Kannattaako ostaa remonttikohde?

Vältä nämä mokat taloa ostaessa

Asuntokauppa käy kuumana ja moni pohtii ennen ensimmäisiä asuntonäyttöjä, mitä kannattaa huomioida asunnon tai talon ostamisessa. Milloin asunnon remontointi kannattaa?

Huolellinen tutustuminen kiinteistöön auttaa tekemään paremman ostopäätöksen, mutta ostajalla on asuntokaupassa oma vastuunsa. Asunnon ostajaa sitova ennakkotarkastusvelvollisuus tarkoittaa, että jälkikäteen ei voida vedota seikkaan, joka olisi voitu havaita asuntoon tutustuttaessa.

Pureudumme asuntonäyttöihin, talon sijaintiin liittyviin kysymyksiin, tuleviin remontteihin ja remonttilainan budjetointiin osana asuntoon käytettävää summaa.

Asunnon osto – mitä huomioida?

Asuntonäytössä voi olla vaikeaa kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin. Onkin hyvä etukäteen pohtia, mitkä asiat asunnon valinnassa todella merkitsevät.

Talon ostaminen ja sitä seuraava remontti kulkevat usein käsi kädessä. Toisia remontointi hirvittää ja toiset näkevät sen mahdollisuutena tehdä asunnosta juuri itselleen mieluinen. Mahdollinen remontti ja remonttilaina kannattaa ottaa huomioon kokonaisbudjettia ja omaa aikataulua suunnitellessa.

Mieti omia ehtojasi ennen kuin astut asuntonäyttöön. Haluatko astua niin sanotusti valmiiseen pöytään vai työstää asunnosta omannäköisesi?

Vinkit talon ostamiseen

Kiinnitä ainakin seuraaviin kolmeen asiaan huomiota, kun olet pohtimassa uuden talon ostamista.

1. Unohda sisustus, keskity rakenteeseen

Upea sisustus saattaa antaa asunnosta todellisuutta paremman käsityksen. Myös omasta mielestäsi karmeasti sisustettu asunto voi harhauttaa näkemästä esimerkiksi hyvin suunniteltua tilaa tai asunnon muita mahdollisuuksia.

Kuvittele, miltä asunto näyttäisi tyhjänä tai miten omat kalusteesi sopisivat tilaan.

Myös terve uteliaisuus sallitaan. Jos epäilet lattian kuntoa, kurkkaa rohkeasti mattojen alle.

2. Tee talosta omannäköisesi

Jos unelmiesi omakotitalossa onkin öljylämmitys tai keittiössä karmaisevan väriset kaapit, älä vielä hylkää kohdetta.

Lämmitysjärjestelmän voi aina vaihtaa tai vanhanaikaisen keittiön uudistaa. Mahdolliset remontointikustannukset on hyvä ottaa huomioon omassa budjetissa.

3. Asuntomarkkinoiden kehitystä on mahdotonta ennustaa

Moni jää miettimään, josko vastaan tulisikin vielä parempi tai halvempi asunto. Markkinoiden kehitykselle ei kuitenkaan ole olemassa kristallipalloa, ja asuntojen hinnat voivat tippua tai jatkaa kasvamistaan vielä viisi vuotta.

Jos sopiva asunto löytyy, siitä kannattaa tehdä tarjous.

Mitä kysyä asuntonäytössä?

Asuntonäytössä on tärkeää kartoittaa asunnon nykyinen kunto, tehdyt ja tulossa olevat remontit sekä asuinympäristön viihtyisyys.

Selvitä tehdyt ja tulevat remontit

“Milloin omakotitalon putkiremontti on viimeksi tehty?” –kysymyksen lisäksi kannattaa selvittää myös muut isommat korjaustyöt. 

Esimerkiksi kerrostaloissa yleisiä ovat julkisivu-, katto- ja parvekeremontti. Välittäjältä voi kysyä, miten taloyhtiötä on hoidettu ja minkälaisia suunnitelmia tulevaisuuden varalle on.

Tutustu ympäristöön

Huomioi, minkälaisella tontilla kohde on. Jos kyseessä on vuokratontti, kannattaa vuokrasopimukseen liittyvät asiat käydä läpi yhdessä välittäjän kanssa.

Tutustu myös kaavoitukseen. Peittyykö kaunis maisema muutaman vuoden kuluttua uudella kerrostalolla? Rakennetaanko luonnon rauhassa olevan omakotitalon rinnalle pian kolme tai kolmetoista muuta? Mahdollisista melu- tai hajuhaitoista kannattaa ostohetkellä kysellä aktiivisesti.

Lue asiakirjat huolellisesti läpi

Saat asunnon tai talon ostamisen yhteydessä lukuisia asiakirjoja, joiden lukemiseen kannattaa varata aikaa. Kuntotarkastus kertoo, mitä remontoitavaa tulevaisuudessa mahdollisesti on.

Asunto-osakeyhtiöissä tärkeitä asiakirjoja ovat myös isännöitsijätodistus, yhtiöjärjestys, tilinpäätös ja kunnossapitotarveselvitys.

Kuntotarkastukseen on kirjattu kiinteistön puutteet ja mahdolliset korjaustarpeet. Tarkastuksen lista saattaa tuntua kalliimmalta kuin todellisuudessa onkaan, mikä voi pelästyttää mahdollisen ostajan.

Esimerkiksi raportissa mainittu riskirakenne ei tarkoita vaurioitunutta rakennetta. Tarkista, kuinka hintava vaikkapa viemärien tai lämmitysverkoston uusiminen todella olisi ennen kohteen hylkäämistä.

Isännöitsijäntodistus pitää sisällään keskeisimmät tiedot taloyhtiön historiasta, taloudellisesta tilasta, yhtiön rakennusten kunnosta sekä tehdyistä ja suunnitelluista korjauksista.

Yhtiöjärjestyksessä määritellään, millä perusteella osakkaat maksavat vastiketta ja minkä tilojen hallintaan osakkaan osakkeet antavat oikeuden. Yhtiöjärjestyksestä voi myös selvitä, miten kunnossapidon vastuut jakautuvat osakkaan ja taloyhtiön välillä.

Tilinpäätös sisältää tietoa taloyhtiön tuloista, menoista, veloista ja saatavista. Tilinpäätös näyttää, onko kyseessä yhtiö, jonka taloudellinen tilanne on vakaa.

Usein kiinteistövälittäjät sisällyttävät viimeisimmän tilinpäätöksen osaksi muita myyntidokumentteja, jotta voit tutustua taloyhtiön tilanteeseen perusteellisesti ennen ostopäätöstä.

Kunnossapitotarveselvitys on pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma, jonka asunto-osakeyhtiön hallitus esittelee.

Selvitä todelliset kulut

Uudiskohteessa saatetaan aluksi maksaa vain yhtiölainan korkoja varsinaisen lyhennysten alkaessa myöhemmin.

Todelliset kulut tulee selvittää myös, mikäli kyseessä on valinnainen vuokratontti.

Mitä huomioida vanhaan omakotitaloon tai asuntoon muuttaessa?

Vanhoissa pientaloissa suurimmat ongelmat aiheutuvat perustuksista. Omatoimirakentajalla ei ole välttämättä ollut ammattitaitoa perustusten valitsemiseen, vaan hän on valinnut omasta mielestään halvimman perustamistavan huomioimatta rakennuspaikkaa.

Hyvään rakentamistapaankaan ei voi luottaa, koska se on omaan aikaansa liittyvä käsite.

Tyypillinen kuntotarkastusraportin riskitilanne-esimerkki löytyy 20–30-vuotiaasta matalaperusteisesta talosta, jossa ei ole salaojajärjestelmän tarkistuskaivoja. Jos salaojille ei ole tehty mitään 30 vuoteen, seuraa siitä remontti.

Ennen vuotta 1998 tehdyssä asunnon kylpyhuoneessa ei ole vaadittu sellaista vesieristystä kuin nyt. 25 vuotta sitten rakennettu märkätila on uusimisen tarpeessa. Jos kylpyhuoneen kunto arveluttaa, voit teettää erillisen kosteusmittauksen.

Tavallisen kylpyhuoneen remonttihinta on 18 000–22 000 euroa.

Remontti lisäarvoa tuottavana tekijänä

Remontointi ja kunnossapito kuuluu asumisen kustannuksiin. Remonttia ei kuitenkaan kannata pelätä, vaan pitää sitä sen sijaan lisäarvoa tuottavana tekijänä. Asuntolainan ohella remonttilaina kannattaa suhteuttaa ajallisesti omaan talouteen sopivaksi.

Moni saattaa pohtia säästävänsä remonttikustannuksissa tekemällä remontin itse. Jos osaamista ja aikaa riittää, voi remontti olla järkevää tehdä omalla osaamisella. Pienilläkin muutoksilla voi remontoida ja sisustaa uuden kodin.

Vaativammat kuten märkätiloissa tehtävät erityisosaamista vaativat remontit kannattaa teettää ammattilaisilla. Huomioi myös, että remontin kuluja voi vähentää verotuksessa. Esimerkiksi ammattilaisen tekemän työn osuuden voi vähentää kotitalousvähennyksenä.

Etukäteen haetulla remonttilainalla maksat remontin aikaiset tarvike- tai kalustehankinnat ilman, että näihin ostoksiin tarvitsee käyttää luottokorttia tai muita remonttiin korvamerkkaamattomia varoja.

Remonttilaina pienistä korjaustöistä suurempiin remontteihin

Remonttilaina on vakuudeton 1 000–60 000 euron laina, jonka takaisinmaksuajan voit valita 1–15 vuoden väliltä. Muiden kokemukset remonttilainasta voivat avata hieman remonttilainan prosessia, ja mihin lainaa voi hyödyntää.

Kilpailuttamalla remonttilainan voit säästää lainakustannuksissa jopa tuhansia euroja laina-aikana, sillä lainanmyöntökriteereissä ja lainojen hinnoittelussa on eroja.

Lainan kilpailuttaminen on Sortterilla ilmaista, eikä sinun tarvitse sitoutua lainan ottamiseen, mikäli et löydä sinulle sopivaa tarjousta. Yhdellä hakemuksella voit saada lainatarjouksen yli 20 pankilta tai rahoituslaitokselta.

Tutustu remonttilainaan ja remontoi unelmiesi talo.

Lue lisää