Suosituimmat automerkit vuonna 2020
Takaisin blogiin
# Autoilu

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Suomen suosituimmat automerkit- ja mallit 2020 – pysyvätkö suosikit kärkisijoilla myös vuonna 2021?

Suomen suosituimmat automerkit- ja mallit pitivät pintansa vuonna 2020, vaikka vuosi oli uusien autojen myynnin suhteen historiallisen huono. Vuonna 2021 kärkisija saattaa kuitenkin vaihtua.

>>> Katso Suomen suosituimmat automerkit ja -mallit vuonna 2022 <<<

Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin vuonna 2020 huomattavasti vähemmän kuin edellisvuonna. Sen sijaan käytettyjen autojen kauppa on käynyt kuumana koko vuoden. Joulukuussa 2020 käyttöön otetun romutuspalkkion ennakoidaan piristävän uusien autojen myyntiä.

Suosituimmat automerkit ja -mallit vuonna 2020

Suomalaisten rakkaus suosittuja automerkkejä kohtaan näkyy myös vaikeina vuosina niin tilastoissa kuin tien päälläkin.

Suomen suosituimmat automerkit ovat Toyota, Volkswagen ja Skoda. 

Top 5 automerkit – henkilöautojen ensirekisteröinnit merkeittäin 2020

AutomerkkiEnsirekisteröintien määräMuutos edellisvuoteen
Toyota13 265-12,64 %
Volkswagen9 939-15,83 %
Skoda9 696-15,69 %
Volvo7 687-16,23 %
Kia6 859-4,56 %

Suomen suosituimmat automerkit ovat Toyota Corolla, Skoda Octavia ja Toyota Yaris.

Top 5 automallit – henkilöautojen ensirekisteröinnit malleittain 2020

AutomerkkiEnsirekisteröintien määräMuutos edellisvuoteen
Toyota Corolla5 3947,79 %%
Skoda Oktavia3 896-30,44 %
Toyota Yaris3 396-22,44 %
Nissan Qashqai2 947-32,08 %
Volkswagen Golf2 385-29,77 %

Suomalaiset luottavat tuttuihin merkkeihin – Toyota oli suosituin automerkki myös vuonna 2020

Vuosi 2020 on ollut mollivoittoinen uusien autojen myynnissä, mutta Toytota näyttää olevan edelleen suosituin automerkki suomalaisten keskuudessa.

Koronakriisin sävyttämä vuosi 2020 jää tilastoihin toiseksi matalimpana ensirekisteröintien määränä 2000-luvulla. Ensirekisteröintejä tehtiin koko vuonna 15,6 prosenttia vähemmän kuin aiemmin. Ainoastaan vuonna 2009 ensirekisteröintien määrä oli vieläkin matalammalla tasolla.

Koronaepidemia ei näytä kuitenkaan merkittävästi vaikuttavan suomalaisten uskollisuuteen automerkkien suhteen. Jo vuodesta 2012 lähtien suosituimpien ensirekisteröityjen henkilöautojen kärkisijaa ovat pitäneet kansamme rakastamat luottoautomerkit: Toyota, Volkswagen ja Skoda.

Suosituimmaksi merkiksi nousi viime vuonna jälleen kerran Toyota, joita rekisteröitiin 13 266 kappaletta. Seuraavaksi suosituin oli Volkswagen (9 942) ja aivan volkkarin kintereillä oli Skoda (9 696). 

Viiden suosituimman automerkin kärjessä olivat lisäksi Volvo ja Kia. Kia asetti jo muutama vuosi sitten tavoitteeksi olla Suomen viidenneksi suosituin automerkki, ja asema viiden parhaan joukossa näyttää myös vakiintuneen.

Suosituin automalli myös Toyotalta – tammikuussa 2021 koettiin kuitenkin yllätys

Japanilainen Toyota on ollut useita vuosia suomalaisten suosituin automerkki. Vuonna 2020 Toyotan rekisteröidyin automalli Suomessa oli Toyota Corolla, joita kirjattiin 5 394 kappaletta. 

Seuraavaksi suosituin malli oli Skoda Octavia 3 896:lla ensirekisteröinnillä. Toyota piti myös kolmatta sijaa Yaris-mallillaan, joita ensirekisteröitiin 3 396 kappaletta.

Vuosi 2021 on kuitenkin vasta aluillaan, ja koko vuoden tilastoista on vain häilyviä suuntaviivoja. 

Yksi yllätys saatiin kuitenkin kokea jo alkuvuodesta, kun tammikuun 2021 rekisteröidyin auto oli yllättäen Skoda Octavia, joka kiilasi japanilaismahti Toyotan mallien ohi tilastoissa.

Minkälainen auto sinulla on hankinnassa?

Automyynnin nousijat ja laskijat vuonna 2020

Mitkä automerkit- ja mallit olivat nousijoita ja laskijoita? Vaikka tilastollisesti eniten myytiin suomalaisten rakastamia luottomerkkejä, niiden rekisteröintien määrät tipahtivat vuoden takaisesta.

Nousijat

Kymmenen parhaan joukossa oli kuitenkin yksi nousija, BMW, joita ensirekisteröitiin peräti 589 kappaletta enemmän kuin vuonna 2019. Lisäksi listan 13. sijan ottanut Peugeot kasvatti suosiotaan, ja merkkiä rekisteröitiin 147 autoa enemmän kuin vuotta aiemmin. 

Myös sähköautoihin erikoistunut Tesla paransi myyntiään. Teslan autoja myytiin 68 kappaletta enemmän edelliseen vuoteen verrattuna.

Hurjimman nousun tekivät kuitenkin rekisteröintitilaston loppupäähän sijoittuvat merkit.

Eteläkorealainen SsangYong moninkertaisti rekisteröintien määrän, ja muutos oli huimat 306,67 prosenttia vuoden takaisesta. Toiseksi suurimman nousun teki brittiläinen luksusauto Bentley, jonka nousu oli yli 200 prosenttia.

Lisäksi kovia nousijoita olivat ranskalainen DS ja saksalainen Porsche. Tulostaan paransivat myös Mini, Fiat, Alfa Romeo ja Jeep.

Laskijat

Tunnetuimmista automerkeistä prosentuaalisesti suurin laskija oli Jaguar, jonka ensirekisteröintien määrä putosi peräti 63,64 prosenttia.

Myös Dacia-merkin autoja myytiin puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Muita laskijoita olivat Mazda, jonka pudotus oli 46,11 prosenttia sekä Subaru, jonka rekisteröintien määrä laski 42,74 prosenttia. Subarun lasku on ollut hurjaa, sillä merkin rekisteröinnit ovat pudonneet parissa vuodessa yli 1 000 rekisteröinnistä noin 400 ensirekisteröinnin tienoille.

Käytettyjen autojen kauppa kävi kuumana

Vaikka vuosi 2020 oli vaikeaa aikaa uusien autojen myynnille, käytettyjen autojen kaupassa oli ajoittain ennätysvilkasta. Kasvua näkyi niin käytettyjen henkilöautojen myynnissä kuin muissakin ajoneuvoluokissa, kuten matkailuautoissa ja pakettiautoissa.

Käytettyjen henkilöautojen kaupan vuositilasto ja muutos edellisvuoteen

VuosiHenkilöautojen määräMuutos edellisvuoteen
2020632 9801,27 %
2019625 064-1,42 %
2018634 0620,47 %
2017631 0712,85 %
2016613 5632,32 %

Käytettyjen henkilöautojen kauppa on kasvanut tasaisesti viimeisen viiden vuoden aikana. Vain vuonna 2019 myytiin hieman vähemmän käytettyjä henkilöautoja kuin edellisvuonna.

Mersu oli halutuin käytetty auto

Suomen Autokauppa Oy Saka selvitti viime vuoden lopulla suomalaisten vaihtoautomieltymyksiä suuren nettikyselyn avulla. Suomalaisten suosiossa ovat erityisesti vähän käytetyt, laadukkaat perheautot, joihin ollaan valmiita sijoittamaan jopa 10 000–20 000 euroa.

Käytettyjen autojen markkinoilla halutuin automerkki oli Mercedez-Benz. Seuraavaksi halutuin auto oli Volvo ja kolmanneksi BMW. Myös Audi, Volkswagen ja Toyota seurasivat kärkikolmikkoa aivan sen kintereillä. 

Suosituimpien käytettyjen autojen kymmenen parhaan listalle mahtuivat myös Skoda, Ford, Kia ja Opel.

Oletko ostamassa uutta autoa vuonna 2021? Muista auton romutuspalkkio

Uusi romutuspalkkiokampanja alkoi loppuvuodesta. Romutuspalkkion ideana on, että valtio maksaa sinulle 1 000 tai 2 000 euroa, jos viet vanhan liikennekäytössä olevan henkilöauton romutettavaksi ennen uuden auton ostoa.

Edellytyksiä romutuspalkkion saamiselle:

 • Vanha auto tulee romuttaa aikavälillä 1.12.2020–31.12.2021. Myös uusi auto täytyy tilata tai ostaa samalla aikavälillä.
 • Romutuspalkkio myönnetään auton hankintaan, jonka CO2-päästöt ovat enintään 120 g/km, kun auton käyttövoima on bensiini, diesel tai korkeaseosetanoli. Ladattavassa hybridissä päästöt voivat enintään 95 g/km.
 • Romutuspalkkio on sitä suurempi, mitä vähäpäästöisempi uusi auto on. 
 • Suurimman palkkion, 2 000 euroa, saa täyssähköauton, etanoli- ja kaasuauton sekä ladattavan hybridin ostamiseen.
 • Romutettavan auton on täytynyt olla jonkin aikaa liikennekäytössä romutusvuotta edeltäneenä vuonna. Jos auto romutetaan 2021, sen on täytynyt olla liikennekäytössä vuoden 2020 aikana ainakin jonkin aikaa.
 • Romutettavan auton on oltava vähintään 10 vuotta vanha.
 • Romutuspalkkio myönnetään vain yksityishenkilölle, joka on omistanut tai ollut auton haltija vähintään vuoden ennen romutuspäivää.
 • Palkkioon oikeuttavan todistuksen saa vain virallisesta vastaanotto- ja kierrätyspisteestä.
 • Niin romutettavan kuin uudenkin auton on oltava henkilöautoja.
 • Täyssähköauton hankintaan voi saada yhteensä jopa 4 500 euron romutuspalkkion, mikäli siihen yhdistää kotitalouksille tarkoitetun 2 000 euron hankintatuen.
 • Uuden auton voi ostaa myös osamaksulla.
 • Auton romuttaminen on Suomessa ilmaista.

Kilpailuta ja säästä – autolainoja on hyvä vertailla

Lainat kannattaa aina kilpailuttaa, hait sitten autorahoitusta itse pankista, rahoituspalveluyhtiöltä tai käyttämällä lainavertailupalvelua. Ainoastaan kilpailuttamalla lainat voit varmistua siitä, että et maksa liikaa lainan kuluista tai koroista.

Kilpailuttaminen auttaa sinua löytämään edullisimman lainan, etkä tällöin maksa turhasta. Näytämme lainatarjoukset sinulle edullisimmasta kalleimpaan todellisen vuosikoron mukaan järjestettynä, jolloin voit olla varma, että edullisin laina on sinulle aidosti edullisin.

Autolaina kannattaa kilpailuttaa seuraavissa tapauksissa:

 • ostat uuden auton autoliikkeestä
 • ostat käytetyn auton yksityiseltä myyjältä
 • tuot maahan uuden tai käytetyn auton

Sortterin lainanvertailupalvelussa voit vertailla autolainoja kymmenien pankkien ja rahoituslaitoksien kesken. Kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa – täytät vain yhden lainahakemuksen, ja haave autosta on yhä lähempänä toteutua.

Tekstin lähteenä on käytetty Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastoja sekä Sakan joulukuussa 2020 tekemää suuri suomalainen vaihtoautokyselyä.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Muita autoiluun liittyviä artikkeleja

Takaisin blogiin