Ota nämä asiat huomioon vanhan talon remontoinnissa
# Remontti & muutto

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Ota nämä asiat huomioon vanhan talon remontoinnissa

Rintamamiestalo tai vanha hirsitalo on monen suomalaisen haaveissa. Vanhan talon remontointi vaatii tarkkuutta ja taitoa, jotta talo palvelee jatkossakin vuosikymmeniä. Remonttilaina voi auttaa rahoittamaan remonttia, mutta laina kannattaa aina kilpailuttaa.

Viehättävä rintamamiestalo tai vanha hirsitalo houkuttelevat monia suomalaisia. Harvoin vanha talo on unelmien täyttymys heti alusta alkaen, vaan se saattaa kaivata monenlaista remonttia. 

Ennen kuin ryhdyt hommiin, on hyvä selvittää perusasioita vanhan talon remontoinnista. Miten rintamamiestalon remontti onnistuu? Entä millaisia riskejä eri vuosikymmenten, kuten 60- tai 70-luvun taloissa voi piillä? 

Varaudu, että vanhan talon remontointi voi olla kallista riippuen siitä, mitä kaikkea täytyy korjata. Tarvitseeko sinun hakea remonttilainaa kattaaksesi remontin kuluja? Ensimmäistä lainatarjousta ei kannata allekirjoittaa, vaan laina on hyvä kilpailuttaa monen pankin kesken edullisen tarjouksen saamiseksi.

Moni pohtii, kannattaako vanhaa taloa remontoida. Yleisesti ottaen vanhan kunnostaminen on ekologista ja kustannustehokasta ylläpitää Suomen rakennuskantaa.

Vanhan talon remontointi alkaa suunnittelusta

Ennen kuin ryhdyt remontoimaan vanhaa taloa, selvitä talon kunto. 

Kun tiedät, mitä ongelmakohtia talossa on, osaat keskittyä oikeisiin osa-alueisiin. Jos esimerkiksi katto ja ulkoseinät kaipaavat kipeästi uusimista, voit nikkaroida ne ensin.

Myös budjetin suunnittelu on helpompaa, kun tiedät, paljonko tarvitset mahdollista remonttilainaa korjaustyöhön.

Kiinnitä erityistä huomiota

  • Vesikatot
  • Katto- ja yläpohjarakenteet
  • Ulkoseinät
  • Ikkunat
  • Ullakko
  • Lattiarakenteet
  • Kellari
  • Märkätilat
  • Lämmitysjärjestelmä
  • Vesijohtoverkosto
  • Ilmanvaihtojärjestelmä

Jos sinulla itselläsi ei ole kokemusta kartoittaa kunnostustarpeita, hyödynnä selvitysten teossa ammattilaisen apua. Samaa pätee itse remonttiin.

Teetä kuntotarkastus ennen kuin alat remontoida vanhaa taloa

Kun olet hieman kartoittanut talon kuntoa, sinun on syytä teettää vielä erillinen kuntotarkastus. Kuntotarkastuksen hinta vaihtelee noin 800–1 500 euron välillä riippuen talon koosta. Remonttilaina voi auttaa kattamaan myös kuntotarkastuksen kuluja.

Tyypillisesti myyjä teettää kuntotarkastuksen jo ennen talon ostoa. Jos myynnin yhteydessä tehty kuntokartoitus oli suppeampi tai mikäli kuntotarkastuksen tekemisestä on vierähtänyt jo aikaa, on kuntotarkastus tekeminen tärkeää. 

Panosta kuntotarkastajaan, jolla on vaadittavat sertifikaatit ja ohjeistukset tutkimusta varten. Monet kuntotarkastajat tarjoavat samana pakettina sekä kuntotarkastusta että homekoiratutkimusta. Kuntotarkastaja tekee asiakkaalle aina kirjallisen raportin.

Kuntotarkastajan kirjallinen raportti sisältää:

  • vauriot
  • riskit
  • puutteet
  • korjaustarpeet
  • suositukset
  • toimenpide-ehdotukset

Jos kuntotarkastuksessa ilmenee epäkohtia, on hyvä tehdä kuntotutkimus, johon sisältyy myös rakenteiden avaus. 

Rakenteet avaamalla kuntotarkastaja saa tarkempaa tietoa siitä, onko talossa huolestuttavia kosteus- ja mikrobivaurioita tai miten talo on alun perin rakennettu. Kuntotutkimukseen voi kuulua myös ilmastoinnin tai vesi- ja viemäriverkoston tutkimuksia. 

Kuntotutkimuksen hinta on yleensä erillinen varsinaisen kuntotarkastuksen hinnasta ja voi vaihdella 300–2 000 euron välillä riippuen siitä, miten laaja tutkimus on.

Lopuksi voit pyytää parin sadan euron lisämaksusta kunnossapitosuunnitelman kuntotarkastajalta. Suunnitelma sisältää ehdotuksia siitä, miten korjaukset on hyvä ajoittaa, miten kiireellisiä ne ovat ja mitä korjaukset maksavat.

Asbestikartoitus on tärkeä osa vanhan talon remonttia

Jos remontoit ennen vuotta 1994 rakennettua taloa, ammattilaisen on myös hyvä tehdä asbestikartoitus. Kartoituksessa käydään läpi talon asbestipitoisuudet ja laaditaan toimenpiteet niiden pohjalta. Asbestikartoituksen hinta on noin 200–1 200 euroa. 

Asbestikartoituksen hintaan vaikuttavat yleensä:

  • vanhan talon koko
  • näytteiden määrä
  • näytteiden mahdolliset analyysit
  • asbestitarkastajan kilometrikorvaukset

Asbesti oli yleisesti käytössä 1920-luvulta lähtien, ja erityisesti 80-luvun taloissa asbestia käytettiin paljon. Asbestin suosio johtui sen hyvästä eristyskyvystä ja paloturvallisuudesta. 

Kyseessä on kuitenkin terveydelle vaarallinen aine, minkä takia asbestin käyttö kiellettiin lailla vuonna 1993.

Rakennusvuosi määrittelee vanhan talon remontin tarpeita

Eri vuosikymmenillä rakennetuissa taloissa on erilaisia korjaus- ja remonttitarpeita. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi 70-luvun talot on rakennettu erilaisia materiaaleja ja rakennustekniikoita hyödyntäen kuin 60-luvun talot.

Monissa taloissa ongelmat piilevät perustuksissa. Useat 70-luvun talot rakennettiin maanvaraisen betonilaatan päälle, ja taloissa käytettiin valesokkeleita. Valesokkelit ovat sittemmin osoittautuneet riskirakenteiksi.

Toinen yleinen ongelmakohta on katto. Ennen 70-lukua talot olivat Suomessa korkeampia, kun rintamamiestaloja rakennettiin enemmän. Tasakatot kuitenkin yleistyivät 70-luvun taloissa, ja rakennuskanta madaltui yleisesti. Joissakin tasakatoissa ilmalla ei ole tilaa tuulettua, jolloin kattoon kertyy kosteutta. Katossa on myös voitu käyttää huonolaatuista huopakatetta.

Vanhojen talojen tyypilliset riskikohdat eri vuosikymmenillä

RakennusTarkista nämä riskikohdat
30-luvun taloSavupiipun liitos, peltikaton alapuoli, kivijalka, yläpohja ja sen tuuletus, ulkoseinät, ulkoporras, viemärit, vesiputket ja sähköjohdot, pesutilat
40-luvun taloSamat kuin 1930-luvun riskikohdat
50-luvun taloKellari, salaojituksen puuttuminen, routa-eristyksen puuttuminen, kulunut puuverhous tai julkisivun rappaus
60-luvun taloValesokkelirakenne, perustuksien eristeiden puuttuminen, kulunut tiiliverhoilu, puuverhous tai rappaus
70-luvun taloValesokkelirakenne, maanvarainen betonilaatta, rinnetalojen kellarit, tasakattorakenteet, kulunut tiiliverhous tai puujulkisivu
80-luvun taloPuutteellinen salaojitus ja sadevesijärjestelmä, alapohjan kaksoisbetonilaatta, valesokkeli
90-luvun taloKattorakenteet, savupiipun liitos, yläpohja ja sen heikko tuuletus, ilmanvaihto, ulkoseinät

Rintamamiestalon remontti

Vanhoista taloista erityisesti rintamamiestalot ovat suomalaisten ikisuosikkeja. Rintamamiestalojen rakentaminen yleistyi 1940-luvulla ja oli suosittua aina 60-luvulle saakka.

Rintamamiestalolle on tyypillistä sen pieni koko ja korkea muoto. Käytännössä tupa, makuukamari, sali ja eteinen yhdistyivät talon hormin ympärille. Yläkertaan jäi tilaa ullakolle, jonka moni talonomistaja myöhemmin remontoi huoneiksi.

Rintamamiestalon remontti etenee samoin kuin muidenkin vanhojen talojen remontit: suunnittelulla, kuntotarkastuksella ja budjetoinnilla.

Rintamamiestalot yleistyivät heti sotien jälkeen, jolloin esimerkiksi talojen eristeistä tingittiin rahanpuutteessa. Saatatkin joutua vaihtamaan ne puukuitu- tai mineraalivillaeristeisiin. Talon eristäminen vaikuttaa asumismukavuuteen, mutta myös energiatehokkuuteen.

Tyypillisesti ilmanvaihto toimii melko hyvin rintamamiestaloissa. Ongelmia voi kuitenkin syntyä, jos vetoisia ikkunoita on eristetty jälkikäteen. Tällöin ilma ei välttämättä pääse vaihtumaan riittävästi.

Lisäksi talojen kosteusrasitus on eri luokkaa kuin ennen vanhaan. Vuosikymmeniä sitten pesu- ja pyykkäystilat sijaitsivat piharakennuksissa, jolloin kosteutta ei kertynyt rintamamiestalon sisälle.

Ilmanvaihtoremontti onkin syytä tehdä, jos suurempia ongelmia ilmenee. Erityisesti kostea kellari on rintamamiestalon riskikohta. Myös wc ja kylpyhuone kannattaa käydä huolella läpi ilmanvaihdon osalta.

Dokumentointi on tärkeää etenkin vanhan talon remontoinnissa

Elämä voi joskus yllättää, jolloin vanha talo tai rintamamiestalo täytyykin myydä. Tällöin on tärkeää, että seuraava ostaja saa tietoonsa tekemäsi remontit, ja eritoten sen, että remontit on tehty oikealla tavalla.

Dokumentit ovat kullanarvoisia myös silloin, jos huomaat vanhaa taloa remontoidessasi, että talossa on tehty rakennusvirhe. Rakennusvirhe voi aiheuttaa suurenkin vaurion. Näissä tilanteissa on tärkeä tietää, miten ja kuka vanhaa taloa on remontoinut.

Jos haluat, voit etsiä heti remontin alussa ammattitaitoisen valvojan valvomaan projektia. Valvoja voi auttaa, esimerkiksi työn suunnittelussa, materiaalien ja työmenetelmien valinnassa sekä dokumentoinnissa.

Vanhan talon remontti kannattaa budjetoida etukäteen

Panosta huolelliseen suunnitteluun, jotta remontti ei syö liikaa varojasi. Suunnitteluvaiheessa on tärkeää käydä remonttitarpeet läpi tärkeysjärjestyksessä kuntotarkastusten ja muiden selvitysten pohjalta. Tällöin tiedät myös, paljonko tarvitset esimerkiksi remonttilainaa.

Onko talosi heti alussa asumiskelpoinen? Siinä tapauksessa voit halutessasi antaa remontille aikaa kypsyä rauhassa. Kun olet asunut talossa vuoden tai pari, huomaat helpommin, mikä on vanhan talon remontin tärkein osa-alue.

Hyödynnä myös ammattilaisten apua, kun budjetoit remonttia. Jotta rintamamiestalon tai vanhan hirsitalon arvo säilyy, remontissa ei kannata liiaksi oikoa säästön toivossa – se saattaa kostautua myöhemmin isompina vaurioina.

Panosta vanhan talon remontissa näihin asioihin

  • Kuntokartoitus
  • Katon kunnossapito
  • Toimiva ilmanvaihto
  • Maanmuokkaus, perustukset, vesirännit ja -kourut
  • Talon tyyliin sopivan ulkomaalin valinta
  • Asiantuntijoiden ja rakennusammattilaisten apu

Sen sijaan voit pihistää jonkin verran näissä asioissa:

  • Materiaalit
  • Tapetointi, seinien maalaus ja muut helpommat työt
  • Joidenkin talon osien, kuten väliovien tai ikkunoiden säilyttäminen – kaikkea ei tarvitse uusia

Vanhan talon remontoinnissakin kannattaa hyödyntää kotitalousvähennys, jonka avulla voit saada helpotusta remonttikuluihin parin tuhannen euron verran. Kotitalousvähennys on mahdollinen silloin, kun remontin tekee ennakkoperintörekisteriin kuuluva remontoija.

Voit kilpailuttaa remonttilainan Sortterin palvelussa

Jos haaveenasi on vanhan talon remontointi, voit hakea remonttilainaa kattaaksesi remontin kuluja. Remontti on kuitenkin kustannuksiltaan yksi suurimmista arjen menoista, joten remonttilaina kannattaa kilpailuttaa. Remonttilainan korko vaihtelee pankeittain ja lainanhakijoittain ja sen takia laina tulisikin muistaa kilpailuttaa, mikäli haluat löytää lainan mahdollisimman edullisesti.

Erot eri pankkien myöntämien remonttilainojen ehdoissa voivat olla suuria. Korot ja kulut ovat pankkikohtaiset, mutta niihin vaikuttavat myös hakijan oma talous- ja elämäntilanne. Korot myös vaihtelevat kuukausittain, joten jos olet hakenut lainaa omasta pankista aiemmin, voit saada saman kokoisen lainan myöhemmin suuremmilla kustannuksilla.

Jos etsit remonttilainaa uuden tai vanhan talon remontointia varten, kilpailuta lainasi meidän kauttamme täyttämällä lainahakemuksen. Lähetämme hakemuksesi yli 20 pankille, jotka tekevät sinulle henkilökohtaisen lainatarjouksen. Järjestämme tarjoukset palvelussamme todellisen vuosikoron mukaan, joten voit helposti vertailla eri pankkien tekemiä tarjouksia.

Voit hyväksyä tai hylätä remonttilainan, kilpailutus ei sido sinua mihinkään. Hyväksyminen tapahtuu allekirjoittamalla lainasopimuksen pankin kanssa verkkopankkitunnuksilla. Kun pankki on käsitellyt sopimuksesi, maksetaan laina tilillesi – usein jopa samana päivänä.

Kilpailuta remonttilaina tänään ja säästä lainakustannuksissa

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Ajankohtaista