Vesijetit ovat kasvattaneet suosiota viime vuosina
Takaisin blogiin
# Veneily

Päivitetty:

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Hankinnassa vesiskootteri vuonna 2021? Vinkit vesijetin ostamiseen

Vesiskoottereiden eli vesijettien suosio on kasvanut koko 2000-luvun ajan. Samalla myös vesijettien ostajien kirjo on laajentunut.

Kesä on pian täällä, ja keväisin monella herää toive päästä vesille. Vertailimme viisi upeaa vesijettiä ominaisuuksineen. Mikä niistä sopii sinun tarpeisiisi parhaiten?

Vesiskootterit vertailussa

Merkki ja malliVuosimalliHinta (alkaen)Pituus mIstumapaikatHevosvoimat (hv)
Sea-Doo Spark Trixx 2 UP20217 090 €2,791-290 hv
Yamaha GP1800 R202017 350,00 €3,351-3180 hv
Kawasaki STX 15F201910 990 €3,121-3152 hv
Yamaha EX Sport202111 450 €3,141-3100 hv
Kawasaki Ultra 310X202020 490 €3,371-3300 hv
Sea-Doo GTI202112 090 €3,321-3130 hv

Sea-Doo Spark Trixx 2 UP -vesijetti on leikkisä menopeli, joka sopii kokonsa ja keveytensä puolesta erinomaisesti yksinajoon ja aloittelijoille. Ilahduttavaa on myös sen taloudellisuus: Rotax 900 ACE -moottori kuluttaa vain noin 7,34 litraa tunnissa. Sea-Doo Spark Trixx 2 UP on myös taulukon edullisin vesiskootteri.

Yamaha GP1800 R -vesijetti puolestaan tarjoaa mahtavaa suorituskykyä sporttisen ulkonäön siivittämänä. Vauhtia kaipaaville vesijetin tehokkuus ei tuota pettymystä – 1,8 nelitahtimoottori tarjoa varmaa tehoa ja nopeaa kiihdytystä! Yamaha GP1800 R on helppo käsiteltävä kovassakin aallokossa. 

Kawasaki STX-15F -vesijetti on saanut inspiraationsa Kawasaki Ninja -moottoripyörästä, jonka moottori on sovitettu vesikäyttöön. Vesijetti soveltuu niin rauhalliseen ajoon kuin kovaankin vääntöön myös huonommalla säällä. Myös polttoainekulutus on hillittyä: rauhallisessa ajossa vesijetti kuluttaa noin 13–15 litraa tunnissa, vauhdikkaassa menossa noin 30 litraa.

Yamaha EX Sport -vesijetti tarjoaa nautinnollisia ajoelämyksiä, ja malli soveltuu hyvin myös aloittelijalle. Yamaha on hionut käyttäjäystävällisyyden huippuunsa, eikä Yamaha EX Sport tee poikkeusta sääntöön: vesijetti on ketterä ja kevyt, ja kaikki sen yksityiskohdat ovat huolella mietittyjä. Käyttäjiensä keskuudessa Yamaha onkin luotettava ja varma merkki.

Kawasaki Ultra 310X -vesijetin hurjat hevosvoimat sopivat vauhtia rakastavalle. Kawasaki Ultra 310X:n runko on tasapainoinen ja tekniikka hiottu huippuunsa. Vaikka jetissä riittää tehoja, sen laadukas ohjausjärjestelmä avustaa kuljettajaa menopelin hallinnassa vesijetteilyn alkumetreillä ennen kuin kuljettaja siirtyy vauhdikkaampaan menoon. 

Sea-Doo GTI -vesijetti on Spark-malleihin verrattuna isokokoisempi, mutta vakaa ja kevyt. Ajo on vauhdikasta ja kiihtyvyys huippua. Runkomuotoilu sopii hyvin niin yksin ajamiseen kuin kyyditsemiseenkin. Turvallinen iBR-jarru- ja peruutusjärjestelmä on saanut kiitosta Yhdysvaltojen rannikkovartiostoa myöten: vesijetti pysähtyy helposti, ja vaihteiden käyttö on hallittua.

Mitä vesiskootterin hankinnassa kannattaa ottaa huomioon?

Vesijetteily ovat hauskaa ajanvietettä – vesiskootterilla voi tehdä kuljetuksia, harrastaa vesiaktiviteetteja, rentoutua uimatasolla ja pulahtaa välillä uimaan. 

Olipa unelmasi vesijettiin liittyen mikä tahansa, on hyvä pohtia, mitä sinun kannattaa ottaa vesijetin ostossa huomioon.

1. Vesijetti – käyttötarkoitus

Kuten veneiden tai autojen hankinnassa, myös vesiskootterin kohdalla on tärkeintä miettiä sen käyttötarkoitusta.

Haluatko harrastaa vesiurheilua, kuten vesihiihtoa tai wakeboardia? Vai käyttää vesijettiä mökillä? Nykyisin mikä tahansa vesijetti soveltuu monipuoliseen harrastamiseen.

Ajatko jetillä pääsääntöisesti yksin? Tällöin kaksipaikkainen vesijetti on yleensä parempi valinta. Pienemmät vesijetit ovat myös hyviä valintoja järvimaisemiin ja muille sisävesille. Lisäksi kaksipaikkaiset vesijetit soveltuvat hyvin aloittelijalle

Jos aiot tehdä vesiskootterilla kuljetuksia tai kyyditä muita ihmisiä, kannattaa valita kolmipaikkainen menopeli. Kookas runko tarjoaa merellä ja aallokossa vakautta, ja rantautuminen sekä liikkeelle lähteminen sujuvat helpommin myös silloin kun kyydissä on reilummin painoa. Lisäksi ne sisältävät usein reilusti säilytystilaa. 

Vesijetin vuokraaminen on hyvä keino päästä selville, onko harrastus oma juttu. Vuokraamisen avulla voit testata vaikkapa taulukossamme esiteltyjä kulkupelejä ja ottaa tuntumaa, mikä niistä olisi itsellesi sopivin vesijetti.

2. Vesijetti – moottori

Useimmat vesiskoottereiden moottorit ovat nykyään nelitahtisia kaksitahtisten sijasta. Samalla vesijetit ovat aiempaa ekologisempia ja hiljaisempia.

Kannattaa huomioida, että useimmat vesijetit syövät paljon bensaa: vesijetin kulutus on noin 20–30 litraa polttoainetta 20–25 solmun matkavauhdissa. Kannattaa siis varata polttoainetta mukaan, jotta et jää keskelle vesistöä ajelehtimaan!

3. Vesijetti – hinta uutena ja käytettynä

Kun olet määritellyt, mikä on budjettisi vesiskootterille, voit suunnata kohti ostopaikkaa. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa vuosimalli, kunto ja vesiskootterin ominaisuudet

Yleisesti ottaen vesijettien hinnat ovat tulleet viime vuosina alaspäin, ja uudehko, käytetty vesijetti voi löytyä noin 6 000 euron hintaan. Vanhat 1990-luvun käytetyt vesijetit maksavat noin parituhatta euroa. 

Vesijettien hintahaitari on suuri, sillä uudemmat 2010-luvun käytetyt vesijetit maksavat noin 5 000–23 000 euroa. 

Uudesta vesiskootterista sen sijaan voit joutua maksamaan useita kymmeniä tuhansia euroja, mutta hinta on kaiken väärti; tiedät mitä ostat, kun ostat tuliterän kulkuvälineen.

4. Vesijetti – kesä- ja talvisäilytyspaikka

Vesiskootterin hankinnassa kannattaa myös huomioida vesijetin talvisäilytys sekä kesän säilytyspaikka. 

Mökillä oiva valinta kesäisin on jettilaituri. Tavallisella laiturilla vesijettiä ei välttämättä kannata säilyttää, koska ne ovat usein liian korkeita, jolloin tuuli voi viedä kevyen menopelin mukanaan. 

Vesiskootterin voi myös nostaa jettikärryn päälle säilytettäväksi aina ajojen välissä.

5. Vesijetti – huolto

Suositeltavaa on, että vesijetti käytetään noin kerran vuodessa huollossa. 

Vesijettiä ja erityisesti sen pohjaa kannattaa myös puhdistaa silloin tällöin. Pesun yhteydessä huomaat samalla mahdollisia vikoja. Turbiiniin voi esimerkiksi kertyä hiekkaa, joka voi vioittaa sen siipipyörää.

Kannattaa tutustua vesijetin käyttöohjekirjaan, josta löydät tarkemmat ohjeet huoltoa varten.

6. Vesijetti – vakuutukset

Vesijetin vakuutus on usein sama asia kuin venevakuutus.

Voit valita vakuutukseen täyskaskon tai osakaskon, jolloin hinta määräytyy sen mukaan. Vakuutus korvaa sen laajuudesta riippuen veneilyyn liittyviä vahinkoja, kuten myrskyvahinkoja, varkauksia tai ilkivaltaa.

Vesijetin vakuutus kannattaa kilpailuttaa eri vakuutusyhtiöissä ja etsiä itsellesi sopivin vakuutus. Kilpailuttamisessa kysytään yleensä vesijetin merkkiä, mallia, vuosimallia ja hevosvoimia. Lisäksi sinun tulee täyttää henkilökohtaisia tietojasi.

Uusi vai käytetty vesijetti?

Markkinoilta löydät niin uudet kuin käytetytkin vesiskootterit. 

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastojen mukaan Suomessa ensirekisteröitiin vuonna 2020 yhteensä 1 272 vesiskootteria, kun vuonna 2019 vastaava luku oli 1 086.

Perinteisesti ensirekisteröinnit ajoittuvat kesäkuukausille.

Vesiskootterien suosio on suurta erityisesti Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla, mutta ostajakunta on viime vuosina herännyt myös muualla Suomessa.

Ostajien joukossa on niin uusien kuin käytettyjenkin vesijettien ostajia, ja usein ostopäätös määräytyy sen mukaan, kuinka paljon kukakin on valmis maksamaan vesiskootteristaan.

Parin tuhannen euron hintaan on mahdollista löytää kaikkein vanhimpia 90-luvun malleja, mutta kannattaa pohtia, olisiko järkevämpää sijoittaa muutama tuhat euroa lisää ja ostaa uudempi malli. 

Nykyaikaisissa malleissa on esimerkiksi nelitahtimoottori, joka mahdollistaa ekologisemman ja hiljaisemman ajamisen. Lisäksi nykyiset vesijetit soveltuvat lähes aina vähintään kahdelle hengelle.

Turvallisuus on tärkeää vesillä – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Vesillä liikkuessa kannattaa ottaa turvallisuus huomioon – niin oma, muiden matkustajien, toisten vesilläliikkujien turvallisuus kuin myös alueen luonto ja sen eläimistö.

Ota ainakin nämä alla olevat asiat huomioon liikkuessasi vesijetillä.

 • Vesiskootterin ajaminen on sallittua 15 vuotta täyttäneelle henkilölle.
 • Varusteisiin kuuluvat pelastusliivit, mela tai ankkuri köysineen.
 • Turvallisuus on pitkälti kiinni kuljettajan omasta ajokäyttäymisestä.
 • Vesiliikennnesääntöjen kertaus on enemmän kuin suotavaa jokaiselle.

On sanomattakin selvää, että vesille ei saa lähteä alkoholin nauttimisen jälkeen. Traficomin tilastojen mukaan alkoholi on mukana useissa vesillä sattuneissa onnettomuuksissa. 

Vesijettien vauhti voi kiihtyä reilusti yli 100 kilometriin tunnissa, ja törmätessään esimerkiksi veneeseen vakavan onnettomuuden ainekset ovat kasassa. Varovaisuus vesiliikenteessä on aina kaiken a ja o.

Lainaa vesijettiä varten – kilpailuta venelaina Sortterin palvelussa

Vesijetin ei tarvitse jäädä pelkäksi haaveeksi, vaan voit rahoittaa sen myös venelainan avulla. Venelaina on vakuudetonta lainaa, jota on mahdollista hakea jopa 60 000 euron saakka.

Venelaina on vakuudeton luotto, joten siihen ei sisälly venerahoituksen tyypillistä viimeistä suurempaa erää eli jäännöserää. Näin vesijetti on sinun, kun olet sen ostanut.

Lainalaskurin avulla voit selvittää, millainen lainasumma ja laina-aika olisi sinulle sopivin, sillä lainoihin saattaa liittyä yllättäviäkin piilokuluja, jotka eivät välttämättä ole hakijan tiedossa. Lainalaskuri auttaa määrittämään korot, kulut ja sopivan kuukausierän. Tarkastele laskurin avulla, kuinka lainasumma ja laina-aika vaikuttavat maksettavaan kuukausierään sekä lainasta koituviin kustannuksiin.

Muista kuitenkin kilpailuttaa laina ennen lainasopimuksen allekirjoittamista pankin kanssa. Voit kilpailuttaa lainan itse tai käyttää kotimaisen Sortterin ilmaista lainavertailupalvelua. Kilpailutamme lainasi jopa kymmenien pankkien kesken ja järjestämme lainatarjouksesi edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan. Näin voit vertailla helposti erilaisia lainatarjouksia keskenään.

Näin kilpailutat lainan Sortterilla

Lainan kilpailuttaminen kannattaa aina – voit tehdä huomattavia säästöjä vertailemalla useita lainatarjouksia sen sijaan, että tyytyisit vain ensimmäiseen lainatarjoukseen. Lainan kilpailuttaminen Sortterin kautta on helppoa ja nopeaa. Vertaile lainat ja löydä sinulle paras lainatarjous näin:

 1. Lähetä lainahakemus Sortterin verkkosivuilla
 2. Vertaile saadut lainatarjoukset
 3. Valitse sinulle parhaiten sopiva laina
 4. Lähetä lainanantajan pyytämät liitteet (esim. todistus tuloista)
 5. Allekirjoita lainasopimus lainanantajan kanssa verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella
 6. Saat rahat tilillesi jopa saman päivän aikana 

Sortterin avulla lainan kilpailuttaminen on

 • Helppoa – saat jopa 20 lainatarjousta yhdellä hakemuksella
 • Maksutonta – lainojen kilpailuttaminen on sinulle ilmaista
 • Turvallista – palvelu toimii salatussa ympäristössä ja tietosi pysyvät turvassa
 • Läpinäkyvää – näet kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä

Sortter vertailee ja kilpailuttaa lainatarjoukset aina asiakkaan etu edellä. Vertailussa näet helposti lainojen kokonaiskustannukset, kuukausierän, koron sekä muut lainaan liittyvät maksut – ja tietenkin todellisen vuosikoron: edullisin laina löytyy vertailemalla todellisen vuosikoron mukaan. Sortter kilpailuttaa tarjoukset aidosti edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan.

Teemme yhteistyötä vain luotettavien pankkien ja lainanantajien kanssa. Meille on tärkeää olla reilu ja läpinäkyvä kotimainen toimija, johon voit luottaa. Esitämme kaikki lainatarjousten kustannukset ja tärkeät ehdot aina selkeästi lainatarjousten yhteydessä.

Olemme aidosti asiakkaan puolella ja haluammekin, että löydät parhaan mahdollisen lainan juuri meidän palvelumme kautta. Tutustu Sortterin vertailupalveluun ja kilpailuta lainasi jo tänään.

Artikkelia päivitetty viimeksi 8.3.2023.

Kirjoittaja Sortter

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Lue lisää

Takaisin blogiin