hero image

Matkapuhelinoperaattori Telia

Telia on monikansallinen teleoperaattori, joka on tällä hetkellä Pohjoismaiden suurin TV-yhtiö sekä yksi Suomen johtavista ICT-palveluntarjoajista. Tällä sivulla vertaillaan Telian liittymiä sekä tarkastellaan Telian toimintaa Suomessa. Yritys muodostui, kun ruotsalaisyritys fuusioitui suomalaisen Soneran kanssa vuonna 2002, ja se on ollut siitä lähtien suomalaisten suosiossa. Liittymien vertailulla voi säästää itselleen aikaa ja rahaa. Liittymien vertailu on kannattavaa yleensä noin kerran vuodessa, jos ei useamminkin, sillä uusia teknologioita, kuten 5G, sekä nopeampia liittymiä laitetaan jatkuvasti tarjolle operaattorien toimesta. Lisäksi useimmiten liittymillä on määräaikainen sopimus, jotka toimivat siten, että liittymä on hieman edullisempi ensimmäiset 12 tai 14 kuukautta.

Plussat

  • Tarjoaa 5G-liittymiä
  • Monipuolinen Telia TV -suoratoistopalvelu
  • Laaja sekä toimintavarma matkapuhelinverkko

Miinukset

  • Liittymätarjoukset edellyttävät yleensä määräaikaista sopimusta – kestoltaan 12–24 kuukautta
  • Puhelinliittymissä on hieman kallis hintataso

Matkapuhelinoperaattori Telia - matkapuhelinliittymät

Telian verkko ja liittymien kuuluvuus

Telian verkko on yksi Suomen laajimmista, jonka vuoksi Telian liittymät ovatkin Suomen suosituimpia puhelinliittymiä. Telia rakentaa Suomeen jatkuvasti uusia tukiasemia, ja olemassa olevien tukiasemien palveluita kehitetään kaikkialla Suomessa. Telian laajan runkoverkon kautta kulkee yli kolmannes koko maailman nettiliikenteestä. Telia tarjoaa myös verkkokartan, josta pystyy nopeasti tarkistamaan puhelinverkon kuuluvuuden ja verkkoyhteyksien nopeuden. Puhelinverkko toimii asiakkaiden kokemuksien mukaan luotettavasti myös ulkomailla. Telia puhelinliittymät omaavat automaattisesti ominaisuuksia, jotka tekevät puhelimen käytöstä edullista myös Suomen ulkopuolella. Myös netin käyttäminen ulkomailla on helppoa. Telian liittymissä netin EU-käyttö kuuluu automaattisesti liittymäsi kuukausimaksuun, ja muualle maailmaan saatavilla on edullisia Reissupaketteja.

Telian puhelin- ja mobiililaajakaistaliittymät

Telia liittymät ovat melko perinteisiä, ja niitä löytyy laidasta laitaan. Vertailukelpoisina vaihtoehtoina puheaikapaketit, mobiililaajakaistaliittymät sekä erilaiset prepaid-liittymät. Telia tarjoaa 5G-puhelinliittymiä pakettihinnoin, joista voi valita oman käytön mukaan. Vain vähän nettiä selaavalle on esimerkiksi Rajaton LITE 0,2M ja jos tarvitset suuria nopeuksia ja rajattomasti käyttöä, löytyy myös Rajaton 5G 1000M. Jos kuitenkin tarvitset vain esimerkiksi yksinkertaisen 4G-netin rajattomalla käytöllä, löytyy Telialta myös useampi hieman tavallisempi vaihtoehto, joista voi valita itselle sopivimman. Tarjolla on myös liittymä, jossa asiakas maksaa käytön mukaan. Puhelin- tai nettipalvelu on mahdollista hankkia myös prepaidina. Operaattorien vertailusivustolta löytää helposti kaikki Telian liittymävaihtoehdot.

Telia TV -suoratoistopalvelu

Kivana lisänä käyttäjilleen Telia tarjoaa myös suoratoistopalveluita. Telia TV on Telian oma TV-palvelu, joka tuo viihteen asiakkaan luokse. Suoratoistopalvelu on maksuton sovellus kaikille laitteille, liittymästä ja operaattorista riippumatta. Palvelun ominaisuudet jakautuvat monipuolisiin kanavapaketteihin, vuokraamoon sekä tallennuspalveluihin, joita kehitetään jatkuvasti. Käyttäjä voi siis esimerkiksi valita itselleen sopivan kanavapaketin, josta löytyy itseä kiinnostavia kanavia kuten urheilua tai draamaa. Kokonaisuudessaan palvelun kautta pääsee käsiksi tuhansiin elokuviin ja televisio-ohjelmiin. Laajan valikoiman lisäksi käyttäjä pääsee myös helposti tutustumaan muihin suoratoistopalveluihin kuten C Moreen, HBO Nordiciin sekä Paramount +:saan. Tunnusten luominen on ilmaista, ja palveluun pääsee myös tutustumaan maksutta, esimerkiksi ensimmäisen elokuvan vuokraaminen on täysin maksutonta.

Telian hintataso

Keskittämällä omat ja yrityksen liittymäsopimukset Telialle voi saada paljonkin palveluita käyttöönsä erittäin edulliseen hintaan. Mikäli vaihdat liittymät koko perheelle, voi säästö olla vuodessa jopa satoja euroja. Myös erilaiset vertailukelpoiset tarjoukset ja kampanjat ovat houkuttelevia, ja niitä kehitetään jatkuvasti. Kampanjatarjouksiin liittyy usein jonkinlainen määräaikaissopimus, joka on kestoltaan 12–24 kuukautta. Määräaikaissopimus varmistaa sen, että vaikka oman liittymän tai palvelun hinta jostain syystä nousisi, on asiakas turvassa hinnanvaihtelulta tuon määräajan verran. Erilaisten kampanjoiden päättyessä niiden tilalle tulee uusia, jolloin asiakkaan määräajan päättyessä on tilalle tullut jo uusi kilpaileva tarjoushinta, johon tarttua ja näin ollen hintataso pysyy edelleen alhaisena. Kaikki tarjoukset ja kampanjat löytyy helposti vertailutaulukon avulla.

Telia yksityishenkilöille

Telian laajaan valikoimaan liittyy aiemmin mainittujen palveluiden lisäksi paljon muuta. Telia-kaupassa on tarjolla laaja valikoima mobiililaitteita ja niihin kuuluvia lisälaitteita tarjoushinnoin. Liittymänhaltijana voi tuotteita halutessaan ostaa myös osamaksulla, eli liittymän ja luurin saa helposti samasta paikasta. Telian kautta voi myös saada käyttöönsä tietoturvan, Freedomen, Liigavahdin, Spotifyn sekä laajan valikoiman erilaisia pelejä. Telian asiakkaalla on myös jatkuvasti käytössään Telia Helppi, joka ratkaisee laitteisiin liittyviä ongelmia, jos niitä ilmenee. Asiakkaalla on myös käytössään laitehuolto, joka käytännössä viittaa pitkään listaan valtuutettuja huoltoliikkeitä, jotka hoitavat hajonneen laitteen kuntoon kädenkäänteessä. Jos oman laitteen vaihto uuteen on ajankohtaista, tarjoaa Telia asiakkailleen myös edullisia vaihtodiilejä.

Telia yrityksille

Telia tarjoaa myös yrityksille laajasti edullisia palveluita, joiden avulla työskentely onnistuu vaikka omalta kotisohvalta. Telialta saa saman katon alta kaikki yritystoimintaa tehostavat IT-palvelut, kuten laitteet, liittymät, nettiyhteydet, vaihdepalvelut, kotisivupalvelut sekä kattavan tietoturvan. Yrityksille on tarjolla myös talouspalveluita, erilaisia mahdollisuuksia toiminnan digitalisointiin sekä IoT-palveluita. Telia ei ole aivan perinteinen palveluntarjoaja, vaan laajan palvelukirjon ohessa yhtiö tukee myös muuta suomalaista yritystoimintaa. Tästä hyvänä esimerkkinä on keväällä 2020 lanseerattu #yhdessä kampanja, jonka tarkoituksena oli tukea erityisesti koronaviruksen aiheuttaman talousahdingon keskellä kamppailevia pienyrittäjiä. Telian #yhdessä kampanja keskittyi erityisesti pienyrittäjien tukemiseen tarjoamalla yrityksille mainos- ja markkinointitilaa sekä luovuttamalla kotisivu ja verkkokauppatyökalun kuudeksi kuukaudeksi veloituksetta pienyrittäjien käyttöön liiketoiminnan digitalisoimiseen.

Telia kokemuksia

Vuoden 2019 asiakastyytyväisyyttä mittaavassa EPSI Rating-tutkimuksessa Telia sai toimialan keskiarvoa paremmat arviot niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaidenkin puolella. Asteikolla 0-100 Telian arvosana kuluttajapuolella oli 78,8 toimialan keskiarvon ollessa 78,6. Yritysasiakkaiden puolella Telian pisteet olivat 77,3 ja toimialan keskiarvo 76,1. Telia oli Suomen operaattoreista ainoa, jonka pisteet sekä kuluttaja- että yritysasiakkaiden osalta nousivat edellisvuodesta: yhteensä muutosta tuli +2,3 pistettä. Telia tuntuukin olevan erityisesti yritysasiakkaiden suosiossa, sillä myös Ruotsissa se sai yritysasiakkaiden osalta se sijoittui kärkeen 70,3 pisteellä, toimialan keskiarvon ollessa 68,7.

Asiakaspalautteita keräävällä Trustpilot-alustalla Telia on saanut keskimäärin 2,2/5 tähteä, 14 arvostelun otannalla. Arvosana on välttävä, mutta toisaalta otanta tuskin edustaa asiakaskantaa tasapuolisesti, vaan alustalle kirjoittavat arvosteluja korostetusti tyytymättömät asiakkaat. Kritiikin aiheita olivat pääosin:

  • vaikeasti tavoitettava asiakaspalvelu
  • aiheettomaksi koettu maksamattomien laskujen perintä
  • hidas ja epävarma laajakaistayhteys

Omnitele-konsulttiyhtiön tutkimuksessa Telian verkon nopeus mitattiin hieman kilpailijoita hitaammaksi. Verkolta laitteelle tutkimuksessa saavutettiin 63,2 megabittiä sekunnissa. Pääkilpailijat Elisa ja DNA pääsivät molemmat noin 80 mbit/s nopeuksiin. Toisaalta laitteelta verkkoon päin menevä nopeus oli Telialla paras: 27,7 mbit/s kahden kilpailijan jäädessä alle 26 mbit/s lukemiin. Telian kattavan 4G-verkon rinnalle rakennetaan jatkuvasti laajenevaa 5G-verkkoa, joka toistaiseksi kattaa lähinnä Suomen suurimmat kaupungit.

Yhteenveto Teliasta

Vertailun lopuksi voi todeta, että kaiken kaikkiaan Telian palvelut ovat kattavat, ja palveluvalikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotain. Hintavertailu Telialla on helppoa, ja omaa tarvetta vastaavan paketin löytää helposti vertailusivuston avulla. Erilaisten puhepakettien, prepaid-liittymien ja mobiililaajakaistaliittymien valikoima ottaa huomioon kuluttajien ja yritysten yksittäiset tarpeet, ja asiakaspalvelusta on mahdollisuus löytää vastaus kysymykseensä yhteisöstä tai chat-keskustelusta asiakaspalvelijan kanssa. Telia tarjoamat liittymät, lisäpalvelut ja laitemyynti mahdollistaa keskittämisen vain yhteen paikkaan, varsinkin kun hinta-laatusuhde on kohdallaan ja verkko ja kuuluvuus on kattava - kotimaassa sekä ulkomailla. Kenties sen vuoksi Telia onkin onnistunut saamaan itselleen luotettavan operaattorin maineen niin Suomessa kuin muissakin pohjoismaissa.

Usein kysytyt kysymykset

Telialla on Suomessa oma 4G-verkko, joka kattaa käytännössä koko Suomen. Lisäksi Itä- ja Pohjois-Suomen alueella Telialla on DNA:n kanssa yhteisverkko, jolla pyritään parantamaan kuuluvuutta haja-asutusalueilla. Telian oma 5G-verkko toimii suurimmissa kaupungeissa ja kasvaa jatkuvasti.