Pariskunta kilpailuttaa lainan.
Takaisin blogiin

Miksi suomalaiset eivät kilpailuta lainaa?

Suomalaiset eivät ole kovin aktiivisia kilpailuttamaan lainojaan, vaikka se voisi tuoda monille kuluttajille säästöjä. Tämä selvisi Sortterin Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta. Suomalaisten vähäiselle lainojen kilpailuttamiselle voi olla useita syitä.

Lainan kilpailuttaminen poikkeaa terminä lainan vertailusta. Vertailu tarkoittaa oman pankin tai muiden pankkien ja rahoitusyhtiöiden eri lainatuotteiden kulujen ja korkojen itsenäistä vertailua netissä. Lainan kilpailuttamisella sen sijaan viitataan lainatarjouksen pyytämiseen pankilta, rahoitusyhtiöltä tai jonkin lainanvertailupalvelun kautta. Lainojen vertailu alkaa tällöin siis vasta lainatarjousten saamisen jälkeen.

Suomalaiset eivät juurikaan kilpailuta lainatuotteitaan

Sortterin Taloustutkimuksella maaliskuussa 2021 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten kuluttajien tekemä omien lainojen kilpailutus on vähäistä.

Esimerkiksi 34 %:lla vastaajista on asuntolainaa, mutta vain 8 % on kilpailuttanut sen viimeisen vuoden aikana. Myös kulutusluottojen, pankkipalveluiden, pikavippien, luottokorttien ja verkkokauppojen tarjoamien osamaksujen kilpailutus viimeisen vuoden aikana on ollut vastaajien joukossa melko harvinaista.

Syitä lainan kilpailutuksen vähäisyyteen

Suomalaisten kuluttajien lainojen kilpailutuksen vähäisyys voi johtua useista tekijöistä. Koska monet varmasti seuraavat oman taloutensa tuloja ja menoja ja pyrkivät säästämään kuluissa, voisi ajatella, että lainojen kilpailutus olisi yleisempää kotitalouksien joukossa.

Kilpailuttamisen hyödyt eivät ole selvillä

Yksi syy, miksi lainoja ei juuri kilpailuteta, voi olla tietämättömyys sen tuomista hyödyistä.

Yllä mainitussa teettämässämme tutkimuksessa selvisi, että suomalaiset arvioivat lainojen kilpailuttamisesta saatavat säästöt huomattavasti todellisuutta pienemmiksi. 49 % vastaajista arvioi säästäneensä kilpailuttamalla noin 0–500 euroa. 8 % arvioi säästöjen olevan 501–1 000 euroa, ja vain 5 % vastaajista arvioi säästöä tulevan yli 1 000 euroa.

Kuitenkin Sortterin tilastojen mukaan kuluttajien tyypillinen lainojen kilpailutuksella saatu säästö on yli 1 000 euroa, kun kyseessä ovat 8 000–10 000 euron lainat.

Voi siis olla, että lainojen vertailuun liittyvien lukujen arvioiminen on monille kuluttajille työlästä, tai olennaisia lukuja ei osata vertailla oikein. Monelle saattaa olla hämmentävää, että lainan ehdoissa lukee paljon erilaisia lukuja, kuten korko, tilinhoitomaksu, todellinen vuosikorko, luoton kokonaismäärä, marginaali sekä muut lainaan liittyvät luvut.

Lainojen kilpailutus koetaan monimutkaiseksi

Toinen syy siihen, miksi lainoja kilpailutetaan laiskasti, voi olla se, että kilpailutus koetaan liian haastavaksi. Tämä näkyi myös tutkimuksen tuloksissa, jossa noin viidesosa vastaajista koki eri lainatuotteiden korkojen ja maksuehtojen vertailun vaikeaksi tai erittäin vaikeaksi. Lisäksi kaikkien muiden paitsi kulutusluottojen hintavertailu koettiin aiempaa vuotta vaikeammaksi.

Mikäli kuluttaja ei ole kunnolla perillä lainan hinnan muodostumisesta, tai jos eri palveluntarjoajien lainatuotteiden vertailu netissä tuntuu hankalalta, voi tuntua helpommalta valita ensimmäisenä eteen tuleva vaihtoehto. Lisäksi saattaa olla, että monen mielestä lainojen kattava kilpailutus veisi liikaa aikaa.

Kaikki mahdollisuudet eivät ole tiedossa

Uusia lainoja ottaessa kilpailutus saattaa kuluttajien keskuudessa olla yleisempää. Moni ei kuitenkaan tiedä, että myös nykyisiä lainoja voi ja kannattaa kilpailuttaa. Vaikka olemassa olevan lainan hinta saattaa olla korkea, ei lainan kilpailutusta välttämättä tiedosteta vaihtoehtona laskea lainan kuluja ja korkoja.

Lainan hinnassa luotetaan omaan pankkiin

Oman pankin asiakkuuden ajatellaan usein tuovan parhaimmat lainatarjoukset. On totta, että useilla pankeilla palveluiden keskittäminen voi tuoda alennusta. Silti omasta pankista otetun lainan tilalle saattaisi löytyä kilpailuttamalla paljon edullisempikin vaihtoehto.

On kuitenkin varmasti yleistä, että esimerkiksi vanhempi väestö on tottunut asioimaan pelkästään oman pankin kanssa, ja lainojen kilpailutus vaikkapa netissä voi tuntua liian vieraalta ajatukselta. Lisäksi moni nuorempikin kuluttaja voi pelätä, että omien tietojen syöttäminen joidenkin palveluntarjoajien nettisivustolle ei ole täysin turvallista.

Miksi lainat kannattaa kilpailuttaa?

Kilpailuttamalla nykyiset lainasi voit säästää suuriakin rahasummia. Siksi myös olemassa olevat lainat kannattaa kilpailuttaa. Lainojen korkotaso voi muuttua jopa kuukausittain. Esimerkiksi ajankohtaisen kesäkuun 2021 kulutusluottojen korkotason löydät Sortterin verkkosivuilta.

Lainan hinta muodostuu koroista ja lainanhoitokuluista. Nämä kaikki on yhteenlaskettu todelliseen vuosikorkoon, joten se on oikea luku nähdä lainan todellinen hinta. Seuraamalla tätä yhtä lukua lainan hinnan arvioiminen on helppoa.

Kilpailutusprosessinkaan ei tarvitse olla monimutkainen. Sortterin kaltaisten vertailupalveluiden avulla lainan kilpailutus onnistuu helposti. Yhdellä ainoalla hakemuksella saat lainatarjoukset jopa kymmeniltä pankeilta ja rahoituslaitoksilta. Usein on niin, että omalta pankilta saatu lainatarjous ei ole edullisin. Siksi eri palveluntarjoajien lainojen vertailu kannattaa tehdä jokaisen lainan kohdalla. Mitä suuremmasta lainasummasta on kyse, sitä tärkeämpää lainojen vertailu on.

Lainahakemuksen täyttäminen lainanvertailupalvelussa on nopeaa, ilmaista ja helppoa. Lisäksi saat tällöin omalta pankiltasi vain yhden tarjouksen, mikä selkeyttää lainojen vertailua. Sortterin asiakkaiden kilpailutuksella saama tyypillinen säästö on jopa 1038 euroa.

Lainojen kilpailutus voi myös mahdollistaa omaan talouteesi sopivamman kuukausierän. Esimerkiksi asuntolainojen ja kulutusluottojen takaisinmaksuajan enimmäispituus voi vaihdella. Mikäli budjettiisi sopisi paremmin pienempi kuukausimaksu, voi kilpailutus tarjota sinulle tähän ratkaisun.

Kilpailuta lainat helposti Sortterin avulla

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa. Tällöin et maksa olemassa olevasta lainastasi tai uudesta lainasta enempää kuin sinun on tarpeen. Sortter auttaa sinua tässä tehden lainojen kilpailutuksen mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi. Lisäksi kilpailuttaminen on täysin maksutonta eikä sido sinua mihinkään. Sortter on myös luotettava toimija, jonka sivustolla kilpailutat lainat ehdottoman turvallisesti.

Täytä ensin lainahakemus Sortterin sivustolla. Kirjoita hakemukseen tarvitsemasi uusi lainasumma tai nykyisen lainasi summa, jonka haluat kilpailuttaa. Voit myös vertailla eri kuukausierien ja lainasummien vaikutusta lainan kustannuksiin lainalaskurin avulla.

Lainahakemuksen lähettämisen jälkeen saat heti sinulle tarkoitetut henkilökohtaiset lainatarjoukset hintajärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan. Edullisin laina näkyy ylimpänä vertailussa.

Mikäli pidät jostain lainatarjouksesta ja haluat ottaa lainan, allekirjoita lainasopimus valitsemasi palveluntarjoajan kanssa. Saat rahat tilillesi jopa samana päivänä, mutta viimeistään kahden arkipäivän kuluttua. Kilpailutuksella olet säästänyt ehkä jopa satoja tai tuhansia euroja. Siispä kilpailuta lainat Sortterin avulla näppärästi!

Ajankohtaista

Takaisin blogiin