Puhelinliittymät ja puhelimet

Puhelinliittymät – mistä paras liittymätarjous?

Puhelinliittymä on yleensä pitkäaikainen sopimus, jonka puheaika- sekä datapaketit ovat käytössä päivittäin. Silloin pienetkin erot liittymien hinnoissa voivat kasvaa ajan myötä merkittäviksi. Rahan säästämiseksi kannattaa valita itselleen sellainen datapaketti, josta sinulle ei jää joka kuukausi osaa paketista käyttämättä. Puhelinliittymien vertailu on onneksi helppoa, sillä sinun ei tarvitse käydä jokaisen operaattorin valikoimaa läpi, vaan voit verrata eri vaihtoehdot yhdellä kertaa liittymävertailussamme. Valitse rajatukset vasemmalta ja löydä itsellesi edullinen liittymä Sortterin avulla.

Rajaukset

Puhelinliittymät

logo

Reilu 5G 1000

Puheaika
Rajaton
Data
Rajaton
Avausmaksu
5 €
Hinta/kk
43 €
Tietoa palvelusta

Liittymä sisältää 1000 Mbit/s netin

Puhelinliittymät vertailussa

Kilpailuta, vertaile ja valitse sinulle sopivin puhelinliittymä
Suomalaiset puhelinoperaattorit
Liittymätyypit eri asiakasryhmille
Kuukausimaksulliset puhelinliittymät
Prepaid-puhelinliittymät
Puhelinliittymän käyttö ulkomailla
Puhelinliittymän hankkiminen ja vaihtaminen

Kilpailuta, vertaile ja valitse sinulle sopivin puhelinliittymä

Puhelinliittymät ovat osa arkeamme, mutta aina välillä on hyvä pysähtyä miettimään, onko nykyinen liittymä se markkinoiden edullisin tai muuten parhaiten tarpeita vastaava vaihtoehto. Moniin muihin maihin verrattuna Suomessa toimivien puhelinoperaattorien määrä on suhteellisen pieni, mutta puhelinliittymien kilpailuttaminen ja vertailu voi silti tuntua haastavalta. Päätöksenteon helpottamista varten voit vertailla eri operaattorien liittymiä, tarjouksia ja palveluita helposti internetissä, eli kilpailuttaminen tapahtuu käden käänteessä. Muutamalla silmäyksellä saat hyvän kokonaiskuvan tarjonnasta, eikä päätöksenteon tarvitse olla pitkä ja monimutkainen prosessi. Parhaaseen lopputulokseen pääset miettimällä aluksi omaa puhelimen käyttöäsi. Käytätkö puhelinta lähinnä soittamiseen vai onko datapaketti sinulle sen tärkein ominaisuus? Oletko vaihtamassa liittymää vai hankkimassa uutta? Kuinka paljon dataa tarvitset vai käytätkö puhelimen internetyhteyttä lähinnä langattomassa verkossa? Onko internetin nopeudella sinulle merkitystä? Onko puhelin käytössäsi vain kotimaassa vai käytätkö sitä satunnaisesti myös ulkomailla matkustaessasi? Kuinka paljon olet valmis maksamaan liittymästäsi kuukaudessa? Kun nämä perusasiat ovat selvillä, on aika tutustua markkinoilla olevien puhelinoperaattorien valikoimaan. Kilpailuttamalla ja vertailemalla eri liittymävaihtoehtoja on helppo löytää markkinoiden edullisin ja tarpeitasi parhaiten vastaava puhelinliittymä.

Suomalaiset puhelinoperaattorit

Suomessa tällä hetkellä toimivia puhelinoperaattoreita ovat Saunalahti-brändin alla liittymiä tarjoava Elisa, Telia, DNA sekä Moi Mobiili, joka jatkaa markkinoilla omalla brändillään vuonna 2019 tapahtuneesta yrityskaupasta huolimatta. Sen myötä siitä tuli osa DNA-konsernia. Lisäksi markkinoilla on myös pieni edullisiin ulkomaanpuheluihin erikoistunut Globetel, joka toimii Telian verkossa ja tarjoaa yksinkertaisia liittymiä. Suomen puhelinverkot ovat kolmen suurimman, Elisan, Telian ja DNA:n, omistuksessa, eikä toimivuudessa ole enää niin suuria eroja kuin menneinä vuosina. Kaikkien operaattorien verkosto on suhteellisen kattava ja nopea, joten paras operaattori määräytyykin pitkälti liittymän perusteella. Kolme suurinta käyvät kovaa kilpailua asiakkaista, ja se näkyy liittymien hinnoittelussa. Hinnat elävät koko ajan, ja asiakkaita houkutellaan erilaisilla tarjouksilla. Samaa tahtia muuttuvat myös saatavilla olevien liittymien ominaisuudet ja mahdollisesti myös omat tarpeesi. Viimeistään siinä vaiheessa, kun vanha puhelinliittymäsi ei enää vastaa tarpeitasi, on aika tarkistaa, onko markkinoilla parempia ja kilpailukykyisempiä vaihtoehtoja. Säännöllisellä vertailulla varmistat myös, että käytössäsi on aina juuri sinun tarpeisiisi sopiva ja markkinoiden halvin puhelinliittymä.

Liittymätyypit eri asiakasryhmille

Suurimmilla Suomessa toimivilla puhelinoperaattoreilla on omat räätälöidyt liittymätyyppinsä sekä yksityisille että yrityksille ja muille käyttäjäryhmille, kuten nuorille ja lapsille. Yritysasiakkaiden liittymissä painopiste on palveluiden määrässä, verkkoyhteyden nopeudessa sekä liittymän kansainvälisessä käyttömahdollisuudessa. Yritysliittymissä korostuvat myös tietoturvaan liittyvät erityisvaatimukset sekä rajaton tiedonsiirto, jotta työnteko on helppoa ja vaivatonta niin toimistolla kuin kotona ja tien päälläkin. Yksityisasiakkaille on saatavilla eri hintaisia paketteja laidasta laitaan. Kaikkien yksinkertaisin liittymätyyppi on prepaid, joka ei edellytä liittymän rekisteröimistä asiakkaan nimiin, ja se perustuu saldon lataamiseen etukäteen. Edullinen puhelinliittymä voi olla myös kuukausimaksullinen, sillä saatavilla on vaihtoehtoja, joiden kuukausimaksu on jopa alle 10 euroa/kk. Nämä liittymät sopivat asiakkaille, jotka käyttävät puhelinta suhteellisen vähän ja haluavat maksaa palveluista, kuten puheluista, tekstiviesteistä ja tiedonsiirrosta, käytön mukaan. Aktiivisen käyttäjän kannattaa tutustua paketteihin, joihin sisältyy tietty maksimimäärä puheluita ja tekstiviestejä sekä tiedonsiirto tiettyyn rajaan saakka. Tällöin laskun summa on tiedossa jo etukäteen, eikä yllätyksiä pääse tapahtumaan, vaikka käyttöä ei pitäisikään tarkasti silmällä.

Kuukausimaksulliset puhelinliittymät

Kuukausimaksulliset liittymät edellyttävät sopimusta puhelinoperaattorin kanssa. Niiden hinnoittelu perustuu kuukausimaksuun, johon vaikuttaa internetyhteyden maksiminopeus sekä puheluiden, tekstiviestien ja datan määrä. Kaikkein edullisimpiin kuukausimaksullisiin liittymiin sisältyy yleensä hyvin rajallinen määrä näitä palveluita, ja puheluista, tekstiviesteistä ja internetin käytöstä veloitetaan erikseen käytön mukaan. Jos raha ei ole ratkaiseva tekijä, kannattaa liittymä hankkia omien käyttötottumusten perusteella. Tällöin on hyvä miettiä, kuinka paljon soitat puheluita vai onko datapaketti sinulle liittymän tärkein ominaisuus. Jos datan määrä on sinulle ratkaisevin tekijä, kannattaa valita puhelinliittymä, johon sisältyy rajoittamaton internetyhteys kotimaassa. Monet kuukausimaksulliset liittymät kerryttävät asiakkaalle myös eri etuohjelmien bonuksia. Muun muassa Elisa liittymä antaa asiakkaalle S-bonusta, jota voi käyttää kaikissa S-ryhmän myymälöissä. Monilla operaattoreilla on myös omat kuukausimaksulliset liittymätyyppinsä nuorille asiakkaille. Ikärajat vaihtelevat operaattorin mukaan, mutta jos olet alle 30-vuotias, kannattaa sinun tutustua erityisesti nuorille suunnattuihin liittymätyyppeihin ja tarjouksiin. Saatavilla on myös lasten käyttöön tarkoitettuja liittymiä, joiden ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa internetin käytön aikarajat sekä haitallisen sisällön estot.

Prepaid-puhelinliittymät

Prepaid-liittymät ovat kaikkein yksinkertaisimpia, eikä niihin liity erillisiä laskuja tai kuukausimaksuja. Nimensä mukaisesti prepaid-liittymälle ladataan etukäteen saldoa, ja ne sopivat hyvin asiakkaille, jotka eivät halua kiinteitä kuukausikustannuksia. Riittää, että hankit aloituspakkauksen joko suoraan operaattorilta tai vaikkapa kioskilta tai marketista. Prepaid-liittymät ovat turvallisia ja helppoja, ja ne sopivat esimerkiksi lapsen ensimmäiseksi liittymäksi, josta ei aiheudu yllättäviä lisäkuluja. Esimerkiksi DNA Prepaid -valikoimaan kuuluu perinteinen kuukausimaksuton liittymä, jonka puheluista, tekstiviesteistä ja datasta veloitetaan käytön mukaan. Jos et halua miettiä hintoja tai datakattoja, löytyy DNA:n valikoimasta myös prepaid-liittymä, jonka hinnoittelu perustuu päiväkohtaiseen veloitukseen. Tätä liittymää voit käyttää rajoituksetta ja maksat vain kiinteän päivittäisen hinnan. Tämä vaihtoehto sopii parhaiten aktiiviselle käyttäjälle, sillä maksu veloitetaan jokaiselta päivältä riippumatta siitä, onko liittymää käytetty vai ei. Prepaid-liittymien osalta on hyvä muistaa, että ne ovat voimassa rajoitetun ajan. Voimassaoloaika määräytyy viimeisimmän saldolatauksen mukaan ja vaihtelee puhelinoperaattorin ja liittymätyypin mukaan. Muista siis tutustua myös voimassaoloa koskeviin rajoituksiin ennen liittymän hankkimista.

Puhelinliittymän käyttö ulkomailla

Puhelinliittymän käyttö ulkomailla on aivan oma lukunsa, johon pätevät eri säännöt ja vinkit. Jos aiot käyttää puhelinliittymääsi myös ulkomailla, sinun kannattaa kiinnittää huomiota liittymätyyppiin ja puhelinoperaattorin roaming-maksuihin. Prepaid-liittymien käyttöön ulkomailla saattaa liittyä maakohtaisia rajoituksia, joten ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaakin tarkistaa mahdolliset rajoitukset jo ennen matkalle lähtöä suoraan omalta operaattoriltasi. Jo ennen liittymän hankkimista tai vaihtoa on hyvä tarkistaa sisältyykö uuteen liittymään roaming etenkin EU:n alueella. EU-roaming mahdollistaa liittymän käytön EU-maissa kotimaan hinnoilla ja kattaa puhelut, tekstiviestit sekä internetin käytön loma- ja työmatkoilla. EU-roamingiin sovelletaan liittymäkohtaista käyttörajaa, eikä se sovellu pitkäkestoiseen internetin käyttöön EU:n alueella. Jos haluat käyttää puhelinta EU:n ulkopuolelle matkustettaessa, kannattaa tutustua puhelinoperaattorin ulkomaan hintoihin. Monilla operaattoreilla on maakohtaisia tarjouspaketteja, jotka mahdollistavat liittymän käytön ulkomailla tiettyyn ennalta määriteltyyn kiinteään hintaan. Tällöin esimerkiksi datan käyttö ulkomailla tulee huomattavasti edullisemmaksi, ja voit hyödyntää esimerkiksi internetin karttapalveluita ilman erillistä lisämaksua. Suomesta paljon ulkomaille puheluita soittavan kannattaa puolestaan tutustua Globetelin kilpailukykyisiin hintoihin.

Puhelinliittymän hankkiminen ja vaihtaminen

Suomen 4G-verkko on kaikkien puhelinoperaattorien osalta jo todella kattava, ja 5G-verkkoa rakennetaan täydellä vauhdilla. Suomalaisten puhelinoperaattorien valikoimasta löytyy tasokkaita 5G-puhelinliittymiä, joiden avulla otat askeleen kohti tulevaisuutta. Saat puhelimesi nopeudesta kaiken mahdollisen irti ja käyttöösi mobiiliverkon parhaat nopeudet, jotka voivat olla jopa 1 000 Mbit/s. 5G-puhelinliittymällä surffaat sujuvasti internetissä missä ikinä oletkin, ja se sopii erityisen hyvin nettipelaajille sekä innokkaille sosiaalisen median käyttäjille. Puhelinliittymien tulevaisuutta ovat myös sähköiset eSIM:it, jotka korvaavat muovisen SIM-kortin. Sinun ei siis enää tarvitse miettiä, minkä kokoisen SIM-kortin puhelimeesi tarvitset. Älylaitteeseen sisäänrakennettu eSIM on SIM-kortti, joka toimii perinteisen SIM-kortin tapaan. Jos puhelimesi tukee eSIM-tekniikkaa, voit valita liittymän tilauksen yhteydessä joko perinteisen SIM-kortin tai eSIMin. Laitteeseen ei siis enää tarvitse laittaa erillistä SIM-korttia, vaan eSIMin voit tilata myös etänä. Useimpien Suomessa toimivien puhelinoperaattorien liittymiin on jo saatavilla eSIM. Tämä helpottaa entisestään jo olemassa olevan liittymän vaihtoa, joka onnistuu näppärästi operaattorin verkkosivulla, eikä edellytä enää edes SIM-kortin vaihtamista uuteen.

Puhelinliittymän hankkiminen ja vaihtaminen on nykyisin helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan ennen. Liittymien vertailu internetin vertailupalvelun avulla on yksinkertaista, ja vähällä vaivalla pystyt kartoittamaan, mikä liittymä sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi. Parhaat tarjoukset hyödyntämällä säästät selvää rahaa ja hyvässä tapauksessa kerrytät myös bonusta tai muuta etua. Liittymän voi avata ja vaihtaa puhelinoperaattorin myymälässä tai muussa myyntipisteessä, mutta kaikkein helpoiten se käy operaattorin omilla verkkosivuilla. Vaihtaminen ei edellytä uuden numeron hankkimista, ja halutessasi voit pitää vanhan tutun numerosi. Sinun ei myöskään tarvitse itse irtisanoa vanhaa liittymääsi, vaan puhelinoperaattori hoitaa sen puolestasi. Puhelinoperaattorista riippuen liittymän siirto kestää noin 2 viikkoa, mutta vanha liittymä on käytettävissäsi siirtohetkeen saakka. Ennen liittymän hankkimista tai vaihtamista kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota mahdolliseen määräaikaisuuteen, joka voi sitoa sinut kyseisen operaattorin asiakkaaksi ennalta määritellyksi ajaksi. Ota samalla myös selvää, mitä muita palveluita uuden operaattorisi yritys tarjoaa. Voit saavuttaa selkeää rahallista etua keskittämällä kodin, perheen tai yrityksen kaikki tietoliikennepalvelut samaan yritykseen.