Paljon keittiöremontti maksaa

Keittiöremontti edessä – tehdäänkö itse vai palkataanko ammattilainen?

Keittiöremontti on loistava tapa lisätä asunnon viihtyisyyttä ja nostaa sen arvoa. Keittiö on kodin sydän ja yksi asunnon eniten käytetyistä tiloista. Kannattaako keittiöremontti toteuttaa itse vai palkata ammattilainen? Asiaan vaikuttavat remontin aikataulu, oma osaaminen ja budjetti.

Viimeisen vuosikymmenen aikana keittiösuunnittelu on muuttunut, sillä keittiön käyttäjämukavuuteen uskalletaan panostaa aiempaa rohkeammin. Teknologia on myös helpottanut keittiöremontin suunnitteluvaihetta: unelmien keittiön voi tänä päivänä luoda ensin virtuaaliseen ympäristöön, mikä helpottaa materiaalien, mallistojen ja kodinkoneiden valintaa.

Lisäksi keittiömateriaalien valikoima on kasvanut huomattavasti ja ekologisuuteen kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Vastuullinen ja ekologinen keittiö on nyt myös monen remontoijan mielessä.

Vaikka keittiön suunnittelu onkin nykyisin vaivattomampaa, asunnon omistaja joutuu silti päättämään, tekeekö remontin itse vai palkkaako ammattilaisen tekemään työn. Haastattelimme kahta henkilöä, jotka ovat valinneet erilaiset tavat keittiöremontin toteuttamiselle.

Keittiöremonttiin on myös mahdollista saada lainaa.

Keittiöremontti avaimet käteen -periaatteella: nopeaa ja siistiä, mutta kallista

Itä-Helsingissä asuva Riitta oli pitkään suunnitellut miehensä kanssa keittiöremonttia vuonna 1995 valmistuneeseen omakotitaloon. Ruuanlaittoa rakastava Riitta pitää keittiötä kodin tärkeimpänä huoneena ja hän halusi, että keittiö vastaa täydellisesti hänen vaatimuksiaan. Riitalle oli alusta asti selvää, että jo remontin suunnitteluvaiheessa turvaudutaan ammattilaisen apuun.

- Vaikka olimme kierrelleet yli vuoden ajan erilaisia liikkeitä ja messuja, oli selvää, ettemme lähde tekemään remonttia itse. Meiltä ei löydy tarvittavaa osaamista ja halusimme, että keittiö on pienintä yksityiskohtaa myöten juuri sellainen, kuin olimme toivoneet. Olimme tietenkin budjetoinnin suhteen varautuneet ammattilaisten pyytämiin hintoihin, Riitta kertoo.

Riitan keittiö remontoitiin perusteellisesti lattiasta kattoon, joten eri työvaiheet vaativat monenlaista ammattitaitoa. Remontissa hyödynnettiin suunnittelijaa, sähkömiestä, putkimiestä, laatoittajaa ja maalaria. Perusteellisen remontin kustannus oli lopulta 28 000 euroa. Toimittaja otti vastuun alihankkijan työstä ja aikataulusta, jolloin asukkaat pystyivät olemaan levollisin mielin remontin ajan.

- Saimme lopulta eteemme tarjouksen, jossa remontin kulut oli selkeästi määritelty, ja toimittaja otti vastuun alihankkijan työn etenemisestä. Näin meidän ei tarvinnut pelätä, että remontista koituu meille yllättäviä kustannuksia, jos aikataulut venyvät tai tulee muita yllättäviä tilanteita, Riitta kertoo.

Remontit ovat aina kalliimpia, kun ammattilainen on asialla. Riitan mielestä ammattilaisen käyttäminen oli oikea ratkaisu, sillä keittiöstä tuli juuri sellainen kuin pitikin ja koko remontti valmistui viikossa.

- Tuntui siltä, että keittiöremonttiin tehty sijoitus maksoi itsensä takaisin sillä hetkellä, kun näin uuden keittiöni. Se oli juuri sellainen kuin olimme tilanneet. Olin varautunut siihen, että remonttiin kuluisi kolme viikkoa. En voinut uskoa, että kaikki oli valmista viikossa, Riitta kertoo.

Riitta huomauttaa, että kaikki remonttiin vaadittavat työt kannattaa pyytää samalta tilaajalta, jos keittiöremontissa meinaa turvautua ammattilaisten taitoihin.

- Remonttitöiden tilaaminen samalta toimittajalta oli edellytys remontin nopealle valmistumiselle. Hinta olisi varmaan samaa luokkaa, ellei jopa korkeampi, jos lähtisi eri toimijoilta hankkimaan suunnittelijaa, putkimiestä ja sähkömiestä. Silloin voi myös joutua odottamaan oikean henkilön löytämistä ja lopullisen työn valmistumista pidempään, Riitta vinkkaa.

Keittiöremontti itse tehtynä vaatii kädentaitoja ja kärsivällisyyttä: Olavi säästi tuntuvan summan tekemällä itse

Remontointitöistä hieman kokemusta omaava Olavi oli pitkään etsinyt yhdessä tyttöystävänsä kanssa ensimmäistä omistusasuntoa. Pariskunta etsi asuntoa, jossa etenkin keittiö olisi remontin tarpeessa. Loppuvuodesta 2015 pariskunta löysi sopivan kaksion Espoosta.

Koko asuntoon tehtiin uusi lattia ja sisäkatto, keittiöön hankittiin uudet kaapinrungot ovineen ja remontin yhteydessä keittiöön ostettiin uudet kodinkoneet. Lisäksi keittiön ja olohuoneen väliltä purettiin väliseinä, jotta asunnosta saatiin avarampi.

Olavin mukaan uuden keittiön suunnittelu käynnistyi toden teolla vasta, kun asuntokaupoista oli sovittu.

- Asunnon pohja ja luonne määrittävät pitkälti, minkälainen keittiö asuntoon sopii. Meidän piti ensin löytää asunto, ennen kuin pystyimme tekemään esimerkiksi valintaa modernin skandinaavisen tai enemmän maalaishenkeä huokuvan keittiön välillä, Olavi kertoo.

Olavilla ja hänen tyttöystävällään ei ollut varsinaista budjettia keittiöremonttia varten, sillä asuntoon tehtiin samalla laajempi remontti. Kun pariskunta oli etsinyt omistusasuntoa remonttimielessä, heidän ajatuksenaan oli kuitata remontin kulut asuntolainalla. Tällä tavoin remontin rahoitus maksettiin myös asuntolainojen korkomarginaalien mukaan, jotka ovat viimeisten vuosien aikana olleet todella matalia.

Olavi arvioi, että keittiö uusine kodinkoneineen kustansi noin 5 000 euroa. Tekemällä remontin itse säästää huomattavan summan, mutta Olavi muistuttaa, että oma remonttiprojekti vaatii myös luonnetta ja sopivan elämäntilanteen. Remontti saattaa kestää odotettua pidempään, sillä projektin eteneminen on täysin riippuvainen omasta ajankäytöstä ja motivaatiosta.

- Remonttivaiheessa jouduimme viettämään leirielämää viikkokaupalla kaikkien remonttitarvikkeiden seassa, ja välillä tuntui, että kaikki oli sekaisin ja ylösalaisin. Varsinaiset remonttityöt verottivat myös oman osansa, sillä omien päivätöiden päätyttyä seuraava työmaa odotti kotona. Remonttitöiden käydessä raskaaksi kannattaa muistaa, että kaikki omat työtunnit nostavat kuitenkin asunnon arvoa ja viihtyisyyttä. Lopussa kiitos seisoo, Olavi toteaa.

Remonttilainasta apua unelmien keittiön toteuttamiseen

Teki remontin kuka tahansa, asunnon remontointi tuottaa aina lisäkuluja. Rahoitustapoja remontille on useita. Jos remonttia ei ole mahdollista yhdistää asuntolainaan tai maksaa omista säästöistä, voi rahoitusta hakea pankista tai rahoitusyhtiöpalveluilta. Monet pankit ja rahoitusyhtiöpalvelut tarjoavat remontteihin ja sisustukseen tarkoitettuja lainoja. Remonttilaina kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa, jotta lainoista voi valita itselleen sopivimman.

Sortterin maksuton lainanvertailupalvelu tuo eteesi koosteen markkinoiden luotettavimpien lainanmyöntäjien tarjoamasta. Siitä on helppo valita kustannuksiltaan edullisin ja ehdoiltaan sopivin laina remontin toteuttamiseen. Tutustu remonttilainaan täältä.