Lapsiperheen menot

Kuinka paljon lapsiperheen arki maksaa?

Perheiden menot riippuvat perheen koon ja lasten iän lisäksi mm. asuinpaikasta ja harrastuksista. Monet menot, kuten ruokakustannukset, vaatteet ja liikkuminen kallistuvat lasten kasvaessa. Mitä oman perheesi eläminen maksaa keskimääräiseen suomalaiseen perheeseen verrattuna?

Lapsiperheessä on tärkeää tietää juoksevien kulujen suuruus, jotta tulevaa rahantarvetta voi suunnitella. Välillä kustannuksia joutuu laskemaan tarkastikin ja tekemään valintoja esimerkiksi keittiöremontin ja lomamatkan välillä.

Lue kattava kirjoituksemme kodin remontoinnista ja muuttamisesta täällä.

Tämän artikkelin luvut perustuvat Kuluttajatutkimuskeskuksen 2018 tekemään selvitykseen suomalaisten elämisen viitebudjetista. Se perustuu kohtuulliselle kulutukselle ja mukaan on laskettu ainoastaan riittävään perusturvaan kuuluvat menoerät. Viitebudjettiin lasketaan myös ruuan ja asumisen kulujen lisäksi harrastus- ja kulttuuritoiminnan viemät kulut.

Raportin tulokset kerättiin ryhmäkeskusteluiden ja kyselylomakkeiden avulla. Tutkimukseen osallistui yhteensä 37 henkilöä, joista perheellisiä oli 15.

Lapsiperheet on jaettu neljään kategoriaan perheen koon ja lasten iän perusteella:

  • Pieni lapsiperhe: äiti, isä ja kaksi alle kouluikäistä lasta
  • Lapsiperhe: äiti, isä ja kaksi lasta, joista toinen kouluikäinen
  • Teiniperhe (kaksi lasta): äiti, isä ja kaksi teini-ikäistä lasta
  • Teiniperhe (kolme lasta): äiti, isä ja kolme teini-ikäistä lasta

Lapsiperheen kulut kuukaudessa – ruoka ja liikkuminen korostuvat

Kuten odottaa saattaa,lapsiperheiden kuukausittainen kulutus on riippuvainen perheen koosta ja lasten iästä. Alla olevan taulukon menoeristä ruokakustannukset lohkaisevat ylivoimaisesti suurimman siivun perheellisten kuukausibudjetista.

Monet menoeristä kasvavat lasten ikääntyessä. Ruokakustannusten lisäksi vaatteet, harrastukset ja bussiliput ovat menoeriä, jotka kallistuvat lasten kasvaessa. Myös tietoliikenteen kustannukset ovat teini-ikäisillä korkeampia, sillä monien laitteiden yhteiskäytöstä luovutaan lasten varttuessa.


Perheen koko

Kuluerä/kk

Vaatetus Ruoka Tietoliikenne Hygienia Harrastukset Liikenne Kodin tavarat ja laitteet

Yhteensä

Pikkulapsiperhe
(kaksi lasta)
237 € 710 € 95 € 135 € 95 € 532 € 51 € 1 804 €
Lapsiperhe (kaksi lasta) 237 € 766 € 110 € 135 € 130 € 563 € 53 € 1 941 €
Teiniperhe (kaksi lasta) 241 € 942 € 142 € 166 € 166 € 593 € 54 € 2 250 €
Teiniperhe (kolme lasta) 296 € 1115 € 157 € 180 € 220 € 629 € 62 € 2 597 €

Lähde: Lehtinen, A-R & Aalto, K. Mitä eläminen maksaa? (2018)

Lasten harrastuskustannukset vaihtelevat paljon harrastuksesta riippuen. Harrastusten kustannusvertailussa partio oli edullisin harrastus partiojäsenyyden maksaessa 60–80 euroa vuodessa. Joukkueurheilulajeista salibandy oli halvin 500–1000 euron kausimaksulla. Lasten jääkiekkoharrastuksesta vanhemmat joutuvat maksamaan eniten kausimaksun ollessa 8000 euron luokkaa.

Kodin tavaroihin ja laitteisiin on laskettu kodinkoneet, huonekalut ja muu kodin irtaimisto. Viitebudjetteihin on laskettu ainoastaan kuukausittaisen käytön kulut, jolloin kodin tavaroihin teiniperheilläkään ei kulu reilua 60 euroa enempää. Remontti tai muutto isompaan asuntoon perheen kasvaessa aiheuttaa kuitenkin yksittäisen ja jyrkän menopiikin budjetissa.

Asuminen on kotitalouksien suurin menoerä

Asumisen kustannukset ovat olleet jo pitkään kotitalouksien suurin yksittäinen menoerä. Raportissa asumisen kustannuksia ei katsottu perhekohtaisesti vaan ne eriteltiin alueen ja koon mukaan. Asumiskustannuksiin laskettiin myös kotivakuutus ja energiakustannukset.

Helsingin alueella perheet asuvat tavallisesti ahtaammin ja maksavat huomattavasti enemmän asumisesta kuin pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat perheet. Sijaintia priorisoivat vanhemmat olivat myös valmiita tinkimään asunnon tilavuudesta. Ahtaammin asuvat perheet korostivat, että useamman henkilön asunnossa pitää olla tarpeeksi väliseiniä ja ovia takaamaan perheenjäsenten omaa rauhaa.


Alue

Asunnon koko

Kaksio

Kolmio

Neliö

Helsinki

922 €/kk

1176 €/kk

1490 €/kk

Muu Suomi

605 €/kk

740 €/kk

952 €/kk

Lähde: Lehtinen, A-R & Aalto, K. Mitä eläminen maksaa? (2018)

Perheen perustamisen ja hoitovapaan kustannuksiin varautuminen

Perheen perustamista harkittaessa taloudelliset seikat näyttelevät nykyään yhä suurempaa osaa. Vanhemmiksi tullaan yhä myöhemmällä iällä ja yksi syy siihen on halu saavuttaa taloudellisesti vakaa elämäntilanne ennen vanhemmuutta. Vanhemmuuden myötä tuleva hoitovapaa verottaa myös oman osansa taloudenpidosta lapsiarjen ensimmäisten vuosien aikana.

Kuluttajatutkimuskeskuksen raportti osoittaa, että viitebudjettiin kuuluvat menoerät ovat perheellisillä vuosittain 30 000–50 000 euron luokkaa.

Monille tuoreille vanhemmille voi olla hankalaa mahduttaa tämän kuluerän päälle muita isompia menoeriä, kuten koko perheen lomamatkaa tai asunnon remontointia. Toisaalta remontoitu asunto on sijoitusmielessä hyvä ratkaisu, joka usein maksaa itsensä korkojen kera takaisin viimeistään myyntivaiheessa.

Nykyään yksittäisiin suurempiin menoeriin voi saada kätevästi lisärahoitusta ja erilaisia rahoituspalveluja on internetissäkin pilvin pimein. Lisärahoitusta hakiessa markkinoiden tarjonta kannattaa aina muistaa kilpailuttaa.

Lainojen vertailu kannattaa aina

Jos omasta takaisinmaksukyvystä on varma, kulutuslainoista voi saada rahoitusapua perheen kulujen ja elämyksien toteuttamiseen. Ihannetilanteessa lomamatkat ja muut koko perheen elämykset rahoitetaan omista säästöistä, mutta aina se ei ole kuitenkaan mahdollista. Lainoja myöntävät pankkien lisäksi useat yksityiset rahoituspalveluyhtiöt. Tarjonnan runsauden vuoksi lainat kannattaa aina kilpailuttaa. Lainojen kilpailuttaminen on edellytys itselleen sopivimman rahoitusvaihtoehdon löytämiselle. Lue lisää lainojen kilpailuttamisesta täältä.

Sortterin maksuton lainanvertailupalvelu kerää luotettavimmilta pankeilta ja rahoituspalveluyhtiöiltä koosteen lainatarjouksista, jotka vastaavat parhaiten hakijan tarpeita. Palvelu ei velvoita sinua hyväksymään lainatarjouksia, joten voit vertailla niitä huoletta. Siirry vertailemaan lainoja tästä.