Autot vuonna 2021

Oletko ostamassa autoa vuonna 2024? Ota huomioon nämä asiat

Kevät on perinteisesti autokaupassa vuoden vilkkainta aikaa. Ennen autokaupoille suuntaamista on hyvä pohtia, millainen auto juuri itselleen sopii. Kokosimme tähän artikkeliin huomioitavat asiat. Olitpa sitten ostamassa uutta tai käytettyä autoa, kannattaa autolaina aina kilpailuttaa reilut lainaehdot saadakseen.

Sähköauto, kaasuauto vai perinteinen polttomoottoriauto?

Sopivan auton löytäminen on monen tekijän summa. Tarjonta on laajentunut tasaisesti vuosien varrella, ja markkinoille on tullut ympäristöystävällisempiä sähköä tai kaasua käyttövoimana hyödyntäviä automalleja perinteisten bensa- ja dieselautojen rinnalle.

Onkin tärkeä pysähtyä miettimään, mihin tarkoitukseen tarvitset autoa.

  • Kuljetko autolla pelkkiä työmatkoja vai teetkö myös pidempiä ajoja esimerkiksi mökille tai lomareissuille? 
  • Olisiko auto käytetty vai uusi?
  • Haluatko liikkua ekologisemmin ja panostaa sähköautoon, kaasuautoon tai hybridiin vai olisiko perinteinen polttomoottoriauto enemmän oma juttusi? 

Kun auton tarkoitus on selvillä, sinun on helpompi tehdä valintoja auton valmistajan, mallin, koon ja kulutuksen suhteen, jolloin hintakin selkenee.

Autolainaa voi saada myös käytettyyn autoon

Aina auton ei tarvitse olla uusi. Itse asiassa käytettyjä autoja ostetaan Suomessa huomattavasti uusia autoja enemmän. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan Suomessa tehdään vuosittain 550 000–600 000 käytetyn auton kauppaa, kun taas uusia autoja myydään noin 150 000.

Käytettyjen autojen kaupoista puolet tehdään merkkiliikkeissä, neljäsosa muissa autoliikkeissä ja viimeinen neljännes yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa.

Autolainaa on mahdollista saada myös käytettyyn autoon, kun kilpailutat pankit ja valitset sinulle edullisimman autolainan vertailustamme. Saat lainasumman suoraan tilillesi, jolloin olet autokaupoilla käteisostajan asemassa. Käteisostajana voit neuvotella kauppahintaa alaspäin.

Muista myös, että tavallisesti autorahoitukseen liittyy viimeinen suurempi erä eli jäännöserä.

Minkälainen auto sinulla on hankinnassa?

Auton taustat kannattaa tutkia huolella

Auton ostajalla on vastuu tarkistaa, että asiapaperit ovat oikein laadittuja. Luovutustodistus ja kauppakirja ovat autokaupan tärkeimmät dokumentit, mikäli autokaupan ehdoista syntyy jälkeenpäin erimielisyyksiä.

  • Selvitä Traficomista omistajan tiedot, katsastushistoria ja mahdolliset katsastuksen hylkäämispäätökset. Myös kolaritiedot ja ajoneuvoverojen maksutilanne löytyvät Traficomin sivuilta.
  • Varaa koeajoon riittävästi aikaa. Pyydä samalla reissulla huoltokirja nähtäväksi. Tutustu koeajon ohjeistuksiin tarkemmin Sortterin laajasta autokauppojen käytännön oppaasta.
  • Tarkista ajoneuvon rekisteritiedot ja myyjän henkilöllisyys rekisteriotteesta. Onko myyjä rekisteröinyt auton omiin nimiinsä ennen kaupantekoa? Jos ei, sinulla on oikeus vaatia, että hän tekee niin.
  • Tarkista rekisteritiedoista, että auto on liikennekäytössä. Jos auto ei ole liikennekäytössä, sillä ei saa ajaa.
  • Pyydä myyjältä voimassa oleva varmenne ajoneuvon rekisteröintiä varten. Myyjä voi hakea Traficomilta kertakäyttöisen varmenteen, joka on voimassa 14 päivää. Tämän jälkeen myyjän omistajuus autoon raukeaa.
  • Rekisteröi ajoneuvo nimiisi ja ota liikennevakuutus. Liikennevakuutus tulee ottaa seitsemän päivän kuluessa kaupanteosta.

Romutuspalkkion ehdot

Romutuspalkkion ehdot on hyvä tarkistaa etukäteen. Alla olevasta listasta näet, milloin olet oikeutettu romutuspalkkion lunastamiseen.

  • Romutuspalkkio on voimassa vain määrättynä kampanja-aikana ja valtio järjestää sen satunnaisesti. Romutuspalkkiota ei ole tarjolla vuosittain, vaan aiemmat romutuspalkkiokampanjat on järjestetty vuosina 2015, 2018 ja 2021.
  • Romutuspalkkio myönnetään auton hankintaan, joka alittaa CO2-päästörajoitukset. Eli CO2-päästöt ovat enintään 120 g/km, kun auton käyttövoima on bensiini, diesel tai korkeaseosetanoli, ja enintään 95 g/km, jos auto on ladattava hybridi.
  • Romutettavan auton on oltava vähintään 10 vuotta vanha.
  • Romutuspalkkion saa yksityishenkilö, joka on omistanut romutettavan auton tai ollut sen haltija vähintään vuoden ennen romutuspäivää.
  • Auton voi viedä kierrätykseen vain viralliseen vastaanottopisteeseen, jotta omistaja saa romutustodistuksen, joka takaa tuntuvan alennuksen uuden vähäpäästöisen auton ostamisen yhteydessä.
  • Auto on romutettava ennen kuin uusi auto ensirekisteröidään.
  • Niin romutettavan kuin uudenkin auton on oltava henkilöautoja.
  • Romutettavan auton ei tarvitse olla tieliikennekelpoinen.
  • Kaiken kaikkiaan täyssähköauton hankintaan voi saada yhteensä jopa 4 500 euron romutuspalkkion. 
  • Romutuspalkkio myönnetään 2 000 euron suuruisena uuden auton hankintaan, jos uuden auton kokonaisena tai toisena käyttövoimana on sähkö tai metaanista koostuva polttoaine.
  • Auton romuttaminen on Suomessa ilmaista.

Harkitsetko sähköautoa työsuhdeautona?

Henkilöautot aiheuttavat tieliikenteen päästöistä liki puolet. Yhtenä keinona päästöjen hillitsemiseksi hallitus kaavaili verotukiehdotuksen, jonka tavoitteena on lisätä päästöttömien autojen osuutta työsuhdeautoina. Muutos astui voimaan 1.1.2021.

Mitä sähköauton veroetu tarkoittaa?

Verohallinnon vahvistaman autoedun verotusarvot ovat pysyneet lähes ennallaan. Sen sijaan työsuhdekäytössä olevien sähköautojen verotusarvot tipahtivat selvästi alle vastaavien polttomoottoriautojen verotusarvon, sillä työsuhteisen täyssähköauton verotusarvo on 170 euroa vähemmän kuin aiemmin.

  • Etu koskee täyssähköautoja, jotka eivät tuota hiilidioksidipäästöjä.
  • Veroetu on voimassa vuosina 2021–2025. 
  • Verotuki on tarkoitettu autoille, jotka on rekisteröity Suomeen vuonna 2020 tai sen jälkeen.
  • Auton täytyy olla työsuhdekäytössä oleva täyssähköauto.

Ennen muutosta sähköauton verotusarvo oli samalla tasolla kuin bensiini- tai dieselauton. Kauppalehden mukaan vuonna 2020 Volkswagen ID.3 -sähköauton verotusarvo oli 595 euroa käyttöedulla. Jatkossa saman auton käyttöedun verotusarvo laskee 425 euroon. Vapaassa autoedussa etu on vielä suurempi noin 290 euroa.

Vapaa autoetu tarkoittaa sitä, että työnantaja kustantaa kaikki auton omistamiseen ja käyttöön liittyvät kustannukset.

Käyttöetu puolestaan tarkoittaa sitä, että työntekijä maksaa osan auton kuluista. Tarkemmat yrityksen autosäännöt määrittävät, mitkä kulut työntekijälle kuuluvat ja kuinka paljon säästöä lopulta syntyy.

Jos olet saanut työnantajalta yksityiskäyttöön henkilö- tai pakettiauton, voit laskea verotusarvon Verohallinnon autoetulaskurilla.

Työpaikoilla ja julkisissa latauspisteissä lataaminen muuttuu verovapaaksi

Jos saat autoedun käyttöetuna, sähköauton lataaminen työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä muuttuu verovapaaksi vuosina 2021–2025.

Aiemmin lataaminen on maksanut 30 euroa kuukaudessa. Latausetu koskee työntekijän oman tai työsuhteisen täyssähköauton tai hybridin lataamista.

Vertaile autolainoja palvelussamme

Autorahoitus kannattaa aina kilpailuttaa. Kotimaisen Sortterin lainanvertailupalvelussa voit vertailla autolainoja luotettavien pankkien ja rahoituslaitoksien kesken. Vertailu on aina maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Saat monta lainatarjousta yhdellä lainahakemuksella. Valitse itsellesi paras lainatarjous ja allekirjoita lainasopimus pankin kanssa verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Tutustu autolainaan ja täytä lainahakemus.

Artikkelia päivitetty 18.1.2024.