Vertaislaina – lainaa yksityishenkilöltä toiselle

Vertaislaina tarkoittaa yksityishenkilön toiselle antamaa lainaa. Vertaislainaa voi hakea esimerkiksi vertaislaina-alustan kautta omien tarpeiden mukaan.

Lainalaskuri - Kilpailuta vertaislainat

Valitse lainasumma

5 000 €

Valitse laina-aika

5 vuotta
104 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 5 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 104 €, takaisinmaksettava summa 6 240 € sekä todellinen vuosikorko on 9,48 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 5 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 104 €, takaisinmaksettava summa 6 240 € sekä todellinen vuosikorko on 9,48 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Vertaislaina tarkoittaa yksityishenkilön toiselle antamaa lainaa. Vertaislainaa voi hakea esimerkiksi vertaislaina-alustan kautta omien tarpeiden mukaan.

Päivitetty:

Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja:

Anni Karjalainen

Laatuvarmistettu

Mikä on vertaislaina ja millaiseen tilanteeseen se sopii?

Vertaislainaksi kutsutaan lainaa, jonka yksityishenkilö lainaa toiselle yksityishenkilölle. Vertaislainaa kutsutaan myös peer-to-peer eli p2p-lainaksi tai sosiaaliseksi lainaksi

Vertaislainan antamisen yhteydessä yksityishenkilöt, eli yksityinen lainanantaja sekä lainanottaja sopivat lainan ehdoista – muun muassa kuukausieristä, maksuajasta sekä koroista. Vertaislaina on vakuudetonta lainaa eli sen hakemiseen ei tarvitse takaajia eikä vakuuksia.

Välissä olevan toimijan avulla vertaislainan osapuolet tietävät, että vertaislainaus on tapahtunut sääntöjen mukaisesti ja turvallisesti. Vertaislainan koron määrittää lainanantaja eli sijoittaja, mutta lainanottaja voi vapaasti valita tarpeisiinsa parhaiten sopivan lainan.

Vertaislaina sopii monenlaisiin tarpeisiin, mutta yleensä vertaislainaa haetaan esimerkiksi odottamattoman menon kattamiseen sekä lyhytaikaiseen lainatarpeeseen. Vertaislainaa, kuten mitä tahansa muutakin lainaa, on syytä ottaa vain harkittuun tarpeeseen: ennen lainan ottamista on aina oltava varmuus siitä, että lainan pystyy maksamaan takaisin sovitussa ajassa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 470 arvosteluun.
powered by

Miten vertaislaina eroaa perinteisestä kulutusluotosta?

Vertaislainan ja kulutusluoton keskeisin ero on lainan myöntävä taho. Kulutusluoton myöntäjänä toimii pankki tai rahoituslaitos, kun taas vertaislainaa tarjoaa yksityishenkilö. Tästä huolimatta vertaislainan hakuprosessissa on yleensä mukana yritys, joka toimii lainanvälittäjän roolissa.

Vertaislainan hakeminen voidaan helposti mieltää nopeammaksi kuin esimerkiksi pankista haettavan kulutusluoton. Lainanhakuprosessin nopeus on hyvin tapauskohtaista ja niin vertaislainan kuin kulutusluotonkin voi parhaimmillaan saada nopeasti. Mikäli lainan hakemisen hoitaa Sortterilla, lainahakemuksen täyttäminen on sujuvaa riippumatta siitä, millaista lainaa hakee.

Vertaislaina soveltuu monenlaiseen tarkoitukseen siinä missä kulutusluottokin. Vertaislaina sopii esimerkiksi remonttilainaksi, kun remontoit asuntoasi, mutta yhtä lailla se käy autolainaksi uuden auton ostamista varten. Lainan käyttötarkoituksia on siis monia, ja lainasumman sekä laina-ajan voi valita omien tarpeiden mukaan.

Vertaislainan kustannukset voivat olla kulutusluottoon verrattuna pienemmät, mutta lainan korko ja muut kustannukset ovat aina riippuvaisia monista tekijöistä. Vertaislainat eivät sisällä kaikkia pankkien lainoihin sisällyttämiä välityspalkkioita ja kustannuksia, kuten avaus- ja tilinhoitomaksuja.

Vertaislainan ja kulutusluoton keskeiset erot

VertaislainaKulutusluotto
LainanmyöntäjäYksityishenkilö tai vertaislaina-alustaPankki tai rahoituslaitos
KorkotasoUsein kilpailukykyinen - voi olla alhaisempi kuin kulutusluotossaUsein määritelty pankin toimesta, mutta myös yleinen korkotaso vaikuttaa
RiskitRiski lainanottajalla ja sijoittajallaYleensä pankin vastuulla, joten tekee myös lainan myöntämisen kriteereistä tiukemmat
Lainan takaisinmaksuaikaYleensä joustava, mahdollistaa lyhyetkin laina-ajatVaihtelee toimijoiden välillä, yleensä 1-15 vuotta

Miten vertaislainaa haetaan ja miten sitä voi tarjota?

Vertaislainan ottamista varten on olemassa erillisiä palveluntarjoajia, jotka toimivat yksityishenkilöiden välissä peer-to-peer -toimintaa helpottamassa. Palvelumalli voi vaihdella vertaislaina-alustasta riippuen.

Osa vertaislainaa tarjoavista yrityksistä linkittävät lainanottajan ja sijoittajan toisiinsa. Tällöin lainaneuvottelut käydään alustan kautta niin, että sijoittaja ja lainanottaja säilyttävät anonymiteettinsä. Osa palveluntarjoajista taas myöntää lainoja suoraan lainanottajille, mutta mahdollistavat sijoittajille mahdollisuuden valita, mihin lainoihin he haluavat rahansa sijoittaa.

 • Sijoittajan näkökulmasta vertaislaina voi olla mielenkiintoinen vaihtoehto, sillä vertaislainojen korot ovat yleensä korkeammat kuin esimerkiksi säästötilin tai joukkovelkakirjojen. 
 • Lainanantaja eli sijoittaja voi vertaislainapalvelussa määritellä täysin itse sen, millä korolla hän on valmis lainaamaan rahaa eteenpäin. 
 • Sijoittajalle vertaislainaus tarjoaa tasaista korkotuottoa omilla ehdoilla sekä mahdollisuuden varojen laajempaan hajauttamiseen.

Eri sijoittajien lainatarjoukset korkoineen tallentuvat ohjelmistoon, joka näyttää lainanhakijalle tämän saamat lainatarjoukset. Lainanottaja voikin tehdä palvelun kautta vertailua eri yksityisten lainanantajien tarjousten välillä ja valita itselleen edullisimman markkinaehtoisesti saatavilla olevan lainan. Kaikki tapahtuu anonyymisti, ja palveluntarjoaja huolehtii lainausprosessin yksityiskohdista ja oikeudellisuudesta.

Vertaislaina-alustat arvioivat yleensä lainanhakijan maksukykyä samaan tapaan kuin pankit ja rahoituslaitokset. Näin sijoittajat tietävät riskin, jonka he ottavat myöntäessään lainan. Mitä todennäköisempänä lainan takaisinmaksua sovitusti pidetään, sitä todennäköisemmin lainan voi saada – ja sitä suotuisammalla korolla.

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Usein kysyttyjä kysymyksiä vertaislainasta

 • Vertaislainaksi kutsutaan lainarahaa, jonka yksityishenkilö lainaa toiselle yksityishenkilölle. Vertaislainausta kutsutaan myös nimellä peer-to-peer (p2p) -lainaamiseksi.

 • Nykypäivänä vertaislainan ottamista varten on olemassa erillisiä palveluntarjoajia, jotka toimivat yksityishenkilöiden välissä peer-to-peer -toimintaa helpottamassa. Nämä toimijat mahdollistavat lainaneuvottelujen käymisen ohjelmiston avulla, jolloin sijoittaja ja lainanottaja säilyttävät anonyymiutensa.

 • Kyllä. Palvelussamme on mukana vertaislainan tarjoajia, joten kilpailuttamalla lainat meidän kauttamme löydät myös halvimmat vertaislainat eli peer-to-peer -lainat.

 • Digitalisaation aikakausi on tuonut vertaislainan antamiseen ja lainaamiseen paljon uusia ulottuvuuksia. Niiden myötä vertaislainaus on helpompaa ja turvallisempaa sekä kattaa enemmän vaihtoehtoja sekä sijoittajalle että lainanottajalle.

Näin kilpailutat lainan

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Vertaislainat kannattaa aina kilpailuttaa

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa aina riippumatta siitä, millaista lainaa olet hakemassa. Sortterin lainavertailussa on mukana myös vertaislainan tarjoajia, joten kilpailuttamalla lainat palvelussamme voit löytää tarpeisiisi parhaiten sopivan vertaislainan.

Suurin vertaislainan hintaan vaikuttava tekijä on lainan korko. Vertaislainojen koroissa on eroja ja jotta voit löytää tarpeisiisi parhaiten sopivan sekä mahdollisimman edullisen lainan, vertaislainat kannattaa aina kilpailuttaa. Vaikka lainojen kilpailuttaminen voi kuulostaa työläältä, se on Sortterin palvelussa varsin yksinkertaista ja nopeaa – ja tuottaa sinulle parhaimmillaan säästöä lainakustannuksissa.

Vertaislainojen kilpailuttamisen kautta voit siis säästää sekä aikaa että rahaa. Ajansäästö muodostuu siitä, että Sortterin palvelussa täytät vain yhden hakemuksen, jolla tavoitat useita yhteistyökumppaneitamme. Voit taas säästää rahaa valitsemalla saamiesi lainatarjousten joukosta sen vertaislainan, jonka korko ja muut mahdolliset kustannukset ovat pienimmät.

Lainojen kilpailuttaminen on myös hyvä hetki tarkastella omia lainatarpeitaan ja varmistua siitä, ettei lainan ottaminen tule haastamaan omaa taloutta liikaa tulevaisuudessa takaisinmaksuerien muodossa. Lainan ottaminen on aina sitoumus, joka vaatii siksi myös huolellista harkintaa. Lainojen huolellinen kilpailuttaminen ja vertailu auttaa myös varmistumaan lainapäätöksestä ilman, että lainaa on pakko ottaa – pelkkä kilpailuttaminen ei nimittäin sido ottamaan lainaa.

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Lainojen kilpailuttaminen Sortterilla on helppoa ja nopeaa

Kilpailuttaminen on aina järkevää, olipa kyseessä uuden lainan hakeminen tai nykyisten lainojen kilpailuttaminen parempien lainaehtojen löytämiseksi. Kotimainen lainavertailupalvelu Sortter tarjoaa reilua lainavertailua: järjestämme lainat edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan, jotta löydät varmasti edullisimman vaihtoehdon. Voit kilpailuttaa lainat Sortterilla aina 60 000 euroon saakka 1–15 vuoden laina-ajalla.

Lainojen kilpailuttaminen Sortterilla on:

 • Ilmaista – kilpailuttaminen ei maksa sinulle mitään.
 • Turvallista – teemme yhteistyötä vain luotettavana pidettyjen pankkien kanssa.
 • Helppoa – lainahakemuksen täyttö on helppoa ja sujuvaa.
 • Nopeaa – voit saada rahat tilillesi jopa samana päivänä.

Kilpailuttamisen hyödyt tulevat esiin erityisesti korkojen näkökulmasta, sillä kulutusluottojen korot vaihtelevat jopa kuukausittain.  Lisäksi eri pankeilla on erilaisia kriteereitä luoton myöntämiselle, jolloin pankit voivat tehdä sinulle keskenään hyvinkin erilaisia lainatarjouksia. Vain kilpailuttamalla uuden tai nykyisen lainasi voit varmistua siitä, ettet maksa lainasta turhia kuluja, jotka olisivat kilpailuttamalla jääneet pois

Voit kilpailuttaa lainat Sortterilla, mikäli:

 • olet vähintään 20-vuotias
 • sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
 • olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti, eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä.
Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja

Anni Karjalainen

Kirjoittaminen on aina kiinnostanut Annia, vaikka hän ei olekaan työskennellyt sisällöntuotannon parissa vielä kovin kauaa. Anni on suorittanut liiketalouden tutkinto-ohjelman ja valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Anni tarttuu rohkeasti eri aiheisiin ja onkin työn kautta päässyt kirjoittamaan tekstejä monipuolisesti erilaisille yrityksille. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä hän on kirjoittanut vajaan vuoden ajan.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.