Autoilua Suomessa

Suomen suosituimmat autot 2019 ja autoilun kasvavat trendit 2020-luvulla

Autoilu käy läpi hätkähdyttävää murrosta, joka vaikuttaa suuresti automarkkinoihin sekä tulevaisuuden autoiluun. Ihmisten asenteet, lisääntynyt ympäristötietoisuus sekä hiilineutraalit tavoitteet muokkaavat ihmisten ostokäyttäytymistä myös menopelin hankinnassa. Suomen autokanta on vanhaa, maahantuotujen autojen määrä on kovassa kasvussa, ja uusien autojen myynti on laskussa. Sähköautot raivaavat tietään markkinoille, mukavuudenhaluisuus on tärkeimpiä ominaisuuksia autojen omistajille ja automaattivaihteistot syrjäyttävät manuaalivaihteet.

2019 trendaavimmat automallit ja -merkit

Top 5 automallit – henkilöautojen ensirekisteröinnit malleittain 2019
 

AutomalliEnsirekisteröintien määräMuutos edellisvuoteen
Skoda Octavia5 60112,00 %
Toyota Corolla5 0041 220,30 %
Nissan Qashqai4 339-21,70 %
Ford Focus3 89047,80 %
Volkswagen Golf3 010-24,60 %

 

Top 5 automerkit – henkilöautojen ensirekisteröinnit merkeittäin 2019
 

AutomerkkiEnsirekisteröintien määräMuutos edellisvuoteen
Toyota15 1831 %
Volkswagen11 807-11,10 %
Skoda11 499-1,70 %
Volvo9 176-0,30 %
Ford8 126-7,00 %

 

Suomalaisten suosikkimallit ovat pitäneet pintansa jo pitkän aikaa. Vuoden 2019 eniten ensirekisteröity automalli oli kansan luottoauto Škoda Octavia, jota valmistetaan myös kaasumoottorilla. Kannustimena uusien kaasuautojen ostajille on kampanjoissa ollut tarjolla esimerkiksi vuoden biokaasut kaupantekijäisinä. Toiselta sijalta löytyy Toyota Corolla, joka teki mielettömän 1 220 % nousun ensirekisteröinneissä edellisvuoteen verrattuna. Toyota Corolla on pysynyt suomalaisten yhtenä rekisteröidyimpänä autona ja se onkin tuttu näky teiden päällä ympäri Suomen. Toyotan autoja oli rekisteröity Suomessa melkein 370 tuhatta joulukuuhun 2019 mennessä. Kolmanneksi rekisteröidyin auto oli Nissan Qashqai, joka oli aiempana vuotena kaikista myydyin auto. Aiempina vuosina automarkkinat olivat kokeneet tasaista nousua, mutta autojen myynnissä nähtiin laskua aiempiin vuosiin verrattuna jopa runsaat viisi prosenttia. Toyota, Volkswagen ja Skoda olivat myös vuoden 2019 suosituimmat automerkit. Käy katsomassa loput 2019 ensirekisteröintien merkit ja mallit Autoalan tiedotuskeskuksesta.

Maahantuonti

Eniten tuontiautoja Suomeen tuotiin Saksasta sekä Ruotsista ja Virosta. Yleisimmät tuontiautot ovat vähän ajettuja, korkeammalle keskiluokalle tarkoitettuja luksusautoja ja niistä suurin osa on vain muutaman vuoden vanhoja automalleja. Tuontiautojen hallitsevat merkit ovat Mercedes Benz, Volvo, BMW sekä Audi, ja niiden keskihinta pyörii 23 000 euron hujakoilla. Suurimmat osat näistä ovat dieselautoja. Vuonna 2019 autojen maahantuonti kasvoi 15 %. Kolmasosa koko viime vuoden myydyistä autoista oli tuontiautoja. Autojen maahantuonnin suurta kasvua selitetään kyseisten maiden käytettyjen autojen ylitarjonnalla, Ruotsin kruunun heikkenemisellä sekä Saksan todella laajalla tarjonnalla.

Itsestään ajavat autot ovat autoilun tulevaisuus, ja se on ihan kohta kaikkien kuluttajien ulottuvissa.

Autoilun tulevaisuus

Sähköautojen läpimurto

Fossiilisille polttoaineille vaihtoehtoisia käyttövoimia on ilmestynyt autoille kymmenen vuoden aikana ja viimeistään nyt ne alkavat näkyä kuluttajien ostopäätöksissä. Sähköautot, hybridit, ja uusiutuvaa biokaasua käyttävät kaasuautot ovat viime vuosina olleet iso hitti automarkkinoilla. Kaasuautoja myytiin ennätyksellinen määrä, mutta niiden osuus koko viime vuoden ensirekisteröityjen autojen myynnistä oli kuitenkin vain 2 %. Kun sähkö- ja kaasuautojen myynnit ovat nosteessa, bensiini- ja dieselautoja ei osteta enää niin paljoa. Hieman alle 20 % viime vuonna myydyistä ensirekisteröidyistä autoista oli dieselautoja, mikä on saman verran kuin ensirekisteröidyt sähköautot. Näistä luvuista voi hahmottaa hyvin sähköautojen saaman suosion, joka todennäköisesti kasvaa edelleen. Suomessa on 4661 liikennekäyttöistä täyssähköautoa sekä huimat 24 704 hybridiautoa. Dieselautojen heikko myyntimenestys ei ole vain Suomea koskeva asia, sillä Euroopassa ollaan samassa tilanteessa vuonna 2019 ensirekisteröityjen dieselautojen myynnin laskiessa 20 %.

Automaattivaihteiston ja robottiautojen valtaannousu

Samalla kun diesel- ja bensiiniautojen myynnit ovat laskussa, niin automaattivaihteiset autot aikovat syrjäyttää manuaalivaihteiset autot. Manuaalivaihteisien autojen osuus uusista autoista on noin 40 %, mutta luku jatkaa yhä laskuaan. Automaattivaihteisten autojen suosio selittyy autoilijoiden lisääntyneellä mukavuudenhaluisuudella. Yhä useampi autoilija haluaa ajamisen olevan vaivatonta ja autojen hyvin varusteltuja. Tästä johtuen myös robottiautot ovat saaneet jalkansa automarkkinoiden oven väliin ja ovat alkaneet yleistymään kuluttajien keskuudessa. Robottiautot, jotka mahdollistavat muun muassa auton itseohjautuvuuden, eivät ole enää tulevaisuutta. Monissa autoissa testattu autopilottiohjelma on tuottanut hyviä tuloksia ja se on ilmennyt esimerkiksi onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä, sillä auto on osannut reagoida mahdollisiin onnettomuustilanteisiin paljon ennen ihmistä. Autopilottiohjelman tuomisessa päivittäiseen kuluttajakäyttöön on Tesla ollut eturintamassa. Jos tilastoihin on luottamista, tulevaisuuden autot saattavatkin olla autopilotilla varustettuja, automaattivaihteisia sähköautoja – tai sitten kaikilla on Toyota Corolla.

Oletko harkinnut uuden auton ostamista?

Kannattaako uuden auton ostaminen?

Uusissa autoissa käyttökustannukset ovat matalammat verraten vanhempiin autoihin. Uudet autot eivät tarvitse isompia huoltoja, polttoaineen kulutus on pienempi tehden ajamisesta ympäristöystävällisempää, tämän lisäksi verotus on kevyempi vähäpäästöisissä autoissa. Lompakko ja ympäristö varmasti kiittävät tästä pidemmän päälle, vaikka alkuinvestointi saattaakin tuntua isolta käytettyyn autoon verrattuna.

Turvallisuus on autoilijoille tärkeää, eikä siitä voi tinkiä. Vanhemmista autoista varsinkin uuteen päivitettäessä tulee uudessa autossa olemaan paremmin tutkitut turvallisuusominaisuudet ajamiselle niin kuskin kuin matkustajien iloksi.

Takuu tulee aina uusissa autoissa, ja esimerkiksi Kia sekä Hyundai tarjoavat uusille autoilleen 7 vuoden takuuajan. Auton arvoa ajatellen tämä pitää mahdollisen jälleenmyyntiarvon korkealla pitkään, jos 7 vuoden aikana vielä aikoo päivittää auton uudempaan.

Lopuksi, onhan se oma liikkeestä valittu uusi auto aina omanlaisensa. Tiedät juuri mitä varusteluja siinä on, sillä olet ne itse valinnut omien mieltymysten perusteella. Tiedät miten ja missä autolla on ajettu, sillä aiempaa omistajaa sillä ei ole. Toisaalta, kun ostat muutaman vuoden ikäisen käytetyn auton, on edellinen omistaja ajanut ”kalleimmat” kilometrit alta pois.

Pohditko auton hankintaa ja sitä myötä rahoitusta? Autolaina kannattaa kilpailuttaa, sillä eri tarjouksien väliset erot voivat nousta jopa tuhansiin euroihin. Sortterin avulla saa helposti ja ilmaiseksi yhdellä hakemuksella lainatarjoukset kymmenien pankkien ja rahoituslaitosten valikoimasta. Kilpailutamme lainat reilusti ja vastuullisesti.

Lue lisää