Inlfaatio näkyy lainasummissa

Kiihtyvä inflaatio heijastuu nyt nostettaviin kulutusluottoihin

Kuluttajat saivat pankeilta ja rahoituslaitoksilta myönteisen lainapäätöksen viime vuonna huomattavasti useammin kuin vuotta aikaisemmin. Myös haettavat lainasummat kasvoivat vuoden takaiseen verrattuna ja Ukrainan kriisin odotetaan voimistavan tätä kehitystä. Eläkeläisten osuus luotonhakijoista kääntyi kasvuun loppuvuoden 2021 kuluessa.

Luottovertailualusta Sortter analysoi vuoden 2021 aikana kulutusluottomarkkinoilla tapahtunutta kehitystä. Tiedot perustuvat 78 000 luottopäätökseen. Kuluttajien hakemat lainasummat kasvoivat vuoden 2021 puolivälin jälkeen lähes 2 000 eurolla.  Vuoden ensimmäisellä puoliskolla vakuudettoman luottohakemuksen lainasumma oli keskimäärin 11 300 euroa. Jälkimmäisellä puoliskolla keskimäärin haettava pääoma nousi lähes 13 000 euroon. 

- On nähtävissä, että kiihtyvä inflaatio on alkanut heijastua kuluttajien hakemiin lainasummiin. Ukrainan kriisi vahvistaa tätä kehitystä entisestään. Nousevat polttoaineiden ja sähkön hinnat heikentävät kuluttajien ostovoimaa, mikä lisää ulkopuolisen rahoituksen tarvetta, arvioi Sortterin toimitusjohtaja Markus Huhdanpää.  

Myös eläkeläisten osuus lainanhakijoista lähti vuoden toisella puoliskolla hienoiseen kasvuun. Huhdanpää arvioi, että tämäkin on osittain seurausta inflaatiosta. 

- Varsinkin eläkeläisillä on vaikea kompensoida hintojen nousua muihin sosioekonomisiin ryhmiin verrattuna, Huhdanpää jatkaa. 

Lainahakemuksia hyväksyttiin 18 % enemmän kuin vuotta aiemmin

Väliaikaisen 10 %:n korkokaton päättyminen syyskuussa ei johtanut odotettuun korkojen nousuun. Vakuudettomien lainojen keskikorko kasvoi loppuvuodesta vain puolella prosenttiyksiköllä. Väliaikaisen lain voimassaolon päätyttyä lainojen kilpailuttaminen ja yhdistäminen sitä vastoin vilkastui huomattavasti.

- Patoutunut luoton kysyntä purkaantui etenkin vanhojen lainasopimusten uudelleen kilpailuttamisena. Tällä hetkellä lähes 45 % luottohakemuksista liittyy olemassa olevien lainojen yhdistämiseen tai kilpailuttamiseen, Huhdanpää kertoo. 

Vuoden 2021 aikana lainansaanti helpottui tuntuvasti vuoden takaisesta. Hyväksyttyjen luottohakemusten osuus kasvoi koko vuoden aikana peräti 18 % vuoteen 2020 verrattuna. 

Suomalaisten luottokorttivelat ovat jatkaneet tasaista laskuaan. Kulutusluottoa hakeneilla suomalaisilla on keskimäärin 4 100 euroa  luottokorttivelkaa, kun vielä vuosi sitten vastaava luku oli noin 4800 euroa. Laskua vuoden takaiseen on 14 %. 

Liitteet ja graafit

illustration
Kulutusluottojen haettu pääoma ja hyväksymisaste
Yleisimmät kulutusluottojen käyttötarkoitukset
Kulutusluottojen hakijat ammattiryhmittäin
Kulutusluottojen hakijat tuloluokittain