Lainat kannattaa kilpailuttaa
Takaisin blogiin

Halvin laina ei välttämättä löydy omasta pankista

Tiesitkö, että tänä päivänä halvin laina ei välttämättä löydykään omasta pankista? Jos haluat säästää lainakustannuksia satoja tai jopa tuhansia euroja, laina kannattaa kilpailuttaa usean pankin kesken.

Kun sinulla ilmenee tarve pankkilainalle, varaatko ajan omaan pankkiisi lainaneuvottelua varten? Ennen vanhaan halvin laina saattoi löytyä omasta pankista, jos oli hyvää pataa pankinjohtajan kanssa. Tänä päivänä lojaalisuus ja hyvä asiakkuus eivät kuitenkaan enää ole edullisen lainan tae. 

Modernissa maailmassa netti on tuonut pankin lähes jokaisen kotisohvalle. Jos omistat netin, nyt voi olla oikea hetki tutustua myös muihin kuin oman pankin lainatarjontaan, mikäli sinulla on etsinnässä edullinen laina.

Suomalaiset kilpailuttavat lainojaan vain vähän, vaikka halvin kulutusluotto voikin löytyä kilpailevasta rahalaitoksesta 

Taloustutkimus jo useana vuonna selvittänyt luottovertailualusta Sortter Oy:n toimeksiannosta, kuinka paljon suomalaiset ylipäätään vertailevat ja kilpailuttavat lainojaan. Viimeisin tutkimus teetettiin maaliskuussa 2021. 

Tutkimuksessa kartoitettiin, kuinka paljon kuluttajat vertailevat eri pankkien ja muiden rahoituslaitosten luottojen korkoja ja palveluhintoja keskenään hakiessaan lainaa. 

Tuloksena oli, että suomalaiset kilpailuttavat lainoja vain vähän. Noin 19 prosenttia on pyytänyt tarjouksen kulutusluotosta viimeisen 12 kuukauden aikana. Luottokortin puolestaan kilpailutti vain hieman alle kolmasosa. 

Sinäkin olet joskus saattanut etsiä edullisinta hotellia ja majoitusta lomareissuasi varten netistä. Samoin kuin hotellin kilpailutusalusta tarjoaa sinulle parasta hintaa löytääksesi sopivan majoituksen, myös lainojen kilpailutusalusta tarjoaa parasta hintaa löytääksesi halvan lainan. 

Lomareissu on usein selvästi edullisempi kustannus kuin laina, joten miksi et kilpailuttaisi myös lainojasi? Voit nimittäin säästää huomattavia summia. 

Sortterin asiakkaiden tyypillinen säästö on noin 1 644 euroa, kun he kilpailuttavat lainansa palvelumme avulla. Säästö on laskettu elo-syyskuussa 2022 vertaamalla edullisinta ja kalleinta lainatarjousta keskenään, kun lainasumma on ollut 8 000–10 000 euroa.

Kilpailuttamisessa ja lainan etsimisestä pienemmästä, entuudestaan tuntemattomasta pankista on myös muitakin etuja: usein pienemmät, yksityiset rahoitusyhtiöt myöntävät summaltaan suurempia vakuudettomia lainoja kuin isot pankit. 

Vakuudeton laina tarkoittaa sitä, että et tarvitse lainallesi takaajia tai vakuuksia, kuten loma-asuntoa tai omistusasuntoa. Kun suuremmassa pankissa vakuudetonta lainaa saa noin 30 000 euroa, yksityisestä rahoituslaitoksesta sitä voi saada jopa 60 000 euroa. Kilpailuttamisen avulla on mahdollista löytää myös hinnaltaan halvin laina ilman vakuuksia.

Lainojen kilpailuttaminen paljastaa hintaerot ja auttaa löytämään edulliset lainat

Moni kuluttaja saattaa ajatella, että vain oma pankki on luotettava, jolloin lainat jäävät kilpailuttamatta. Tutut asiat herättävät kuluttajissa usein luottamusta, mutta tiesitkö, että Sortterin suomalaisessa lainojen vertailupalvelussa ovat mukana vain tarkoin harkitut ja luotettavat pankit sekä rahoituslaitokset? 

Palvelumme ja järjestelmämme toimivat salatussa ympäristössä ja noudattavat parhaita tietoturvastandardeja sekä ajantasaisia lakeja. Suomessa pankkien ja rahoituslaitosten valvonnasta vastaavat Finanssivalvonta tai Aluehallintovirasto. Voit siis huoletta käyttää palveluamme, vaikka yhteistyökumppaneinamme toimivat pankit eivät olisikaan sinulle entuudestaan vielä tuttuja.

Erityisesti kulutusluottomarkkinoilla kilpailu eri lainantarjoajien välillä on kovaa, minkä seurauksena jokainen pankki ja rahoituslaitos pyrkii luomaan itselleen paremman markkina-aseman myöntämällä yhä edullisempia kulutusluottoja ja lainoja. Toisin sanoen jokainen pankki kilpailee juuri sinun asiakkuudestasi, jolloin sinulla on suuri rooli päättää, mikä niistä on sinulle sopivin saamiesi lainatarjousten perusteella.

Lainan voi kilpailuttaa itse pyytämällä luottotarjouksia eri pankeista. Tavallisesti lainojen kilpailuttaminen onnistuu pankkien verkkosivuilta täyttämällä lainahakemuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää lainavertailupalvelua, kuten Sortterin maksutonta alustaa.

Erillisen lainavertailupalvelun hyöty on sen helppoudessa, sillä saat yhdellä hakemuksella jopa kymmeniä lainatarjouksia, jolloin löydät helpommin itsellesi edullisen vakuudettoman lainan vertailemalla lainatarjouksia keskenään. Lainat kannattaa vertailla todellisen vuosikoron mukaan, jotta löydät lainan, jonka kaikki kustannukset ovat vuositasolla maltilliset. 

Käyttäessäsi erillistä lainavertailualustaa, pankit eivät tulkitse sinua aktiiviseksi lainojen kilpailuttajaksi. Aktiivinen kilpailutus saatetaan nimittäin tulkita niin, että taloudellinen tilanteesi on huono, mikä puolestaan saattaisi vaikuttaa negatiivisesti lainan saantiin.

Kulutusluottojen korot elävät jatkuvasti – lainan kilpailutus auttaa pysymään kärryillä

Eri pankkien lainaehdot vaihtelevat paljonkin pankeittain, kuten myös lainan korko. Lainan korko voi vaihdella paljon jopa kuukausittain.

Sortter kokoaa kulutusluottojen korkotasot kuukausittain blogiin. Kevään aikana kulutusluottojen korkotaso on näyttänyt maltilliselta, mutta tilanne voi muuttua milloin tahansa. Jos oman pankkisi korkotaso on nyt matalahko, jonkin ajan kuluttua se voi nousta korkeaksikin. 

Otetaan muutama esimerkki toukokuun ja huhtikuun kulutusluottojen koroista. S-Pankin tarjoaman S-Lainan suurimman koron korkotaso oli huhtikuussa 14,99 prosenttia, kun tällä toukokuussa se on 9,99 prosenttia. Balanzia puolestaan nosti yksityislainansa suurinta ilmoitettua korkoa 7 prosenttiyksiköllä ollen nyt 16,90 prosenttia.

Olipa oma pankkisi mikä tahansa, kilpailuttaminen auttaa sinua pysymään kärryillä korkotasojen muutoksissa ja löytämään tällä hetkellä edullisimman lainan lainan tarjoajien keskuudesta.

Kilpailuta laina Sortterin palvelussa ja löydä sinulle sopiva lainatarjous

Lainojen kilpailuttaminen on suositeltavaa joka kerta, kun etsit lainaa. Lisäksi myös nykyisten lainojen tai luottojen kilpailuttaminen kannattaa.

Voit kilpailuttaa lainan itsenäisesti niiden pankkien välillä, joista haluat saada lainan, tai vaihtoehtoisesti voit hyödyntää valmista kilpailutusalustaa, kuten Sortterin ilmaista vertailupalvelua.

Sortterin palvelussa lainan kilpailuttaminen on:

  • Helppoa – saat jopa 20 lainatarjousta yhdellä lainahakemuksella
  • Maksutonta – lainojen kilpailuttaminen on sinulle aina ilmaista
  • Turvallista – palvelu toimii salatussa ympäristössä ja tietosi pysyvät turvassa
  • Läpinäkyvää – näet kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä todellisen vuosikoron mukaan

Tiedämme, että lainojen hinnat vaihtelevat ja sopivaa lainaa voi olla joskus hankala löytää. Kilpailutuspalvelumme on kehitetty, jotta sinä löydät aidosti edullisen lainan – meille on tärkeintä asiakkaan etu! Vertailemme kulutusluotot puolestasi läpinäkyvästi ja maksuttomasti.

Kilpailuta lainat Sortterilla ja löydä edullinen kulutusluotto!

Lue lisää

Takaisin blogiin