hero image

Matkapuhelinoperaattori DNA

DNA aloitti matkapuhelinoperaattoritoimintansa pienenä yrityksenä vuonna 2001, mutta nykyään se on yksi Suomen suosituimmista ja suurimmista tietoliikennekonserneista. Tänä päivänä DNA:lla on yli 4 miljoonaa liittymäasiakkuutta. Yrityksen tärkein kohde on asiakas, ja keskiössä on se, miten asiakkaan elämästä voitaisiin tehdä mahdollisimman helppoa ja mutkatonta. DNA:n arvoja ovat nopeus, rohkeus ja mutkattomuus, ja se pyrkii tarjoamaan asiakkailleen uusimpia innovaatioita mahdollisimman kustannustehokkaasti. DNA:lla työskentelee noin 1600 työntekijää. Yritys on valittu Suomen parhaaksi ja koko Euroopan 13. parhaaksi työpaikaksi Great Place To Work 2019 -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Yritys panostaa laadukkaaseen verkkoon, omaan asiakaspalveluun sekä nykyaikaisiin palveluihin.

Plussat

  • 99 % suomalaisista asuu DNA:n 4G-verkon alueella
  • Huippunopea 5G-verkko laajenee jatkuvasti uusille alueille
  • Tarjoaa Prepaid-liittymiä

Miinukset

  • Toimialan keskiarvoa heikompi asiakastyytyväisyys Suomessa: 76,7/100 (EPSI Rating 2019)

Matkapuhelinoperaattori DNA – matkapuhelinliittymät

DNA-puhelinliittymät tavoittavat lähes koko Suomen

DNA puhelinliittymät toimivat luotettavasti lähes koko maassa, sillä 4G-verkko tavoittaa jo 99 % suomalaisista. Verkkoa vahvistetaan ja parannetaan jatkuvasti, mikä lisää tiedonsiirtonopeuksia. Samaan aikaan myös uusi, huippunopea 5G-verkko laajenee jatkuvasti uusille alueille. Kuuluvuuteen vaikuttavat kuitenkin tukiaseman läheisyyden lisäksi myös muut seikat, joihin operaattorilla ei ole mahdollista vaikuttaa. Tällaisia ovat muun muassa maastoesteet, puusto ja rakennukset sekä rakennusmateriaalit, mutta myös vallitsevat sääolot. Kuuluvuus voi siis samassakin paikassa vaihdella päivästä toiseen. Kuuluvuutta voi kokeilla parantaa myös itse esimerkiksi siirtymällä huoneesta toiseen, rakennuksesta ulos tai pakottamalla puhelin 3G-verkkoon. DNA:n kuuluvuuskartasta voi tarkistaa oman asuinalueensa tilanteen syöttämällä palveluun oman kotiosoitteen.

DNA-liittymien hinnat

DNA-liittymät tarjoavat vaihtoehtoja erilaisille käyttäjille. Paljon puhelinta käyttävälle on tarjolla paketteja, joissa puhelut, tekstiviestit ja netti kuuluvat kiinteään kuukausihintaan. DNA Rajaton 5G, jossa netin maksiminopeus on 1000 Mbit/s, maksaa 49,90 euroa/kk ilman voimassa olevaa määräaikaa. Vastaavasti DNA Rajaton 5 G 400 Mbit/s -nopeudella ja 12 kuukauden määräaikaissopimuksella maksaa 34,90 euroa. Halvin pakettivaihtoehto on DNA Rajaton 1 Mbit/s -netillä: sen hinta on 12 kuukauden määräaikaissopimuksella 22,90 euroa. Jos taas puhelinta käytetään vähemmän eikä ole tarvetta pakettiratkaisuihin, DNA:lta löytyy myös liittymävaihtoehtoja, joissa puheluista ja viesteistä veloitetaan käytön mukaan. DNA Jämpti -liittymän voi ottaa netillä, jolloin hinta on 9,90 euroa/kk, tai ilman hintaan 7,90 euroa/kk.

DNA prepaid -liittymät

Prepaid-liittymä on helppo valinta silloin, kun tarvitsee liittymää vain väliaikaisesti tai kun haluaa olla ehdottoman varma omista saldorajoistaan. DNA Prepaid -liittymissä ei ole kuukausimaksua lainkaan. Prepaid-liittymää voi käyttää Suomen hinnoilla kaikissa EU-maissa, ja kaikkiaan se toimii yli sadassa maassa. Ennen ulkomailla käyttöä se on kuitenkin otettava käyttöön Suomessa. Liittymän mukana käyttöön saa myös Prepaid-sovelluksen, jolla liittymän tietoja on helppo tarkastella ja muuttaa tarpeen mukaan. DNA Super Prepaid -liittymä on hinnaltaan 0,99 euroa/vrk tai valitun paketin mukaan esim. 19,90 euroa/kk. DNA Rajaton Prepaid -liittymä tarjoaa rajattomasti puheluita, tekstiviestejä ja nettiä, ja sen hinta on 0,89 euroa/vrk eli 26,70 euroa/kk.

DNA-mobiililaajakaistaliittymät

DNA mobiililaajakaista sopii paljon reissaaville, sillä silloin netti kulkee helposti asiakkaan mukana. Lomareissuilla se on kätevä, sillä liittymä toimii niin veneessä, autossa kuin mökillä. Liittymiin kuuluu rajaton netin käyttö Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Muissa EU/ETA-maissa tiedonsiirto sisältyy kuukausihintaan, jolloin käytöstä maksetaan vain kiinteä EU-lisämaksu. Tarjolla on erilaisia liittymävaihtoehtoja, joista asiakas voi valita sen mukaan, onko netin käyttö satunnaista tai esimerkiksi tiettyyn ajanjaksoon painottuvaa. Giganopeuksista DNA Liikkuva 5G 1000M -liittymää voidaan käyttää useilla laitteilla, ja se mahdollistaa esimerkiksi työmatkoilla tapahtuvan vaativan käytön. Myös DNA Liikkuva 5G 400M -liittymä tuo käyttöön huippunopean 5G:n.

DNA:n mobiilivarmenne

Mobiilivarmenne on puhelimessa toimiva sähköinen henkilöllisyystodistus. Nettiasioinnissa tulee usein todistaa henkilöllisyys tai tehdä sähköinen allekirjoitus, ja mobiilivarmenteen avulla nämä onnistuvat kätevästi. Mobiilivarmenne on käytössä monissa julkisen sektorin asiointipalveluissa sekä vakuutusyhtiöillä. Tunnistautumiseen varmenteen avulla tarvitaan vain oma puhelinnumero ja itse valittu nelinumeroinen tunnusluku. Mobiilivarmennetta käytetään aina salatun yhteyden kautta, joten sen käyttö on turvallista, eikä henkilötietojen leviämistä vääriin käsiin tarvitse pelätä. DNA:n asiakkaat saavat mobiilivarmenteen käyttöönsä ilmaiseksi 12 kuukauden ajaksi. Tämän jälkeen tilaus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana, ja veloitus tapahtuu senhetkisen hinnaston mukaan. Varmenteen käytön tämänhetkinen hinta on 1,99 euroa kuukaudessa ja normaali kytkentämaksu 3,90 euroa.

DNA Kauppa

DNA:n hintataso ja tarjoukset

DNA on panostanut asiakastyytyväisyyteen ja siihen, että tavallisesta arjesta voitaisiin tehdä inspiroivaa ja hauskaa uusien digilaitteiden avulla. Sen imagoon ovat aina kuuluneet paitsi laadukkaat liittymät myös edulliset ja kilpailukykyiset hinnat. Eri operaattoreita kannattaa kuitenkin vertailla ja kilpailuttaa, vaikka suora vertailu voikin olla hankalaa. Operaattorit painottavat hieman eri asioita markkinoinnissaan, ja tarjolla olevia erilaisia paketteja voi olla vaikea verrata toisiinsa suoraan. Saatavilla voi kuitenkin olla tarjouksia, joihin kannattaa tutustua. Esimerkiksi DNA tarjoaa usein paketteja 12 kuukauden määräajalla. Kannattavaa voi olla kilpailuttaa myös kaikki palvelut samaan aikaan, sillä operaattoreilta voi löytyä edullisempia pakettihintoja suuremmille kokonaisratkaisuille.

Kannattaa seurata DNA:n ajankohtaisia tarjouksia ja etsiä sieltä edullisimpia vaihtoehtoja. Tarjolla on paitsi erikoishintaisia laitteita myös liittymiä, joiden hinnat voivat olla tutustumisen arvoisia. DNA:lla on tarjouskampanjanaan niin kutsutut Pinkit päivät, jolloin saatavilla on yleensä erikoistarjouksia ja muuta mukavaa. Suomessa eri matkapuhelinoperaattoreiden tarjoamien hintojen erot ovat suhteellisen pieniä, mutta miettimällä omia tarpeitaan ja tekemällä vertailua näiden pohjalta voi löytää itselleen sopivan edullisimman vaihtoehdon. Esimerkiksi DNA:n perusliittymä on edullinen vaihtoehto, jos ei tarvitse kiinteää puhe- ja datapakettia. Paljon puhelinta käyttävälle taas kaiken kattava pakettiratkaisu on parempi vaihtoehto, sillä silloin ei laskuun pääse tulemaan ikäviä yllätyksiä.

DNA kokemuksia

DNA on yksi Suomen kolmesta suuresta matkapuhelinoperaattorista Elisan ja Telian ohella. Sen mobiililiittymiä on Suomessa käytössä noin 2,7 miljoonaa. 

Asiakastyytyväisyyttä mittaavassa vuoden 2019 EPSI Rating-tutkimuksessa DNA sai asteikolla 0-100 hieman pääkilpailijoitaan heikommat arviot, sillä DNA:n kuluttajatyytyväisyys oli 76,7 pistettä toimialan keskiarvon ollessa 78,6. Yritysasiakkaiden osalta puolestaan DNA:n asiakastyytyväisyyspisteet 76,9 olivat hieman toimialakeskiarvoa 76,1 paremmat. Edellisvuoteen verrattuna tyytyväisyydessä oli pientä laskua, sillä kuluttaja- ja yritysasiakkaiden yhdistetty muutos oli -0,5 pistettä. Tutkimuksessa yli 60 pisteen tulokset ilmaisevat kuitenkin tyytyväisyyttä, joten tuloksia voidaan pitää hyvinä. DNA:n osalta voidaan myös mainita, että sen pääomistaja Telenor toimii itse myös Ruotsissa, saaden siellä samassa tutkimuksessa huomattavasti heikommat pisteet 68,5.

Trustpilot-asiakasarvostelusivustolla DNA:n palautteiden keskiarvo on 1,6/5. Keskiarvo on heikohko, mutta toisaalta asiakaspalautteiden luotettavuus ja laatu on kyseenalainen: 1 tähden arvosteluja on tullut muun muassa maksamattomien laskujen vuoksi tulleista muistutuksista ja liikkeen yksittäisen työntekijän epämiellyttäväksi koetusta asiakaspalvelusta. Yleisesti ottaen operaattoritoimintaan liittyvän kritiikin tavallisimpia aiheita olivat:

  • yhteysongelmat: yhteyden katkeileminen ja hitaus
  • asiakaspalvelun hitaus ja kyvyttömyys ratkoa ongelmatilanteita
  • liian kalliiksi koetut, määräaikaisesti sitovat sopimukset

Konsulttiyhtiö Omnitelen nopeusmittauksessa DNA:n 4G-verkko saavutti keskimääräisen nopeuden 83,9 megabittiä sekunnissa verkosta mobiililaitteelle. Tulos oli vertailussa olleiden operaattoreiden joukosta paras, sillä Elisa jäi alle 80 ja Telia alle 70 megabittiin sekunnissa. Kuuluvuus DNA:n verkossa on hyvä, sillä sen 4G-verkon peittoalueella asuu suomalaisista yli 99 %. Nopeasti laajeneva 5G-verkko käsittää vielä tällä hetkellä lähinnä suurten asutuskeskusten keskusta-alueita.