Hybridit kasvattavat suosiotaan
# Autoilu

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Paras hybridi? – suuri autovertailu vuonna 2021

Hybridit ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan Suomessa. Ostettujen ja maahantuotujen hybridihenkilöautojen määrä on selvässä kasvussa – joten hybridit kiinnostavat kuluttajia.

Hybridi tarkoittaa sitä, että auto käyttää käyttövoimana useampaa kuin yhtä voimanlähdettä, esimerkiksi poltto- ja sähkömoottoria. Hybridien määrä on kasvanut vuosittain Suomessa. Lisäksi yhä suurempi osa ostetuista ja maahantuoduista henkilöautoista on ollut hybridejä.

Tarkastelimme tilastoista vuonna 2020 suosituimpia hybridiautoja – käyttövoiman ja automerkin perusteella.

Miten hybridit toimivat?

Hybrideissä on bensiini- tai dieselkäyttöisen polttomoottorin lisäksi usein sähkömoottori. Hybridin taloudellinen säästö syntyy siitä, että autossa hyödynnetään jarrutusenergiaa.

Hybridi latautuu sähkögeneraattorin kautta auton akustoon sähkömoottorin käytettäväksi energiaksi. Sähköä käytetään avustavana energiana muun muassa kiihdytyksissä. Ladattava hybridiauto voidaan ladata ulkoisesti verkkosähköllä. Sillä on mahdollista ajaa 30–80 kilometriä myös pelkällä sähköenergialla ilman polttomoottoria.

Hybridityypit

Hybrideitä on olemassa kahta erilaista tyyppiä sen perusteella, täytyykö hybridiä ladata vai ei. Näitä hybridejä kutsutaan lataushybridiksi ja ei-ladattavaksi hybridiksi. Alla kerromme, kuinka hybridit eroavat toisistaan.

 • Lataushybridi tarkoittaa hybridiautoa, johon voidaan ladata lisää sähköenergiaa ulkoisesti verkkovirralla. Sitä kutsutaan myös ladattavaksi hybridiksi sekä pistokehybridiksi.
 • Ei-ladattava hybridi sen sijaan tarkoittaa autoa, jota ei voi ladata ulkoisesti pistokkeen avulla. Ei-ladattava hybridiauto on siis itselatautuva.

Vuoden 2020 ostetuimmat hybridit

Kaikkien henkilöautojen ensirekisteröintien määrä vuonna 2020 oli 96 408 kappaletta. Näistä hybridihenkilöautojen osuus oli 31 957 kappaletta. Näin ollen kaikista vuonna 2020 rekisteröidyistä henkilöautoista hybridejä oli yli 33 %.

Vuonna 2018 vastaava luku oli noin 14 % ja vuonna 2019 jo noin 19 %, joten hybridiautojen osuus vaikuttaisi olevan merkittävässä kasvussa.

Hybridihenkilöautojen ensirekisteröinnit käyttövoiman mukaan 2020

KäyttövoimaEnsirekisteröintien määrä
Ei-ladattava hybridi18 726
Lataushybridi13 231
Yhteensä31 957

Vuonna 2020 ei-ladattavia hybridihenkilöautoja ensirekisteröitiin enemmän kuin lataushybridejä. Näin on ollut myös aiempina vuosina 2018 ja 2019.

Tilastojen valossa on kuitenkin kiinnostavaa, että lataushybridien osuus kaikista hybrideistä on viime vuonna kasvanut selkeästi. Vuonna 2018 niiden osuus oli 29,3 %, ja vuonna 2019 se oli 27,7 %. Vuonna 2020 lataushybridien osuus kohosi 41,4 %:iin.

Top 10 suosituimmat hybridit automerkeittäin vuonna 2020

Suosituimmat hybridit noudattavat hyvin samankaltaista merkkiuskollisuutta kuin vuoden 2020 myydyimmät autot. Suomalaisten suosikit hallitsevat myös top 10 -listaa suosituimmista hybrideistä. Suluissa kappalemäärä.

 1. Volvo (3 445)
 2. Mercedes-Benz (2252)
 3. BMW (2 129)
 4. Skoda (1 046)
 5. Audi (761)
 6. Volkswagen (564)
 7. Kia (511)
 8. Ford (490)
 9. Mitsubishi (488)
 10. Toyota (209)

Volvo oli selkeästi suosituin hybridiauto vuonna 2020 henkilöautojen ensirekisteröintien mukaan. Myös Mercedes-Benz, BMW, Skoda ja Audi erottuivat suosittuina hybridimerkkeinä.

Vuonna 2020 maahantuodut hybridit

Vuonna 2020 Suomeen maahantuotiin yhteensä 43 911 käytettyä henkilöautoa, joista hybridejä oli 9 397. Hybridien osuus kaikista käytettynä maahantuoduista henkilöautoista oli siis hieman yli 21 %.

Vuonna 2018 hybridien osuus oli noin 10 % ja vuonna 2019 noin 17 %. Tämä kertoo  ensisijaisesti siitä, että myös maahantuoduista henkilöautoista yhä suurempi osa on hybridejä ja hybridit kiinnostavat suomalaisia enenevässä määrin.

Käytettynä maahantuodut hybridihenkilöautot käyttövoiman mukaan 2020

KäyttövoimaHybridihenkilöautojen määrä
Bensiini/Maakaasu (CNG)953
Bensiini/Sähkö (ladattava hybridi)7 743
Bensiini/Etanoli166
Bensiini/Nestekaasu (LPG)2
Diesel/Sähkö (ladattava hybridi)533
Yhteensä9 397

Selvästi suosituin maahantuotu hybridiauto vuonna 2020 oli käyttövoimaltaan ladattava hybridi, joka toimii bensiinillä ja sähköllä.

Toiseksi maahantuoduin hybridimalli oli bensiinillä ja maakaasulla kulkeva hybridiauto. Kolmanneksi eniten maahantuotiin ladattavia hybridejä, joissa käyttövoimana olivat diesel ja sähkö.

TOP 10 automerkit – Käytettynä maahantuodut hybridihenkilöautot 2020

Hybridihenkilöautoja maahantuodaan Suomeen käytettynä jatkuvasti enemmän. Suosituimpien käytettyjen ja maahantuotujen hybridien lista näyttää hieman erilaiselta kuin ensirekisteröinnit. Viiden suosituimman automerkin joukossa näkyy kuitenkin tuttuja nimiä. Suluissa on merkitty maahantuotujen hybridien lukumäärä.

 1. Volkswagen (2384)
 2. BMW (1583)
 3. Mercedes-Benz (1504)
 4. Volvo (1307)
 5. Mitsubishi (1297)
 6. Audi (407)
 7. Porsche (252)
 8. Kia (147)
 9. Mini (130)
 10. Skoda (75)

Vuoden 2020 maahantuoduin hybridiautomerkki oli Volkswagen. Myös BMW, Mercedes-Benz, Volvo ja Mitsubishi olivat erityisen suosittuja, vaikka niitä maahantuotiinkin Volkswagenia selkeästi vähemmän.

Milloin hybridi kannattaa?

Hybridin avulla on mahdollista säästää polttoainekuluissa, joten se voi olla rahaa säästävä valinta. Myös sillä on merkitystä, missä hybridiautolla liikutaan.

Ladattava hybridi vaatii säännöllistä latausta toimiakseen kunnolla hybriditekniikalla, joten mahdollisten latauspisteiden määrä ja sijainti kannattaa huomioida. Hybridiautot soveltuvatkin hyvin kaupunkikäyttöön. Ne ovat taloudellinen valinta ajoon, jossa tehdään paljon jarrutuksia ja kiihdytyksiä.

Maantieajossa hybridistä ei ehkä hyödy yhtä merkittävästi, sillä jarrutusten vähäisyyden ja auton akuston pienen kapasiteetin vuoksi energiaa ei välttämättä lataudu toivotusti.

Hybridiautojen ympäristöpäästöt

Hybridiauton hiilidioksidipäästöjen on mitattu olevan jopa yli puolet vähemmän kuin henkilöautoilla keskimäärin. Tämä käy ilmi Autoalan Tiedotuskeskuksen Ensirekisteröityjen henkilöautojen hiilidioksidipäästöt -tilastoista.

Hybridiauton todellinen päästöjen määrä riippuu kuitenkin sekä käyttäjästä että käytettävästä autosta. Erot syntyvät muun muassa siitä, ajaako lyhyitä vai pitkiä matkoja, ja paljonko jarrutusenergiaa syntyy.

Lisäksi käyttäjien välillä on eroja siinä, kuinka usein ladattavan hybridiauton akku muistetaan ja jaksetaan ladata. Hybridiautoissakin voi olla eroja niissä ominaisuuksissa, jotka käyttävät automaattisesti polttomoottoria sähköenergian sijaan.

Vetyauto – tulevaisuuden auto?

Vetyautoista on puhuttu paljon tulevaisuuden autoina. Vety nähdään monissa maissa mahdollisuutena helpottaa maapallon energia- ja ilmastohaasteita, sillä vedyn avulla on mahdollista varastoida ja siirtää sähköä. Myös vetyautot eli polttokennoautot ovat nähneet päivänvalonsa tämän näkemyksen myötä.

Vetyauto tuottaa sähköä polttokennon avulla vedystä ja hapesta. Sen toimintamatka on sähköautoa pidempi. Näin ollen vetyautot voisivat sopia esimerkiksi hyötyajoneuvoiksi. Lisäksi niiden pakokaasu on vesihöyryä, joka on puhtaampaa kuin ympäröivä ilma. 

Vaikka vetyautot eivät vielä ole rantautuneet Suomeen, niitä on jo jonkin verran maailmalla. Jotta vetyautot voitaisiin kunnolla ottaa käyttöön Suomessa, tämä vaatisi muun muassa riittävästi vetytankkausasemia. Aika näyttää, tulevatko vetyautot joskus osaksi suomalaista katukuvaa.

Autorahoitus hybridille – löydä edullinen autolaina

Hybridien hinnat ovat usein muita autoja korkeampia. Hankkimalla hybridiauton saatat kuitenkin säästää polttoainekustannuksissa. Uusi hybridiauto on mahdollista rahoittaa muun muassa autolainalla. 

Voit hankkia autorahoituksen esimerkiksi vakuudettomana kulutusluottona. Tällöin auto siirtyy heti omiin nimiisi, etkä tarvitse vakuuksia tai takaajia lainallesi. Kulutusluotto on kertalaina, jota haetaan tiettyä hankintaa tai kulutusta varten, esimerkiksi juuri uuden hybridiauton rahoitukseen. Kulutusluotto voi olla suuruudeltaan tuhannesta eurosta 60 000 euroon saakka.

Jotta löytäisit edullisen autolainan, kannattaa eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden lainat kilpailuttaa. Tämä on helppoa, nopeaa ja ilmaista Sortterin palvelun avulla. 

Autolainan kilpailutus Sortterin sivustolla ei sido sinua mihinkään. Sinun ei tarvitse myöskään huolehtia autorahoituksen viimeistä suuremmasta erästä eli jäännöserästä, sillä voit laina maksetaan tilillesi, joten olet käteisostajan asemassa.

Täytä lainahakemukseen tarvitsemasi lainasumma sekä toivomasi kuukausierä. Sen jälkeen saat selkeästi esitetyn listan autorahoituksen vaihtoehdoista edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan.

Valitse edullinen laina Sortterin vertailusta – ja uusi hybridi voi pian olla sinun parkkiruudussasi.

Paras hybridiauto - Miten haen kulutusluottoa hybridin ostoa varten?

Mikäli tarvitset ulkopuolista rahoitusta hybridiauton ostoon, Sortter kilpailuttaa kulutusluotot puolestasi nopeasti ja maksuttomasti. Hybridin rahoitus onnistuu näin:

 1. Käy läpi oma taloudellinen tilanteesi ja paljonko lainaa tarvitset
 2. Täytä lainahakemus
 3. Vertaile saamiasi lainatarjouksia ja valitse näistä paras
 4. Siirry allekirjoittamaan lainasopimus
 5. Nosta kulutusluotto ja rahoitus hybridiautoa varten on hankittu

Lähteet

Autoalan Tiedotuskeskus

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Oletko kilpailuttanut lainoja?

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Lue lisää