Moottoripyörä aloittelijalle
Takaisin blogiin
# Autoilu

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Paras moottoripyörä aloittelijalle – vertailussa suosituimmat pyörät vuodeksi 2022

Suunnitteletko moottoripyörän hankkimista? Kokosimme tähän artikkeliin tällä hetkellä kärkeä pitävät moottoripyörämerkit ja muita vinkkejä aloittelevalle harrastajalle.

Kun kevätaurinko alkaa paljastaa mustaa asfaltin pintaa, saatat huomata itsessäsi orastavia moottoripyöräkuumeen merkkejä. Ajaudut nettiin ihailemaan toinen toistaan tyylikkäämpiä Hondia, Suzukeja ja Harley Davidsoneja.

Innostus voi helposti viedä järkevimmänkin rahankäyttäjän mennessään. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin vielä käydä läpi muutama olennainen asia ennen pyöräkaupoille lähtemistä: 

 • Mikä on paras moottoripyörä aloittelijalle? 
 • Mitä kaikkea moottoripyörän hankkijan on hyvä ottaa huomioon? 
 • Miten moottoripyörän rahoitus on järkevintä hoitaa?

Esittelemme tämän hetken kuumimmat moottoripyörät, annamme neuvoja moottoripyöräilyharrastuksen aloittamiseen ja kerromme, millaisia vaihtoehtoja, miten moottoripyörälaina kannattaa vertailla ennen moottoripyörän ostamista.

Näin valitset sopivan moottoripyörän

Varmasti tärkein lähtökohta moottoripyöräilyharrastuksen aloittamiseen on oikeanlaisen, itselle sopivan moottoripyörän löytäminen.

Moottoripyörän valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle miettimällä pyörän käyttötarkoitusta omalla kohdalla: Oletko kiinnostunut katumoottoripyöräilystä vai moottoriradalla ajamisesta? Onko suunnitelmissasi pitkien reissujen tekeminen vai pääasiassa lyhyempien matkojen ajaminen kaupunkialueella?

Moottoripyörissä ja niiden ominaisuuksissa on paljonkin eroja, ja luonnollisesti jokaisella moottoripyörätyypillä on omat sopivimmat käyttötarkoituksensa. 

 • Perinteinen matkapyörä on nappivalinta pidemmille reissuille. Se tarjoaa ajomukavuutta ja riittävästi tilaa varusteille.
 • Adventure-moottoripyörä sopii myös pitkän matkan ajoon, ja tarvittaessa muillakin kuin asfalttiteillä. 
 • Nakupyörä ja custom-pyörä ovat parhaimmillaan yleiskäyttöpyörinä lyhyiden matkojen ajossa, kuten työmatkoissa.

Aloittelijan kannattaa muistaa, että pyörän tehojen on hyvä olla suhteessa ajajan taitotasoon. Taitojen ja kokemuksen karttuessa moottoripyörän voi vaihtaa tehokkaampaan.

Ensimmäisen pyörän kohdalla tärkeimpänä valintakriteerinä ei siis kannata pitää äärimmäistä tehokkuutta, vaan mieluummin helppoa hallittavuutta.

Suosituimmat moottoripyörät vuodelle 2022

Aivan tuoreita tilastoja vuoden 2022 puolelta ei ole vielä saatavilla, mutta vuoden 2021 suosituimmat moottoripyörät Traficomin ensirekisteröintien määrän perusteella ovat seuraavat:

 1. Kawasaki Z900
 2. Yamaha XTZ690
 3. KTM 390 Adventure
 4. KTM 300 EXC TPI
 5. BMW R 1250 GS Adventure
 6. Honda Z125MA
 7. Yamaha MTN690
 8. Kawasaki Z650
 9. Piaggio Vespa GTS
 10. BMW F 900 R

Toinen hyvä näkökulma moottoripyörien suosituimmuuteen ovat käyttäjien kokemukset. 

Moottoripyöräharrastajien ilmoittelusivusto Nettimoto kokoaa käyttäjiltään eri motoajoneuvoista arvosteluja, joita on tällä hetkellä lähes 20 000 kpl.

Nettimoton moottoripyörien kärkikymmenikössä tilanne arvioiden perusteella näyttää tältä:

 1. KTM 1290
 2. Yamaha MT-125
 3. Honda ST
 4. Yamaha MT-07
 5. BMW RT
 6. Honda NC
 7. Husaberg TE
 8. BMW S
 9. Honda GL
 10. BMW K

Top 3 moottoripyörät kokemuksia

Käyttäjät ovat arvostelleet pyörät luotettavuuden, ajomukavuuden, käyttökulujen ja varustelun osalta, maksimipistemääränä 5. Tähtiluokitus kullekin moottoripyörämallille muodostuu näiden osa-alueiden keskiarvona. 

KTM

KTM hallitsee listalla kärkipaikkaa mallillaan KTM 1290. Ajomukavuudesta pyörä on saanut jokaikiseltä arvostelijalta täydet 5 tähteä, luotettavuudesta 4,8 ja varustelusta 4,5. Käyttökuluissa arvosana jää hiukan taaemmaksi, 3,8:aan.

Käyttäjät arvioivat pyörää mm. näin:

 • "Mahtava laite. On tehoa, ääntä ja helppoa ajettavuutta. Mukava myös pidemmillä matkoilla."
 • "Paras pyörä, minkä olen koskaan omistanut. Leppoisa ajoasento, ergo-istuimet todella mukavat, koneessa riittävästi ruutia aivan alakierroksista lähtien."
 • "Pyörä on tosi tehokas adrenaliiniruisku! Voimaa on niin, että keulii mielellään, mutta sekin on hallinnassa tietokoneen avustamana. Mielettömän tasapainoinen kovista tehoista huolimatta."

Yamaha MT-125

2. sijalle päässyt moottoripyörä, Yamaha MT-125 loistaa erityisesti 4,9 tähteä saaneella luotettavuudellaan. Käyttökulut ovat myös olleet arvostelijoille mieluisat 4,8 tähdellä. Ajomukavuudesta pisteitä on tullut 4,4 ja varustelusta 4,2.

Kehuja tämä nakupyörä on saanut mm. sporttisuudestaan ja turvallisuudestaan:

 • "Huippuluokan pyörä piikkiluokkaan. Sporttinen ajettavuus niin suoralla kuin mutkatielläkin. Tehokkaat jarrut ja vääntävä moottori. Luokkansa ainut pyörä, joka sopii myös matkailuun."
 • "Luotettava, erittäin hyvin käsiteltävä ja alhaiset käyttökustannukset omaava moottoripyörä. Luokkansa (A1) paras kokonaisuus käsiteltävyyden, luotettavuuden ja ulkonäön osalta."
 • "Loistavat ajo-ominaisuudet, erittäin tasapainoinen, luotettava. Taloudellinen ajaa ja ylläpitää."

Honda ST

Myös kolmossijan Honda ST:n parhaat arviot tulevat luotettavuudesta, täydet viisi tähteä. Ajomukavuudesta tämä matkapyörä on saanut 4,5 ja käyttökuluista 4,4. Varustelu jää niukasti päälle nelosen tähtimäärällä 4,1.

Sanallisissakin arvioissa luotettavuus nousee parhaiten esille:

 • "Parhaita ajamiani matkapyöriä 35-vuotisella ajotaipaleella. Ajoasento ja hallintalaitteet hyvin käsillä ja kulutus isoksi pyöräksi kohtuullinen (n. 5,5 l / 100 km). Huollot halvat ja korirakenne tehty kestämään. Tavaratilaa paljon pitkille matkoille."
 • "Mahtava matkalainen minimaalisilla menoilla. Vaikutti luotettavuudellaan."
 • "50 vuotta ja yli 450 000 km takana ilman ainuttakaan ongelmaa. Honda on ollut koko ajan merkkini. Aivan loistavia kumppaneita."

Panosta moottoripyörän varusteisiin ja vakuutukseen

Kunnolliset ajovarusteet ovat seuraavaksi tärkeimpiä hankintoja itse moottoripyörän jälkeen.

Moottoripyöräkypärä ja laadukkaat ajovaatteet voivat pelastaa henkesi kiperissä tilanteissa, joita kovissa nopeuksissa saattaa sattua. Vaikka hyvät varusteet maksavat, niihin kannattaa panostaa ja varata budjettia samoin kuin moottoripyöräänkin.

Toinen tapa lisätä omaa turvallisuutta on ottaa moottoripyörävakuutus. Kuten autovakuutuskin, moottoripyörävakuutus voi koostua pelkästä liikennevakuutuksesta tai sitä voi täydentää oman tarpeen mukaan osa- ja täyskaskolla sekä mahdollisilla lisäturvilla.

Moottoripyörän rahoitus – oma raha, osamaksu vai laina? 

Moottoripyörää hankkiessasi eteen tulee tietysti myös rahoituskysymys: onko hankintaa varten jo säästöjä vai tarvitsetko moottoripyörän ostoon ulkopuolista rahoitusta?

Moottoripyörää liikkeestä ostaessasi sinulle saatetaan tarjota osamaksun mahdollisuutta. Tässä kohtaa on viisasta vertailla, olisiko muuta kautta otettu laina kuitenkin ehdoiltaan osamaksua edullisempi vaihtoehto. Vakuudettoman moottoripyörälainan ottaessasi voit myös hyötyä käteisostajan etulyöntiasemasta ja neuvotella moottoripyörän hintaa alemmaksi.

Jos ostat moottoripyörän yksityiseltä myyjältä, osamaksu tuskin tuleekaan kyseeseen. Lainarahoituksen sen sijaan voit saada myös käytettyyn, yksityiseltä ostettavaan moottoripyörään.

Kilpailuta moottoripyörälaina ilmaiseksi Sortterilla

Kun haet moottoripyörälainaa Sortterin kautta, sinun ei tarvitse huolehtia lainan vakuuksista tai osamaksusopimuksen vaatimasta käsirahasta. Saat hakemasi lainasumman kerralla tilillesi ja voit itse valita, mistä ostat moottoripyöräsi – liikkeestä vai yksityiseltä myyjältä, uutena vai käytettynä.

Palvelumme kautta voit saada moottoripyörää varten lainatarjouksen yli 20 pankilta tai rahoituslaitokselta. Lainatarjouksen summa voi olla 1 000–60 000 euroa ja lainan takaisinmaksuaika vuodesta 15 vuoteen.

Kilpailuta moottoripyörälaina Sortterin avulla ilmaiseksi jo hyvissä ajoin ennen kauppojen tekoa, niin moottoripyöräkautesi lähtee sujuvasti käyntiin.

Kuva: Honda (kuvassa Honda CB500x)

Lähteet: Tilastokeskus ja Nettimoto

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Lue lisää

Takaisin blogiin