Käytetty auto
Takaisin blogiin

Vuosi 2020 oli huippuvuosi käytettyjen autojen myynnissä – jatkuuko kasvu vuonna 2021?

Selkeä enemmistö suomalaisista ostaa auton käytettynä. Vuosi 2020 oli käytettyjen autojen kaupoilla huippuvuosi. Kasvua on nähtävissä niin henkilöautojen myynnissä kuin muissakin ajoneuvoissa, kuten pakettiautoissa ja matkailuautoissa.

Vuonna 2020 myytiin reilusti enemmän käytettyjä henkilöautoja kuin edellisvuonna

Vuonna 2020 käytettyjen autojen myynti niin autoliikkeissä kuin yksityisten ihmisten välisissä kaupoissa kasvatti entuudestaan suosiotaan. 

Autoalan Tiedotuskeskuksen tilasto kertoo, että vuonna 2020 myytiin 632 980 käytettyä henkilöautoa, eli 7 916 autoa enemmän kuin edellisvuonna. Tilastot kerätään Netwheels Oy:ssä Traficomin autojen omistajavaihdoksia koskevien rekisteröintitietojen avulla.

Myös muita ajoneuvoja, kuten matkailuautoja, pakettiautoja ja erikokoisia kuorma-autoja myytiin edellisvuotta enemmän. Esimerkiksi pakettiautoja myytiin reilu pari tuhatta autoa enemmän kuin vuonna 2019, ja matkailuautojen myynti kasvoi reilulla tuhannella. Ainoastaan käytettyjen linja-autojen kohdalla myynti oli hieman vaisumpaa.

Käytettyjen autojen kaupoista puolet tehdään merkkiliikkeissä, neljäsosa muissa autoliikkeissä ja viimeinen neljännes yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa.

Muista myös lukea kootut ohjeet, käytettyjen autojen ostajan muistilistasta.

Suosituin käytetty auto oli Mercedes-Benz – mikä auto on suosituin vuonna 2021?

Suomalaisten keskuudessa toivotuin vaihtoauto vuonna 2020 oli Mercedes-Benz. Seuraavaksi suosituin oli Volvo ja kolmanneksi BMV.

Kymmenen suosituimman käytetyn automerkin joukossa olivat myös Audi, Toyota, Volkswagen, Skoda, Ford, Kia ja Opel.

Myös myyntitilastojen kärjessä ovat vuodesta toiseen samat automerkit hieman eri järjestyksessä. Mitä todennäköisimmin sama trendi jatkuu myös 2021, mutta kärkisijat voivat vaihdella.

Käytetyn auton kohdallakaan ei haluta tinkiä laadusta. Suomalaiset ovat kiinnostuneita laadukkaista ja luotettavista uudehkoista perheautoista. Suomalaiset ovat valmiita sijoittamaan usein laadukkaaseen käytettyyn autoon noin 10 000–20 000 euroa.

Mikäli käytetyn auton ostaja ei ole merkkiuskollinen, vaan haluaa vain päästä matkustamaan vaivattomasti paikasta toiseen, laskee autoon käytettävä hintahaarukka roimasti. Moni etsii autoja hintaluokasta 5 000–10 000 euroa, ja valtaosa käytettyä autoa metsästävistä on valmis maksamaan käytetystä autosta alle 5 000 euroa.

Voimanlähteenä bensa on edelleen suosituin käytetyissä autoissa, ja seuraavaksi suosituin on diesel. Myös ekologisemmat käyttövoimat ovat alkaneet yleistyä – peräti kolmasosa vastanneista ajaisi mielellään hybridiautolla.

Korona lisäsi käytettyjen autojen myyntiä

Koronakriisi pysäytti monen alan myynnin kuin seinään. Niin kävi myös automyynnille, joka notkahti keväällä 2020. Synkin kuukausi oli huhtikuu, jolloin markkinat pysähtyivät lähes kokonaan niin uusien kuin käytettyjenkin autojen kaupassa.

Samaan aikaan ihmiset alkoivat vältellä julkista liikennettä koronatartuntojen pelossa, ja oman auton merkitys kasvoi kesää kohti tultaessa. Käytettyjen autojen kauppa virkistyikin toukokuussa, ja ajoittain autoja myytiin lähes ennätysvauhdilla.

Moni saattoi ostaa myös kotimaan matkailuun soveltuvan kesäauton tai matka-auton, jolla kiertää Suomea kesälomalla.

Kuluttajat haluavat sijoittaa käytettyyn autoon aiempaa enemmän rahaa. Satsaamalla laadukkaaseen ja luotettavaan autoon kuluttajat haluavat varmistaa, että auto kestää aikaa ja käyttöä epävarmoina aikoina.

Autolainaa voi saada myös käytettyyn autoon

Auton ostaminen käytettynä on yhä useammalle suomalaiselle itsestäänselvyys autokaupoilla. Moni kuluttaja haluaakin panostaa myös käytettynä ostettavaan autoon, jolloin siihen saattaa upota useita tuhansia euroja.

Ihanteellisinta auton ostaminen olisi säästöillä, mutta harvalla on sukanvarressa suuria summia rahaa. Entistä useampi kuluttaja ostaakin auton erilaisten rahoitusratkaisujen avulla.

Autolainaa on mahdollista saada myös käytettyyn autoon. Jos sinulla on tarve autolle, voit kokeilla autolainalaskurin avulla, mikä summa olisi oman autosi hankintaan sopivin.

Kun sopiva summa on päätetty, voit kilpailuttaa pankit ja valita sinulle edullisimman autolainan vertailustamme. Lainasumma maksetaan suoraan tilillesi jopa saman päivän aikana. Koska saat rahat suoraan tilillesi, voit suunnata autokaupoille käteisostajana. Tällöin sinun on mahdollista neuvotella kauppahintaa alaspäin.

Jos päädyt ostamaan auton autorahoituksella, huomioi viimeinen suurempi erä eli jäännöserä. Jäännöserä maksetaan rahoituskauden lopussa, ja se on yleensä selvästi suurempi kuin aiemmat kuukausierät.

Onko sinulla autokaupat edessä, mutta et tiedä, mitä autokaupoilla olisi hyvä tietää? Voit perehtyä käytetyn auton ostamiseen Sortterin kattavasta autokauppojen käytännön oppaasta.

Autolaina on tärkeä kilpailuttaa

Lainat kannattaa aina kilpailuttaa, hait sitten autorahoitusta itse pankista, rahoituspalveluyhtiöltä tai käyttämällä lainavertailupalvelua. Ainoastaan kilpailuttamalla lainat voit varmistua siitä, että et maksa liikaa lainan kuluista tai koroista.

Kilpailuttaminen auttaa sinua löytämään edullisimman lainan, etkä tällöin maksa turhasta. Näytämme lainatarjoukset sinulle edullisimmasta kalleimpaan todellisen vuosikoron mukaan järjestettynä, jolloin voit olla varma, että edullisin laina on sinulle aidosti edullisin.

Sortterin lainanvertailupalvelussa voit vertailla autolainoja kymmenien pankkien ja rahoituslaitoksien kesken. Kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa – täytät vain yhden lainahakemuksen, ja haave autosta on yhä lähempänä toteutua.

Tekstin lähteenä on käytetty Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastoja sekä Sakan joulukuussa 2020 tekemää suuri suomalainen vaihtoautokyselyä.

Muita autoiluun liittyviä aiheita

Takaisin blogiin