hero image

Matkapuhelinoperaattori Moi

MOI - edulliset ja suositut puhelinliittymät MOI on vuonna 2016 markkinoille lanseerattu puhelinoperaattori, joka tarjoaa matkapuhelinpalveluja suomalaisille. Yhtiöllä on käytössään DNA:n 4G-matkapuhelinverkko, joka kattaa jopa 99 % suomalaisten matkapuhelinten kuuluvuusalueesta. Kyseessä on LTE-verkko, joka mahdollistaa langattoman tiedonsiirtotekniikan aiempia 2G- ja 3G-yhteyksiä nopeammin. Operaattori on saavuttanut menestystä huimaa tahtia edullisilla hinnoillaan ja suurilla mainoskampanjoillaan, jotka jäävät yleisön mieleen erikoisuudellaan. Sitoutumista ei vaadita, eli liittymäsopimuksen voi päättää milloin tahansa. Kaikki liittymän hallinta tapahtuu yhden sovelluksen kautta, vaikka käytössä olisi useampiakin sim-kortteja. Sim-kortteja on mahdollista hankkia kolmekin kappaletta yhdelle henkilölle eri laitteita varten. Datasiirto yltää joissakin liittymissä jopa 300 Mbit:iin sekunnissa, valtaosassa nopeus on kuitenkin 100 Mbit/s.

Plussat

  • Edulliset hinnat
  • Pakettien helppo muokattavuus
  • Ei pitkiä määräaikaisia sopimuksia
  • Useat sim-kortit

Miinukset

  • Ei omaa puhelinverkkoa
  • Ei prepaid-liittymiä
  • Ei tarjoa vielä 5G-liittymiä

Matkapuhelinoperaattori Moi – matkapuhelinliittymät

MOI liittymien kuuluvuus

MOI puhelinliittymät toimivan DNA:n verkossa 4G-tekniikan avulla. Kuuluvuus kattaa luonnollisesti saman alueen kuin DNA:lla. Mikäli 4G-yhteys ei ole käytettävissä, siirtyy verkko käyttämään seuraavaksi parasta yhteyttä. 4G-yhteys on ensisijaisesti dataverkko, jonka kautta esimerkiksi pelaaminen tai elokuvien katsominen sujuu ongelmitta. Tämän LTE-verkon varaan on mahdollista rakentaa jopa kodin oma langaton verkko, joka toimii malliikkaasti. DNA pyrkii alati tehostamaan verkon kuuluvuutta alueilla, joilta tukiasema jo löytyy. Lisäksi uusia tukiasemia pyritään rakentamaan mahdollisuuksien mukaan, jotta verkon katvealueet jäisivät menneisyyteen. MOI tarjoaa myös 5G-verkon niillä alueilla, joissa resurssit löytyvät ja tätäkin aluetta tehostetaan koko ajan, kuten nykyaikana vaaditaan.

Puhelinliittymien hinnat

MOI liittymät ovat hyvin kilpailukykyisiä nykyisessä markkinatilanteessa. Edullisin liittymä, "Kuuden euron simmi", irtoaa jo 6 eurolla kuukaudessa, ja tästä löytyy dataa 4 Gt kuukaudessa kotimaan sisällä. EU-dataa pakettiin kuuluu 3 Gt. Lisädatasta veloitetaan 2,50 euroa jokaiselta alkavalta Gt:lta. Nopeudeksi luvataan jopa 100 Mbit/s, mikä kuuluu vähimmäisnopeudeksi jokaisen MOI:n liittymän kohdalla. Lisäksi tarjolla on paketti nimeltään Rajattoman Reilu, jossa datamäärä on Suomen rajojen sisäpuolella rajoittamaton, ja tuolloin hinta nousee 18 euroon. EU-roamingia löytyy 10Gt. Tästä seuraava liittymä tarjoaa jopa 300 Mbit:n nopeuden ja EU-dataa 15 Gt. Hinta tälle Rajatton Turbo -nimeä kantavalla liittymälle on 23 euroa/kk.

Moi perhe

Erilaiset sopimukset

MOI ei tarjoa prepaid-liittymiä lainkaan, ainoastaan jälkikäteen maksettavan ns. postpaid-liittymän. Kaikki puhelinyhtiön kanssa tehdyt sopimukset on mahdollista päättää missä vaiheessa tahansa, eli asiakkaan ei tarvitse sitoutua tiettyihin määräaikoihin ja tähän liittyviin mahdollisiin sakkomaksuihin. Tämä lisää liittymien suosiota edullisten hintojensa lisäksi. Ensisijaisesti MOI mobiili panostaa tarjoamaan kattavat datapalvelut, mutta puheluiden ja tekstiviestien suhteen ei ole myöskään valitettavaa. Puheluille ja tekstiviesteille on omat kappalehinnoittelunsa, mutta näillä on kuitenkin oma kattonsa. Tuolloin enemmän normaaleja puheluita tai tekstiviestejä käyttävät asiakkaat tietävät puhelinlaskunsa pysyvän tiettyjen rajojen sisällä. Hintakatto puheluilla ja tekstiviesteillä on 4-8 euroa kuukaudessa. Mahdollisuus on myös useampiin sim-kortteihin ja vastaajapalveluun.

Kilpailuasema

MOI on saavuttanut nopeasti suosiota ja asiakkaita on jo satoja tuhansia. Tätä tahtia niitä oletetaan tulevan lisää hyvää vauhtia. Hinnoittelu on matkapuhelinalan kevyimpiä ja selkeimpiä. Asiakkaan on mahdollista valita liittymänsä sisältö hyvin joustavasti. Kilpailuvalttia lisää myös mahdollisuus useampaan sim-korttiin, jopa samalle numerolle. Samaan liittymäpakettiin on mahdollisuus sisällyttää niin monta liittymää kuin tarvitsee. Datapaketti jakaantuu liittymien kesken, joten tämän suhteen ei vaadita eri sim-korttien kanssa säätämistä. Liittymään kuuluvat toiminnot on hoidettavissa kätevästi erillisen MOI-sovelluksen kautta. Yritys ei myöskään lähetä asiakkailleen laskuja, vaan veloitukset tapahtuvat suoraan asiakkaan maksukortilta. Yksi liittymäpaketti sisältää jo valmiiksi kolme sim-korttia ja lisää on mahdollista hankkia veloitusta vastaan.

Kenelle liittymät sopivat

MOI:n liittymät on muovattu ensisijaisesti yksityisasiakkaille sekä pienemmille yrityksille. Hintansa puolesta liittymät sopivat hyvin myös opiskelijoille. Mikäli 4 Gt:n datamäärä on riittävä, on liittymän kuukausihinta alhainen. Valtaosa käyttää kuitenkin enemmän dataa, tutkimukseen mukaan keskimäärin 5 Gt. Liittymä ei ole paras mahdollinen välttämättä enemmän ulkomailla, tai edes Euroopassa matkustavalle, koska roamingin määrä on rajoitettu. Pakettiin kuuluva datamäärä saattaa tietenkin riittää asiakkaalle, mutta näiden suhteen on aina syytä noudattaa varovaisuutta. Nopeaa nettiä kaipaavalle MOI on kuitenkin varsin passeli, harvempi puhelinyhtiö tarjoaa näin nopeaa yhteyttä niinkin edulliseen hintaan. Liittymän sulkeminen ja avaaminen eivät maksa mitään, mikäli tämä hoidetaan itse mobiilisovelluksen kautta.

MOI yrityksenä

MOI lanseerasi toimintansa asiakaslähtöisyyteen perustuvalla periaatteella. Yritys ei halua olla suuri korporaatio, vaan rento, asiakasta kuunteleva operaattori. Omistajuus on sataprosenttisesti DNA:lla. Yhtiötä lähdettiin perustamaan 30 sijoittajan voimin ja alkuun tiimiin kuului parikymmentä henkilöä. Jo keväällä 2017 MOI raportoi myyneensä kymmeniä tuhansia liittymiä. Tarkoitus on tarjota asiakkaille mahdollisimman yksinkertaisia ratkaisuja matkapuhelimen käyttöä varten. Mobiilidatayhteydet ovat kiitettäviä nopeuksiltaan. Uusien tuulien tuominen matkapuhelinoperaattoreiden toiminta-alueelle näkyy myös mahdollisuudesta hankkia useampia sim-kortteja, jopa samalle liittymälle. Hinnoittelunsa suhteen MOI on myös onnistunut hyvin ja liittymät ovat herättäneet kiinnostusta uusien asiakkaiden parissa. Periaate olla sitouttamatta asiakkaita määräaikaisilla sopimuksilla nostaa kilpailuasemaa matkapuhelinoperaattoreiden keskellä.

Yhteenveto – matkapuhelinoperaattori Moi

Yhteenvetona voisi sanoa, että MOI vaikuttaa olevan varsin toimiva operaattori. Edulliset hinnat, datasiirron nopeus, pakettien helppo muokattavuus, useat sim-kortit ja asiakaslähtöisyys luovat jo vahvan markkinointiaseman. MOI lisää suosiotaan koko ajan ja asiakkaita on paljon. On vaikeaa löytää edullisempaa ja selkeämpää matkapuhelinoperaattoria. Laskujen veloittaminen suoraan asiakkaan kortilta voi olla joko positiivinen tai myös negatiivinen asia. Toki asiakkaiden täytyy aina olla varautunut puhelinlaskunsa maksamiseen. MOI tekee siitä kuitenkin melko yksinkertaista selkeillä paketeillaan. Liittymätyyppien muokkaaminen tai vaikka sopimuksen lopettaminen tapahtuu helposti, eikä MOI sido asiakkaitaan tiettyihin määräaikoihin sakkojen uhalla. Kaiken kaikkiaan MOI on varsin toimiva kokonaisuus. Muista kuitenkin aina vertailla ja kilpailuttaa puhelinliittymä, kun olet miettimässä liittymän vaihtamista, jotta löydät sinun käyttötarkoituksiin sopivan ja halvimman liittymän.

MOI kokemuksia

MOI on liikevaihdoltaan ja liittymämäärältään pieni operaattori verrattuna isompiin kilpailijoihinsa, joten asiakaskokemuksia ei juuri löydy tutkimuksista ja asiakaspalautealustoilta. MOI julkaisee omilla verkkosivuillaan puolivuosittain päättötodistus-nimistä asiakastyytyväisyysraporttia, jossa erilaisia osa-alueita kuten verkon nopeutta ja kuuluvuutta, asiakaspalvelua ja hintaa on arvosteltu asteikolla 4-10. Kevään 2020 osalta keskiarvo oli 9, vastausmäärän ollessa 869. 

MOI toimii DNA:n verkossa, jossa se oli aiemmin vuokralla palveluoperaattorina, kunnes DNA osti MOIn vuonna 2019. Konsulttiyhtiö Omnitelen tekemässä nopeusmittauksessa DNA:n 4G-verkon keskimääräinen nopeus verkosta mobiililaitteelle oli 83,9 megabittiä sekunnissa. Tulos oli vertailun operaattoreista paras, Elisan jäädessä alle 80 ja Telian alle 70 megabittiin sekunnissa. Kuuluvuus DNA:n verkossa on hyvä, sillä sen 4G-verkon peittoalueella asuu suomalaisista yli 99 %. Nopeasti laajeneva 5G-verkko käsittää vielä tällä hetkellä lähinnä suurten asutuskeskusten keskusta-alueita.

Usein kysytyt kysymykset

MOI vuokraa DNA:n verkkoa, joka kattaa käytännössä koko Suomen. Lisäksi Itä- ja Pohjois-Suomen alueella DNA:lla on Telian kanssa yhteisverkko, jolla pyritään parantamaan kuuluvuutta haja-asutusalueilla.