jolloin lainatarjouksia on helppo vertailla keskenään.