Uusi vai käytetty auto – selvitimme plussat ja miinukset
Takaisin blogiin

Uusi vai käytetty auto – selvitimme plussat ja miinukset

Autoa ei osteta hetken mielijohteesta. Oletpa hankkimassa uutta tai vanhaa, tästä jutusta löydät vinkkejä päätöksenteon tueksi.

Harva meistä voi kävellä autokauppaan kuin supermarkettiin ja ajaa sieltä ulos uuden ajokin kanssa hetkeä myöhemmin. Auton hankinta on iso taloudellinen päätös ja investointi, mutta moni muukin asia painaa vaakakupissa. Eri merkkien ja ominaisuuksien ennakoiva vertailu on monen autoilijan mielipuuhaa, mutta se on myös järkevää. 

Yksi suurimmista kysymyksistä on, hankkiako uusi vai käytetty ajoneuvo. Joku haaveilee nimenomaan uudenkarheasta menopelistä, toiselle on tärkeää tehdä tarkoin budjetoitu löytö. Uudesta autosta joutuu edullisimmillaankin maksamaan keskimäärin hieman yli 10 000 euroa. Käytetyn, hyväkuntoisen ajoneuvon voi parhaimmillaan saada muutamalla tonnilla. 

Auton hankkimista varten tarvitaan yleensä laina. Oletpa ostamassa käytettyä tai uutta, paras ja edullisin autolaina löytyy vertailemalla. 

Uuden ja käytetyn auton vertailussa kannattaa huomioida seuraavat:

 • hinta/arvo
 • vakuutukset ja katsastukset
 • oma käyttötarve ja -aste
 • ekologisuus.
 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Auton hinta ja jälleenmyyntiarvo

Vanhan vitsin mukaan uuden auton arvo romahtaa sillä hetkellä, kun sen ajaa ulos liikkeestä. Siinä on totuutta mukana sen verran, että ensimmäisen vuoden aikana käyttöönotosta (jälleenmyynti-)arvo todella laskee eniten

Tästä näkökulmasta tarkasteltuna käytetyn auton ostaja voi parhaimmillaan solmia loistodiilin. Mikäli löytää vuosi sitten uutena hankitun ajokin käytettynä alleen, voi käytetyn hinnalla saada uudenveroisen auton lisävarusteineen. Ajettuja kilometrejäkään ei vuodessa ole välttämättä kertynyt mittavasti.

Sen sijaan takuu- ja katsastusasioissa vaakakuppi kallistuu uuden auton puolelle. Uusilla autoilla on usein monen vuoden takuu, eikä niitä tarvitse alkuun katsastaa vuosittain. Autovakuutusehdot ovat tyypillisesti myös paremmat uusien ajoneuvojen kohdalla

Merkittäviä syitä valita uusi auto ovatkin varmasti juuri luotettavuus ja huoltovapaus. Vasta tehtaalta tulleeseen ajoneuvoon tuskin ilmaantuu heti korjausta vaativia vikoja. Moni maksaa mieluusti enemmän uudesta autosta jatkuvien korjaamo- ja varaosakulujen sijaan. Käytetyn ajoneuvon hankkimiseen liittyy aina tämän tyyppisiä riskejä, vaikka yksityinenkin myyjä on velvoitettu ilmoittamaan tiedossa olevista mahdollisista vioista kauppaa tehtäessä.   

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Millainen elämäntilanne, sellainen auto

Joskus auton tarve voi olla tilapäistä. Edelleen puhutaan esimerkiksi ”kesäautoista”, eli alle hankitaan lomasesongin ajaksi tyypillisesti käytetty menopeli. Kesän huviajelujen jälkeen auto myydään tai laitetaan talveksi seisontaan. 

Lapsiperhearjen keskellä auton tarve voi näyttäytyä hyvin erilaisena. Ajoneuvoon pitää mahtua turvaistuimia, harrastusvälineitä ja mittavia ruokaostoksia. Kilometrejä kertyy ehkä lähinnä taajama-ajossa. Uusi auto on tällöin monelle itsestään selvä, turvallinen ja toimintavarma vaihtoehto. Mikäli perheeseen tarvitaan kakkosauto, saatetaan silloin harkita käytettynä ostamista. 

Koronapandemia vaikuttaa edelleen siihen, että Suomeen saadaan tavallista vähemmän uusia autoja myyntiin. Myös komponenttien saatavuus on hankaloitunut. Käytettyjen autojen myynti onkin kasvanut, ja käytetystä ajoneuvosta voi saada yllättävän korkean hinnan.

Malttia ja harkintaa käyttäen ei käytetyn auton ostamiseen välttämättä liitykään suuria riskejä. Toki kannattaa olla tarkkana siinä, mistä ajopelin hankkii ja millaisen kauppakirjan allekirjoittaa. Myytävän auton tulisi olla katsastettu ja autoveron maksettu.

Jos olet ostamassa autoa yksityiseltä myyjältä, selvitä ainakin nämä:

 • auton nykyinen omistaja
 • auton käyttöhistoria
 • mahdolliset kolarivauriot
 • auton katsastusvuosi- ja tiedot
 • autoveron maksamisen ajankohta.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Kumpi on ekologisempi vaihtoehto?

Äkkiseltään tuntuu, että käytetyn auton ostaminen on maapallolle pienempi paha kuin uuteen sijoittaminen. Tämä logiikka ei mene ihan metsään, sillä uuden auton valmistaminen kuluttaa runsaasti luonnonvaroja. Vanha on hyvä käyttää ensin ”loppuun”.

Vai onko sittenkään? Uudet autot ovat vanhoja huomattavasti vähäpäästöisempiä, ja vain koko autokannan uusiutuminen johtaa lopulta ympäristöystävällisempään yksityisautoiluun. Kannan uusiutuminen on Suomessa hidasta, ja sen nopeuttamiseksi on mietitty esimerkiksi verotuksellisia keinoja. 

Vain vähän ajavan kannattaa ekologisessa mielessä suosia muita vaihtoehtoja kuin omaa autoa, sillä ajoa tarvitaan runsaasti, jotta auton valmistuksessa syntyvät päästöt tulee katettua. Jos taas tarvitsee oman auton, mutta uutta ei ole mahdollista liikkeestä ostaa, päästötalkoisiin voi osallistua hankkimalla uudemman mallisen, vähäpäästöisemmän käytetyn ajoneuvon.

Vertailemalla paras autolaina

Auto hankitaan tyypillisesti ainakin osittain lainarahalla. Useimmat autoliikkeet tarjoavat rahoitusta autoa vastaan. Tällöin auto toimii lainan vakuutena. Rahoitussopimukseen sisältyy yleensä jäännöserä, eli viimeinen maksuerä on muita suurempi.

Uuden, käytetyn tai maahan tuodun auton hankinnan voi aivan hyvin rahoittaa myös pankin tai muun rahalaitoksen vakuudettomalla autolainalla. Tällöin auto ikään kuin ostetaan käteisellä ja se on heti kokonaisuudessaan maksajan omistuksessa. Lainaa maksetaan tasaerissä takaisin sovitussa aikataulussa. 

Kuten muutkin lainat, autolaina kannattaa kilpailuttaa parhaan hinnan ja ehdot saadakseen. Kotimainen Sortter etsii sinulle autolainatarjoukset aina 60 000 euroon asti, eikä sinun tarvitse kuin täyttää yksi hakemus nettisivuillamme. Parhaimmillaan saat rahat tilillesi saman päivän aikana.

Me Sortterilla ymmärrämme, että aivan samoin kuin on tärkeää vertailla autoja ja niiden ominaisuuksia ennen ostopäätöksen tekemistä, myös autolainojen ”renkaiden potkiminen” on järkevää. Ajoneuvon kokoisen investoinnin lisäksi kukaan tuskin haluaa maksaa lainasta ylimääräisiä kuluja esimerkiksi korkeiden tilinhoitomaksujen muodossa. 

Autolainan hakeminen Sortterin sivuilla on:

 • maksutonta – palvelumme on asiakkaillemme ilmaista
 • helppoa – saat monta lainatarjousta yhdellä hakemuksella
 • nopeaa – saat ensimmäiset tarjoukset heti ja voit saada rahat tilillesi samana päivänä
 • reilua – tarjouksissa on selkeästi eritelty korot ja muut kulut
 • turvallista – emme luovuta henkilötietojasi eteenpäin, ja teemme yhteistyötä vain luotettavien pankkien ja rahalaitosten kanssa

Huomaa, että vertailemme kaikki lainat aina todellisen vuosikoron mukaan. Tämä tarkoittaa, että lainan hinnassa on huomioitu kaikki lainasta aiheutuvat kulut. Nimelliskoron lisäksi näitä voivat olla esimerkiksi avaus- ja tilinhoitomaksut ja laskutuslisät. Kulut vaihtelevat lainantarjoajasta riippuen, ja siksi ei kannata tuijottaa pelkkää korkoa.

Oletko kilpailuttamassa muita ajoneuvolainoja?

Takaisin blogiin