Lainatarjous netistä
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Mitä eroa on lainatarjouksella ja lainalupauksella?

Lainaa hakiessa törmäät todennäköisesti sanoihin lainatarjous ja lainalupaus. Ota selvää, mitä eroa näillä termeillä on.

Lainatarjous tai lainalupaus tarkoittavat pankilta tai rahoituslaitokselta saatavaa tarjousta, jonka saat ennen kuin sovit varsinaisesta lainasta. 

Useimmiten lainatarjousta ja lainalupausta käytetään toistensa synonyymeina, mutta lainalupaus on käytössä vakiintunut termi asuntolainan lainalupauksesta puhuttaessa. Kulutusluottoon liittyvästä tarjouksesta puhutaan puolestaan lainatarjouksena. 

Parhaan lainatarjouksen saat silloin, kun kilpailutat lainan eli hankit lainatarjouksen tarvitsemastasi lainasta useammalta pankilta. Voit kilpailuttaa lainan itse kysymällä tarjouksia eri pankeista tai käyttää vertailupalvelua, jolloin voit saada yhdellä hakemuksella monta laintarjousta.

Vaikka lainalupaus ja lainatarjous tarkoittavat käytännössä samaa asiaa, on niissä jonkin verran eroja. 

Lainatarjous on usein lainalupausta yksityiskohtaisempi. Siinä missä lainalupauksen kohdalla voidaan vain ilman sen suurempia kriteereitä kertoa, että lainan saaminen on mahdollista, voi lainatarjous sisältää esimerkiksi lainan takaisinmaksusuunnitelman. 

Koska hankkia lainalupaus tai lainatarjous? 

Jos olet hankkimassa uutta kotia, kannattaa lainalupaus hankkia jo siinä vaiheessa, kun alat esimerkiksi aktiivisesti seurata asuntomarkkinoita ostomielessä. Sinun ei tarvitse vielä tässä vaiheessa tarkalleen tietää, mitä asuntoa olet ostamassa.

Lainatarjouksen kulutusluottoa varten voi hakea ja kilpailuttaa koska vain: ennen hankintapäätöksen tekoa tai hankintapäätöksen jälkeen. Voit myös kilpailuttaa kulutusluoton myös silloin, kun sinulla on jo lainaa.

Täyttämällä Sortterin lainahakemuksen, voit saada useampia lainatarjouksia. Pystyt valitsemaan saamistasi lainatarjouksista itsellesi edullisimman tai muuten parhaiten sopivan. Paras lainatarjous ei välttämättä ole nykyisen pankkisi tarjoama, joten laina kannattaa kilpailuttaa myös muilla pankeilla ja rahoituslaitoksilla.

Lainatarjous ja lainalupaus eivät ole sitovia

Vaikka hankkisit itsellesi lainatarjouksen tai lainalupauksen, ei se velvoita sinua ottamaan lainaa. Voit siis täyttää Sortterin lainahakemuksen ja mahdolliset lainatarjoukset rauhassa päätettyäsi, mikäli lainatarjous sopii tarjouksiisi.

Vasta kun hyväksyt lainatarjouksen ja allekirjoitat lainasopimuksen, tarjous muuttuu sitovaksi.

Pankki lupautuu lainalupauksen tai lainatarjouksen sitomana antamaan sinulle hakemasi lainan. Pankki voi kuitenkin perua antamansa lainalupauksen, jos olet lainaa hakiessasi antanut virheellisiä tai puutteellisia tietoja omasta taloustilanteestasi. 

Kannattaa myös huomioida, että lainalupaukselle ja lainatarjoukselle annetaan usein voimassaoloaika. Lainatarjous on voimassa pankin määrittelemän ajan, mutta voimassaoloaikaa saa usein pidennettyä helposti, jos lainanhakijan lainan saamiseen vaikuttavat tiedot ovat pysyneet muuttumattomina. Uusi lupaus kannattaa kuitenkin aina pyytää kirjallisena esimerkiksi sähköpostiin.

Lainalupauksesta asunnon omistajaksi

Kuten jo mainittu, lainalupaus asunnon ostoa varten kannattaa hankkia jo siinä vaiheessa, kun alat etsimään asuntoa tositarkoituksella.

Halutuilla alueilla asunnot liikkuvat nopeasti, joten valmiina oleva rahoitus asunnon ostoa varten antaa sinulle mahdollisuuden viedä kaupat loppuun nopealla aikataululla. Lainalupauksen ansiosta voit olla etulyöntiasemassa niihin nähden, joilla lainalupausta ei vielä ole. Osa asunnon myyjistä suosittaa myös nopeita kauppoja.

Lainahakemuksen tekeminen onnistuu silloin, kun tiedät, millä summalla uskot mieluisan asunnon löytyvän. Voitkin tarkastella etukäteen asuntolainalaskurin avulla, minkä arvoisen asunnon ostaminen kohdallasi on järkevää. Lainakustannusten ei tulisi viedä talouden nettotuloista, eli käteen jäävistä tuloista, yli 30–40 prosenttia. 

Asuntoainalaskuri näyttää sinulle arvioin maksettavasta kuukausisummasta, kun tiedät, minkä verran lainaa tarvitset. Voit laskurin tietoja vaihtelemalla tarkastella esimerkiksi lainan kuluja erimittaisilla takaisinmaksuajoilla.

Lainalupauksen voit saada nopeastikin, mutta lainalupaus on järkevää hakea hyvissä ajoin ennen unelmatalon tai unelma-asunnon löytymistä.

Tarjouksen asunnosta voi jättää myös ennen lainalupausta, mutta tällöin kuluttaja ei voi olla varma siitä, onnistuuko hän järjestämään rahoituksen asunnon ostoon.

Lainatarjouksesta hankinnan tekemiseen

Lainatarjouksen voit saada hakemalla lainaa suoraan pankilta tai käyttämällä Sortterin lainanvertailupalvelua, jonka kautta voit saada yhdellä lainahakemuksella useita lainatarjouksia eri luotonmyöntäjiltä.

Näin kilpailutat lainatarjoukset Sortterin palvelussa

  1. Tee lainahakemus Sortterin palvelussa tai pankkien omilla verkkosivuilla.
  2. Täytä lainahakemukseen tarvittavat tiedot totuudenmukaisesti ja tarkasti.
  3. Voit saada lainatarjouksen tai useampia lainatarjouksia.
  4. Vertaile saamasi lainatarjoukset ja valitse itsellesi parhaiten sopiva.
  5. Allekirjoita lainasopimus ja tee toivomasi hankinta.

Sortterin palvelun kautta voit saada kulutusluoton lainatarjouksen jopa 60 000 euroon saakka. Voit siis kilpailuttaa palvelussamme lainat myös suurempia hankintoja varten.

Muistathan myös nykyisen lainan kilpailuttamisen

Nykyisen lainan voi myös uudelleen kilpailuttaa, jolloin pyydät nykyisille lainehdoille parempaa lainatarjousta. Kilpailuttamalla nykyisen lainasi saatat saada lainatarjouksen, jonka ehdot ovat nykyistä lainaasi huomattavasti paremmat. Sortterin vertailupalvelussa voit tällä hetkellä kilpailuttaa vain kulutusluoton. 

Säästöä syntyy lainan korkojen ja kulujen määrästä. Voit samalla myös sovittaa lainan kuukausierän paremmin talouteesi sopivaksi. Kilpailuttamalla lainat säännöllisesti voit siis säästää selvää rahaa. Esimerkiksi pitkien asuntolainojen kohdalla säästö voi olla tuhansia euroja.

Kilpailutettuasi vanhan lainan voit päättää hyväksyä jonkin saamistasi lainatarjouksista. Allekirjoitat tällöin lainasopimuksen uudesta lainasta, jolla maksat vanhan lainan kokonaisuudessaan pois.

Lainatarjoukset Sortterin palvelusta helposti

Kotimaisen Sortter lainanvertailupalvelun avulla hankit lainatarjoukset ja kilpailutat jo olemassa olevat lainat vaivattomasti. 

Lainan ottamista kannattaa aina harkita ja haettava lainasumma kannattaa määritellä sellaiseksi, joka sopii parhaiten omaan talouteen. Sortterin lainanvertailupalvelun kautta voit saada lainatarjouksen yli 20 luotettavalta pankilta tai rahoituslaitokselta.

Kun olet täyttänyt lainahakemuksen ja saanut lainatarjouksia, voit tarkastella niitä rauhassa. Sortter järjestää lainat todellisen vuosikoron mukaan, joten sinun on helppo vertailla lainoja todellisten kulujen perusteella. 

Jos päädyt hyväksymään jonkin saamistasi lainatarjouksista, allekirjoitat varsinaisen lainasopimuksen lainanantajan kanssa.

Hanki lainatarjous ja täytä lainahakemus Sortterin palvelussa jo tänään.

Kilpailuttamalla voit säästää keskimäärin 1644 euroa

Lainojen kilpailuttaminen on pieni vaiva, jonka avulla asiakkaamme säästävät tyypillisesti 1 644 euroa luottokustannuksissa.

Kilpailuttamisen kautta saavutettu säästö on laskettu vertaamalla edullisimpia ja kalleimpia lainatarjouksia keskenään. Laskennan perusteena on käytetty pankkien elo-syyskuun 2022 aikana tekemiä lainatarjouksia, joiden lainasummat olivat 8 000–10 000 euroa. Ilmoitettu säästö on asiakkaidemme saamien edullisimpien ja kalleimpien lainatarjousten keskimääräinen erotus. Vuonna 2022 asiakkaamme ovat hakeneet keskimäärin noin 12 541 euron suuruisia lainoja, kun taas vuonna 2021 vastaava luku oli noin 12 480 euroa.

Kilpailuta lainat helposti täyttämällä lainahakemus sivuillamme. Se vie aikaa vain noin 5 minuuttia ja saat ensimmäiset lainatarjoukset heti.

Artikkelia päivitetty viimeksi 29.11.2022.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Lue lisää

Takaisin blogiin