Nainen ja mies katsovat lainatarjouksiansa
Takaisin blogiin

Kuinka kauan lainatarjous on voimassa?

Lainan hakeminen huipentuu saamaasi lainatarjoukseen, joka on voimassa vain rajoitetun ajan. Mistä tiedät, mikä on paras lainatarjous ja kuinka nopeasti siihen kannattaa tarttua?

Jos olet aikeissa ostaa television, aloitat todennäköisesti etsinnät käymällä läpi eri elektroniikkaliikkeiden tarjontaa ja seuraamalla niiden tarjouksia, eikö niin? Ja kun budjettiisi sopiva televisiotarjous osuu kohdallesi, ostat TV:n itsellesi.

Sama pätee myös lainoihin. Sinun ei kannata ottaa lainaa, joka on kustannuksiltaan kallis, vaan etsiä käsiisi edullinen ja sinulle paras lainatarjous. Ja kun sopiva laina osuu kohdalle, siihen kannattaa tarttua, jotta tilaisuus ei mene ohi.

Mitä lainatarjous tarkoittaa?

Jos olet joskus hakenut lainaa, tiedät, että lainatarjouksella on suuri painoarvo – koko lainan hakeminenhan huipentuu siihen, kun saat lainatarjouksen. Osalle kuluttajista voi kuitenkin olla epäselvää, mitä lainatarjous tarkoittaa.

Lainatarjous tarkoittaa nimensä mukaisesti tarjousta, jonka saat pankilta, kun haet lainaa. Siitä käytetään myös nimitystä lainalupaus.

Lainatarjous näyttää sinulle seuraavat asiat:

 • korko
 • todellinen vuosikorko
 • kuukausierän suuruus
 • laina-aika
 • lainasumma
 • lainaerien ylimääräiset lyhennykset
 • muut pankin perimät kulut, kuten nostokulut
 • muut lainaehdot

Lainatarjouksen ensimmäinen askel on lainan hakeminen

Kun päätät hakea lainaa, pohdi ensin, miksi haet lainaa. Tarvitsetko uuden auton entisen, hajonneen tilalle? Etsitkö vakuudetonta kulutusluottoa, joka kattaisi arjen hankintoja? 

On tärkeää, että laina tulee todelliseen tarpeeseen, joten lainan kanssa ei kannata hötkyillä. Kun olet selvittänyt lainan tarpeesi, voit kokeilla lainalaskurin avulla, millainen lainasumma ja laina-aika soveltuvat omaan elämäntilanteeseesi kaikkein parhaiten juuri nyt. 

Kun olet tutkaillut lainan kuluja ja suhteuttanut ne omaan talouteesi, päätös lainasummasta ja laina-ajasta lienee jo selvillä. Seuraava askel onkin täyttää lainahakemus. Lainahakemuksen voi tehdä netissä tai paperisena pankkiin.

Ennen lainatarjousta luotonmyöntäjä: 

 • arvioi tulosi
 • tutkii lainahakemuksen tietojen paikkansapitävyyden
 • tarkistaa luottotietosi
 • katsoo läpi maksuhistoriasi
 • tutkii muut velat ja vastuut
 • tarkistaa mahdolliset maksujen viivästymiset

Jos ja kun pankki hyväksyy lainahakemuksesi, se tekee sinulle lainatarjouksen.

Paras lainatarjous löytyy usein kilpailuttamalla

Paras lainatarjous on useille lainanhakijoille yhtä kuin edullinen lainatarjous. Ja jotta voit löytää markkinoilta edullisen lainan, laina on syytä kilpailuttaa, oli kyseessä sitten vakuudeton kulutusluotto tai jokin muu luotto, kuten autolaina. 

Kilpailuttaminen on tärkeää siksi, että lainatarjous ja sen sisältö vaihtelevat pankeittain. Kilpailuttaminen on sitä tärkeämpää, mitä suurempi laina on kyseessä. Esimerkiksi asuntolaina on suositeltavaa kilpailuttaa vähintään kolmen pankin kesken.

Usein lainojen kilpailuttaminen osoittaa, että halvin laina ei aina löydy välttämättä omasta pankista. Kilpailuttaminen antaa sinulle enemmän vapautta valita, mikä lainatarjous olisi omaan elämäntilanteeseesi sopivin.

Lainan kilpailuttaminen on tänä päivänä helppoa: sinun ei tarvitse enää juosta pitkin kaupunkia kyselemässä lainatarjouksia, eikä sinun myöskään tarvitse tyytyä kotipitäjäsi ainoaan pankkiin. Internet mahdollistaa, että oma pankkisi voi olla vaikkapa toisella puolella Suomea.

Lainan kilpailuttamiseen on kaksi tapaa

 1. Voit lähettää lainahakemuksen itsenäisesti haluamiisi pankkeihin netin välityksellä tai asioimalla paikan päällä, jolloin pankit tekevät sinulle henkilökohtaisen lainatarjouksen.
 2. Voit käyttää maksutonta lainojen kilpailutusalustaa, kuten Sortterin palvelua, jolloin saat muutamassa minuutissa yhdellä hakemuksella jopa parikymmentä lainatarjousta eri pankeilta.

Lainatarjous on aina henkilökohtainen, eli naapurisi ei voi saada tismalleen samanlaista tarjousta kuin sinä sait, vaikka hän hakisi samaa lainasummaa, samalla laina-ajalla ja vieläpä samasta pankista. Sinun lainatarjouksesi määräytyy hakijaprofiilisi perusteella. Pankki myöntää lainaa yleensä edullisemmalla korolla, jos he toteavat, että hakijan maksukyky on vahva ja vakaa. 

Lainojen kilpailuttaminen on tärkeää myös siksi, että pankit käyttävät erilaisia mittareita arvioidessaan sinun maksukykyäsi. Osa pankeista voi myöntää lainaa mielellään, kun taas toiset saattavat arvioida maksukykysi huonommaksi. Kun kilpailutat lainatarjouksen usean luotonmyöntäjän kesken, mahdollisuutesi löytää sinulle paras laina on todennäköisempää.

Kauanko lainatarjous on voimassa?

Sortterin vertailupalvelussa lainatarjousten voimassaolo on esitetty selkeästi lainatarjousten yhteydessä My offer -sivulla. Voimassaolo vaihtelee pankeittain, ja Sortterin palvelussa pankkien lainatarjoukset ovat voimassa noin 2–4 viikkoa. 

Lainatarjouksen voimassaoloaika riippuu lainanantajista, joten jos saat edullisen lainatarjouksen, kannattaa se hyväksyä mahdollisimman pian. Sortterin vertailupalvelu on yksi Suomen kattavimmista, joten löydät todennäköisesti kauttamme talouteesi sopivan lainatarjouksen.

Jos tarjous ehtii umpeutua, joudut aloittamaan lainan hakemisen alusta. Lisäksi on mahdollista, että uudet lainatarjoukset ovat kalliimpia kuin ne, jotka ehtivät jo umpeutua. Päätös lainasta kannattaa siis tehdä heti kun olet varma, että saamasi tarjous on sinulle sopiva.

Asuntolainoissa lainatarjous voi olla voimassa pidempään, esimerkiksi kuukauden tai ylikin. Asuntolaina on usein summaltaan huomattavasti suurempi kuin vaikkapa vakuudeton kulutusluotto, joten on luonnollista, että tarjous on pidempään voimassa.

Kilpailuta lainatarjous ja tartu tilaisuuteen

Moni etsii sopivaa lainaa, jolla toteuttaa unelmiaan, hoitaa velvollisuuksia tai tehdä hankintoja. Sinun ei kuitenkaan kannata kiirehtiä laina-asioissa, vaan puntaroida rauhassa eri vaihtoehtoja – ja mikä tärkeintä, kilpailuttaa laina. 

Lainan hakeminen onnistuu, jos olet vähintään 20-vuotias, sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot ja raha-asiasi ovat kunnossa, eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä.

Jos päätät etsiä parasta lainatarjousta Sortterin palvelun kautta, lainan hakeminen etenee alla olevien ohjeiden mukaan.

Lähetä lainahakemus.

 1. Saat lainatarjoukset jopa kymmeniltä luotonmyöntäjiltä.
 2. Osa lainatarjouksista saapuu sinulle heti ja osa kilahtaa sähköpostiisi. Voit kirjautua myös myöhemmin tarkastelemaan tarjouksia.
 3. Näytämme lainatarjoukset My Offer -sivulla edullisimmasta kalleimpaan todellisen vuosikoron mukaan järjestettynä.
 4. Tutustu rauhassa saamiisi lainatarjouksiin.
 5. Valitse lainatarjouksista sopivin tai jätä valitsematta. Muista, että lainatarjousten saaminen ei sido sinua mihinkään!
 6. Jos olet päättänyt hyväksyä lainatarjouksen, allekirjoita lainasopimus pankkitunnuksilla.
 7. Saat lainan tilille jopa samana päivänä.

Kun sopiva lainatarjous osuu kohdalle, siihen kannattaa tarttua.

Ajankohtaista

Takaisin blogiin